Mødedato: 27.11.2003, kl. 17:30

Bemyndigelse til Overborgmesteren til indgåelse af kontrakt

Bemyndigelse til Overborgmesteren til indgåelse af kontrakt

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 27. november 2003

 

 

BR 525/03

Bemyndigelse til Overborgmesteren til indgåelse af kontrakt

Bemyndigelse til Overborgmesteren til indgåelse af kontrakt

 

 

Indstilling om, at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå endelig aftale med Told-Skat (Skatteministeriet) om etablering af et Øresundsgrænsegængercenter på de vilkår, der fremgår af det foreliggende udkast til kontrakt og til bekendtgørelse, at Overborgmesteren bemyndiges til at udpege skattedirektør Leif Normann Jeppesen til at have det øverste ansvar for centerets arbejde som skattemyndighed, at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå aftale med Helsingør kommune om valg af Københavns Skatteankenævn som klagemyndighed over centerets afgørelser, at Skatte- og Registerforvaltningen bemyndiges til at indgå samarbejdsaftale med Helsingør og eventuelle andre samarbejdsparter om opgaveløsningen og foretage opkrævninger og afregninger i henhold til bekendtgørelse om grænsegængercenter og aftalen med Told-Skat, samt at Skatte- og Registerforvaltningen i 2004 tildeles en indtægtsbevilling svarende til Københavns andel af kommunernes samlede betaling i henhold til bekendtgørelsesudkastet, og at Skatte- og Registerforvaltningens udgiftsbevilling forøges med den del af centerets indtægter, der ikke modsvares af Skatte- og Registerforvaltningens andel af betalingen til centeret.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Det indstilles til Økonomiudvalget, at det indstilles til Borgerrepræsentationen:

·        at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå endelig aftale med Told-Skat (Skatteministeriet) om etablering af et Øresundsgrænsegængercenter på de vilkår, der fremgår af det foreliggende udkast til kontrakt og til bekendtgørelse.

·        at Overborgmesteren bemyndiges til at udpege skattedirektør Leif Normann Jeppesen til at have det øverste ansvar for centerets arbejde som skattemyndighed.

·        at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå aftale med Helsingør kommune om valg af Københavns Skatteankenævn som klagemyndighed over centerets afgørelser

·        at Skatte- og Registerforvaltningen bemyndiges til at indgå samarbejdsaftale med Helsingør og eventuelle andre samarbejdsparter om opgaveløsningen og foretage opkrævninger og afregninger i henhold til bekendtgørelse om grænsegængercenter og aftalen med Told-Skat

·        at Skatte- og Registerforvaltningen i 2004 tildeles en indtægtsbevilling svarende til Københavns andel af kommunernes samlede betaling i henhold til bekendtgørelsesudkastet, og at Skatte- og Registerforvaltningens udgiftsbevilling forøges med den del af centerets indtægter, der ikke modsvares af Skatte- og Registerforvaltningens andel af betalingen til centeret.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. november 2003

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Det følger af skattestyrelseslovens § 1 C, at skatteministeren kan bestemme, at der oprettes et center i Øresundsområdet til forvaltning af de skattemæssige forhold vedrørende personer med bopæl i Sverige men som har den primære løn- eller erhvervsindkomst mv. fra arbejde i Danmark.

Skatteministeren har meddelt, at han vil udstede en bekendtgørelse, hvorefter de sk attemæssige opgaver for den nævnte personkreds overføres fra de respektive kommuner til et center, der etableres ved en aftale mellem Københavns Kommune, Helsingør kommune og Told-Skat.

Det fremgår af udkastet til bekendtgørelse, at udgifterne ved centerets drift skal afholdes af de kommuner, der henhører under centeret i forhold til antallet af skatteydere, der henføres til centeret. Indgåelse af aftale om at drive et Øresundsgrænsegængercenter vil således principielt være udgiftsneutral for Københavns kommune.

I henhold til kontraktudkastet etableres grænsegængercenteret organisatorisk pr. 1. januar 2004, og varetager opgaverne indtil 30. juni 2007, med mulighed for at forny aftalen.

Det anses for væsentligt, at Københavns Kommune som den absolut største i Øresundsområdet indgår i centerets drift – både fordi Københavns Kommune i forvejen skønnes at have ca. halvdelen af de sager, centeret fremover skal behandle, og fordi Københavns Kommune allerede har den faglige ekspertise og et fagligt miljø, der kræves til denne opgave. Dertil kommer Københavns Kommunes interesse i – også på dette væsentlige punkt – at kunne medvirke til at lette integrationen i Øresundsområdet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Ved lov nr. 267 af 12. april 2003 fik skatteministeren i en ny § 1 C i skattestyrelsesloven hjemmel til at oprette grænsegængercentre til at forvalte de skattemæssige forhold for grænsegængere mv. Forhandlinger mellem kommunerne på Sjælland, Told-Skat og Skatteministeriet har ikke ført til, at der kunne opnås enighed mellem kommunerne om dannelse af et grænsegængercenter for Øresundsregionen.

