Indtægtsbevilling til Supercykelstierne Fasanvejsruten og Helsingørruten
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Københavns Kommunes egenfinansiering af Supercykelstierne, så støtte fra Vejdirektoratet samt medfinansiering fra de fem øvrige kommuner på de pågældende ruter kan modtages samt godkende, at der frigives midler til fællesaktiviteter i forbindelse med Supercykelstierne.
Indstilling
Indstilling om,
-
at Københavns Kommune modtager den statslige støtte til projektet Helsingørruten på i alt 1,9 mio. kr. og Fasanvejsruten på i alt 5,8 mio.kr. fra Vejdirektoratet. Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg skal på den baggrund nedskrives med i alt 0,4 mio. kr. på udgiftssiden og 0,2 mio. kr. på indtægtssiden i 2017. Herved omdisponeres 0,2 mio. kr. til fællesaktiviteterne på ruterne,
-
at Københavns Kommunes egenfinansiering på 0,2 mio. kr. til fællesaktiviteterne på Helsingørruten og Fasanvejsruten godkendes og Københavns Kommune modtager 0,8 mio. kr. fra de andre deltagende kommuner og den statslige støtte på 0,7 mio. kr. fra Vejdirektoratet. Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg skal på den baggrund opskrives med 1,6 mio. kr. på udgiftssiden og med 1,4 mio. kr. på indtægtssiden i 2017,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 1,1 mio. kr. til fællesaktiviteterne på Helsingørruten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2017,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til fællesaktiviteterne på Fasanvejsruten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2017.
Se bilag 1 for de bevillingsmæssige ændringer.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 3. marts 2015, at Teknik- og Miljøforvaltningen søgte den statslige ”Pulje til supercykelstier og cykelparkering” om midler til anlæg og fællesaktiviteter for Fasanvejsruten og Helsingørruten samt flere andre projekter.
Syv af projekterne fra Københavns Kommune er efterfølgende blevet tildelt støtte fra den statslige cykelpulje, og i Budget 2016 (BR den 1. oktober 2015) besluttede parterne (A, B, C, F, I, O og V) at afsætte midler til egenfinansiering af anlægsdelen af de to projekter, der er beskrevet i denne indstilling.
I Budget 2016 blev der ikke afsat midler til fællesaktiviteter for de to ruter. Fællesaktiviteter betegner en række aktiviteter, der gennemføres i samarbejde mellem de involverede kommuner for at binde de enkelte anlægstiltag sammen og skabe en fælles identitet på ruten. Konkret er der tale om skiltning, afmærkning, diverse servicetiltag, fælles markedsføring og evaluering. Det er et krav fra Vejdirektoratet, at dele af fællesaktiviteterne - som minimum skiltning, afmærkning og evaluering - gennemføres for, at der kan opnås tilskud.
Løsning
De to supercykelstier går på tværs af kommunegrænser og Vejdirektoratet ser hver rute som et sammenhængende projekt, hvor kommunerne indgår et forpligtende samarbejde om at etablere ruterne. Sammen med Københavns Kommune har Frederiksberg Kommune fået tilsagn om tilskud til Fasanvejsruten på 40 % fra Vejdirektoratet til anlæg og fællesaktiviteter. Til Helsingørruten har Hørsholm, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Københavns Kommune også fået tilsagn om et tilskud på 40 % fra Vejdirektoratet. Hørsholm og Lyngby-Taarbæk arbejder på at frigøre midler i deres budgetter til egenfinansiering. De øvrige kommuner har fundet allerede fundet egenfinansiering.
For at modtage tilskud fra den statslige Supercykelstipulje er det krav, at de tilskudsberettigede kommuner både afsætter anlægsmidler og som minimum midler til følgende fællesaktiviteter: skiltning, afmærkning og evaluering af projektet.
Derfor anbefaler forvaltningen, at Borgerrepræsentationen godkender at modtage støtten fra Vejdirektoratet samt at der afsættes midler til egenfinansiering af følgende fællesaktiviteter: skiltning, afmærkning, servicetiltag og evaluering. Inden for den afsatte anlægsramme for de to projekter afsættes således 0,2 mio. kr. til disse aktiviteter ved at tilpasse anlægsprojekterne, så de stadig udføres inden for den afsatte budgetramme. Forvaltningen vurderer, at det reducerede anlægsbeløb ikke vil føre til ændringer i anlægsaktiviteterne på ruterne.
