Endelig vedtagelse af lokalplan Kornblomstvej II, Amager Vest
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Kornblomstvej II. Planforslaget muliggør afslutning af karréstruktur langs Sundholmsvej og Kornblomstvej samt opførelse af et beboerhus med lokaler til Københavns Kommunes bemandede legepladser.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende lokalplan Kornblomstvej II med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, jf. bilag 5.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Grundejer ønsker at opføre boligbyggeri, der afslutter karréstrukturen langs Sundholmsvej og Kornblomstvej. Samtidig ønsker en almen boligorganisation at opføre et beboerhus langs Kornblomstvej, hvor stueetagen indrettes til København Kommunes bemandede legepladser. De foreslåede ændringer forudsætter en ny lokalplan, da den gældende lokalplan fra 1979 ikke muliggør den ønskede bebyggelse. Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 27. august 2018 og har været i høring fra den 11. september 2018 til den 6. november 2018. Forvaltningen har modtaget 19 henvendelser. Høringen giver anledning til forslag til ændringer, som beskrives i afsnittet ’Forslag til ændringer af lokalplanforslaget’.
Løsning
Lokalplanforslaget muliggør boligbyggeri på ca. 7.900 m2 samt et beboerhus på ca. 450 m2, hvor stueetagen fastlægges til lokaler til en bemandet legeplads. I alt muliggøres op til 8.350 m2 nybyggeri, hvoraf op til 3.000 m2 forventes at blive almene boliger, men der stilles ikke krav herom, da området er udpeget som udsat byområde i Politik for Udsatte boligområder 2017 (bilag 6). Desuden udpeges tre bygninger som bevaringsværdige. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanforslaget (bilag 2) og i faktaarket (bilag 3).
Høring
De 19 henvendelser modtaget i høringsperioden er vedlagt i bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.
Hovedsynspunkter fra Amager Øst Lokaludvalg
- Lokaludvalget er utilfreds med, at lokalplanen muliggør opførelse af bebyggelse som huludfyldning omkring en enkelt bygning. Lokaludvalget mener, at planen indebærer for tæt byggeri med et gårdareal uden tilstrækkeligt lys, luft og grønt.
- Lokaludvalget ønsker, at antallet af offentlige parkeringspladser på terræn ikke reduceres.
- Lokaludvalget ønsker, at lokalplanen muliggør, at der indrettes supermarked i byggeriet.
Forvaltningens bemærkninger
- Brugen af huludfyldning om en enkeltstående bygning er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Den nye bygning mod område II er tilpasset gårdrummet for at sikre dagslys og mest mulig kvalitet. Gårdrummet bliver grønt med mindst tre større træer og gode opholdsmuligheder, bl.a. fordi 50 % procent af cyklerne placeres i stueetagen.
- Det er forventningen, at der nedlægges op til ni offentlige parkeringspladser. Løsningen er valgt, fordi forvaltningen vurderer, at den bedst tilgodeser trafiksikkerhed og friareal, samt at der er underbelægning på offentlige parkeringspladser i området.
- Lokalplanområdet er ikke udpeget til bydelscenter i kommuneplanen, og det er forvaltningens vurdering, at det ikke er hensigtsmæssigt at placere butikker eller supermarked for at sikre detailhandel på Amagerbrogade, der er udpeget til bymidte.
Erhvervsstyrelsen har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 18)
Erhvervsstyrelsen ønsker en supplerende redegørelse med de konkrete værdier for luft- og støjforurening for Sundholm Varmecentral samt varmecentralens udviklingsmuligheder.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen har tilføjet de ønskede oplysninger, som Erhvervsstyrelsen har godkendt.
Bygherre har følgende hovedsynspunkter
- Ønsker kantzone mod gården på 1,5 meter dybde langs hele facaden.
- Ønsker at bebyggelse i fire etager bliver eksklusiv værn, trappehus og teknik.
- Ønsker større fleksibilitet i forbindelse med placering af cykler i stueetage.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen foreslår, at imødekomme bygherres ønske om, at kantzonen fastlægges til 1,5 meter for at sikre, at der etableres tryghedsskabende opholdstrapper langs hele facaden.
- Forvaltningen foreslår, at højden bliver eksklusiv værn og trappehus for at sikre etablering af tagterrasse og 30 % friareal. Bebyggelsen er ikke omfattet af kravet på 40 % friareal, da der er tale om en huludfyldning. Ændringen er i overensstemmelse med skyggediagrammer.
- Forvaltningen foreslår, at bestemmelsen gøres mere fleksibel, så mindst 50 % af cykelparkeringen kan placeres i stueetagen i stedet for præcis 50 %.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Tre henvendelser omhandler utryghed. Beboerne er glade for placeringen af en bemandet legeplads, men udtrykker bekymring for et offentligt tilgængeligt gårdrum.
