Mødedato: 27.11.2003, kl. 17:30

Byfornyelsesbeslutning for Tøndergade-karreen

Byfornyelsesbeslutning for Tøndergade-karreen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 27. november 2003

 

 

BR 538/03

Byfornyelsesbeslutning for Tøndergade-karreen

Byfornyelsesbeslutning for Tøndergade-karreen

 

 

Indstilling om, at det af SBS Byfornyelse udarbejdede oplæg til byfornyelsesbeslutning for "Tøndergade-karreen" – efter høring af berørte ejere og lejere – nu vedtages endeligt i henhold til lov om byfornyelse § 9 med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer om kun at råde over bygningerne på Tøndergade 8-12 til nedrivning, om at udtage ejendommen Sundevedsgade 4 for så vidt angår støtte til ombygning, og om at etablere gennemgang til gårdanlægget gennem kælderen i baghuset til Vesterbrogade 127, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at forlange eventuelle rettigheder, som det er nødvendigt at råde over til gennemførelse af byfornyelsesbeslutningen, afstået mod erstatning, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til i fornødent omfang at opfordre ejerne af byfornyelsesområdets ejendomme til at gennemføre byfornyelsesbeslutningens foranstaltninger og i givet fald meddele ejerne fornødne påbud om gennemførelse af foranstaltningerne, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til om fornødent at lade foranstaltninger udføre for ejernes regning og i givet fald til at forlange, at private tilhørende grunde og bygninger helt eller delvist afstås mod erstatning, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at overtage ejendomme eller dele heraf, som ejere med hjemmel i byfornyelseslovens § 159 måtte kunne kræve overtaget mod erstatning, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at sælge overtagne ejendomme i byfornyelsesområdet, at        Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til i fornødent omfang på kommunens vegne at garantere for lån i forbindelse med gennemførelsen af foranstaltningerne, samt at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at give tilsagn om støtte efter byfornyelseslovens § 11, stk. 5, til de i byfornyelsesområdet udpegede ejendomme.

                                                                                       (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at    det af SBS Byfornyelse udarbejdede oplæg til byfornyelsesbeslutning for "Tøndergade-karreen" – efter høring af berørte ejere og lejere – nu vedtages endeligt i henhold til lov om byfornyelse § 9 med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer om kun at råde over bygningerne på Tøndergade 8-12 til nedrivning, om at udtage ejendommen Sundevedsgade 4 for så vidt angår støtte til ombygning, og om at etablere gennemgang til gårdanlægget gennem kælderen i baghuset til Vesterbrogade 127,

at    Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at forlange eventuelle rettigheder, som det er nødvendigt at råde over til gennemførelse af byfornyelsesbeslutningen, afstået mod erstatning,

at    Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til i fornødent omfang at opfordre ejerne af byfornyelsesområdets ejendomme til at gennemføre byfornyelsesbeslutningens foranstaltninger og i givet fald meddele ejerne fornødne påbud om gennemførelse af foranstaltningerne,

at    Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til om fornødent at lade foranstaltninger udføre for ejernes regning og i givet fald til at forlange, at private tilhørende grunde og bygninger helt eller delvist afstås mod erstatning,

at    Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at overtage ejendomme eller dele heraf, som ejere med hjemmel i byfornyelseslovens § 159 måtte kunne kræve overtaget mod erstatning,

at    Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at sælge overtagne ejendomme i byfornyelsesområdet,

at    Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til i fornødent omfang på kommunens vegne at garantere for lån i forbindelse med gennemførelsen af foranstaltningerne,

at    Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at give tilsagn om støtte efter byfornyelseslovens § 11, stk. 5, til de i byfornyelsesområdet udpegede ejendomme.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. oktob er 2003

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag om at bevare bygningerne Tøndergade 8 og 12 og indrette en daginstitution i bygningen Tøndergade 8.

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

X

 

Wallait Khan (V)

 

 

 

Ole Hentzen (C)

 

X

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

 

 

Joan Jensen (A)

 

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

 

 

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

 

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag om, at der inddrages et areal svarende til forslaget i karrerådets indsigelse af 14. juli 2003.

