Mødedato: 27.11.2003, kl. 17:30

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 27. november 2003

 

 

BR 549/03

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole

 

 

Indstilling om, at Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole nedlægges pr. 31. juli 2004, samt at der etableres en ny skole på Vesterbro pr. 1. august 2004

                                                                                       (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

(Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning eftersendes)

(Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at      Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole nedlægges pr. 31. juli 2004

 

at      der etableres en ny skole på Vesterbro pr. 1. august 2004

 

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2003

Per Bregengaard stillede forslag om et tredje "at":

 

at etableringen af den nye skole sker på de betingelser, som er angivet i følgende politiske aftale med bilag:

 

Politisk   aftale   mellem   Socialdemokratiet,   Det   Radikale   Venstre, Socialistisk  Folkeparti, Centrumdemokraterne, Venstre og Enhedslisten om at oprette en ny skole på Vesterbro.

 

Det Konservative Folkeparti er ikke enig i oprettelsen af en ny skole gennem en nedlæggelse af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole og stemmer imod og lægger kraftig afstand til denne beslutning, da De Konservative mener, at der spilles hasard med børnene og synes, det er trist, at der ikke er et flertal for at lade skolerne få det til at gro fra bunden ved at bede de to skoler om at samarbejde i stedet for. Såfremt  lukningen  af  Alsgades  Skole og Ny Carlsberg Vejens   Skole   gennemføres  af  de  andre,  accepterer  Det  Konservative Folkeparti  forbedringerne i aftalen: "Bedre vilkår for oprettelse af en ny skole    Vesterbro  og  en  række  præciseringer",  da  Det  Konservative Folkeparti ikke ønsker at "straffe" børnene.

 

Bedre vilkår for oprettelse af en ny skole på Vesterbro og en række præciseringer.

Politikernes vision er et udspil til forældre, elever, ledelse og personale, der udformer skolens pædagogiske grundlag efter idéoplæg fra forvaltningen.

Punkt 1 og 3 i vilkårene i "Fra to skoler til en skole" fastholdes.

Punkt 2 i "Fra to skoler til en skole" ændres, så besparelser ved mulige klassesammenlægninger, som alene er muliggjort gennem skolesammenlægningen, forbliver på den ny skole gennem hele skoleforløbet for de klasser, der er dannet på skolen pr. 1. august 2004. Der sker således ikke klassesammenlægninger på tværs af de to skoler på grund af økonomisk tvang, hvilket giver de bedste betingelser for, at den ny skole kan vokse frem fra neden og udvikle sig i overensstemmelse med børnenes behov.

Der afsættes en beløbsramme på 20 mio. kr. til en ny fælles legeplads og til forbedringer f. eks. i form af en fællessal for hele skolen og/eller fleksible basislokaler, udvidelse af pædagogisk servicecenter, team/lærerarbejdspladser, nye fagområder, moderniserings- og vedligeholdelsesarbejder m.m.

 

 

Uddybning.

 

Det pædagogiske grundlag

Det pædagogiske grundlag skal udformes af de involverede parter under hensyntagen til de rammer, der er formuleret i Folkeskoleloven og  "Målsætning 2000 for Folkeskolen i BR-København."

I visioner om en Vesterbro-skole  i pjecen "Fra to skoler til en skole" nævnes bl.a.:

 

Organisering af team omkring et antal klasser

Faggrupper eller grupper omkring pædagogiske specialer  så som dansk som andetsprog, AKT etc.

En pædagogik, der fremmer den individuelle personlige udvikling og en gensidig respekt, forståelse og samvirke mellem de forskellige kulturer, der eksisterer på skolen og i lokalsamfundet.

Tydeliggørelse af et demokratisk grundlag.

 

Udformningen af det pædagogiske idéoplæg

Forvaltningen udarbejder inden den 13. november 2003 et pædagogisk idéoplæg, som eksemplificerer de visioner, der ligger i "Fra to skoler til en skole". Oplægget tilgår herefter interessenterne.

