Mødedato: 28.04.2005, kl. 17:30

Udpegning af medlemmer til Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune

Udpegning af medlemmer til Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 28. april 2005

 

 

BR 254/05

Udpegning af medlemmer til Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune

Udpegning af medlemmer til Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune

 

 

Indstilling om, at forslag til vedtægter for Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune tiltrædes, at der udpeges 4 medlemmer fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og 2 embedsmænd fra Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der udpeges 2 medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget og 1 embedsmand fra Sundhedsfor valtningen, at H:S Bestyrelsen anmodes om at udpege 2 bestyrelsesmedlemmer og 2 embedsmænd, samt at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde anmodes om at udpege et medlem til Dialogforum på Psykiatriområdet,

                                                                 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at forslag til vedtægter for Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune tiltrædes.

 

at der udpeges 4 medlemmer fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og 2 medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til Dialogforum på Psykiatriområdet.

 

at H:S Bestyrelsen anmodes om at udpege 4 medlemmer til Dialogforum på Psykiatriområdet.

 

at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde anmodes om at udpege et medlem til Dialogforum på Psykiatriområdet.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2005

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

"at der forsat er embedsmandsrepræsentation fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og H:S i Dialogforum som ønsket i høringssvarene og at dette indføjes i vedtægterne."

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

Med dette ændringsforslag blev indstillingen tiltrådt.

Socialdemokraterne ønskede følgende protokolleret:

"Socialdemokraterne mener, at  repræsentation af patienter med lettere psykiatriske diagnoser, repræsentanter fra primærsektor og ledere af væresteder bør inviteres til deltagelse i Dialogforum."

 

Rettelse til beslutningen 30. marts 2005

Det tiltrådte ændringsforslag betyder følgende ændring i forhold til 2. og 3. at i indstillingen:

·        At der udpeges 4 medlemmer fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og 2 embedsmænd fra Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

·        At der udpeges 2 medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget og 1 embedsmand fra Sundhedsforvaltningen.

·        At H:S Bestyrelsen anmodes om at udpege 2 bestyrelsesmedlemmer og 2 embedsmænd

 

 

 

 

RESUME

Dialogforum på Psykiatriområdet har til formål at sikre koordinering og indgå i planlægningen af psykiatriområdet. Dialogforum er et rådgivende forum, som kan anbefale tiltag og rådgive vedrørende det psykiatriske område. Via Dialogforum etableres dialog med brugere og pårørende med henblik på at inddrage brugernes og de pårørendes viden og erfaringer. Udover brugere og pårørende er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, H:S, Sundhedsforvaltningen og Embedslægeinstitutionen p.t. repræsenteret i Dialogforum.

 

Repræsentanter for bruger- og pårørendeorganisationer i Dialogforum har givet udtryk for et ønske om en form for politisk repræsentation i Dialogforums møder. Der blev derfor på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 20. oktober 2004 (FA 495/2004) fremlagt forslag til en ændret sammensætning af Dialogforum, således at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, H:S og Sundhedsforvaltningen repræsenteres på politisk niveau. Forslaget indebærer, at der udpeges 4 medlemmer fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, 4 medlemmer fra H:S Bestyrelsen og 2 medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune. Udvalget justerede på nogle punkter forslaget, sådan at Dialogforum selv konstituerer en formand og sådan at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune repræsenteres i Dialogforum med en repræsentant. Endvidere specificerede udvalget, at de 10 repræsentanter fra bruger- og pårørendeorganisationerne fordeles med 5 brugere og 5 pårørende. Endelig besluttede udvalget, at det justerede forslag sendes til høring i Dialogforum.

Forslaget er sendt til høring til medlemmerne af Dialogforum (excl. repræsentanterne fra Centralforvaltningen). Der er modtaget 4 svar samt en telefonisk oplysning. Resultatet af høringen er, at H:S og Sundheds- og Omsorgsudvalget peger på en blandet politisk og forvaltningsmæssig repræsentation i Dialogforum. Endvidere peger en ledelsesrepræsentant fra værestederne på et behov for fælles information til tilbudene. Denne vil dog kunne tilvejebringes på anden måde. Sind støtter forslaget. Ingen brugerrepræsentanter – ud over Sind – har svaret.

 

På baggrund af høringen blev forslaget t il politisk repræsentation i Dialogforum på ny forelagt til drøftelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 2. februar 2005 (FAU 27/2005). 