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

X

 

Wallait Khan (V)

 

 

 

Ole Hentzen (C)

 

X

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

 

 

Joan Jensen (A)

 

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

 

 

 

Jens Johansen (F)

X

 

 

Sven Milthers (F)

 

 

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

Indstillingen blev anbefalet, idet der lægges vægt på, at tilladelsen til at benytte to lejligheder til ferieboliger muliggør frivillig aftale om nedrivning af bygningerne Tøndergade 8-12 samt indretning af børneinstitution i nybyggeriet på ejendommen.

Mikkel Warming (Ø) tog forbehold.

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Byfornyelsesområdet er afgrænset af Vesterbrogade, Sundevedsgade, Tøndergade og Amerikavej.

Med de af forvaltningen foreslåede ændringer indeholder byfornyelsesbeslutningen bestemmelser om nedrivning af bygningerne på Tøndergade 8-12, Sundevedsgade 8-10 og baghuset Vesterbrogade 119B. Ejendommen Sundevedsgade 12/Tøndergade 2-6 ombygges efter, at der er indgået aftale med A/B Hvide Hest om finansieringen af ombygningen.

Ejendommen Sundevedsgade 4 udtages af beslutningens bestemmelser om støtte til ombygning, fordi ejendommen skønnes at have en økonomi, der gør det muligt for ejeren selv at finansiere en ombygning.

Der rådes over Sundevedsgade 8-10 til nedrivning, og der er indgået aftale med ejeren om overtagelsessummen. Endvidere rådes over baghuset Vesterbrogade 119B til nedrivning og over bygningerne på Tøndergade 8-12 til nedrivning.

Der er indgået aftale med ejeren af Tøndergade 8-12 om selv at forestå opførelse af nybyggeri, blandt andet på betingelse af, at byggeriet kommer til at indeholde den forudsatte børneinstitution. Endelig rådes over arealer i kælderetagen Vesterbrogade 127E, st. th. og stueetagen Vesterbrogade 129/Amerikavej 1 til etablering af passager til gårdanlægget.

Der indrettes fælles friareal, som forudsat i det offentliggjorte forslag.  

Forslaget til byfornyelsesbeslutning har været udsendt i offentlig høring, og der er indkommet 12 indsigelser. I indsigelserne protesteres der især mod omfanget af nedrivninger og mod, at der ikke inddrages mere af de friarealer, der hører til de ejendomme, hvori Arbejdsformidlingen er beliggende, til grønt areal. Aage V. Jensens Fonde, som ejer disse ejendomme, gør gældende, at der ikke er hjemmel til at træffe en beslutning om inddragelse af dele af parkeringsarealerne til friarealformål, og forbeholder sig i givet fald at kræve erstatning for nedlæggelse af p-pladser. Det gøres gældende, at denne erstatning kan blive større end først antaget.

Samtidig med indstillingen om byfornyelsesbeslutningen fremsættes indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan.

De lånefinansierede udgifter til byfornyelsesbeslutningen er opgjort til 22.000.000 kr. inkl. moms. Hertil kommer de refusionsberettigede udgifter på 46.141.000 kr. ekskl. moms. De samlede rammebelastende udgifter udgør herefter i alt 68.141.000 kr.

Hertil skal lægges ca. 123,9 mio. kr., som udgør udgifter til ombygninger i ejendomme, der henvises til at søge støtte efter byfornyelseslovens §11, stk. 5 og aftalt boligforbedring. De samlede udgifter til fornyelse af karreen vil således udgøre knap 200 mio. kr.

Der er redegjort for den fremtidige kommunaløkonomiske belastning, og det forudsættes, at der trækkes tilsagn af den statslige ramme i 2003.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 20. marts 2003 (BR 99/03) tiltrådte Borgerrepræsentationen Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 5. februar 2003 om bemyndigelse til at offentliggøre det af SBS Byfornyelse udarbejdede forslag til byfornyelsesbeslutning i henhold til byfornyelseslovens § 9 for Tøndergade-karreen.

 

Området er afgrænset af Vesterbrogade, Sundevedsgade, Tøndergade og Amerikavej.

 

Det udsendte byfornyelsesforslag (april 2003), udarbejdet af SBS Byfornyelse, er lagt til gennemsyn som bilag A.

