Endelig vedtagelse af lokalplan ”Bardenflethsgade II” med tilhørende kommuneplantillæg, Amager Vest
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Bardenflethsgade II” med tilhørende kommuneplantillæg. Lokalplanen giver mulighed for boliger, en daginstitution og tilbygning til skolen i Peter Vedels Gade.
Indstilling
Indstilling om,
- at lokalplan ”Bardenflethsgade II” (bilag 1) vedtages endeligt med ændring, som foreslået i afsnittet Løsning, samt
- at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt uden ændringer.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg muliggør, at der opføres centralt beliggende boliger samt en daginstitution på et areal beliggende på hjørnet af Amager Boulevard og Amagerfælledvej.
Borgerrepræsentationen godkendte offentliggørelse af planforslagene den 27. november 2014. Offentlighedsperioden var fra den 8. december 2014 til den 2. februar 2015 og resulterede i 55 henvendelser. På baggrund af høringssvarene har Teknik- og Miljøforvaltningen foreslået revision af lokalplanen, som beskrevet i løsningsafsnittet.
Løsning
Planforslagene muliggør opførelsen af cirka 110 familieboliger med halv nedgravet parkeringskælder, en daginstitution til 7 grupper, svarende til cirka 90 børn, samt en udvidelsesmulighed for den eksisterende skole i Peter Vedels Gade. En del af Bardenflethsgade nedlægges og tilkøbes til grunden.
Der henvises i øvrigt til faktaark, bilag 5.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden:
Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget høringssvar fra HOFOR, Amager Vest Lokaludvalg, bygherre samt borgere i høringsperioden. De modtagne henvendelser vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger.
Amager Vest Lokaludvalg
Amager Vest Lokaludvalg ser positivt på, at arkitekturen i projektet er tænkt sammen med den øvrige, nærtliggende bebyggelse. Udvalget mener, at projektet er af høj arkitektonisk kvalitet, og er glade for, at den store bebyggelse ud mod Amagerfælledvej danner et portmotiv. Lokaludvalget finder det problematisk, at der forsvinder offentlige parkeringspladser fra nærområdet, og at de kommende parkeringspladser i forbindelse med det nye byggeri forventes at blive af privat karakter.
Lokaludvalget opfordrer til, at der indbygges chikaner i Peter Vedels Gade, så beboere, institutions- og skolebørn kan få en sikker vej til deres destination. Udvalget bemærker, at det bør sikres, at taxier, biler og busser nemt kan hente og bringe børn. Lokaludvalget håber, at der tages forholdsregler for støj fra børneinstitutionens tagterrasse mod Skolen i Peder Vedels Gade, idet skolen har elever, som er særligt sensitive overfor støj.
Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger til Amager Vest Lokaludvalgs høringssvar, se pkt. 1, 2 og 3 nedenfor.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser:
- Utilfredshed med nedlæggelse af offentlige parkeringspladser. Utilfredshed med, at der etableres privat parkeringskælder til boligbebyggelsen, og deraf utilfredshed med parkeringssituationen i almindelighed.
- Udtrykker bekymring for trafikken og sikker skolevej.
- Bekymrede for trafikstøj og skyggevirkning specielt langs Amagerfælledvej samt støj fra den nye daginstitution.
- Ønsker at byggeriet bliver lavere mod Amagerfælledvej og højere mod Seruminstituttet.
- Diverse bemærkninger, herunder manglende VVM, kritiske bemærkninger vedrørende informationsmødet, placering af daginstitutionen tæt på en skole med særligt følsomme børn og med ringe sollysforhold samt busforbindelserne.
Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger til Amager Vest Lokaludvalgs høringssvar og borgernes henvendelser:
- Der nedlægges 65 ud af 75 offentlige parkeringspladser som følge af, at Bardenflethsgade nedlægges. Belægningsgraden, forstået som den reelle tælling af udnyttede p-pladser kl. 22, er ca. 28 ud af 75 pladser, se bilag 6. Forvaltningen vil i forbindelse med nedlæggelsen af pladserne vurdere, om det er muligt at indføre en flexzone for beboerlicenser i Sundby Nord (SN) og Islands Brygge (IB) således, at parkeringsmulighederne bliver mere fleksible.
- Peter Vedels Gade ligger uden for lokalplanområdet. Forvaltningen vil i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen undersøge muligheden for at etablere 1 – 2 vejbump med henblik på at nedsætte hastigheden. Disse udformes således at der fortsat er god tilkørsel for taxi, biler og busser.
- Med hensyn til trafikstøj har bygherren på forvaltningens opfordring udarbejdet en rapport, der beskriver fire forskellige scenarier for bebyggelse på grunden, og de støjmæssige konsekvenser heraf, herunder den nuværende situation uden nybyggeri. Konklusionen er, at det eksisterende støjniveau på Amagerfælledvej vil blive reduceret minimalt ved opførelse af ny bebyggelse, idet denne afskærmer støjen fra Amager Boulevard, at der kun er minimal forskel på de fire scenarier, og at forskellen vurderes ikke at kunne høres. Støjnotatet vedlægges som bilag 4. Vedrørende støj fra den nye daginstitution oplyser Børne- og Ungdomsforvaltningen, at der i forbindelse med udformningen af institutionen vil blive taget højde for at minimere støjgener for naboerne.
- Med hensyn til byggeriets højde bemærkes, at det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at den nye bebyggelse skal fremstå med en tyngde, der harmonerer med den øvrige bebyggelse. Derved styrkes den urbane gadeprofil, der får karakter som en typisk bygade i København. Dette vil udelukkende medføre skygge i aftentimerne, som vist på skyggediagrammer i lokalplanforslaget.
- Med hensyn til manglende VVM bemærkes, at byggeriet ikke har et omfang, der gør, at det skal VVM vurderes. Kritikpunkterne vedrørende informationsmødet og omtale af busforbindelserne tages til efterretning. Vedrørende placeringen af daginstitutionen tæt på en skole med særligt følsomme børn, og utilstrækkeligt sollys bemærkes, at Børne- og Ungdomsforvaltningen udtrykker tilfredshed med placeringen, og vil forebygge evt. støjgener. Skyggediagrammer i lokalplanforslaget viser, at om sommeren vil der være sol på legepladsen på taget hele dagen og på størstedelen af legepladsen på terræn.
HOFOR bemærker, at der er placeret en række forsyningsledninger i området, der skal respekteres, og oplyser, at Bardenflethsgade er udlagt som skybrudsvej i kommunens skybrudskonkretisering.
Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger:
Forsyningsledningerne vil blive respekteret. Skybrudsløsningen reguleres ikke i lokalplanen, og det vurderes, at realisering af lokalplanen ikke forhindrer de ønskede løsninger.
Hovedsynspunkter i bygherres henvendelse:
Bygherre ønsker, at dybden på altaner mod vej og sti kan øges fra 130 cm til 150 cm i lighed med altaner mod gård, således at altanerne bliver mere møblerbare. Bygherre ønsker endvidere mulighed for private tagterrasser samt overdækkede cykelparkering langs stien.
Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger:
Forvaltningen imødekommer bygherres ønske om altandybder på 150 cm. Det skal i denne forbindelse sikres, at der er de mest optimale lysforhold i boligerne, evt. ved en forskydning af altanerne i facaden. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at en overdækket cykelparkering ud mod stien (Bardenflethsgade) vil hindre oplevelsen af en tryg åben sti med frit udsyn til bygningen. Bestemmelsen om, at cykelparkering på dette sted ikke overdækkes, foreslås derfor fastholdt i lokalplanen.