 

Nærværende indstilling omhandler forslag til vedtægter for Dialogforum og udpegning af medlemmer til Dialogforum.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Dialogforums formål, opgaver og sammensætning

Lovgrundlaget for Dialogforum findes primært i servicelovens § 114, hvorefter kommunen eller amtet hver især eller i fællesskab kan nedsætte et eller flere råd, der rådgiver kommunen/amtet om tilrettelæggelsen af indsatsen efter serviceloven. Det fremgår af lovbemærkningerne, at bestemmelsen understreger brugernes mulighed for indflydelse på tilrettelæggelsen og udnyttelsen af tilbudene. Formålet er at skabe tilbud, der modsvarer brugernes problemer, ressourcer og forudsætninger. Det er op til det enkelte amt/den enkelte kommune at fastsætte retningslinier for nedsættelse og deltagelse.

 

I Københavns og Fyns amter er der nedsat dialogfora med politisk deltagelse (fra amt og kommuner). I Århus Amt er kontakten mellem brugere og politikere/forvaltning ikke formaliseret f.eks. i form af etablering af et dialogforum. 

 

Dialogforum i Københavns Kommune har p.t. 27 medlemmer fra bl.a. organisationer eller sammenslutninger inden for det psykiatriske område, repræsenteret ved bl.a. H:S, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, psykiatriske tilbud samt brugere og pårørende, herunder bruger- og pårørendeorganisationer i Københavns Kommune.

 

Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune er nedsat med det formål at sikre koordinering og indgå i planlægningen af psykiatriområdet. En væsentlig målsætning er, at der skabes helhed inden for psykiatriområdet, hvor en god koordinering fordrer samarbejdsflader på tværs af flere sektorer. I Dialogforum får brugere og pårørende mulighed for at indgå i dialog med repræsentanter for de sektorer, der har ansvar for behandling og social støtte på psykiatriområdet.

 

Dialogforum er et rådgivende forum, som kan anbefale tiltag og rådgive vedrørende det psykiatriske område. Dialogforum har til opgave:

-         At være et samlende forum for indsatsen på psykiatriområdet.

-         At være forum for erfaringsudveksling

-         Løbende at følge udviklingen på psykiatriområdet.

-         Udvikle samarbejdsrelationerne mellem de forskellige instanser på psykiatriområdet.

-         At påpege problematikker som kræver tværsektorielle løsninger.

-         At være rådgivende med formidling af nye idéer til relevante instanser.

-         At synliggøre det psykiatriske område for borgerne i København.

 

Dialogforum holdes møder kvartalsvis. Herudover kan der afholdes ekstraordinære møder.

 

2. Forslag til fremtidig sammensætning af Dialogforum med henblik på politisk repræsentation

 

Repræsentanter for bruger- og pårørendeorganisationer i Dialogforum har givet udtryk for et ønske om en form for politisk repræsentation i Dialogforums møder. På den baggrund foreslås følgende fremtidige sammensætning af Dialogforum:

 

-         4 medlemmer fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

-         4 medlemmer fra H:S Bestyrelsen

-         2 medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget

-         1 repræsentant fra Embedslægeinstitutionen

-         10 repræsentanter fra bruger- og pårørendeorganisationer (heraf 5 brugere og 5 pårørende)

-         2 repræsentanter for beboer/brugerråd på bocentrene/bostederne

-         2 repræsentanter for centerråd/bostedsråd på bocentrene/bostederne, hvoraf mindst en skal være pårørende

-         2 brugerrepræsentanter fra værestederne

-         1 repræsentant for Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune.

 

Valgperioden for medlemmerne fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og H:S Bestyrelsen er den kommunale valgperiode.

 

Dialogforum vælger selv en formand. Sekretariatsbetjeningen varetages af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og H:S Direktionen.

 

Dialogforums vedtægter foreslås revideret i overensstemmelse med ovenstående forslag til fremtidig sammensætning.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Dialogforums vedtægter skal ændres i overensstemmelse med den ændrede sammensætning og sekretariatsbetjening. Forslag til reviderede vedtægter er vedlagt indstillingen. Fælles varetagelse af sekretariatsbetjeningen skal drøftes med H:S Direktionen.

 

HØRING

Forslaget har været sendt til høring til medlemmerne af Dialogforum (excl. repræsentanterne fra Centralforvaltningen). Der er modtaget 4 svar. Herudover har medlem af Dialogforum, Ellinor Palm Pedersen, Sind – Københavns Kredsen, telefonisk oplyst, at de ikke har haft tid til at svare på grund af andre opgaver. Sind Støtter forslaget.