 

I ovennævnte indstilling, hvortil der henvises, er der redegjort for debatperioden forud for byfornyelsesforslaget og de i forbindelse hermed fremkomne bemærkninger. Endvidere er der redegjort for forslagets behandling i arbejdsudvalget for byfornyelsen og for finansieringen af de forudsatte arbejder.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Byfornyelsesbeslutningen skal følge reglerne i lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 260 af 7. april 2003, herunder reglerne i kap. 3 om beslutninger om bygningsfornyelse.

 

Det forventes, at der med ikrafttræden den 1. januar 2004 vil ske en reform af byfornyelseslovgivningen. Under forudsætning af at byfornyelsesbeslutningen vedtages i indeværende år, vil reformen ikke komme til at vedrøre indholdet af beslutningen, men den kan få betydning for de 9 ejendomme i karreen, som er henvist til selv at tage initiativ til at søge støtte.

 

De indkomne indsigelser har ikke givet anledning til ændringer af det offentliggjorte byfornyelsesforslag, men der er ved forhandling med to ejere opnået aftaler, som ændrer indholdet af byfornyelsesbeslutningen, jf. nedenfor.

 

Indsigelserne har været drøftet i arbejdsudvalget vedrørende byfornyelsen, som er nedsat i forbindelse med iværksættelsen af handlingsplanen for Indre Vesterbro. Medlemmer af udvalget er repræsentanter for byfornyelsesselskaberne, Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen.

 

Af vedlagte bilag 1 fremgår nogle generelle bestemmelser om byfornyelse for så vidt angår planlægningsforløb, gennemførelse af en byfornyelsesbeslutning, forurening, finansiering og garanti.

På den vedlagte plan er angivet byfornyelsesområdets afgrænsning og nuværende bebyggelses- og ejerforhold (bilag 2). Endvidere er vedlagt etageplaner (bilag 3), og et skema der viser areal- og installationsforhold (bilag 4).

 

Byfornyelsesforslaget indeholder med de af forvaltningen foreslåede ændringer i hovedtræk bestemmelser om nedrivninger af en række bygninger, om ombygning af to ejendomme og om indretning af fælles friareal for samtlige karreens ejendomme. I de fælles friarealer indgår dog kun delvist de arealer, der hører til ejendommene Vesterbrogade 121/Tøndergade 14-20.

 

Om de enkelte bestemmelser i forslaget skal bemærkes:

 

Nedrivninger

Ejendommen Sundevedsgade 8-10, som er en udlejningsejendom på 1.044 m2 med 22 overvejende 2-værelsers lejligheder, har et istandsættelsesbehov, der er anslået til at koste ca. 26.500 kr./m2. Der er ikke særlige omstændigheder, der skulle kunne begrunde en bevaring, heller ikke de i nogle af indsigelserne fremhævede kvaliteter ved den arkitektoniske helhed, som ejendommen indgår i. Ejendommen er efter forhandlinger med ejeren allerede overtaget af kommunen.

 

Tøndergade 8 er et kompleks med 608 m2 etageareal i tre lave bygninger, der har huset et krisecenter for voldsramte kvinder, drevet af Frelsens Hær. Centret er nu flyttet til Hedebygade 30-30 A, og bygningerne står tomme. Bygningerne er blandt andet foreslået nedrevet for at forbedre friarealforholdene.

 

Ombygningsudgiften for Tøndergade 12, som også er en udlejningsejendom med 854 etagekvadratmeter og 8 lejligheder på 3-3½ værelse, er vurderet til at have et istandsættelsesbehov på 18.800 kr./m2 og er derfor foreslået nedrevet. Der er heller ikke her særlige begrundelser for at bevare ejendommen set i lyset af ombygningsudgiftens størrelse, selvom en del indsigelser også her peger på, at ejendommen burde bevares af arkitektoniske grunde.

 

Tøndergade 8 og 12 ejes af den samme ejer, som selv ønsker at opføre et nybyggeri, herunder den forudsatte børneinstitution efter, at nedrivningerne er gennemført af kommunen. Der har derfor været ført forhandlinger med ejeren om betingelserne for at opgive råde-over bestemmelsen for disse to ejendomme, som er resulteret i, at der indgået en aftale med ejeren. Aftalen forpligter ejeren til at opføre et nybyggeri inklusive børneinstitutionen på grundene inden udgangen af 2005. Bygningerne nedrives af kommunen, og der betales en erstatning for bygningerne på 840.000 kr. Erstatningen er fastsat lavere end normalt, idet der er taget hensyn til den byggeretsværdi, som ejeren opnår ved, at grundene frigøres til nybyggeri. Derudover skal kommunen afholde udgifter til permanent genhusning af beboerne.

