Samarbejde med socialøkonomiske virksomheder
Indstilling
Indstilling om,
- at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udmønter 10 mio. kr. af indsatsbudgettet til aktivitetsparate borgere til indkøb af indsats via socialøkonomiske virksomheder inden for udbudslovgivningen.
(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)
(Standsningsret)
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har løbende behov for at købe særlige aktiveringstilbud som led i udviklingen af Jobcenter Københavns tilbudsvifte, fx ved forsøg rettet mod særlige målgrupper. Dette sker, når Jobcenter København vurderer, at de generelle tilbud i forlængelse af rammeaftaler med leverandører ikke er dækkende i forhold til en specifik målgruppes behov. Jobcenter København foretager på den baggrund løbende mindre indkøb af beskæftigelsesindsatser, herunder fra socialøkonomiske virksomheder.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har på møde den 11. november 2013, dagsordenens punkt 5 (jf. bilag 1), vedtaget model for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder, herunder køb af mindre beskæftigelsesindsatser. I medfør af denne beslutning skal sådanne køb bl.a. efterleve princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning, ligesom det skal sikres, at den særindsats, der købes, ikke i forvejen er dækket af eksisterende rammeaftaler. Modellen sætter rammen for, hvordan forvaltningen kan købe aktive tilbud udenfor rammeaftalerne.
Den 1. januar 2016 er en ny udbudslov trådt i kraft. Samarbejdet med leverandører, herunder socialøkonomiske virksomheder, skal fremover ske indenfor rammerne af den nye udbudslov.
I forbindelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets aftale om udsatte borgere blev der udtrykt ønske om, at forvaltningen undersøger den nye udbudslovs muligheder for tættere samarbejde med socialøkonomiske virksomheder i kommunens beskæftigelsesindsats. Af aftaleteksten fremgår det således, at ”socialøkonomiske virksomheder skal fortsat indgå i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats…”, ligesom det fremgår, at forvaltningen i forbindelse med det kommende udbudsmateriale skal vægte ”at non-profit virksomhedstyper (erhvervsdrivende fonde og socialøkonomiske virksomheder) skal være et ud af flere kriterier, såfremt det er lovligt.” I forhold til sidstnævnte bemærker forvaltningen, at der ikke er lovgivningsmæssig mulighed for at arbejde med tildelingskriterier, der favoriserer non-profit organisationer eller socialøkonomiske virksomheder. Der skal således afsøges andre løsningsmodeller.
Løsning
Beskæftigelsesindsatsen har siden 1. januar 2013 ikke været omfattet af pligt til udbud eller annoncering. Den nye udbudslov betyder bl.a., at aftaler om beskæftigelsesindsatser med værdi på ca. 5,5 mio. kr. og derover fra den 1. januar 2016 skal i udbud. Det forventes på denne baggrund, at flere af Jobcenter Københavns køb fremover skal i udbud.
For aftaler, der ligger under ca. 5,5 mio. kr. (hele aftaleperioden) kan den model, der tidligere er besluttet af BIU anvendes. Et køb kan foretages, så længe forvaltningen vurderer, at købet ikke kan håndteres via rammeaftalerne, og forvaltningen overholder princippet om økonomisk forsvarlig forvaltning, herunder kan redegøre for, at aftalerne er indgået på markedsmæssige vilkår og overvåger, om der i den enkelte sag er tale om en ”klar grænseoverskridende interesse”, jf. udbudsloven. Hvis en kontrakt har klar grænseoverskridende interesse – og dermed vurderes at have interesse for virksomheder i andre EU-lande - skal opgaven udbydes.
Advokatpartnerskabet Horten, der rådgiver forvaltningen mht. udbudsloven, vil på mødet orientere om den nye udbudslov, herunder mulighederne for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder og reservation af udbudsrunder til disse.
Forvaltningen vil på den baggrund arbejde videre med udvikling af en model inden for rammerne af den nye udbudslov, herunder undersøge mulighederne for anvendelse af kapitel 17 i den nye udbudslov om reserverede udbud:
”Reserverede kontrakter til organisationer om visse tjenesteydelser
§ 190. Ordregiveren kan forbeholde retten til at deltage i udbuddet til organisationer, der udelukkende beskæftiger sig med de tjenesteydelser på sundheds-, social- og kulturområdet, der er omhandlet i § 186.
Stk. 2. En organisation som omhandlet i stk. 1 skal opfylde følgende betingelser:
- Formålet med organisationen er at varetage offentlige tjenesteydelsesopgaver med tilknytning til levering af de tjenesteydelser, der er omhandlet i stk. 1.
- Udbyttet geninvesteres for at opfylde organisationens målsætninger. Udloddes eller omfordeles udbyttet, skal dette ske ud fra deltagelsesorienterede hensyn.
- Ledelses- eller ejerskabsstrukturerne i den organisation,der gennemfører kontrakten, er baseret på principper om medarbejderejerskab eller medarbejderdeltagelse eller skal kræve aktiv deltagelse af medarbejdere, brugere eller interessenter.
- Organisationen har ikke fået tildelt en kontrakt for de pågældende tjenesteydelser af den pågældende ordregiver i henhold til denne bestemmelse i de seneste 3 år.
Stk. 3. Kontraktens løbetid må højst være 3 år.
Stk. 4. Udbudsbekendtgørelsen eller forhåndsmeddelelsen skal indeholde en henvisning til denne bestemmelse.”
Forvaltningen bemærker, at de danske regler for socialøkonomiske virksomheder ikke er de samme som ovenstående, der gælder for EU. Det betyder, at der er nogle socialøkonomiske virksomheder, der ikke vil kunne byde på et reserveret udbud, mens andre virksomheder, der opfylder reglerne, vil kunne byde.
Det bemærkes herudover, at stk. 2, 4) om at organisationen ikke må have fået tildelt kontrakt inden for de sidste 3 år kan betyde begrænsninger mht. hvorvidt en organisation, der har vundet en reserveret kontrakt, kan vinde igen ved et efterfølgende udbud. Vejledning til fortolkning er endnu ikke modtaget fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Forvaltningen foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges en model for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder, der søger at udnytte mulighederne i den nye udbudslov, herunder kapitel 17, til køb af beskæftigelsesindsats hos socialøkonomiske virksomheder. Indstillingen forelægges udvalget snarest muligt og inden maj 2016.
Økonomi
Indstillingen forventes at betyde udgifter til advokatbistand. Forvaltningen afholder udgiften hertil inden for egen ramme.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget inden maj 2016 blive forelagt model for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder inden for rammerne af den nye udbudslov.
Birgitte Hansen / Michael Baunsgaard Schreiber
Oversigt over politisk behandling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget inden maj 2016 får forelagt en model for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder inden for rammerne af den nye udbudslov.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 11. januar 2016
SF fremsatte ændringsforslag om, at indstillingens oprindelige at-punkt erstattes af følgende at-punkt:
”at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen udmønter 10 mio. kr. af indsatsbudgettet til aktivitetsparate borgere til indkøb af indsats via socialøkonomiske virksomheder inden for udbudslovgivningen.”
Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.
For stemte: 7 (B, A, F, Ø)
Imod stemte: 3 (C, V, I)
Undlod: Ingen
Ændringsforslaget blev dermed vedtaget.
Indstillingen blev standset af Venstre, jf. kommunestyrelseslovens § 23, og indstillingen indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. januar 2016
Indstillingen blev taget af dagsordenen ved mødets start.