Nye bademuligheder i Københavns Havn
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, hvordan der skal arbejdes videre med intentionen om at omdanne hele havnen til en badezone. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om finansieringen af nye badezoner skal henvises til forhandlingerne om henholdsvis overførelsessagen 2018/2019 og Budget 2020.
Indstilling
- at Borgerrepræsentationen godkender, at intentionen om at omdanne hele havnen til en badezone i første omgang omsættes ved, at der oprettes en række nye, afgrænsede badesteder i Københavns Havn, såfremt der afsættes finansiering hertil,
- at det godkendes, at der hermed er gjort op med medlemsforslaget fra Det Konservative Folkeparti af 21. juni 2018, jf. bilag 4.
Det bemærkes, at der i Kultur- og Fritidsforvaltningens undersøgelse om omdannelse af hele Københavns Inderhavn til badezone er konstateret flere udfordringer. På baggrund af dette skal Borgerrepræsentationen ved nærværende indstilling godkende, at der i første omgang fokuseres på oprettelse af nye afgrænsede badeområder i Københavns Inderhavn. Det bemærkes hertil, at de nye afgrænsede badesteder kun vil blive oprettet, såfremt der afsættes finansiering hertil.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
(Kultur- og Fritidsudvalget)
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag besluttede Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle undersøge muligheden for at omdanne Københavns Inderhavn til en badezone hele vejen rundt i et bælte på minimum fem meter fra kysten – medmindre der er konkrete forhold fx vandkvalitet og sikkerhed, der er til hinder herfor.
Medlemsforslagets motivering har følgende ordlyd: ”I dag er det forbudt at bade i Københavns havn, bortset fra de steder, hvor der er oprettet en badezone. Virkeligheden viser, at københavnerne i stor stil bader i store dele af Inderhavnen. Det betyder, at rigtig mange københavnere handler ulovligt ved at hoppe i havnen. Vi ønsker at lovliggøre badning i havnen, så københavnerne ikke er kriminelle ved at hoppe i havnen. Kun hvis der er særlige forhold, fx på grund af ringe vandkvalitet, risiko for de badendes sikkerhed med videre, bør det i geografisk begrænset omfang være forbudt at bade i Inderhavnen.”
Borgerrepræsentationen godkendte den 20. september 2018 indstillingen om tidsplan vedrørende badning i Københavns Inderhavn. I denne forbindelse blev Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag om at kortlægge aktiviteter i havnen med henblik på at undersøge, om det er muligt at gøre hele havnen til en badezone godkendt. Det blev samtidigt besluttet at udvide kortlægningen til at omfatte hele området fra Toldboden til Slusen ved Sjællandsbroen.
Løsning
Kloakoverløb
Teknik- og Miljøforvaltningen har ansvaret for badevandssikkerheden, konkret, at vandkvaliteten er i orden. Endvidere skal Teknik- og Miljøforvaltningen give tilladelse til etableringen af badestedet. Når Teknik- og Miljøforvaltningen registrerer dårlig vandkvalitet, tændes en rød advarselslampe på et skilt ved badestedet. Dårlig vandkvalitet skyldes ofte, at der skylles kloakvand ud i havnen. Teknik- og Miljøforvaltningen kræver, at der skal være minimum 200 meter mellem kloakoverløb og badested (jf. Spildevandsplanen). Dette er ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen forudsætningen for at kunne nå at varsle i rimelig tid, så de badende kan nå at komme op af vandet. I kortlægningen er der taget højde for dette krav.
Hvis hele havnen skal omdannes til en sammenhængende badezone, kræver det en omlægning af alle overløb i havnen. Dette er en langsigtet og dyr investering. En indsats for at reducere overløbene prioriteres overordnet i Spildevandsplanen og gennemføres af HOFOR. Den nye spildevandsplan 2018-2028 er i offentlig høring på blivhoert.dk frem til den 28. februar 2019, jf. særskilt dagsordenspunkt.
Havnetrafik
Ifølge By & Havns havnereglement er det forbudt at bade i Københavns Havn, undtagen i udpegede badeanlæg eller badezoner. Dette forbud må ses i sammenhæng med hensynet til de badendes sikkerhed. En stor del af den havnetrafik og andre aktørers brug af havnen, som kendetegner Københavns Havn i dag, vil ikke være sikkerhedsmæssigt foreneligt med fri badning. Der tænkes i denne forbindelse bl.a. på havnebussen og havnerundfarten.
Hele havnen som en badezone
Vil man gøre hele havnen til en badezone, skal der ses på de forhold, som på nuværende tidspunkt er til hinder for, at der kan bades frit i hele havnen. Konkret skal der ske en omlægning af kloakoverløb og udfordringerne med havnetrafikken mv. skal løses. I denne sammenhæng vil der skulle ske en konkret afvejning mellem ønsket om fri badning i hele havnen på den ene side, og det ønskelige i at bevare og udbygge de øvrige aktørers brug af havnen på den anden side, jf. herunder Kultur- og Fritidspolitikken.
Ønsker man at udvide bademulighederne i havnen, som den kendes i dag, foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen derfor, at der i første omgang fokuseres på oprettelse af nye afgrænsede badeområder.
