Mødedato: 28.02.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 4 til lokalplan ”Grønttorvsområdet” med kommuneplantillæg, Valby

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 4 til lokalplan ”Grønttorvsområdet” med tilhørende kommuneplantillæg. Planforslagene muliggør en byudvikling mellem baneterrænet, Gammel Køge Landevej, Torveporten, Summerredvej og Ingrid Marie Vej.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende tillæg nr. 4 til lokalplan nr. 462”Grønttorvsområdet” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Bygherre ønsker at bebygge området langs Gammel Køge Landevej og Torveporten med karré- og længebebyggelse. Projektets bebyggelsesplan er ikke i overensstemmelse med den gældende lokalplan nr. 462 fra 2012. Derfor forudsætter projektet en ny lokalplan. Samtidig bliver kommuneplan 2015 justeret med et tillæg til kommuneplanen for at sikre, at lokalplan- og kommuneplanafgrænsning følger hinanden i forbindelse med en ændring af matrikelafgrænsningen langs banearealet. Planforslagene blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 20. september 2018 og har været i høring fra den 27. september 2018 til den 25. november 2018. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 13 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag, som beskrevet under Løsning.

Løsning

Lokalplanen muliggør, at bygherre kan opføre ca. 36.500 m2 etageareal i op til 24 meters højde, dog kan en del af bebyggelsen opføres i 26 meters højde, begge svarende til syv etager. Nybyggeriet rummer boliger i karrébebyggelse og erhverv i en længebebyggelse langs baneterrænet. I stueetagen i længebebyggelsen og i den ene karrébebyggelse er der muliggjort kultur- og idrætsaktiviteter. Lokalplantillægget understøtter den igangværende byudvikling af Grønttorvsområdet.

Høring

De 13 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Valby Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 5):

Lokaludvalget er overordnet positiv overfor lokalplanforslaget, men har samtidig gjort opmærksom på følgende problematikker:

  1. Lokaludvalget ønsker, at der etableres direkte adgange til Ny Ellebjerg Station og bebyggelsen fra Gammel Køge Landevej, samt at der sikres en stiforbindelse langs banen.
  2. Lokaludvalget ønsker en fremtidssikret affaldsløsning.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. En stiforbindelse langs banen frem til Gammel Køge Landevej er fastlagt i lokalplanforslaget, men det ligger uden for lokalplanen at sikre forbindelse under Gammel Køge Landevej-broen frem mod Ny Ellebjerg Station. Lokalplanen understøtter således muligheden for en eventuel senere forbindelse under broen.
  2. Placering, omfang og afhentning af affald, indgår i baggrundsmaterialet til den nærmere udformning af bebyggelsesplanen i lokalplanen. Gældende krav hertil vil blive iagttaget.

Høringssvar fra andre interessenter / myndigheder

  1. DSB er grundejer af den vestligste del af området. Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om at bygge den vestligste del af længebebyggelsen, som skal fungere som støjskærm for boliger og friarealer. DSB ønsker en mere fleksibel formulering af anvendelsen af stueetager.
  2. Banedanmark gør opmærksom på, at lokalplanforslagets områdeafgrænsning mod jernbanen er misvisende ift. anvendelsesmuligheden.  
  3. HOFOR bemærker, at de ejer en fjernvarmeledning under længebebyggelsen. Der må ikke bygges oven på ledningen. Alle omkostninger til ændring og annullering afholdes af grundejer.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. Der er ikke handlepligt på en lokalplan. Hvis dele af længen ikke bygges samtidig med det øvrige byggeri, skal de støjmæssige ulemper afhjælpes på anden vis. Det bliver håndteret i byggesagen. Formulering af anvendelsen af stueetager fastholdes for at sikre et aktivt sammenhæng mellem bygning og byrum.
  2. Økonomiforvaltningen oplyser, at afgrænsningen af C3*-rammen er blevet justeret i henhold til de afsluttede ekspropriationsforretninger, og det konsekvensrettes i planforslagene. Afgrænsningen for C3*-rammen er trukket tilbage i forhold til forslaget i høring, da BaneDanmark i mellemtiden har fremsendt opdaterede grænser.
  3. Grundejerne er indforståede med, at de skal stå for omkostningerne til ændring af fjernvarmeledningen ved opførelse af længebebyggelsen.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. En henvendelse foreslår, at alle boliger pålægges betaling for en bilparkeringsplads i parkeringskælder, uanset om man ejer en bil eller ej, for at hindre uhensigtsmæssige parkeringssituationer i og udenfor et byudviklingsområde.
  2. En henvendelse hæfter sig ved, at der bygges mange ungdomsboliger i Valby, og at der i stedet bør bygges rækkehuse på grunden, hvoraf en del af dem kunne være almene.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanen regulerer alene, hvor mange parkeringspladser der skal være til en given anvendelse, samt hvor de skal placeres. Lokalplanen kan derimod ikke indeholde regler for, hvordan parkeringspladserne efterfølgende administreres.
  2. Kommuneplan 2015 indeholder mål om, at der skal bygges flere ungdomsboliger, fordi der er et efterslæb i forhold til efterspørgslen på ungdomsboliger. Efter gældende lokalplan er der givet byggetilladelse til almene boliger, heriblandt rækkehuse, i byggefelt 4 (bilag 2).  

