Mødedato: 27.11.2003, kl. 17:30

Lokalplan "Tøndergade-karreen"

Lokalplan "Tøndergade-karreen"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 27. november 2003

 

 

BR 519/03

Lokalplan "Tøndergade-karreen"

Lokalplan "Tøndergade-karreen"

 

 

Indstilling om, at lokalplan "Tøndergade-karreen" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring om mulighed for indretning af 2 ferieboliger i nybyggeri på ejendommene Tøndergade 8-12 og om mulighed for indretning af boliger til unge, ældre og personer med handicap samt socialt betingede bofællesskaber uanset lokalplanens bestemmelser om boligstørrelser.

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at lokalplan "Tøndergade-karreen" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring om mulighed for indretning af 2 ferieboliger i nybyggeri på ejendommene Tøndergade 8-12 og om mulighed for indretning af boliger til unge, ældre og personer med handicap samt socialt betingede bofællesskaber uanset lokalplanens bestemmelser om boligstørrelser.

 

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2003

Anbefalet

 

 

RESUME

Den offentlige høring fandt sted fra 30. april til 31. juli 2003. I høringsperioden har der på internettet været oprettet en hjemmeside for lokalplan- og byfornyelsesforslaget, i Vesterbro Byfornyelsescenter har der været opsat en plancheudstilling, og samme sted afholdtes i juni et borgermøde med ca. 18 deltagere fra lokalområdet.

I høringsperioden er modtaget 12 henvendelser, heraf 2 fra øvrige forvaltninger.

Hovedindholdet i henvendelserne er omfanget af nedrivninger og mulighederne for opførelse af nybyggeri. Om nedrivningerne henvises til den samtidig forelagte indstilling om byfornyelsesbeslutningen. Med hensyn til nybyggeri anbefaler forvaltningen at opretholde lokalplanforslagets bestemmelser om bebyggelse i 5½ etage for at bevare den karakteristiske karréstruktur i kvarteret, uanset et fremsat ønske om at fastholde lav bebyggelse på Tøndergade 8-12.

Det anbefales endvidere efter ønske fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at ændre lokalplanen, således at der bliver mulighed for at indrette boliger til unge, ældre og personer med handicap samt socialt betingede bofællesskaber uanset lokalplanens bestemmelser om boligstørrelser.

Det anbefales desuden, at lokalplanen ændres, så der bliver mulighed for at indrette 2 lejligheder i nybyggeri mod Tøndergade 8-12 uden helårsstatus. Anbefalingen har baggrund i den aftale, der er indgået med ejeren om selv at stå for nybyggeri efter nedrivningen af den eksisterende bebyggelse. Endvidere vurderes det, at der også i denne del af byen kan være et behov for boliger uden bopælspligt, og der er kun tale om en meget beskeden del af det samlede antal boliger i karreen.

Vedrørende bemærkninger til indsigelser om friarealernes udstrækning og indretning henvises til indstillingen om byfornyelsesbeslutningen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 20. marts 2003 (BR 98/03) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 5. februar 2003 om offentliggørelse af forslag til lokalplan "Tøndergade-karreen". Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan er lagt til gennemsyn som bilag A.

 

Offentliggørelse

Planforslaget har været i offentlig høring i perioden 30. april til 31. juli 2003. Der er udsendt 1075 pjecer til ejere, lejere og brugere og 82 til interessegrupper, lokalråd, foreninger m.v.

 

I Vesterbro Byfornyelsescenter har der i høringsperioden været opstillet en plancheudstilling om planforslagets indhold. Plancherne har desuden beskrevet indholdet af det samtidig offentliggjorte byfornyelsesforslag for karreen. Den 2. juni 2003 blev der samme sted afholdt et borgermøde med deltagelse af ca. 18 borgere fra lokalområdet og to medlemmer af Bygge- og Teknikudvalget.

 

Borgermødet omhandlede også byfornyelsesforslaget, og det var derfor arrangeret af SBS Byfornyelse i samarbejde med Plan & Arkitektur. Hovedsynspunktet på mødet var, at man fandt, at der burde inddrages en større andel af det areal, som Arbejdsformidlingen bruger til parkeringspladser, end foreslået. Endvidere fandt nogle af beboerne, at det ikke er hensigtsmæssigt at lægge en børneinstitution i Tøndergade 8 -12, hvilket blandt andet indebærer, at institutionslegepladsen kommer til at ligge på nordsiden af nybyggeriet.

 

Der er vedlagt et notat fra debatten opdelt i emner som bilag 1 og en opsummering af resultatet fra de uddelte evalueringsskemaer som bilag 2.

 

I høringsperioden har der via internettet være mulighed for at søge oplysninger om lokalplanforslaget og byfornyelsesforslaget på en særlig hjemmeside, komme med debatindlæg eller sende sine bemærkninger til planforslagene som e-mail. Der har været 8 besøg på hjemmesiden i perioden, og ingen indsigler er modtaget som e-mail.

 

I høringsperioden er modtaget 12 henvendelser, som er vedlagt til gennemsyn som bilag B. Sammendrag af henvendelsernes indhold og forvaltningens anbefalinger og bemærkninger hertil fremgår af et skema, vedlagt som bilag 3. Nedenfor er henvendelsernes indhold og forvaltningens bemærkninger og anbefalinger sammenfattet.