Skatteministeren har ved et pressemøde den 30. september 2003 meddelt, at han i stedet vil udstede en bekendtgørelse om dannelsen af et Øresundsgrænsegængercenter, hvorefter de skattemæssige opgaver for den omhandlede personkreds fra 1. januar 2004 overføres til et Øresundsgrænsegængercenter, hvor Københavns og Helsingørs kommuner i fællesskab løser opgaverne i samarbejde med Told-Skat.

Ifølge udkastet til bekendtgørelse skal centeret varetage de skattemæssige forhold for følgende personer:

"Begrænset skattepligtige, der er hjemmehørende i Sverige, henføres til skattemæssig forvaltning i centeret, hvis indkomsten efter stk. 4-5 inden fradrag for arbejdsmarkedsbidrag, særligt pensionsbidrag og udgifter, jf. dog stk. 4, nr. 4, overstiger 150.000 kr. i løbet af indkomståret. Omfatter indkomstansættelsen for en begrænset skattepligtig en kortere periode end 1 år, nedsættes beløbet på 150.000 kr. i 1. pkt. forholdsmæssigt, således at beløbet fastsættes efter forholdet mellem  skattepligtsperioden og et helt indkomstår.

Stk. 2. Begrænset skattepligtige, som er hjemmehørende i Sverige og har indkomst som nævnt i stk. 4-5, men ikke opfylder betingelserne i stk. 1, henføres til skattemæssig forvaltning i centeret, hvis personen anmoder herom.

Stk. 3. Henførelsen til centret sker på baggrund af de forventede indkomstforhold for indkomståret. De forventede indkomstforhold for de kommende tre indkomstår kan tillige tages i betragtning, hvis personligt arbejde, selvstændig erhvervsvirksomhed m.v. påbegyndes i indkomståret. En begrænset skattepligtig, som i det forudgående indkomstår var henført til centret, forbliver henført til centret, når personen i indkomståret forventer at have indkomst som nævnt i stk. 4-5.

Stk. 4. Følgende indkomster medregnes ved opgørelsen i stk. 1:

1)      Indkomst fra personligt arbejde, jf. kildeskattelovens § 2, stk. 1, litra a, g og k, udført på en arbejdsplads i den danske del af Øresundsområdet, herunder på et luftfartøj med hjemsted i den danske del af Øresundsområdet.

2)      Indkomst fra personligt arbejde efter kildeskattelovens § 2, stk. 1, litra j, udført om bord på skib i færgefart mellem Sverige og en havn i den danske del af Øresundsområdet.

3)      Vederlag i penge samt i forbindelse hermed ydet fri kost og logi til en person, der stilles til rådighed, jf. kildeskattelovens § 2, stk. 1, litra c, for at udføre arbejde i den danske del af Øresundsområdet.

4)      Indkomst efter fradrag af samtlige udgifter afholdt for at erhverve indkomsten efter statsskattelovens § 6, litra a, fra selvstændig erhvervsvirksomhed, jf. kildeskattelovens § 2, stk. 1, litra d, med fast driftssted i den danske del af Øresundsområdet.

5)      Pension og ventepenge samt lignende skattepligtige ydelser, når disse har sammenhæng med et tidligere tjenesteforhold, jf. kildeskattelovens § 43, stk . 2, litra b.

6)      Folkepension, invalidepension og andre skattepligtige sociale ydelser, samt skattepligtige stipendier, der udbetales i henhold til lov om Statens Uddannelsesstøtte, jf. kildeskattelovens § 43, stk. 2, litra c.

7)      Arbejdsløshedsdagpenge, strejke- og lockoutgodtgørelser samt dagpenge efter loven om dagpenge ved sygdom og fødsel, jf. kildeskattelovens § 43, stk. 2, litra d.

8)      Indkomstskattepligtige udbetalinger som nævnt i § 20, stk. 1 og 2, og § 46, stk. 1, i lov om beskatning af pensionsordninger m.v., jf. kildeskattelovens § 43, stk. 2, litra f.

Stk. 5. Indkomster efter stk. 4, nr. 5-8, kvalificerer kun til forvaltning i centret, hvis personen senest havde bopæl i en kommune i den danske del af Øresundsområdet eller hvis personen umiddelbart inden modtagelsen af indkomst som nævnt i  stk. 4, nr. 5-8, opfyldte betingelserne for at blive henført til centret.