 

Det pædagogiske idéoplæg skal tage sit udgangspunkt i:

Den ny folkeskolelovs fleksibilitet, baseret på team omkring faggrupper og klassetrinsgrupper. Dvs. en skole med flere afdelinger organiseret med selvstyrende lærerteam og en nærmere definition af begreberne.

Helhedstænkning – fleksibilitet.

Fælles mål og trinmål.

En ledelsesstruktur, der er tilpasset skolens pædagogiske grundlag med en skoleleder og en administrativ leder samt en afdelingsleder pr. afdeling, herunder en særlig afdeling for 10.klassecentret. ( jf. side 2)

Et læringsmiljø, der muliggør integration af de forskellige etniske grupper i skole og lokalsamfund.

Det demokratiske aspekt.

Et lokalt indsatsområde.

 

Nedsættelse af arbejdsgruppe

Straks efter beslutning om nedlæggelse af de to eksisterende skoler og dannelse af en ny skole nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de to skolers skolebestyrelser, de to skolers elevråd, Københavns Lærerforening, Københavns Skoleembedsmandsforening samt forvaltningen. Arbejdsgruppen udarbejder, på baggrund af idéoplægget, den ny skoles pædagogiske grundlag og et oplæg til et stillingsopslag til skolelederstillingen, som overdrages til bedømmelsesudvalget. Materialet fremsendes til orientering for Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Ansættelse af skoleleder

Et stillingsopslag til skolelederstillingen udarbejdes af  bedømmelsesudvalget senest d.1.december. Skolelederen forventes ansat senest 1.marts 2004.

(se bilag 1: Tidsplan)

 

Lærerne

Inden udgangen af marts 2004 skal lærerne fra de to eksisterende skoler i en samtale med den ny skoleleder tilkendegive, om de ønsker ansættelse på den ny skole.

(se bilag 1: Tidsplan)

For de lærere, der har tilkendegivet, at de ønsker ansættelse på den ny skole, afholdes derefter pædagogiske dage/kursusforløb inden for f.eks. fleksibel tilrettelæggelse af undervisningen, fleksibel holddannelse, team-building etc.. Kursusforløbene tilrettelægges i samarbejde med U/P afdelingen og eksterne konsulenter.

Der afsættes ressourcer til ekstra pædagogiske eftermiddage, afdelingsmøder, til udvikling af skole-hjem samarbejder etc. i overensstemmelse med det pædagogiske grundlag, som udvikles på skolen.

Overvejelser om 10. klasse

Det nuværende 10.klassecenter fortsætter uændret og indgår som en del af den samlede skole. Dog forudsættes ansat en afdelingsleder.

 

Fastholdelse af vilkårene i "Fra to skoler til en skole"

 

Punkt 1 og 3 i de vilkår, som de politiske aftaleparter har skitseret i "Fra to skoler til en skole", ændres der ikke på.

 

Punkt 1.

Ved at sammenlægge de to skoler er der en række områder, hvor der kan ske besparelser. Det drejer sig fx om det grundbeløb (160.000 kr.), der afsættes til ordinært driftsbudget for hver skole samt grundtildeling på lærer- og vikarressourcer (255.000 kr.). Denne besparelse på 415.000 kr. er uafhængig af mulige klassesammenlægninger og vil kunne anvendes til integration af skolekulturerne i form af:

                   Pædagogiske kurser m.m. til personalet

                   Forløb af arrangementer på tværs af de eksisterende klasser (fx alle 7. klasser på fælles lejrskole, fælles emneuger m.v.)

                   Særlige forældre- og familiearrangementer

 

 

Punkt 3.

Sammenlægningen vil medføre besparelser som følge af færre lederstillinger (200.000 kr.) og færre teknisk-administrative medarbejdere (300.000 kr.) samt nedlæggelse af diverse dobbeltfunktioner (pædagogisk center, skole- og ungdomsvejledning m.v. svarende til 500.000 kr.). I alt udgør disse besparelser 1 million kroner i 3 år, dvs. 3 millioner kroner, som betragtes som en samlet pulje.

