Mødedato: 28.02.2002, kl. 17:30

Høring om nedlæggelse af Delfin Apotek

Høring om nedlæggelse af Delfin Apotek

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 28. februar 2002

 

BR 95/02

Høring om nedlæggelse af Delfin Apotek

Høring om nedlæggelse af Delfin Apotek

Indstilling om godkendelse af forslag til høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende lukning af Delfin Apotek, samt at det indarbejdes i høringsbrevet, at muligheden for at etablere et filialapotek skal indarbejdes som en alternativ løsning.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende forslag til høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, vedrørende lukning af Delfin Apotek.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med den tilføjelse, at det indarbejdes i høringsbrevet, at muligheden for at etablere et filialapotek skal indarbejdes som en alternativ løsning.

 

 

RESUME

Bevillingen til at drive Delfin Apotek, Nørre Farimagsgade 63, blev ledig pr. 1. februar 2001. I den anledning har Lægemiddelsstyrelsen foretaget en vurdering af lægemiddelforsyningsstrukturen i bydelen Indre By i København. På baggrund heraf har Lægemiddelstyrelsen ved skrivelse af 21. december 2001 indstillet til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at Delfin Apotek nedlægges.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har på denne baggrund anmodet Københavns Kommune om en udtalelse i sagen.

Med udgangspunkt i de tidligere tilkendegivelser fra kommunen i denne sag, er det Sundhedsforvaltningens holdning, at Københavns Kommune fortsat ikke skal acceptere, at Delfin Apoteket nedlægges med følgende begrundelser:

  • De servicemæssige hensyn overfor borgere i bydelen, samt turister og pendlere vil blive forringet.
  • Området ved Nørreport vil blive et endnu større trafikknudepunkt, når Metrostationen i 2003 åbnes på Nørreport Station.

En konsekvens heraf kan være, at Delfin Apotek på længere sigt, på grund af at de nuværende lokaler ikke er tidssvarende for apoteksdrift, bør flytte fra sin nuværende placering i krydset Nørre Farimagsgade/Frederiksborggade til bedre egnede lokaler i nærheden af Nørreport Station.

Københavns Kommune foreslår endvidere, at der bør udarbejdes en overordnet plan for apoteksdækningen i kommunen, som sikrer en tilfredsstillende apoteksbetjening. En sådan plan bør udarbejdes før der tages stilling til en eventuel nedlæggelse af Delfin Apotek.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Lægemiddelstyrelsen har vurderet den fremtidige lægemiddelstruktur i bydelen Indre By i København i anledning af, at bevillingen til at drive Delfin Apotek blev ledig pr. 1. februar 2001.

Af Sundhedsministeriets "Meddelelse om sundhedsmyndighedernes behandling af sager om ændring af apoteksstrukturen" af 28. marts 1996 fremgår: "Ved vurdering af lægemiddelforsyningens tilrettelæggelse i store byer vil spørgsmålet om nedlæggelse af apoteker fortsat indgå i vurderingen, i tilfælde hvor omsætningsgrundlaget for flere eksisterende apoteker i en by er utilstrækkeligt, og nogle apoteker som følge heraf modtager tilskud fra udligningssystemet."

Lægemiddelstyrelsen har derfor foretaget en vurdering af lægemiddelforsyningsstrukturen i bydelen Indre By. Formålet har været at fastslå, om der forsat skal være 4 apoteker ( Delfin - , Vaisenhus - , Kgl. Hof- og Steno Apotek) i bydelen. Lægemiddelstyrelsen har senest foretaget en vurdering af lægemiddelforsyningsstrukturen i Indre By i 1998, hvor Apoteket Strøget, filial af Vaisenhus Apotek blev nedlagt.

Lægemiddelstyrelsen har i et notat af 25. okt. 2001, beskrevet bydelen Indre By samt de 4 apoteker, som er beliggende i bydelen. Styrelsen har endvidere medtaget en kort beskrivelse af Nørrebro Apotek, da Nørrebro Apotek er beliggende tæt ved både Delfin Apotek og bydelsgrænsen. Det fremgår yderligere af notatet, at Delfin Apotek ikke er velegnet til moderne apoteksdrift og der er kun lidt plads til publikum. Adgangsforholdene er dårlige, der er fire høje trin op til apoteket, som ligger i en fredet bygning. Lægemiddelstyrelsens notat har sammen med brev af 31. oktober 2001 været i høring hos Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner, Danmarks Apotekerforening, Dansk Farmaceutforening og Farmakonomforeningen.

På baggrund af Indre By apotekernes omsætningsforhold, beliggenhed og befolkningsunderlag, samt indkomne høringssvar foreslår Lægemiddelstyrelsen, at Delfin Apotek nedlægges.

Som begrundelse herfor anføres følgende:

  • Apoteket forsyner kun knap 9.000 personer - et gennemsnitsapotek forsyner 18.500 personer.
  • Delfin Apotek modtager tilskud fra det fælles udligningssystem og har igennem den seneste 5 års periode haft en nedgang i antallet af ekspeditioner til enkeltpersoner, samt antal forsynede personer.
  • Nørrebro Apotek og Vaisenhus Apotek er beliggende indenfor rimelig kort afstand. Begge apoteker er velegnede til moderne apoteksdrift og vil indretningsmæssigt kunne klare en forøgelse af kundeantallet.
  • Det forsyningsmæssige behov for lægemidler hos lokalbefolkningen kan dækkes af de tre øvrige apoteker i bydelen. En nedlæggelse af et apotek i Indre By vil desuden styrke omsætningen på de øvrige apoteker og dermed helt eller delvist fjerne tilskud, der ydes fra udligningssystemet.

