Mødedato: 28.03.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til børne- og ungdomsborgmesteren om karakterniveauet i den københavnske folkeskole

Forespørgsel

Børne- og ungdomsborgmesteren bedes redegøre for,

  1. om borgmesteren mener, at karakterniveauet i den københavnske folkeskole er tilfredsstillende - særligt set i lyset af, at 15% af de københavnske skoler ligger i de dårligste 10% af den netop udgivne Uddannelsesstatistik fra Undervisningsministeriet, når det kommer til karaktersnit i de bundne prøvefag i skoleåret 2017/2018? 
  2. om borgmesteren ønsker at bringe den københavnske folkeskole op i top 10 for så vidt angår niende klasses karaktergennemsnit i de bundne prøvefag? Og hvis ja, hvordan?
  3. hvilken merværdi de københavnske elever får, når der målt i 2017-niveau i Økonomi- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal anvendes ca. 3.000 kr. mere pr elev i København end der anvendes i gennemsnit for hele landet; endvidere ca. 15.000 kr. mere i gennemsnit pr skoleelev pr. år end i Gentofte Kommune og ca. 10.000 kr. mere i gennemsnit pr skoleelev pr år end i Frederiksberg Kommune?
  4. om borgmesteren tror, at en øget niveaudeling med en undervisning mere tilpasset den enkelte elev - både de fagligt stærkeste og de fagligt mest udfordrede - vil give bedre resultater til folkeskolens afgangsprøve?
  5. om borgmesteren mener, at de planlagte aktiviteter i Børne- og Ungdomsstrategi 2019-2021 for København - der bl.a. går på vidensdeling og kompetenceløft for lærere og pædagoger - er nok til at hæve det faglige niveau blandt underviserne for at gøre de københavnske elever endnu dygtigere?
  6. om borgmesteren tænker, at det er formålstjenstligt at udarbejde yderligere særlige initiativer målrettet skolerne med de laveste karaktergennemsnit?

(Stillet af Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance)

 

Motivering

En god 9. klasses eksamen er et vigtigt fundament for enhver skoleelev. Det er afslutningen på et langt forløb, og for mange er det springbrættet videre i vores uddannelsessystem i Danmark.

I lang tid har de københavnske elever ligget væsentligt under landsgennemsnittet. Indenfor det seneste år er det ændret, da opgørelsesmetoderne er ændrede. Vi må dog stadig erkende, at eleverne i den københavnske folkeskole i dag ligger en hel del fra at være blandt landets dygtigste. Ikke desto mindre bruger Københavns Kommune flere penge pr. folkeskoleelev pr. år end landsgennemsnittet.

Ud fra et ønske om at sikre vores københavnske folkeskoleelever får den bedst mulige uddannelse med de bedst mulige fremtidsudsigter, ønsker vi at hæve det faglige niveau i den københavnske folkeskole.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. marts 2019

Forespørgslen blev besvaret.

Til top