Puljen disponeres således:

a) 1 million kroner til ekstraordinære indkøb af undervisningsmidler, inventar, indvendig vedligeholdelse

     b) 2 millioner kroner som bidrag til finansiering af udvidelse af pædagogisk servicecenter, arbejdsområder/lokaler for team. Rest-beløbet på 2,5 millioner kr. finansieres af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens anlægsbudget 2004

c) Såfremt der i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens budget for 2004 afsættes en legepladspulje i lighed med 2002 og 2003, reserveres et beløb på 2 millioner kroner til forbedring og eventuel udvidelse af skolens friarealer, således at det udgør et samlet hele.( NB: Der er afsat en legepladspulje i budget 2004).

 

 

Vedrørende fastholdelse af lærerresurser skoleforløbet ud for klasser dannet den 1. august 2004

Ved en fortsat undladelse af klassesammenlægninger på tværs af de to eksisterende skoler i de pr. 1.8.04 dannede klasser, indtil disse klasser afslutter skoleforløbet efter 9. klasse, fastholdes lærerresurser på skolen indtil skoleåret 2012/13, som det fremgår af bilag 2.

Undladelsen af klassesammenlægninger vedrører altså kun de sammenlægninger, der alene er muliggjort gennem skolesammenlægningen og ikke de klassesammenlægninger, der ville blive aktuelle på to adskilte skoler.

 

Normalt vil man ikke foretage klassesammenlægninger på et klassetrin, hvis klassekvotienten på de sammenlagte klasser bliver 28. Normalt foretages klassesammenlægninger ved en kvotient på 26 elever i de sammenlagte klasser, med mindre særlige pædagogiske eller fysiske forhold taler imod det.

 

Forudsætningen i den hidtidige politiske aftale om sammenlægningen er, at lærerressourcerne for potentielle klassesammenlægninger fastholdes på den ny skole i de 3 første skoleår. Det koster ca. 3,3 mio., hvilket svarer til ca. 9 lærerposter. Hvis forudsætningen forlænges i yderligere 6 år, således at den gælder for hele skoleforløbet for de skoleelever, der starter pr. 1. august 2004, vil det koste yderligere 4,4 mio. kr., hvilket svarer til ca. 12 lærerposter.(jf. bilag 2)

 

Det provenu, der ekstraordinært vil blive fastholdt på skolen, vil derfor, ud fra de forudsætninger vi kender om bevægelse i elevtallet igennem skoleforløbet ved et sammenlægningsgrundlag på 26 elever, være i alt ca. 7,7 mio. kr. eller ca. 21 lærerposter. De 7,7 mio. kr. er en mindrebesparelse og ikke en ekstraudgift, som der normalt tages selvstændig stilling til i behandlingen af kommunens budget. (Bilag 2)

 

Forslag til evt. bygningsarbejder inkl. økonomi

Det er vurderingen, at der i forhold til evt. bygningsforbedringer  kan tages udgangspunkt i følgende budget:

Aktivitet:

 

Sum i mio.

1.

Modernisering samt helhedsplan

Kr. 4,5

2.

Legepladspulje

Kr. 2,0

3.

Vedligeholdelse (selvforvaltede midler)

Kr. 0,5

4.

Udvendig (omfangsdræn + kloaker)

Kr. 2,0

5.

Yderligere midler (moderniseringspulje)

Kr. 11,0

 

I ALT

Kr. 20,0

 

 

Udgifterne til bygningsforbedring er ekskl. evt. udgifter til udvidelse af KKFO/fritidshjem på skolen.

 

Ad 1

Af den samlede investeringsramme på 1,1 mia. kr. for 2004-07 er der i  investeringsoversigten afsat 2,5 mio. kr. i 2004 til imødekommelse af mindre ønsker i forbindelse med sammenlægning af skolerne. Hertil skal lægges 2,0 mio. kr. i  frigjorte driftsmidler (ved sammenlægning af de 2 skoler) – i alt 4,5 mio. kr. 