 

Aftalen er betinget af, at Borgerrepræsentationen godkender, at der ikke skal rådes over ejendommen som sådan, men kun over bygningerne.

 

Endvidere er aftalen betinget af, at der bliver mulighed for at benytte 2 lejligheder til ferieboliger. I den samtidig hermed forelagte indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen for området er det anbefalet, at lokalplanen ændres således, at der i denne ejendom er mulighed for at etablere 2 ferielejligheder.

 

Det indgår i aftalen, at forvaltningen kan stille særlige krav til facadeudformning m.v.

 

Forvaltningen finder, at den indgåede aftale danner et godt grundlag for opførelse af nybyggeri på grundene, og det foreslås derfor, at beslutningen ændres, således at der alene rådes over bygningerne på denne ejendom. 

 

Det bemærkes i øvrigt, at når det er muligt at indgå en sådan aftale med en ejer, er der formentlig ikke hjemmel i byfornyelsesloven til at træffe beslutning om at råde over ejendommen.

 

Endelig indeholder forslaget bestemmelser om nedrivning af baghuset Vesterbrogade 119B med henblik på forbedring af karreens friarealforhold.

            

Ombygninger

Sundevedsgade 4 var i det offentliggjorte forslag forudsat ombygget af ejeren selv som en opfordringsejendom for at sikre, at denne fredede ejendom blev vedligeholdt. I høringsperioden har der efter ejerens ønske været ført forhandlinger med dennes advokat om mulighederne for, at kommunen i stedet overtog ejendommen og forestod ombygningen som en råde-over ejendom. Det har imidlertid ikke været muligt at opnå enighed om prisen, idet forvaltningen har fundet, at ejerens krav er alt for højt. Ombygningen af ejendommen, der rummer 590 m2 boligetageareal og 5 lejligheder samt 124 m2 erhvervsareal, er skønnet at ville koste 8,6 mio. kr. svarende til ca. 12.000 kr./m2. Ejendommen ville på grund af fredningen kunne opdeles i ejerlejligheder, der kunne sælges efterhånden som de nuværende lejere fraflytter.

 

Det er forvaltningens vurdering, at ejeren selv ville kunne finansiere ombygningen, og set i lyset af de begrænsede økonomiske rammer til byfornyelse skal forvaltningen derfor indstille, at ejendommen udtages af beslutningen, for så vidt angår bestemmelserne om støtte til ombygning.

 

Sundevedsgade 12/Tøndergade 2-6, som ejes af A/B Hvide Hest, blev efter særlige drøftelser besluttet bevaret i stedet for nedrevet på betingelse af, at der i høringsperioden kunne indgås en aftale med andelsboligforeningen om finansieringen af omb ygningsarbejderne. Der er indgået en sådan aftale med foreningen. Aftalen betyder, at foreningen selv skal finansiere 22 mio. kr. af de 38,9 mio. kr., som ombygningen koster.

 

Karreens øvrige 9 ejendomme henvises til at søge støtte efter byfornyelseslovens § 11, stk. 5, eller efter reglerne om aftalt boligforbedring. Af disse ejendomme har 8 søgt støtte, og én af dem har fået tilsagn om støtte, mens resten afventer behandling af deres ansøgning.

 

Friarealer

I karreens østlige del indrettes et fælles gårdanlæg, hvori skal integreres legeplads til den planlagte børneinstitution. Legepladsen bliver tilgængelig for karreens beboere uden for åbningstiden, og den endelige placering af legepladsen tilrettelægges sammen med beboerne i projekteringsfasen.

 

I karreens vestlige del domineres friarealerne af det parkeringsanlæg, der hører til de ejendomme, hvori Arbejdsformidlingen har til huse. Det har i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til byfornyelsesbeslutning været drøftet indgående med ejerne af ejendommene, Aage V. Jensens Fonde, hvorledes parkeringsarealet kan indskrænkes således, at en del af arealet kan indrettes som en del af det fælles grønne gårdanlæg i denne del af karreen.