Bemærkninger fra bygherre

En henvendelse ønsker konkrete ændringer af lokalplanplanforslaget i forhold til mindre udstrækning af facader med publikumsorienterede serviceerhverv, mulighed for kultur og idræt flere steder, større udstrækning af parkeringskælder, krav til facade på længebebyggelsen, bredere gårdrum og mulighed for at placere boliger mod Gammel Køge Landevej.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår mulighed for kultur og idræt to steder. Udstrækningen af parkeringskælder øges, så der også kan etableres under gårdrum, dele af byrum og rampe. Gårdrum kan desuden gøres to meter bredere. Ønskerne imødekommes, fordi kultur og idræt kan bidrage til mere byliv i byrum. Et større areal til parkering i kælder og et bredere gårdrum giver mere plads på terræn til ophold, hvilket også bidrager til mere byliv.

Derimod imødekommes ønsket om at reducere udstrækningen af publikumsorienterede serviceerhverv og fjernelse af krav til facade på længebebyggelsen ikke, fordi det vil mindske forbindelsen mellem bygning og byrum, og dermed reducere omfanget af byliv. Under hensyn til de miljømæssige påvirkninger fra den trafikerede Gammel Køge Landevej kan der kun placeres erhverv og ungdomsboliger mod Gammel Køge Landevej, og derfor imødekommes ønsket om at placere familieboliger mod Gammel Køge Landevej ikke. Der er lavere krav til støjniveau ved erhverv, og ungdomsboliger placeres fra 1. sal og opefter.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår ændringer af lokalplanforslagets bestemmelser om veje, parkering, byrum, støj og anden forurening samt understøttende tegninger. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5 og 6. I det følgende skema fremgår de væsentligste ændringer.

Bidrag fra høring

 

Muligt med lokalplanforslaget

Muligt med ændring af lokalplanforslaget

Parkeringsanlæg

Bygherre ønsker at placere parkeringsanlæg i et større område

Parkering skal etableres i parkeringsanlæg under de enkelte bebyggelser og i stueetagen ved byggefelt 4.

Det præciseres, at der kan være parkeringsanlæg under de enkelte bebyggelser, Byrum B, dele af rampen, gårdrum til BF 2 og BF 3 og i stueetagen ved byggefelt 4.

Gårdrum

Bygherre ønsker bredere gårdrum i byggefelt 2 for at sikre mere opholdsareal i gårdrum

 

Byggefelt 2 ændres, så gårdrummet bliver ca. 2 meter bredere.

Kultur og idræt

Bygherre ønsker også mulighed for kultur og idræt i byggefelt 2

Signaturtekst - byggefelt 3:

”Erhverv med mulighed for kultur, idræt mv.”

Signaturteksten forenkles til ”erhverv”, som indeholder en mulighed for kultur og idræt for både byggefelt 2 og 3.

Kommuneplanafgrænsning

Banedanmark ønsker justering af afgrænsning mod baneterrænet pga. ekspropriation

 

Afgrænsningen af C3*-rammen justeres

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

 

Peter Stensgaard Mørch                 Pernille Andersen 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg nr. 4 til lokalplan nr. 462”Grønttorvsområdet” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2019

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. februar 2019

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

Det af Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 45 stemmer imod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og I.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top