Anvendelse:

- Udarbejdelse af helhedsplan (0,3 mio. kr.)

- Etablering af fælles lærerarbejdspladser/teamarbejdspladser

- Udvidelse af pædagogisk servicecenter (samlet i alt 4,2 mio. kr.)

 

Ad 2

I 2004 er der fastlagt en legepladspulje på i alt 5,0 mio. kr. Det foreslås, at der afsættes 2,0 mio. kr. fra denne pulje. Forbedring af friarealforholdene er en del af den politiske aftale omkring sammenlægning af de 2 skoler.

Anvendelse:

Omlægning og renovering af fælles skolegård i overensstemmelse med det projekt der i 2002 er udarbejdet via legepladspuljen. (2,0 mio. kr.) Projektet skal koordineres med pkt. 3.

 

Ad 3

Der reserveres 2 mio. kr. af de centrale vedligeholdelsesmidler i 2004 til løsning af fugtproblemer i kældrene på skolen.

Anvendelse:

Omlægning af kloaker og etablering af omfangsdræn i den store skolegård i.f.m. modernisering af skolegå rd og etablering af fællessal. (2,0 mio. kr.)

 

Ad 4

Anvendelse af selvforvaltede midler til bygningsvedligeholdelse. De 2 skoler har tilsammen ca. 0,75 mio. kr. i samlet driftsbudget  over 3 år til bygningsvedligeholdelse, vedligeholdelse af tekniske anlæg og vedligeholdelse af udendørs arealer (selvforvaltede midler). Heraf er det vurderingen, at der forsvarligt kan afsættes 0,5 mio. kr. til mere målrettede vedligeholdelsesopgaver, så der fortsat vil være midler til at løse akutte eller pludseligt opståede vedligeholdelsesproblemer. Til beløbet kan lægges 0,3 mio. fra puljen til ekstraordinære indkøb m.v. (jf. punkt 3a i den hidtidige aftale). Midlerne skal disponeres i sammenhæng med helhedsplanens arbejder.

 

Anvendelsesmuligheder:

- Opmaling af basislokaler.

- Bidrag til renovering af faglokaler.

- Istandsættelse af elevtoiletter.

 

Ad 5

Yderligere midler vil kunne skaffes via anlægsmidlerne (jfr. børneplanen), nærmere bestemt den aftalte moderniseringspulje på 13,1 mio. kr. /år. Der reserveres 11,0 mio. kr. af moderniseringspuljen til ombygning/modernisering af de 2 skoler i forbindelse med sammenlægningen:

Anvendelse:

Etablering af fællessal med faciliteter til skolemadbod/kantine i skolegård mod Slesvigsgade (6,5-7,5  mio. kr.)

Renovering og sammenlægning af fagområder (3,5-4,5 mio. kr., svarende til 3 nye faglokaler), som  bør prioriteres på baggrund af helhedsplanen. Beløbet kan helt eller delvis veksles til gennemgribende istandsættelse af basislokaler( á 100.000 kr.) eller istandsættelse af elevtoiletter på etagerne  (150.000 kr. pr sektion ) eller etablering af fleksible basislokaler ved at erstatte de faste vægge mellem lokalerne med  foldevægge( á 0,5 mio.)

 

 

Forslag til tidsplan, prioritering og økonomisk afløb af bygningsforbedringer (skøn):

 

2004:

januar – marts            udarbejdelse af helhedsplan

marts –oktober           projektering af 1. og 2. etape af helhedsplan

november -              byggeri 1. etape: pædagogisk servicecenter og fælles lærerarbejdspladser

januar – august           udarbejdelse af projekt til fællessal

september -                byggeri af fællessal

 

                                  skønnet forbrug 5,0  mio. kr. i alt (2004)

 