 

Der er kommet høringssvar fra formanden for H:S Bestyrelsen, Sundhedsforvaltningen, medlem af Dialogforum fra H:S hospitalernes psykiatriske afdelinger i København, ledende oversygeplejerske Niels Aagaard Nielsen, Bispebjerg Hospital, samt medlem af Dialogforum fra værestederne  (lederrepræsentant), leder Majken Dobusz, Mamma Mia.

 

H:S anfører i sit høringssvar, at forslaget om politisk repræsentation i Dialogforum vil indebære en tættere kontakt mellem brugerne og det politiske niveau, hvilket H:S finder er en god idé. Samtidig medfører forslaget, at der ikke er embedsmænd eller repræsentanter for det udøvende niveau i Dialogforum. H:S´ erfaringer med det nuværende Dialogforum er, at forummet sikrer en kontinuitet vedr. oplysninger mellem brugerforeninger og H:S. Det er et sted, hvor brugerne kan få information om aktuelle tiltag. Alt i alt er der gode erfaringer med denne dialog, hvor tilstedeværelsen af embedsmænd sikrer, at den fornødne viden skaffes til veje, og at de indhøstede erfaringer følges op. På den baggrund foreslår H:S, at de 4 pladser, som i forslaget er reserveret til medlemmer af H:S´ bestyrelse, deles op, så halvdelen af de 4 deltagere bliver bestyrelsesmedlemmer og halvdelen fortsat er embedsmænd.

 

Sundhedsforvaltningen angiver i sit høringssvar, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har tiltrådt Sundhedsforvaltningens indstilling i sagen. Det følger heraf, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslaget om politisk repræsentation i Dialogforum, sådan at der udpeges 2 repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til at deltage i Dialogforum. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte endvidere Sundhedsforvaltningens forslag om, at Sundhedsforvaltningen deltager med en repræsentant på forvaltningsniveau i Dialogforum. I høringssvaret anmodes derfor om, at Sundhedsforvaltningen deltager i møderne på forvaltningsniveau.

 

Medlem af Dialogforum, ledende oversygeplejerske Niels Aagaard Nielsen, Bispebjerg Hospital, anfører i sit høringssvar, at det på de psykiatriske afdelinger i København er afdelingsledelsernes opfattelse, at Dialogforum danner en god ramme for udveksling af faktuelle oplysninger og holdningsmæssige synspunkter mellem bruger- og pårørenderepræsentanter og repræsentanter fra social- og behandlingspsykiatrien. Arbejdet i Dialogforum bidrager positivt og konstruktivt til en løbende forbedring af indsatsen over for mennesker med psykiske lidelser, herunder også den tværsektorielle indsats. Det anbefales, at der efter en eventuel ændring af Dialogforums sammensætning fortsat vil være psykiatrifaglig repræsentation.

 

Medlem af Dialogforum, leder Majken Dobusz, værestedet Mamma Mia, anfører i sit høringssvar, at ledere og brugere fra værestederne har drøftet forslaget om ændret sammensætning af Dialogforum. Man kan principielt tilslutte sig forslaget, men peger på, at de udpegede brugere ikke repræsenterer andre end sig selv. Der er ikke et naturligt indbygget system, der vil støtte og forberede brugerne før og under mødet, det vil bortfalde. Derudover får tilbudene væsentlig fælles information ved at have en ledelsesrepræsentant i Dialogforum. Der peges på, at der er behov for fælles information, som i stedet for kan ske i forvaltningens regi. Et andet forslag kunne være et nyhedsbrev.

 

Samlet set viser høringen, at H:S og Sundheds- og Omsorgsudvalget peger på en blandet politisk og forvaltningsmæssig repræsentation i Dialogforum. Endvidere peges på et behov for fælles information til ledere i tilbuddene. Denne vil dog kunne tilvejebringes på anden måde.

 

BILAG

·        Udkast af 12. april 2005 til nye vedtægter for Dialogforum på Psykiatriområdet

·        Oversigt over den nuværende sammensætning af Dialogforum på Psykiatriområdet.

·        Liste over personer som høringsbrev vedr. sammensætning af Dialogforum er udsendt til samt liste over indkomne svar.

·        Høringssvar fra formanden for H:S Bestyrelsen

·        Høringssvar fra Sundhedsforvaltningen

·        Høringssvar fra ledende oversygeplejerske Niels Aagaard Nielsen, Bispebjerg Hospital

·        Høringssvar fra leder Majken Dobusz, Mamma Mia.

·        Beslutningsprotokol fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 16.12.2004, pkt. 8: Høring om Dialogforum på Psykiatriområdet med henblik på politisk repræsentation.

 

 

 

                           Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til top