Stk. 6. Fuldt skattepligtige efter kildeskattelovens § 1, som har indkomst som nævnt i stk. 4-5 og som efter den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst er hjemmehørende i Sverige, henføres til skattemæssig forvaltning i centeret, hvis personen anmoder herom. Ægtefæller til personer, der henføres til centret efter 1. pkt., skal ligeledes henføres til centret, når de er omfattet af kildeskattelovens § 4, stk. 2. Stk. 3 finder tilsvarende anvendelse.

Der skønnes at være ca. 8.000 skatteydere, der vil blive omfattet af Øresundsgrænsegængercenteret, men skønnet er behæftet med stor usikkerhed – blandt andet på grund af kravet om, at indtægterne skal være på mindst 150.000 kr. og at der er mulighed for at begære sig henført til centeret, selv om betingelserne ikke direkte er opfyldt.

Der skønnes at skulle beskæftiges ca. 18 årsværk med de kommunale skatteopgaver, der foruden forskudsregistrering og ligning mv. består af vejledning af borgere, virksomheder mv. og samarbejde med danske og svenske myndigheder mv. Også dette skøn er behæftet med stor usikkerhed. Indtil der er gjort indledende erfaringer med opgavens omfang, forsøges opgaven i København løst med det nuværende antal medarbejdere, herunder ved overarbejde – evt. suppleret med underaftaler med andre skatteforvaltninger. Helsingør kommune skønnes at bidrage til opgaveløsningen med ca. 2 årsværk – herunder med ekspedition af borgere, der henvender sig i centerets afdeling i Helsingør. Der forhandles i øvrigt med Helsingør kommune om en samarbejdsaftale baseret på en intern afregning i forhold til anvendte årsværk opgjort på grundlag af tidsregistrering efter forud aftalte principper. Det foreslås, at Skatte- og Registerforvaltningen bemyndiges til at indgå endelig samarbejdsaftale med Helsingør og eventuelle andre samarbejdspartnere indenfor aftalen med Told-Skat. Ifølge udkastet til bekendtgørelse skal opgørelse, fordeling og opkrævning af betaling fra de respektive kommuner foretages af centret, ligesom kommunernes betaling sker direkte til centret. Det foreslås, at Skatte- og Registerforvaltningen i samarbejde med Helsingør bemyndiges til at opgøre og opkræve de enkelte kommuners andele og foretage interne afregninger mellem København og Helsingør og eventuelle andre samarbejdsparter.

Den endelige fysiske placering i København er endnu ikke fastlagt. Der stræbes mod en etablering af den borgerrettede del i sammenhæng med et evt. kommende københavnsk øresundsinformationscenter – evt. i sammenhæng med et af de fire kommende servicecentre. Indtil dette er afklaret etableres grænsegængercenteret i tilknytning til Skatte- og Registerforvaltningen i Hans Nansens Gaard.

Det fremgår af bekendtgørelsesudkastet, at kommunalbestyrelserne i de to kommuner skal udpege en person, der er ansat i en af de to kommuner, til at have det øverste ansvar for det arbejde, som centeret udøver som en skattemyndighed. Det modsvarer bestemmelsen i skattestyrelseslovens § 1, stk. 2 for den kommunale skattemyndigheds opgaver. Borgerrepræsentationen har her udpeget skattedirektør Leif Normann Jeppesen som den øverste ansvarlige. Det foreslås, at overborgmesteren bemyndiges til at udpege ham til den øverste ansvarlige også for Øresundsgrænsegængercenterets arbejde som skattemyndighed.

Endelig fremgår det af bekendtgørelsesudkastet, at kommunalbestyrelserne i Københavns kommune og Helsingør kommune vælger ét fælles skatteankenævn til at behandle klager over centerets afgørelser. Det foreslås, at overborgmesteren bemyndiges til at vælge, at Københavns Skatteankenævn skal være klagemyndighed for centerets afgørelser.

Indstilling

Det indstilles til Økonomiudvalget, at det indstilles til Borgerrepræsentationen:

·        at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå endelig aftale med Told-Skat (Skatteministeriet) om etablering af et Øresundsgrænsegængercenter på de vilkår, der fremgår af det foreliggende udkast til kontrakt og til bekendtgørelse.

·        at Overborgmesteren bemyndiges til at udpege skattedirektør Leif Normann Jeppesen til at have det øverste ansvar for centerets arbejde som skattemyndighed.

·        at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå aftale med Helsingør kommune om valg af Københavns Skatteankenævn som klagemyndighed over centerets afgørelser

·        at Skatte- og Registerforvaltningen bemyndiges til at indgå samarbejdsaftale med Helsingør og eventuelle andre samarbejdsparter om opgaveløsningen og foretage opkrævninger og afregninger i henhold til bekendtgørelse om grænsegængercenter og aftalen med Told-Skat.