2005:

januar – juli                færdiggørelse af 1. etape helhedsplan

januar – juni               færdiggørelse af fællessal

juli – september         renovering af legeplads, omlægning af kloaker i gård og etablering af omfangsdræn

september -  byggeri 2. etape af helhedsplan: renovering og samling af fagområder 

 

                                   skønnet forbrug 12,0 mio. kr. i alt (2005)

 

 

2006:

januar – maj               færdiggørelse af 2. etape af helhedsplan

 

                                    skønnet forbrug 3,0 mio. kr. (2006)

 

 

Indstillingens første "at" blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jesper Christensen, A

X

 

 

Jakob Hougaard, A

X

 

 

Kim Christensen, A

 

 

 

Tanwir Ahmad, B

X

 

 

Majbritt Mamsen, C

 

 

X

 

Bjarne Fey, F

 

 

 

Trine Schaltz, F

X

 

 

Louise Frevert, O

 

X

 

Pia Allerslev, V

X

 

 

Heidi Wang, V

 

 

 

Per Bregengaard, Ø

X

 

 

RESULTAT

6

2

 

 

 

Indstillingens andet "at" blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jesper Christensen, A

X

 

 

Jakob Hougaard, A

X

 

 

Kim Christensen, A

 

 

 

Tanwir Ahmad, B

X

 

 

Majbritt Mamsen, C

 

 

 

X

Bjarne Fey, F

 

 

 

Trine Schaltz, F

X

 

 

Louise Frevert, O

 

 

X

Pia Allerslev, V

X

 

 

Heidi Wang, V

 

 

 

Per Bregengaard, Ø

X

 

 

RESULTAT

6

 

2

 

 

Forslag til tredje "at" blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jesper Christensen, A

X

 

 

Jakob Hougaard, A

X

 

 

Kim Christensen, A

 

 

 

Tanwir Ahmad, B

X

 

 

Majbritt Mamsen, C

 

X

 

 

Bjarne Fey, F

 

 

 

Trine Schaltz, F

X

 

 

Louise Frevert, O

 

X

 

Pia Allerslev, V

X

 

 

Heidi Wang, V

 

 

 

Per Bregengaard, Ø

X

 

 

RESULTAT

7

1

 

 

 

Louise Frevert ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "O er helt uforstående overfor, at man i en demokratisk proces sidder høringssvarene overhørig. Flertallet ønsker ikke en sammenlægning af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole til én skole. Vi mener, at dette er et brud på alle demokratiske spilleregler om, at nærmiljøet og de høringsberettigede parter skal høres og mener, at det er en absolut forkert beslutning. De 2 skoler bør forblive som to selvstændige enheder og have deres egne profiler. Dette  tiltag er blot for at sammenblande børn i en multietnisk enhed, og det ønsker O ikke. Lad forældrene selv bestemme. Vi stemmer imod indstillingen."

 

Majbritt Mamsen ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Jeg ønsker ikke at stemme for en sammenlægning af de to skoler, da tiden ikke er moden til dette. Jeg ønsker ikke at spille hasard med nogle børn ved at forcere en sammenlægning uden at have forsøgt et samarbejde mellem de to skoler først. Jeg ønsker i stedet for, at man beder de to skoler om at samarbejde i en årrække, at resultatet evalueres, og at der herefter tages stilling til en eventuel sammenlægning."

 

 

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet udgifterne forbundet med sammenlægningen forudsættes afholdt inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetrammer. Udgifterne forbundet med sammenlægningen fordeler sig med 5 mio. kr. i 2004, 12 mio. kr. i 2005 og 3 mio. kr. i 2006. I 2004 anvises kassemæssig dækning for udgifterne på 5 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets konto 3.01.3 folkeskoler, anlæg."

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. november 2003

 

 

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 22. maj 2003 at forslag om etablering af en ny skole på Vesterbro til afløsning af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole skulle sendes til høring i skolebestyrelserne samt i offentlig høring.

 

Høringsrunden er udløbet den 29. oktober 2003.

 

Der er indkommet 9 høringssvar, et fra hver af skolebestyrelserne og 7 som følge af den offentlige høring.

