Effektiv digital infrastruktur i København
Indstilling
Indstilling om,
- at Københavns Kommune vil arbejde for at realisere en vision om en effektiv digital infrastruktur i byen til gavn for borgere, virksomheder, turister og offentlige opgaver. Med udgangspunkt i visionen og konkrete business cases vil Økonomiforvaltningen understøtte en række initiativer, således at der etableres en fremtidssikret digital kapacitet, som hele telebranchen vil kunne anvende på markedsvilkår.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommunes mål om blandt andet vækst, livskvalitet og CO2-neutralitet forudsætter en effektiv digital infrastruktur som hovedvej for byens mange data, der dækker hele byen på lige fod med anden infrastruktur som veje, elektricitet, fjernvarme og kollektiv transport. Herudover skal infrastrukturen være tilgængelig for alle aktører.En effektiv digital infrastruktur fremhæves som en væsentlig vækstdriver i andre europæiske storbyer, heriblandt Amsterdam og Stockholm. Adgang til bredbånd vurderes at være et væsentligt parameter i forhold til at skabe vækst, udvikling og at tiltrække borgere, virksomheder og institutioner til byen, herunder nye og højteknologiske arbejdspladser.
Forvaltningen vurderer, at der er et stort samfundsmæssigt potentiale i at forbedre den digitale infrastruktur i København. Undersøgelser viser, at indenfor blandt andet intelligente trafiksystemer, parkering, miljømålinger, Smart Grids, WIFI-opkobling, sikring af udsatte borgere og telesundhed er der gevinster at hente, når den effektive infrastruktur er til stede.
Løsning
Med henblik på at understøtte arbejdet etableres der en projektgruppe og en styregruppe med deltagere på direktionsniveau fra Økonomiforvaltningen (ØKF) og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF). Projektet forankres i ØKF.
Forvaltningernes arbejde for en effektiv digital infrastruktur i København vil tage udgangspunkt i en række konkrete initiativer.
For nuværende er der blandt andet igangsat et projekt i HOFOR, hvor det undersøges, om det er muligt at etablere fiberforbindelser i hele byen via træk- og tomrør i kloakkerne. HOFOR afklarer i forbindelse med projektet de tekniske løsninger gennem konkrete pilotforsøg med forskellige tekniske træk- og tomrørsløsninger i spildevandsledningerne. Testene skal bl.a. afklare, om rørene kan anvendes til fibernet uden at begrænse kloakkens hovedformål. Ligeledes undersøger HOFOR de juridiske barrierer for træk- og tomrør i kloakkerne, da der ikke er hjemmel hertil i lovgivningen. Da teleselskaberne allerede har fiber i teletraceerne med mere, vil HOFOR tillige vurdere forretningsgrundlaget i forbindelse med projektet. Projektets resultater følges tæt af ØKF, men umiddelbart vurderes der at være et økonomisk potentiale, særligt i områder med vanskelige graveforhold eller graveforbud med videre., hvis teleoperatørerne kan anvende spildevandsledninger med ledig kapacitet.
I forbindelse med de kommende 620 nye buslæskærme, der anlægges i Københavns Kommune fra juni til oktober 2016, skal det vurderes, hvorledes dette byudstyr kan anvendes til fremføring af digital infrastruktur mv. Dette forudsætter et større anlægsarbejde, der med fordel kan indtænkes i forbindelse med den igangværende planlægning af anlægsarbejder. Der er i buslæskærmene allerede skabt plads til WIFI-modtager eller lignende teknologi.
Tilsvarende vurderes det, hvorledes den fornyede gadebelysning i kommunen kan anvendes til fremføring af digital infrastruktur mv., idet der også her er gjort plads til yderligere teknologi i master, tændskabe mv.
Med henblik på at sikre gode rammer for opsætning af antenner og master indenfor lovgivningens rammer, foretager Københavns Ejendomme i øjeblikket i dialog med teleindustrien en revision af vilkårene i kommunens lejekontrakter for antennepladser. Såfremt der i den forbindelse foretages væsentlige ændringer i vilkårene vil disse forinden blive forelagt Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Med budget 2015 er der afsat midler til undersøgelse af, hvorledes kommunens nuværende IT-infrastruktur kan understøtte Intelligente Trafiksystemer, WIFI og andre smarte digitale byløsninger fremadrettet. Analysen vil nøje blive fulgt af projektgruppen med henblik på, at resultaterne kan inddrages i det samlede videre arbejde for visionen.
Øresundskomiteen har ligeledes igangsat et pilotprojekt, hvorefter kommunale WIFI skal stilles til rådighed for turister/borgere med ét fælles login på tværs af Øresund. Pilotprojektet skal bygge på allerede eksisterende WIFI-infrastruktur i København, Malmø, Helsingborg og Helsingør. I første fase udreder Koncernservice omkostningerne hertil, men forventningen er, at der i første omgang kun testes om de 4 byers net kan kobles sammen. Øresundskomiteen bidrager med 100.000 kr. hertil.
Arbejdet i projektgruppen vil ske i samarbejde med de øvrige forvaltninger, herunder med henblik på koordination af kommunens projekter i forhold til visionen og øvrige interessenter, heriblandt HOFOR og teleindustrien.
Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke bemærkninger til indstillingen.
Økonomi
Indstillingen har ingen budgetmæssige konsekvenser. Forslag til kommunale investeringer vil blive undersøgt med udgangspunkt i en business case.Videre proces
Forvaltningen orienterer inden sommeren 2016 Økonomiudvalget om status på arbejdet med udgangspunkt i de konkrete initiativer.Mikkel Hemmingsen / Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommune vil arbejde for at realisere en vision om en effektiv digital infrastruktur i byen til gavn for borgere, virksomheder, turister og offentlige opgaver. Med udgangspunkt i visionen og konkrete business cases vil Økonomiforvaltningen understøtte en række initiativer, således at der etableres en fremtidssikret digital kapacitet, som hele telebranchen vil kunne anvende på markedsvilkår.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som SF og Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig:
”Det er væsentligt, at borgerne forbliver anonyme og sikres privatliv, så deres bevægelser og gøren ikke kan spores tilbage til konkrete identificerbare enkeltpersoner.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør som led i arbejdet undersøges, hvad der kan laves og finansieres af private.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. januar 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Det er væsentligt, at borgerne forbliver anonyme og sikres privatliv, så deres
bevægelser og gøren ikke kan spores tilbage til konkrete identificerbare enkeltpersoner.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Det bør som led i arbejdet undersøges, hvad der kan laves og finansieres af private.”