- Seks henvendelser omhandler trafikale udfordringer og mangel på parkeringspladser.
- Seks henvendelser udtrykker bekymring for skyggepåvirkning og indkigsgener.
- Tre henvendelser omhandler bevaringsværdigt byggeri og erstatningskrav for tabt byggeret. En borger synes, at bestemmelsen om tagets farve er for upræcis.
- En henvendelse udtrykker bekymring for, hvorvidt bygningsreglementet overholdes.
- En henvendelse mener, at projektet udløser miljøvurdering.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen foreslår at muliggøre porte i bebyggelsen samt hegning af friarealer med lav hæk eller åbent gitter for at imødekomme borgernes ønske om mere tryghed.
- Forvaltningen er opmærksom på de trafikale udfordringer i området, men disse kan ikke løses af lokalplanen. Se punkt 2 under bemærkninger til lokaludvalget om parkeringspladser.
- Forvaltningen vurderer, at der med afstande på15, 17, 19 og 27 meter ikke er tale om indbliksgener samt en acceptabel og forventelig skyggepåvirkning i den tætte karréby.
- Der er ikke tale om tabt byggeret, da bebyggelsesprocenten for den bevaringsværdige bebyggelse er på 169, hvilket er mere end 130 i den gældende lokalplan og 150 i forslaget. Forvaltningen foreslår, at tagets farve præciseres, så tagene kan være i rødbrune teglsten, tombak eller anodiseret aluminium i rødbrune farver.
- Forslaget overholder bygningsreglementet i forhold til både brandredning og dagslys.
- Forvaltningen vurderer, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, da forslaget ikke får væsentlig indvirkning på miljøet.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til en række ændringer, hvor de væsentlige fremgår af skemaet.
Formål med ændringerne |
Muligt i lokalplanforslaget |
Muligt med ændring |
Hegning af friarealer |
Friarealerne i område 1 er offentligt tilgængelige og kan ikke hegnes. |
Friarealer i område 1 kan hegnes med lav hæk eller åbent gitter, og der kan sættes port i bebyggelsen. |
Ændring af kantzone |
Der kan ikke opføres opholdstrappe langs hele facaden. |
Dybden på kantzonen fastlægges til 1,5 meter. |
Justering af højden på bebyggelse Muliggør at bygherre kan bygge 4 etager med tagterrasse, hvilket har været hensigten med forslaget. |
Højden på er 4 etager er inklusiv værn og trappehus, hvorfor bygherre ikke kan bygge 4. etage eller tagterrasse. |
Højden på den nye bebyggelse i 4 etager er eksklusiv værn og trappehus. |
Endvidere foreslås en række mindre præciseringer af bestemmelse om farven på tag, placering af cykler, afledning af regnvand, publikumsorienteret serviceerhverv samt terrænkote. Endelig uddybes lokalplanforslagets redegørelsesdel vedr. Sundholm Varmecentral efter ønske fra Erhvervsstyrelsen. Forslag til ændringer fremgår detaljeret af bilag 5.
Økonomi
Lokalplanen medfører nedlæggelse af op til ni offentlige parkeringspladser. Da belægningsgraden i området er 60-80 % vurderer forvaltningen ikke, at dette vil betyde et mærkbart indtægtstab. Denne indstilling har således ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
- at godkende lokalplan Kornblomstvej II med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, jf. bilag 5.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. januar 2019
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At de nu offentlige parkeringspladser reetableres inden for lokalplanområdet.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne stiller undtagelsesvis ikke krav om 25 % almene boliger, da projektet allerede indeholder en endnu større andel almene boliger.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ser gerne, at arealet anvendes til private boliger med en passende parkeringsnorm. Vi ønsker ikke at nedlægge offentlige parkeringspladser.”
Enhedslisten, Alternativet og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik og Miljøudvalgets møde den 28. januar 2019:
”Partierne stiller undtagelsesvis ikke krav om 25 % almene boliger, da projektet allerede indeholder en endnu større andel almene boliger.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. februar 2019
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:
ÆF1
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
ÆF2
”At de nu offentlige parkeringspladser reetableres inden for lokalplanområde.”
Det af det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 44 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, C og I.
Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Det af det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, C og I.
Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Selve indstillingen blev herefter godkendt med 46 stemmer imod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, O og I.
Imod stemte: V og C
Alternativet, SF og Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Partierne stiller undtagelsesvis ikke krav om 25 % almene boliger, da projektet allerede indeholder en endnu større andel almene boliger.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Vi ser gerne, at arealet anvendes til private boliger med en passende parkeringsnorm. Vi ønsker ikke at nedlægge offentlige parkeringspladser.”