 

De fleste høringssvar viser modstand mod sammenlægningen af de 2 skoler, og de fleste begrunder dette med, at der ikke er afsat midler nok til sammenlægningen.

 

Det er forvaltningens vurdering, at indsigelserne mod forslaget om sammenlægning ikke er af en sådan art, at de kan tilsidesætte de gode argumenter for at etablere en ny skole til afløsning af de to eksisterende. Forvaltningen mener derfor fortsat, at forslaget om nedlæggelse af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole og etablering af en ny skole pr. 1. august 2004 bør realiseres.

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 22. maj 2003, at forslag om etablering af en ny skole på Vesterbro til afløsning af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole skulle sendes til høring i skolebestyrelserne samt i offentlig høring.

 

Der er afgivet 9 høringssvar: 1 fra hver af de to skolebestyrelser, 1 fra lærergruppen ved Ny Carlsberg Vejens Skole, 1 fra personalet på Alsgades Skole, 1 fra Skole og Samfund, 1 fra Københavns Lærerforening, 1 fra "Det konstruktive Nej" (En forening for forældre, elever, pædagoger, lærere, skoleledere og andre interesserede i at bevare de to skoler), 1 fra Socialdemokratiet Vesterbro og 1 fra lærer og kultursociolog Lars Winther Larsen.

 

De fleste høringssvar viser modstand mod sammenlægningen. Kun ét hø­ringssvar er helt afvisende, mens en del af de øvrige høringssvar først og fremmest er afvisende på det foreliggende økonomiske grundlag. Hvis der bevilges flere penge til sammenlægningen, er der flere der mener, at sammenlægningen vil kunne lykkes.

 

Alsgades Skoles skolebestyrelses høringssvar er en klar afstandtagen fra tankerne om en sammenlægning. Af Ny Carlsberg Vejens skolebestyrelses svar fremgår det klart, at skolebestyrelsen ønsker, at udvalget forlænger perioden for fastfrysning af normeringer for de eksisterende klasser indtil skoleåret 2010/11.    

 

Lærerne på Ny Carlsberg Vejens Skole er imod på det foreliggende økonomiske grund­lag.

 

Personalet på Alsgades Skole er imod forslaget, idet de ikke ønsker at blive kastet ud i et skoleforsøg, hvor det kun er luftige visioner, der skal bære en fremtidig usikker udvikling både pædagogisk og økonomisk.

 

Foreningen Skole og Samfund er positiv over for forslaget, men så dog gerne, at der blev stillet flere ressourcer til rådighed for gennemførelsen – i lighed med Ny Carlsberg Vejens skolebestyrelse ved en fastfrysning af normeringer for de eksisterende klasser indtil skoleåret 2010/11.

 

Foreningen Det Konstruktive Nej er afvisende over for forslaget, men bemærker dog, at en realisering af forslaget kræver ganske betydelige investeringer.

 

Københavns Lærerforening kan ud fra de givne økonomiske forudsætninger ikke umid­delbart anbefale en sammenlægning af de to skoler. 

 

Socialdemokratiet Vesterbro mener, at der er flere argumenter for en sammenlægning end imod, dog mener man, at der bør afsættes flere midler til forslagets gennemførelse.

 

En enkelt lærer foreslår en helt anden løsning, nemlig at den ene skole forbeholdes de små klasser og den anden skole de større klasser.  

 

Det gennemgående tema i mange af høringssvarene er således, at man ønsker, at der afsættes flere penge til realisering af forslaget.  I en del høringssvar foreslås det, at nor­meringen fastfryses indtil 2010/11 i stedet for i de 3 år, som er fo­reslået.

 

Der fremsættes mange andre indvendinger mod forslaget.

 

Nedenfor bringes de gennemgående temaer i høringssvarene:

 

"De af skolerne gennemførte holdningsundersøgelser/afstemninger blandt forældrene viser stor modstand mod sammenlægningen"

 

"Forældre, elever og personale foretrækker det trygge, nære, overskuelige miljø."

