Mødedato: 28.04.2005, kl. 17:30

Garanti for ændret belåning i støttede andelsboligforeninger

Garanti for ændret belåning i støttede andelsboligforeninger

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 28. april 2005

 

 

BR 255/05

Garanti for ændret belåning i støttede andelsboligforeninger

Garanti for ændret belåning i støttede andelsboligforeninger

 

 

Indstilling om, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at godkende ændringer af belåningsformen i 5 støttede private andelsboligforeninger under forudsætning af, at risikoen ved den kommunale garantistillelse ikke forøges.

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at godkende ændringer af belåningsformen i 5 støttede private andelsboligforeninger under forudsætning af, at risikoen ved den kommunale garantistillelse ikke forøges

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. april 2005

Anbefalet

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

I 5 støttede private andelsboligforeninger med i alt 242 boliger, der har modtaget støtte efter 1. april 2002 i henhold til lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., har andelshaverne mulighed for selv at vælge, hvilken belåningsform og lånetype, der findes mest hensigtsmæssig til finansiering af byggeriet. Kom- munen yder efter beslutning i Borgerrepræsentationen garanti for ca. 58 mio. kr. vedrørende den yderste del af belåningen. Det er derfor af afgørende betydning, at der vælges en realistisk og ikke for risikofyldt belåningsform.

Forvaltningen har igennem den senere tid fået forespørgsler om ændring af lånetyper i disse støttede andelsboligforeninger. Da ændringerne som oftest ikke vil forringe den kommunale garantiprofil, samt da tidsfaktoren for låneomlægning er af væsentlig betydning, foreslår forvaltningen, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at godkende låneomlægninger, der kan foretages, uden at risikoen for udløsning  af den kommunale garanti forøges.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Efter ændring af almenboligloven pr. 1. april 2002 blev den offentlige støtte til nye private andelsboliger reduceret væsentligt, idet den tidligere løbende ydelsesstøtte blev ændret til et engangstilskud på 10 % af anskaffelsessummen dog maksimeret til en nærmere angiven kvadratmeterudgift, der i 2002 udgjorde 1.200 kr. pr. m2, i 2003 900 kr. pr. m2 og i 2004 600 kr. pr.. m2. Herefter er støtteordningen helt bortfaldet.

I perioden 2002-2004 er der meddelt tilsagn om støtte til opførelse af 510 andelsboliger, men efterfølgende er 2 projekter opgivet (Helgoland Strandpark II med 56 boliger og Ny Tøjhus III med 119 boliger), og 2 projekter ( Ny Tøjhus II og V-huset) har måttet reduceres med 93 boliger for at kunne gennemføres, hvilket skal ses i lyset af den markedsmæssige udvikling på området. Antallet af andelsboliger i perioden udgør herefter 242, idet bemærkes, at der ikke er meddelt tilsagn om støtte i 2004, da ansøger tilbagekaldte ønsket om kvotetildeling. Der henvises til Plan & Arkitekturs notat af 19. oktober 2004 til Bygge- og Teknikudvalget.

Andelsboliger finansieres efter gældende regler med 80 % realkreditlån og 20 % andelsindskud. Med ændringen fik andelshaverne mulighed for indenfor realkreditlovens rammer selv at vælge den mest hensigtsmæssige finansiering af byggeriet, ligesom det er op til andelsboligforeningen at vælge, om det offentlige tilskud skal fragå i andelsindskuddet eller i belåningen. Der skal dog fortsat ydes kommunal garanti for den del af realkreditbelåningen, der har pantesikkerhed ud over 65 % af ejendommens værdi, og det vil derfor være af afgørende betydning, at der vælges en ikke for risikofyldt belåningsform.

Følgende andelsboligforeninger er omfattet af nævnte støtte/finansieringsordning.

                                            Antal boliger                     Kommunal garanti

Karen Blixen Parken            64 boliger                                            ca. 10 mio. kr.

Ny Tøjhus II                           70 boliger                                            ca. 24 mio. kr.

Brydes Allé 9                        25 boliger                                            ca.   6 mio. kr.

Porcelænstorvet, Valby        42 boliger                                            ca.   7 mio. kr.

Ørestad City (V-huset)         41 boliger                                            ca. 11 mio. kr.

I alt                                       242 boliger                                            ca. 58 mio. kr.

 

I den senere tid har forvaltningen fået en del henvendelser/forespørgsler om mulighed for at ændre belåningsformer og lånetyper. Med dagens lave renteniveau samt de mange forskellige lånetyper, der efterfølgende er kommet på markedet, kan det være hensigtsmæssigt for andelsboligforeningerne at kunne konvertere et eller flere lån. Det må forventes, at der fremover vil være et løbende behov hos foreningerne for at tilpasse deres finansiering i takt med renteudviklingen og fremkomsten af nye lånetyper. Der vil således blive tale om tilbagevendende ekspeditioner, som indimellem vil have hastende karakter af hensyn til opsigelsesfrister og kurssikring.

Forvaltningen er positiv overfor at kunne medvirke til at give andelsboligforeningen bedre og mere hensigtsmæssige lånemuligheder, så længe dette kan ske, uden at risikoen knyttet til den kommunale garanti forøges.

På grundlag heraf foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at godkende  sådanne låneomlægninger, der kan gennemføres på betingelse af, at der fra kreditinstituttet kan opnås en erklæring om, at låneændringen ikke medfører forøgelse af risikoen for den kommunale garanti. I modsat fald vil ønske om låneomlægning blive afvist eller forelagt til politisk behandling.

 

Økonomi

Kommunale garantistillelser er eventualforpligtelser, der ikke belaster kommunens økonomi.

 

 

Miljøvurdering

Efter sagens karakter er der ikke miljømæssige konsekvenser.

 

Høring

-

Andre konsekvenser

-

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top