 

Aage V. Jensens Fonde har i deres indsigelse til forslaget gjort gældende, at der ikke er hjemmel til at træffe en beslutning, som foreslået, og hvis kommunen alligevel skulle kunne gøre det, forbeholder ejeren sig at kræve en erstatning for et større antal parkeringspladser end det, der ligger i dag på det areal, der inddrages til grønt anlæg. Begrundelsen er, at byggelovgivningen i princippet giver mulighed for at indrette flere pladser, end der faktisk er indrettet på terræn.

 

Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at der er hjemmel i byfornyelsesloven til at træffe en beslutning om indskrænkning af parkeringsarealerne. Endvidere er det forvaltningens opfattelse, at den erstatning, der vil skulle udredes ikke bliver større end først antaget, og at den vil stå mål med den nytte, der opnås ved ændringen i form af forbedrede friarealforhold både for de omkringliggende beboelsesejendomme og for de ansatte i erhvervsbygningerne.

 

Idet der således fortsat består en vis usikkerhed om erstatningens størrelse, finder forvaltningen, at det vil være hensigtsmæssigt at gennemføre forhandlingerne om erstatningen inden friarealerne rent fysisk ændres. Herved vil der blive mulighed for at ændre gårdanlægsbestemmelserne ved et tillæg til beslutningen, hvis det viser sig, at en erstatning mod forventning bliver uforholdsmæssigt stor. Det er muligt, at en erstatningsfastsættelse vil blive indbragt for taksation og overtaksation samt for landsretten, og det vil i givet fald kunne betyde, at anlægget af gårdarealerne må udskydes i 2-4 år. 

 

Andelsboligforeningen Carls Gave, som ejer Vesterbrogade 127, har i en indsigelse protesteret mod, at det er foreslået, at der skal inddrages en del af deres fælleslokaler for at give plads til en gennemgang til gårdanlægget for ejendommen Vesterbrogade 129/Amerikavej 1. SBS Byfornyelse har derfor udarbejdet et andet forslag, der betyder, at gennemgangen etableres gennem kælderen i baghuset til Vesterbrogade 127. Løsningen er ca. 100.000 kr. billigere end den oprindelige, og forvaltningen foreslår, at denne løsning indarbejdes i den endelige beslutning.

 

I forbindelse med opførelse af nybyggeri vil der blive stillet krav om deltagelse i det fælles friareal, og nybyggeriet skal finansiere en forholdsmæssig andel af anlægsudgiften samt af de fremtidige driftsudgifter.

 

Gårdanlægget forudsættes gennemført af byfornyelsesselskabet på ejernes vegne.

 

Råde-over ejendomme

Der rådes herefter over bygningen Vesterbrogade 119B, ejendommen Sundevedsgade 8-10 til nedrivning, og bygningerne på Tøndergade 8-12 til nedrivning. Endvidere rådes over arealer i kælderetagen Vesterbrogade 127 og stueetagen Vesterbrogade 129/Amerikavej 1 til etablering af passager til gårdanlægget.

 

Det kan endvidere blive nødvendigt at forlange afståelse af private rettigheder, der hører til eller hviler på de af byfornyelsesbeslutningen omfattede ejendomme.

Derudover kan det blive nødvendigt midlertidigt at råde over private rettigheder i forbindelse med etableringen af det fælles friareal.

 

Nybyggeri

Det foreslås, at der umiddelbart efter nedrivning af Sundevedsgade 8-10 søges opført et nybyggeri i overensstemmelse med den bebyggelsesplan, der er angivet i den samtidig hermed forelagte indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen. Byggeri på Tøndergade 8-12 vil ske i overensstemmelse med den beskrevne aftale og med lokalplanen.

 

Lokalplan

Oplægget til byfornyelsesbeslutningen er ledsaget af et forslag til lokalplan, der indstilles samtidig til endelig vedtagelse. Lokalplanen tilvejebringer den planmæssige forudsætning for gennemførelsen af byfornyelsesbeslutningen.