 

1. Henvendelser fra offentlige myndigheder

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at lokalplanforslagets § 3, stk. 4, omformuleres således, at boliger for unge, ældre og socialt betingede bofællesskaber er undtaget bestemmelserne om boligstørrelser.

 

Bemærkninger: Følgende bestemmelse foreslås indføjet i § 3, stk. 4: "Boliger for unge, ældre og personer med handicap samt socialt betingede bofællesskaber er, såfremt de opføres efter gældende lovgivning herom, undtaget fra bestemmelserne om boligstørrelser."

 

Ændringen kræver ikke supplerende høring.

 

Kulturmiljørådet og Københavns Bymuseum har en række kommentarer til omfanget af de nedrivninger, der fremgår af byfornyelsesforslaget.

 

Bemærkninger: Der henvises til den samtidig hermed forelagte indstilling om endelig vedtagelse af byfornyelsesbeslutningen.

 

2. Omfanget af nedrivninger og muligheder for opførelse af nybyggeri

I den samtidig forelagte indstilling om endelig vedtagelse af byfornyelsesbeslutningen er der taget stilling til indsigelserne om omfanget af nedrivninger i karreen.

 

I indsigelse nr. 3, 10 og 11 anføres det, at der ved nybyggeri bør bevares den variation i bygningshøjderne, der er i det eksisterende byggeri mod Tøndergade. Det anføres, at det kunne være mere hensigtsmæssigt at opføre et nybyggeri på den tomme grund Tøndergade 20 og bevare ejendommene Tøndergade 8-12.

 

Endelig ønskes der indflydelse på det nybyggeri, der opføres efter, at nedrivningerne måtte være gennemført.

 

Forvaltningen skal hertil anføre, at lokalplanforslaget giver mulighed for at opføre et nybyggeri i 5½ etage i randbebyggelsen, idet bebyggelse af Tøndergade 20 dog forudsætter, at baghusbebyggelsen Vesterbrogade 127E er nedrevet, hvilket ikke er forudsat i byfornyelsesbeslutningen.  Bestemmelserne om bygningshøjder bør opretholdes, fordi karreen herved kan bebygges svarende til den karakteristiske karréstruktur i kvarteret.  Baggrunden for bestemmelsen om, at Tøndergade 20 indtil videre ikke kan bebygges er, at det vurderes, at bebyggelsen i denne del af karreen vil være for tæt, så længe baghuset Vesterbrogade 127E består. Derudover er det ikke muligt at pålægge en privat ejer at bebygge grunden, og et alternativ hertil er at ekspropriere grunden til offentlige formål, hvilket der ikke er begrundelse for i den givne situation.

 

Til spørgsmålet om indflydelse på nybyggeriets udformning skal bemærkes, at lokalplanen angiver retningslinier for udformningen, og den aftale, der er indgået med ejeren af Tøndergade 8-12, giver kommunen ret til at stille yderligere krav til udformningen. Endelig vil der i forbindelse med salg af grunden Sundevedsgade 8-10 til nybyggeri blive indføjet klausul om en særlig godkendelsesbeføjelse for kommunen for så vidt angår udformningen af byggeriet. Det vurderes ikke at være praktisk muligt eller rimeligt overfor ejeren af ejendommene at inddrage flere parter i en godkendelsesproces.

 

I forbindelse med den aftale, der med forbehold for efterfølgende politisk godkendelse er indgået med ejeren af Tøndergade 8-12 om selv at stå for opførelse af et nybyggeri, har denne betinget sig, at der bliver mulighed for at etablere to af lejlighederne som ferieboliger. Lokalplanforslaget forudsætter, at samtlige nybyggede boliger skal være helårsboliger.

 

Forvaltningen finder imidlertid, at aftalen er fordelagtig også for kommunen, fordi den sikrer opførelse af et kvalitetsbyggeri umiddelbart efter, at nedrivningerne er gennemført. Endvidere sikrer den opførelse af en daginstitution. Når der er tale om en relativt beskeden andel af boligerne i karreen som sådan, og da der antagelig er behov for boliger uden bopælspligt også i denne del af byen, finder forvaltningen således at kunne anbefale, at lokalplanen ændres således, at der bliver mulighed for at indrette 2 ferieboliger i Tøndergade 8-12.

 

Det skal således foreslås, at der til lokalplanens § 3, stk. 1, tilføjes følgende nye afsnit: "Uanset foranstående kan der på ejendommene matr. nr. ne 1125 og 1499 Udenbys Vester Kvarter, København, indrettes i alt 2 boliger uden helårsstatus."

 

Ændringen kræver ikke supplerende høring. 

 

Vedrørende indsigelserne om udstrækningen og indretningen af fælles friarealer henvises i det hele til det anførte i den samtidig forelagte indstilling om byfornyelsesbeslutningen.

 

Miljøvurdering

De foreslåede ændringer har ikke miljømæssige konsekvenser.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Notat fra borgermødet den 2. juni 2003

Bilag 2: Evaluering af borgermødet

Bilag 3: Liste og skema over modtagne henvendelser og forvaltningen s bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A: Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan.

Bilag B: Modtagne henvendelser

 

 

Jens Ole Nielsen

 


Til top