I forhold til etablering af private tagterrasser finder forvaltningen, at det kan imødekommes, idet friarealkravet til bebyggelsen kan opfyldes i bebyggelsens gård.
Orienteringsmøde
Amager Vest Lokaludvalg afholdt et offentligt orienteringsmøde den 13. januar 2015 for beboerne i området med oplæg fra arkitekterne og bygherre samt med deltagelse af repræsentanter fra Teknik- og Miljøforvaltningen samt Økonomiforvaltningen. Mange af beboerne udtrykte tilfredshed med, at der endelig bygges på grunden ved Bardenflethsgade. Der var derudover en generel utilfredshed med nedlæggelsen af parkeringspladser. Derudover var der utilfredshed med bebyggelsens højde mod Amagerfælledvej begrundet i en frygt for en støjkorridor. Endelig var der utilfredshed med, at den arbejdsmodel af byggeriet rådgiverne fremviste på mødet ikke viste den sande højde på det nye byggeri.
Forslag til ændringer
På baggrund af høringssvarene foreslås følgende ændringer:
- Vedrørende mulighed for private tagterrasser:
§ 5. Bebyggelsens omfang og placering, stk. 1e) ændres fra ”For byggeri i 4 og 5 etager må der etableres fælles tagterrasser” til ”For byggeri i 4 og 5 etager må der etableres private og fælles tagterrasser” - Vedrørende altandybder:
§ 6, stk. 2, pkt. h, ændres fra ”Altaner må maksimalt have en dybde på 130 cm mod stien og 150 cm mod gård.” til ”Altaner må have en dybde på op til 150 cm, under forudsætning af at der tages hensyn til lysforholdene, f.eks. ved forskydning af altanerne eller lignende”
Parkering
Der nedlægges 65 pladser i Blå zone. Parkeringsbehovet i området vil efterfølgende indgå i den årlige parkeringsredegørelse.
Økonomi
Nedlæggelse af 65 parkeringspladser i Bardenflethsgade (blå zone) vil gennemsnitligt medføre et fremtidigt provenutab på 5.750 kr./årligt per plads eller et samlet provenutab på 373.750 kr./år. Provenutabet tager ikke hensyn til nyetablering af eventuelle erstatningspladser i nærområdet.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen og kommuneplantillægget, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen dem i henhold til reglerne i planloven.
Mikkel Hemmingsen Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at lokalplan ”Bardenflethsgade II” (bilag 1) vedtages endeligt med ændring som foreslået i afsnittet Løsning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt uden ændringer.Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. april 2015
C fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til en plads pr 100 m2 bolig foruden krav om erstatningspladser for de nedlagte gadeparkeringspladser”
Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod otte. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod en. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, B. F, I og Ø.
Imod stemte: C
Undlod at stemme: V.
C, I og V fremsatte følgende tre protokolbemærkninger:
- ”Vi mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til fem plads pr 100 m2 bolig”
- ”Vi finder det problematisk at bygge boliger på så støjplaget en grund.”
- ”Vi mener, at der bør være flere parkeringspladser.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, O og I.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: V.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. april 2015:
”Vi mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til fem plads pr 100 m2 bolig.”
”Vi finder det problematisk at bygge boliger på så støjplaget en grund.”
”Vi mener, at der bør være flere parkeringspladser.”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningerne.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. maj 2015
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At cykelparkeringsnormen fastsættes til fem pladser pr. 100 m2 bolig.”
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til en plads pr. 100 m2 bolig foruden krav om erstatningsparkeringspladser for de nedlagte gadeparkeringspladser.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 33 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 33 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Indstillingen blev herefter godkendt med 39 stemmer imod 3. 6 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, I, O og Ø.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: V.
Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres tre protokolbemærkninger fra udvalgsbehandlingen:
”Vi mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til fem pladser pr 100 m2 bolig”
”Vi finder det problematisk at bygge boliger på så støjplaget en grund.”
”Vi mener, at der bør være flere parkeringspladser.”