 

Økonomi

Finansieringen skal ske i overensstemmelse med lov om byfornyelse, jf. ovenfor.

 

De lånefinansierede udgifter til byfornyelsesbeslutningen er opgjort til 22.000.000 kr. inkl. moms. Hertil kommer de refusionsberettigede udgifter på 46.141.000 kr. ekskl. moms. De samlede rammebelastende udgifter udgør herefter i alt 68.141.000 kr.

 

Tilsagnsdækning for byfornyelsesbeslutningen forventes søgt inden for kommunens andel af den samlede statslige investeringsramme til byfornyelse i 2003. Der tages forbehold for de anslåede byfornyelsesudgifter, indtil licitation er afholdt.

 

Den kommunaløkonomiske belastning

Gennemførelsen af byfornyelsesbeslutningen skønnes at give en belastning af den kommunale økonomi på følgende måde:

 

Kommunen vil skulle udrede 50 % af de refusionsberettiged e udgifter svarende til 23.070.500 kr.

 

Der vil endvidere være kommunale udgifter til ikke-refusionsberettiget boligstøtte på ca. 1,2 mio. kr.

 

Hertil kommer udgifter til ansøgninger efter byfornyelseslovens § 11, stk. 5 og aftalt boligforbedring fra de 9 ejendomme, der selv skal tage initiativ til at søge støtte. For 8 ejendomme, der på nuværende tidspunkt har søgt, er der en samlet ombygningsudgift på 123,9 mio. kr. Af disse 8 ejendomme har én fået tilsagn om støtte til aftalt boligforbedring til en udgift på 13,6 mio. kr., mens resten afventer behandling af deres ansøgning.

 

De samlede udgifter til fornyelse af karreen vil således udgøre knap 200 mio. kr.

 

Budgetmæssig dækning

Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2003 under Plan & Arkitektur, konto 0.15.3, byfornyelse, optagne rådighedsbeløb og af de på budgetterne for de følgende år til samme formål forventede rådighedsbeløb.

 

Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.

 

 

Miljøvurdering

Der henvises til det i indstillingen om vedtagelse af forslaget til beslutning anførte.

 

Høring

Offentliggørelse af byfornyelsesforslaget

Forslaget (dateret april 2003) blev i et fælles omslag med pjecen vedrørende det samtidigt offentliggjorte forslag til lokalplan omdelt/udsendt den 30. april 2003 til samtlige beboere, ejere og erhvervsdrivende i området samt annonceret i Vesterbrobladet den 30. april 2003 og i Søndagsavisen den 27. april 2003.

 

I offentlighedsperioden har SBS Byfornyelse afholdt møder med de enkelte ejendomme efter behov.

 

Derudover har der været afholdt et borgermøde den 2. juni 2003 i overensstemmelse med strategien for borgerdialog. På mødet blev såvel byfornyelsesforslaget, som lokalplanforslaget drøftet. Med hensyn til referat af mødet henvises, udover det nedenfor anførte, til den samtidig hermed forelagte indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan for området.

 

Fristen for indsendelse af indsigelser udløb den 31. juli 2003.

 

Redegørelse for modtagne indsigelser

I høringsperioden er modtaget 12 indsigelser til byfornyelses- og lokalplanforslaget, som er lagt til gennemsyn som bilag C. Sammendrag af de respektive indsigelsers indhold og forvaltningens anbefalinger og bemærkninger hertil fremgår af skema vedlagt som bilag 5. Nedenfor er henvendelsernes indhold og forvaltningens bemærkninger og anbefalinger sammenfattet i følgende afsnit:

 

1.      Nedrivninger

2.      Friarealer

3.      Processen

 

1. Nedrivninger

Indsigelse nr. 1, 2,3,4,7,10, og 11 forholder sig til spørgsmålet om omfanget af nedrivninger i karreen, idet der er et gennemgående ønske om at bevare ejendommene i stedet. Blandt disse indsigere er Københavns Bymuseum, Kulturmiljørådet og Karrérådet.