Endvidere tilføjer Lægemiddelsstyrelsen i sin indstilling til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at såfremt Ministeriet alligevel vil videreføre Delfin Apotek kan dette alene begrundes med servicemæssige hensyn, særligt overfor de personer som færdes ved Nørreport Station og som i øvrigt handler eller arbejder i området. Lægemiddelstyrelsen nævner endvidere, at en anden mulighed kunne være at lade et af bydelens andre apoteker etablere en apoteksfilial ved Nørreport Station.

Københavns Kommune hørte første gang om en evt. lukning af Delfin Apotek, da debatten startede i pressen i januar 2001.

Sagen blev efterfølgende drøftet i Borgerrepræsentationen den 25. januar 2001. Medlemsforslag om at bevare Delfin Apoteket blev godkendt (jfr. Beslutningsforslag nr. 28 BR 37/01. vedlagt)

Den 7. februar 2001 rettede daværende Sundhedsborgmester Peter Martinussen en henvendelse til Sundhedsministeriet og redegjorde for hvorfor Københavns Kommune ikke kunne acceptere en eventuel lukning af Delfin apotek (vedlagt).

Sundhedsborgmesteren fremhævede i sin henvendelse, at Københavns Kommune i øvrigt undrede sig over, at Lægemiddelstyrelsen ikke havde orienteret Københavns Kommune om, at styrelsen overtager driften af et københavnsk apotek, og at dette kan medføre en senere lukning, men skal erfare dette fra dagspressen.

I gennem de seneste 10 – 12 år er der sket en markant nedlæggelse af apoteker i Københavns Kommune jf. nedenfor.

Apotek

Lukket

Sundby Apotek

28.04.1989

Vesterbro Apotek

28.02.1991

Gl. Torv Apotek

30.04.1991

St. Vibenhus Apotek

30.04.1991

Vanløse Apotek

31.01.1993

Østerbro Apotek

31.03.1993

Svane Apotek

28.02.1994

Archiv Apotek

31.05.1996

Istedgade Apotek

31.12.1996

Apoteket Strøget (filial)

30.11.1998

Dette har medvirket til, at befolkningens adgang til apoteksbetjening er blevet reduceret. Samtidigt er der sket væsentlige ændringer i de trafikale og geografiske forhold, som Københavns Kommune mener, at Lægemiddelstyrelsen ikke hidtil i tilstrækkelig grad har inddraget i forbindelse med apotekslukninger. Bl.a. må det påpeges, at Metrostationen på Nørreport, fra 2003, forventes at ville forøge antallet af rejsende med ca. 23.000 pr. døgn. Nørreport Station er allerede i dag det største kollektive trafikale knudepunkt i Danmark.

Som anført i de tidligere tilkendegivelser fra kommunen i denne sag, er det Sundhedsforvaltningens holdning, at Københavns Kommune fortsat ikke skal acceptere, at Delfin Apoteket nedlægges, idet det er meget vigtigt, at borgerne i København, herunder ikke mindst de ældre og børnefamilierne sikres nem og god adgang til et apotek i deres lokalområde.

Denne holdning forstærkes yderligere af, at området omkring Nørreport Station som centralt trafikknudepunkt, med Regionaltog, S-tog og busser yderligere i 2003 udbygges med i brugtagningen af Metroen. Der vil derfor i området være en stor gennemgang af københavner borgere til og fra arbejde, pendlere og turister som fortsat kan serviceres af et apotek.

Det fremgår af høringsmaterialet, at 70% af Delfin Apotekets omsætningsnedgang er sket i den periode, hvor Metrobyggeriet har fundet sted, og at dette bl.a. kan tilskrives den midlertidige lukning af Frederiksborggade fra Nørreport Station til Rømersgade. Kommunen finder det meget uheldigt, at apoteksbetjeningen i dette område skal afgøres på et tidspunkt, hvor det omfattende Metrobyggeri må formodes at have haft en negativ indflydelse på omsætning og kundetilgang. Dette forhold må samtidig formodes, at have haft indflydelse på Lægemiddelstyrelsens oplysning om at Delfin Apotek modtager tilskud fra det fælles udligningssystem og at der i den seneste 5 års periode har været en nedgang i antallet af ekspeditioner til enkeltpersoner og antal forsynede personer.

Sundhedsforvaltningen er ligeledes opmærksom på, at en fastholdelse af Delfin Apotek på længere sigt kan betyde, at apoteket, på grund af de ikke tidssvarende lokaleforhold for apoteksdrift, bør flytte fra sin nuværende placering i krydset Nørre Farimagsgade/ Frederiksborggade. Dette vil i givet fald kunne ske til bedre egnede lokaler i nærheden af Nørreport Station.

Til yderligere orientering kan det nævnes, at Lægemiddelstyrelsen den 1.2. 2002 overtager driftsansvaret for Islands Brygge Apotek, p.g.a. at den nuværende apoteker ophører. I den forbindelse skrev overborgmester Jens Kramer Mikkelsen til Sundhedsministeren og understregede at Københavns Kommune ønsker, at få udarbejdet en samlet plan for apoteksstrukturen i byen.

Det er derfor Sundhedsforvaltningens vurdering, at Københavns Kommune skal foreslå, at der bør udarbejdes en overordnet plan for apoteksdækningen i kommunen, som sikrer en tilfredsstillende apoteksbetjening. En sådan plan bør udarbejdes før der tages stilling til en eventuel nedlæggelse af Delfin Apotek.

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser forbundet med forslaget.

 

ØKONOMI

Ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

BILAG

Brev af 7. februar 2001 fra Borgmester Peter Martinussen til Sundhedsministeriet.

Udskrift af BR's beslutningsprotokol af 25. januar 2001 – Nr. 28 BR 37/01.

Sundhedsforvaltningens forslag til høringsskrivelse.

 

Ib Haurum

/Frank V. Poulsen

Til top