Såfremt Københavns Kommune ikke tilkendegiver at ville afsætte midler til anlæg og fællesaktiviteter senest d. 30. april 2016, vil projekterne ikke være tilskudsberettigede og støtten fra Vejdirektoratet vil ikke kunne opnås.
Hvis ikke alle kommuner på Helsingørruten kan stille egenfinansiering, vil forvaltningen søge at indgå en aftale med Vejdirektoratet om etablering ud fra den egenfinansiering, der er til rådighed i kommunerne.
Økonomi
Københavns Kommunes egenfinansiering til projekterne stammer fra de midler, der blev afsat i Budget 2016 til cykelpakken ”Cykelby for alle”. I Budget 2016 blev der også budgetteret med støtten fra Vejdirektoratet. Af de i alt 19,6 mio. kr. til de to ruter blev 2,5 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet med vedtagelsen af budgettet d. 1.oktober 2015.
Helsingørruten
Der er i Budget 2016 afsat 5,0 mio. kr. til anlæg af Helsingørruten. Det beløb består af Københavns Kommunens egenfinansiering på 3,0 mio. kr. og et tilskud fra Vejdirektoratet på 2,0 mio. kr. Af den afsatte egenfinansiering tages 0,1 mio. kr. til de nødvendige fællesaktiviteter. Dette medfører, at støtten fra Vejdirektoratet nedskrives, så budgettet til anlægsprojektet herefter er på 4,9 mio. kr.
Fasansvejsruten
Der er i Budget 2016 afsat 14,7 mio. kr. til anlæg af Fasansvejsruten, hvoraf Københavns Kommunes egenfinansiering udgør 8,8 mio. kr. og den statslige støtte udgør 5,9 mio. kr. Der forventes kun indbetalt 5,8 mio. kr. fra Vejdirektoratet til projektet og herudover ønskes der overført 0,1 mio. kr. til fællesaktiviteter. Udgifterne og indtægterne til projektet skal på den baggrund nedskrives med hhv. 0,3 mio. kr. og 0,2 mio.kr.
Udgifter til fællesaktiviteterne
De samlede udgifter til de nødvendige fællesaktiviteter på de to cykelruter udgør samlet set 1,7 mio. kr. De 1,7 mio. kr. består af egenfinansiering fra København på 0,2 mio. kr. og bidrag fra de øvrige kommuner på 0,8 mio. kr. samt Vejdirektoratets støtte på 0,7 mio. kr. Da det er sekretariatet for Supercykelstier i Københavns Kommune, der er tovholder på fællesaktiviteterne, bliver bidraget fra de øvrige kommuner og Vejdirektoratet indbetalt til Teknik- og Miljøforvaltningen. Som en del af finansieringen af fællesaktiviteterne for de to ruter leverer Sekretariatet for Supercykelstier yderligere arbejde svarende til 0,04 mio. kr.
De bevillingsmæssige ændringer af ovenstående fremgår af bilag 1.
Videre proces
Når indstillingen er godkendt, sender forvaltningen, i samarbejde med de øvrige kommuner, acceptskrivelser til Vejdirektoratet om, at støtten kan modtages.
Løsningsforslag og frigivelsen af de resterende midler vil i overensstemmelse med almindelig praksis blive forelagt til politisk behandling senest 2017 for Helsingørruten og for Fasanvejsruten i 2017.
Fasanvejsruten forventes færdig i 2018 og Helsingørruten i 2019.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at Københavns Kommune modtager den statslige støtte til projektet Helsingørruten på i alt 1,9 mio. kr. og Fasanvejsruten på i alt 5,8 mio.kr. fra Vejdirektoratet. Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg skal på den baggrund nedskrives med i alt 0,4 mio. kr. på udgiftssiden og 0,2 mio. kr. på indtægtssiden i 2017. Herved omdisponeres 0,2 mio. kr. til fællesaktiviteterne på ruterne.
-
at Københavns Kommunes egenfinansiering på 0,2 mio. kr. til fællesaktiviteterne på Helsingørruten og Fasanvejsruten godkendes og Københavns Kommune modtager 0,8 mio. kr. fra de andre deltagende kommuner og den statslige støtte på 0,7 mio. kr. fra Vejdirektoratet. Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg skal på den baggrund opskrives med 1,6 mio. kr. på udgiftssiden og med 1,4 mio. kr. på indtægtssiden i 2017.
-
at der frigives en anlægsbevilling på 1,1 mio. kr. til fællesaktiviteterne på Helsingørruten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2017.
-
at der frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til fællesaktiviteterne på Fasanvejsruten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2017.
Se bilag 1 for de bevillingsmæssige ændringer.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. april 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.