Afgrænsede potentielle badesteder
Kortlægningen peger på:
- 17 steder, hvor der potentielt kan oprettes nye badesteder inden for en kortere tidshorisont,
- 7 steder, hvor badning muligvis kan ske, hvis stedets specifikke udfordring kan løses og
- 7 steder, hvor der potentielt kan indrettes badested på lang sigt, når byggeri på landarealet er færdigbygget (bilag 2).
Tilsammen betyder det, at der er 31 potentielle badesteder på kortere og længere sigt i havnen. 20 af stederne har private grundejere, mens staten er grundejer på tre af placeringerne. De resterende otte har By & Havn eller kommunen som grundejer.
Tilladelser
En badezone forudsætter tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen, By & Havn, Søfartsstyrelsen, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen samt grund- og kajkantsejer. På nuværende tidspunkt har der ikke været dialog med grundejerne på de udpegede potentielle badesteder.
De organiserede brugere i havnen
En stor del af de organiserede brugere i havnen ønsker, at nye badesteder fortsat er adskilt fra den øvrige trafik i havnen med en form for markering i vandet, fx banetov/ flydespærrer og bøjer. De organiserede aktører i havnen har bidraget med en række relevante synspunkter, som tages med i den videre udvikling af bademuligheder i havnen (bilag 2). Aktørerne peger bl.a. på, at placeringer, hvor der i forvejen foregår badning i strid med reglerne, bør prioriteres højt ved etablering af nye badesteder. Dertil bør placeringer, hvor byrum på land giver adgang til vandet og indbyder til badning fx ved Kalvebod Bølge, prioriteres ved oprettelsen af nye badesteder.
For at give københavnerne flere lovlige og sikre bademuligheder i havnen foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at der etableres 5-7 nye badezoner. Det er i denne forbindelse målet, at én badezone kan åbne i sommeren 2019, mens de 4-6 andre badesteder kan åbne inden for en kortere årrække.
Ny badezone til sommeren 2019
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der frem mod sommeren 2019 etableres en badezone på den nordlige del af Kalvebod Bølge ved Kalvebod Brygge. Kalvebod Bølge er placeret lige syd for Langebro, over for Havnebadet Islands Brygge (bilag 3). Placeringen er valgt, fordi det her er muligt at etablere en badezone under hensyntagen til vandkvalitet og havnetrafik. Hertil kommer, at der allerede nu (i strid med havnereglementet) finder omfattende badning sted ved Kalvebod Bølge.
Grundejer og By & Havn har godkendt placeringen af en badezone ved det nordlige Kalvebod Bølge. Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at undersøge, om der kan nå at varsles i ordentlig tid ved en badezone ved Kalvebod Bølge. Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke meddelt en endelig tilladelse til etablering af badezonen.
Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at der pågår overvejelser om etablering af et overløb syd for Langebro, nord for Kalvebod Bølge i forbindelse med en ny masterplan for skybrud i Indre By. Masterplanen, og dermed beslutningen om overløbet, forventes færdig i efteråret 2019. Hvis overløbet skal etableres syd for Langebro, vil det først kunne etableres efter en årrække. Det vurderes derfor, at en badezone kan placeres ved det nordlige Kalvebod Bølge midlertidigt. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil drøfte muligheden for at flytte overløbet med Teknik- og Miljøforvaltningen og HOFOR. Hvis ikke overløbet kan rykkes, er Kultur- og Fritidsforvaltningen indstillet på, at badezonen eventuelt må nedlægges, hvis overløbet etableres.
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at en anlægsbevilling på 660 t. kr. til en badezone ved Kalvebod Bølge, en driftsbevilling på 116 t. kr. det første år og en efterfølgende varig driftsbevilling på 98 t. kr. henvises til overførelsessagen 2018/2019.
Badezoner på længere sigt
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at en anlægsbevilling på 3,6 mio. kr. til etablering af 4-6 nye badesteder over en årrække, en engangsdriftsudgift på 246 t. kr. og en varig driftsbevilling på 588 t. kr. henvises til forhandlingerne om Budget 2020.
Kampagne om god badeskik i havnen
Kultur- og Fritidsforvaltningen planlægger i samarbejde med By & Havn at lancere en kampagne i sommeren 2019 om god badeskik i havnen. Målet er at give københavnerne viden om, hvordan man bader sikkert i havnen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, arbejdes der videre i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens og Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning.
Mette Touborg /Mads Kamp Hansen
Oversigt over politisk behandling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at Borgerrepræsentationen godkender, at intentionen om at omdanne hele havnen til en badezone i første omgang omsættes ved, at der oprettes en række nye, afgrænsede badesteder i Københavns Havn.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2019
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiforvaltningen bemærker, at der i Kultur- og Fritidsforvaltningens undersøgelse om omdannelse af hele Københavns Inderhavn til badezone er konstateret flere udfordringer. På baggrund af dette skal Borgerrepræsentationen ved nærværende indstilling godkende, at der i første omgang fokuseres på oprettelse af nye afgrænsede badeområder Københavns Inderhavn. Økonomiforvaltningen bemærker hertil, at de nye afgrænsede badesteder kun vil blive oprettet, såfremt der afsættes finansiering hertil.
Økonomiudvalget indstiller på baggrund af heraf, at indstillingens 1. at-punkt erstattes med formuleringen:
- at Borgerrepræsentationen godkender, at intentionen om at omdanne hele havnen til en badezone i første omgang omsættes ved, at der oprettes en række nye, afgrænsede badesteder i Københavns Havn, såfremt der afsættes finansiering hertil.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. marts 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.