 

For så vidt angår Sundevedsgade 8-10 anføres det, at ejendommen ikke bør rives ned, fordi den sammen med de øvrige ejendomme mod Sundevedsgade udgør en arkitektonisk helhed. Derimod forholder indsigelserne sig ikke til, hvordan dette forhold bør opvejes i forhold til udgifterne ved at ombygge ejendommen. Det er forvaltningens opfattelse, at ejendommens stand og udgifterne ved en ombygning af den ikke står mål med ønsket om at bevare ejendommen af hensyn til en arkitektonisk helhed.

 

Om Tøndergade 8 anføres det, at det lave byggeri bør bevares, fordi det giver mere lys og luft til karreen, og fordi bygningerne er et udtryk for et tidstypisk byggeri. I bygningerne kunne indrettes en børneinstitution med legeplads mod gaden, og legepladsen ville derved blive mere solbeskinnet end, hvis den lægges på gårdsiden af et højt nybyggeri.Tøndergade 12 ønskes bevaret, fordi det af indsigerne anses for at være et tidstypisk byggeri, der rummer kulturhistoriske værdier. Indsigerne forholder sig heller ikke her til omkostningerne ved en ombygning,

 

Forvaltningen finder ikke, at indsigelserne om bevaring af disse to bygninger bør imødekommes, fordi omkostningerne ved at ombygge Tøndergade 12 er for høje, og fordi det vil være mere hensigtsmæssigt at opføre et nybyggeri på begge grunde. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har vurderet, at det vil være muligt at indrette en hensigtsmæssig legeplads til institutionen i gården.

 

2. Friarealer

Indsigelse nr. 3, 4,7,9, 10, 11 og 12 forholder sig meget kritisk til spørgsmålet om indretning af friarealerne i karreens vestlige del, der domineres af Arbejdsformidlingens parkeringspladser. Fra beboerside udtrykkes der stor utilfredshed med, at der ikke inddrages en større del af eller hele disse ejendommes arealer til fælles grønt anlæg. Således finder man ikke, at der ved inddragelse af det foreslåede areal kan indrettes et friareal, der er tilstrækkeligt stort til at tilgodese beboernes behov for et grønt anlæg.

 

På den anden side anføres i indsigelse nr. 12 fra ejerens advokat, at ejeren ikke mener, der overhovedet er hjemmel i byfornyelsesloven til at inddrage dette mindre areal. Derudover forbeholder ejeren sig ret til at kræve en erstatning i givet fald for nedlæggelse af et større antal pladser end der faktisk er anlagt. Det skyldes, at byggeloven ikke som sådan kan lægge begrænsninger for, hvor mange p-pladser, der kan være på friarealet til ejendommene. Erstatningen skal således svare til det antal pladser, der teoretisk set ville kunne være på arealet.

 

Forvaltningen finder ikke, at der efter de intense forhandlinger, der har været ført i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget om dette spørgsmål, er grundlag for at træffe en anden beslutning end den foreslåede.

 

3. Processen

I indsigelse 7,11og 12 fremsættes en række kommentarer til processen og høringsmaterialets udformning. Det anføres af karrérådet, at man er utilfredse med forløbet af planlægningen, hvor diskussionen med Aage V. Jensens Fonde tog meget lang tid med den følge, at beboerne i en lang periode ikke rigtig følte, at de var informerede om forløbet og resultatet af det. Karrérådet er også utilfreds med, at der ikke er kommet mere ud af disse langvarige forhandlinger. Det tilkendegives også i disse indsigelser, at høringsmaterialet har været uklart, specielt hvad angår de tegninger, der har skullet vise friarealforholdene.

 

Forvaltningen er enig i, at det har været et meget langt forløb, men beboerrådgiveren i området har dog været orienteret om forløbet og har videregivet denne orientering til karrérådet. Høringsmaterialet kunne måske have været tydeligere, men det fremgår af indsigelserne, at mange fuldt ud har kunnet se, hvad forslaget går ud på.

 

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Generelle bestemmelser om byfornyelse

Bilag 2: Byfornyelsesområdets afgrænsning og nuværende bebyggelses og ejerforhold.

Bilag 3: Etageplaner

Bilag 4: Arealer og installationsforhold

Bilag 5: Liste og skema over modtagne henvendelser og forvaltningens bemærkninger.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A: Forslag til byfornyelsesbeslutning

Bilag B: Finansieringsplan

Bilag C: Indsigelser

 

 

Jens Ole Nielsen

 


Til top