 

"Skolerne er opført som to selvstændige skoler, der ligger "ryg mod ryg", og det vil kræve store investeringer at samle bygningskomplekset til én skole med ét lærerværelse, én aula, fælles basisområder, fagområder og gode udendørsarealer."

 

"Integrationsbestræbelserne er allerede så godt på vej på især Alsgades Skole, at der ikke er behov for, at politikerne fokuserer så meget på integration mellem de to skoler".

 

"10. klassecentret bør omdannes til en selvstændig 10. klasseskole".

 

"Ifølge RIA-rapporten skal der væsentlige investeringer til for at bringe skolerne frem til tidssvarende standarder."

 

"Bygningskomplekset lever ikke op til udvalgets overordnede principper." 

 

"Lærere, ledelse og skolebestyrelser bør inddrages, inden der gennemføres ledelsesmæs­sige pilotprojekter."

 

"Der bør indhentes assistance fra professionelle proceskonsulenter til brug for foreningen af de to kulturer."

 

Skole og Samfund mener, at sam­menlægningen vil styrke muligheden for en højere faglig kvalitet og medføre en forde­ling af etsprogede og tosprogede elever fra begge skolers grunddistrikt, som er i bedre overensstemmelse med befolkningsfordelingen på Ydre Vesterbro.

 

Det er forvaltningens vurdering, at den mest centrale indsigelse mod forslaget er, at der er afsat for få ressourcer til sammenlægningen såvel i forhold til aktuelle ombygningsbehov som til fastfrysning af normeringerne på skolen.

 

En eventuel ny skoles grunddistrikt udgøres af de nuværende Alsgades Skoles og Ny Carlsberg Vejens Skoles grunddistrikter.

 

Ved en eventuel beslutning om nedlæggelse af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole og etablering af en ny skole på Vesterbro pr. 1. august 2004 vil bilag III til Styrelsesvedtægten for Folkeskolen i Københavns Kommune om skolestrukturen efterfølgende blive revideret som følge heraf.

 

Baggrund

I mødet den 9. april 2003 behandlede Uddannelses- og Ungdomsudvalget en indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om at etablere en ny skole på Vesterbro. Indstillingen havde bl.a. følgende indhold:

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er blevet bedt om at overveje, om man burde foretage en sammenlægning af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole, som ligger i samme bygningskompleks.

 

Begge skoler er relativt små skoler, en et-spors og en to-spors med en del små klaser med ned til 12 elever pr. klasse. Sådanne klasser vurderes sjældent at tilbyde en tilstrækkelig kammeratskabsmæssig og faglig udfordring for elever i teenagealderen.

 

Hertil kommer, at det er vanskeligt for lærerne på små skoler at opnå den faglige specialisering og etablering af de faglige netværk, som er muligt på store skoler. I den store skole vil der endvidere være bedre muligheder for et bredt udbud af valgfag på de ældste klassetrin.

 

De to skolers kultur er meget forskellig, da de blandt andet afspejler forskellene i grunddistrikternes befolkningssammensætning. Andelen af to-sprogs-elever er ca. 20 % på Ny Carlsberg Vejens Skole, mens den er ca. 80 % på Alsgades Skole. I denne sammenhæng bør det nævnes, at 21 % af eleverne i Alsgades Skoles grunddistrikt i stedet vælger Ny Carlsberg Vejens Skole, mens 5 % af eleverne ved Ny Carlsberg Vejens Skole vælger Alsgades Skole. 

 

Ved en nedlæggelse af de to skoler og oprettelse af en ny skole er der mulighed for en mere hensigtsmæssig klassedannelse, herunder mulighed for klassesammenlægninger. Efter forvaltningens vurdering bør det dog tilstræbes at bevare trygheden omkring den enkelte klasse ved at tilgodese kontinuiteten i børnegruppen. Der er i stedet behov og mulighed for at afprøve nye arbejds- og samarbejdsformer i den københavnske folkeskole. Ved at lade hele eller dele af provenuet (afhængig af de konkrete politiske beslutninger) ved en sammenlægning blive på den nye samlede skole for en periode vil der være lejlighed til at afprøve ny ledelsesstruktur og nye  samarbejds- og undervisningsformer.  