 

ØKONOMI

Det fremgår af udkast til bekendtgørelse, at centerets drift skal finansieres af de kommuner, som ellers ville være slutligningskommune, dvs. de kommuner, som afgiver sagerne til centeret. Driften omfatter tillige sekretariatsbehandling af klagesager til forelæggelse for skatteankenævnet.

Centeret vil kunne kræve acontobetaling med endelig regulering, når ligningsperioden er udløbet. Ved centerets etablering pr. 1. januar 2004 vil der ikke foreligge en endelig opgørelse af mandtallet. Det vil derfor først være muligt at udsende a-contoregninger, når ToldSkat har leveret en udskrift af det overførte mandtal. Det må derfor forudses, at driften i de første måneder vil skulle udlægges af de to kommuner. Det bemærkes herved, at Københavns Kommune forventes at skulle bidrage endeligt med ca. halvdelen af centerets driftsudgifter.

Indgåelsen af kontrakten skønnes på baggrund af de foreslåede finansieringsregler at være udgiftsneutral for Københavns (og Helsingørs) kommune. Som følge af, at der endnu ikke er truffet endelig beslutning om den lokalemæssige placering af centeret i København, må der dog tages forbehold for de merudgifter, der kan være en følge af en placering i andre lokaler end i Skatte- og Registerforvaltningen (Hans Nansens Gaard).

Det indstilles, at Skatte- og Registerforvaltningen for 2004 tildeles en indtægtsbevilling på kr. 7.148.800 kr. svarende til kommunens andel af kommunernes samlede betaling for opgaveløsningen i henhold til bekendtgørelsesudkastet, og at Skatte- og Registerforvaltningens udgiftsbevilling forøges med del af centerets samlede indtægt, der ikke modsvares af Skatte- og Registerforvaltningens andel af betalingen til centeret, 4.021.200 kr., idet det er forudsat, at ordningen vil være udgiftsneutral for København (og Helsingør). Skatte- og Registerforvaltningen vil herefter kunne afholde udgifter svarende til 7 ekstra årsværk til løsning af opgaven. Der henvises til bilag 3.

Bekendtgørelsesudkastet har følgende regler om finansiering:

"Udgifter til drift af centret, jf. § 1, stk. 1, finansieres af de kommuner, som efter §§ 14-17 i bekendtgørelse om opkrævning af indkomstskat samt kommunal og amtskommunal ejendomsværdiskat for personer m.v. er slutligningskommune for de pågældende personer, jf. § 2. Udgifterne fordeles forholdsmæssigt på de i 1. pkt. nævnte kommuner efter det samlede mandtal, der er overført til centret. Ved opgørelsen af dette mandtal bortses dog fra personer, hvor Sverige efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten har beskatningsretten til den pågældende indkomst.

Stk. 2. Opgørelse, fordeling og opkrævning af betaling fra de respektive kommuner foretages af centret, ligesom kommunernes betaling sker direkte til centret.

Stk. 3. Udgifterne til driften fastsættes på grundlag af det samlede antal årsværk, der anvendes til varetagelse af centrets opgaver. Den årlige udgift pr. årsværk fastsættes til 349.000 kr. til løn og 97.800 kr. til overhead (P/L-niveau 2003). Ved opgørelsen af det anvendte antal årsværk medregnes årsværk anvendt til sekretariatsbehandling af klagesager til forelæggelse for skatteankenævnet .

Stk. 4. Betalingen sker forud to gange årligt, hver 1. januar og 1. juli. Efter planperiodens   udløb opgøres det faktiske ressourceforbrug således at der kan ske efterregulering med henholdsvis tilbagebetaling eller efterbetaling. Efterreguleringen sker pr. førstkommende 1. januar.  Første opgørelse og regulering sker efter udløbet af planperioden, der slutter den 30. juni 2005.

Stk. 5. Det i stk. 4 opgjorte ressourceforbrug danner samtidigt grundlag for acontobetaling med virkning fra samme tidspunkt som nævnt i stk. 4, 3. pkt.

Stk. 6. Efter afslutning af planperioden der udløber 30. juni 2006 foretages en evaluering af ressourceforbruget med henblik på at vurdere, om den samlede ressourceindsats er passende. Vurderingen  skal således kunne indgå ved overvejelserne om en forlængelse af aftalen med Københavns kommune og Helsingør kommune om fortsat drift af centret.

Stk. 7. Acontobetalingen indtil udløbet af planperioden der slutter 30. juni 2005 fastsættes på grundlag af centrets skøn på 18 årsværk over ressourceforbruget."

 

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ikke andre konsekvenser.

 

 

HØRING

 

 

BILAG

1.      Udkast til aftale mellem Told- og Skattedirektøren og Øresundsligningscenteret med udkast til bekendtgørelse mv.

2.      Oversigt over indtægts- og udgiftsbevilling for 2004.

 

 

Erik Jacobsen/                   Leif Normann Jeppesen

 


Til top