 

Ledelsesstrukturen vil følge den vedtagne model med skoleleder, administrativ leder og afdelingsleder(e). Ledelsesmodellen suppleres med lærernes teamdannelse i selvstyrende team. 

 

Herved ville man skabe en ny og spændende skole, som vil være attraktiv for såvel lærere som elever, og der vil blive skabt miljøer for elever, som både er fagligt og kammeratskabsmæssigt udfordrende.

 

 

Økonomi

 

Udgiften til udvidelse af pædagogisk servicecenter og indretning af lærerarbejdspladser vurderes til ca. 4,5 mio. kr.

 

I forhold til den øvrige økonomi godkendte Borgerrepræsentationen ved behandling af forslaget den 22. maj 2003, at nedenstående politiske aftale kunne indgå i høringen:

 

"1) De sparede midler til grundtildelinger til drift (160.000,-kr.) og lærerressourcer/vikarer (255.000,- kr.) i alt 415.000,- kr. – (fast beløb i alle tre år) anvendes til integration af skolekulturerne i form af 

a)      pædagogiske kurser m.m. til personalet,

b)     til forløb og arrangementer på tværs af de eksisterende klasser (fx alle 7. klasserne tager på fælles lejrskole, deltager i emneuge m.v.),

c)     særlige forældre- og familiearrangementer

 

2) Antallet af lærerposter – bortset fra grundtildelingerne, jf. ovenfor – beregnes som om Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole fortsat havde eksisteret for de normalklassers vedkommende, som er dannet i skoleåret 2003/04. dvs. at besparelser i lærerposter som følge af normalklassesammenlægninger kun udmøntes, hvis de ville være sket inden for de eksisterende skoler. I overensstemmelse med forvaltningens skitse til teamdannelse omkring de enkelte klassetrin udmeldes antallet af lærerlektioner til disse. Der lægges vægt på, at de eksisterende klasse- og kammeratskabsgrupper kan tilgodeses i den nye struktur, og at disse bliver udgangspunkt for integration af skolekulturerne.

 

3) Besparelser på  diverse funktioner (500.000,- kr.), TAP (300.000,- kr.) og ledelse (200.000,- kr.)  - i alt 1,0 mio. kr. x 3 år = 3 mio. kr. udgør en samlet pulje, som ikke er bundet til forbrug i det enkelte år. 

 

Puljen disponeres således:

 

a)      1 mio. kr. til ekstraordinære indkøb af undervisningsmidler, inventar, indvendig vedligeholdelse (frie midler)

b)     2 mio. kr. som bidrag til finansiering af udvidelse af pædagogisk servicecenter, arbejdsområder/lokaler for team, jf. forvaltningens notat. Restbeløbet = ca. 2,5 mio. kr. finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget i 2004

c)     Såfremt der i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 afsættes en legepladspulje i lighed med 2002 og 2003, reserveres et beløb på 2 mio. kr. til forbedringer og eventuel udvidelse af skolens friarealer således, at de udgør et samlet hele."

 

Det bemærkes, at den politiske aftale ikke er bindende, idet den var betinget af, at skolebestyrelserne afgav positive høringssvar.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Alsgades Skole, skolebestyrelsen ved Ny Carlsberg Vejens Skole, personalet ved Alsgades Skole, lærergruppen ved Ny Carlsberg Vejens Skole,  Skole og Samfund, Københavns Lærerforening, "Det konstruktive Nej" (En forening for forældre, elever, pædagoger, lærere, skoleledere og andre interesserede i at bevare de to skole), Socialdemokratiet Vesterbro og lærer og kultursociolog Lars Winther Larsen

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Jørgen Eriksen

 

 

 

 

 


Til top