Medlemsforslag om København som Fairtrade by
Medlemsforslag om København som Fairtrade by
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 27. september 2007
BR 431/07
Medlemsforslag om København som Fairtrade by
Medlemsforslag om København som Fairtrade by
Det foreslås,
1.
at
Borgerrepræsentationen beslutter, at København søger om godkendelse som Fairtrade
by, og at der i den forbindelse nedsætte
s en styregruppe, som får til opgave at
sikre, at Københavns Kommune lever op til de kriterier, der gælder for en Fairtrade
by, herunder at mindst ti procent af kommunens totale forbrug af kaffe og te er
fair trade, samt
2.
at
Økonomiforvaltningen inden udgangen af oktober 2007 forelægger Økonomiudvalget
en indstilling om, hvordan kommunen kan blive Danmarks første Fairtrade by.
(Stillet af Socialdemokraterne)
MEDLEMSFORSLAG
Det foreslås,
1.
at
Borgerrepræsentationen beslutter, at København søger om godkendelse som Fairtrade
by, og at der i den forbindelse nedsættes en styregruppe, som får til opgave
at sikre, at Københavns Kommune lever op til de kriterier, der gælder for en Fairtrade
by, herunder at mindst ti procent af kommunens totale forbrug af kaffe og te
er fair trade, samt 2.
at
Økonomiforvaltningen inden udgangen af oktober 2007 forelægger
Økonomiudvalget en indstilling om, hvordan kommunen kan blive Danmarks første
Fairtrade by. (Stillet af Socialdemokraterne) |
MOTIVERING
Mellemfolkeligt Samvirke har i samarbejde med organisationen Max Haavelaar foreslået Københavns Kommune at blive Danmarks første Fairtrade by.
Formålet med fair trade er at forbedre dårligt stillede producenters vilkår på det globale marked, samt at fremme social lighed og beskytte miljøet. I praksis er fair trade en mærkningsordning for produkter produceret i tredjeverdens lande, som skal forbedre levevilkårene for nogle af verdens fattigste bønder og arbejdere ved at sikre dem en rimelig pris for deres varer.
Det er forslagsstillernes opfattelse, at vores forbrug af fx kaffe, te, sukker og frugt i Københavns Kommune har indflydelse på livssituationen for de mennesker i tredjeverdenslande, som producerer disse varer. Kommunen har et ansvar for at indkøbe produkter og varer, som er fremstillet under rimelige løn- og arbejdsvilkår.
Som Fairtrade by kan København aktivt bidrage til at fremme en bæredygtig udvikling i den tredje verden gennem indkøb af fair trade-produkter og ved at øge kendskabet til fair trade-ordningen. Forslagsstillerne opfordrer derfor til, at Kommunen søger om at blive godkendt som Danmarks første Fairtrade by.
Endvidere vil København som Danmarks første Fairtrade by sende et stærkt signal til forbrugere i København og til andre kommuner og deres borgere. Dermed kan København yde et væsentligt bidrag til at fremme forbruget af fair trade-produkter og kendskabet til fair trade i hele Danmark.
Den 1. januar 2007 indførte Københavns Kommune sociale klausuler, der stiller krav til kommunens leverandører om, at de tænker og agerer socialt ansvarligt. København vil som Fairtrade by kunne styrke det igangværende arbejde med sociale klausuler og krav til leverandørerne.
Der findes Fairtrade byer i en række europæiske lande. I England har 150 byer opnået fair trade status, blandt andet Birmingham, Cardiff, Oxford og bydele i London. I Sverige er blandt andet Malmø og Lund blevet anerkendt som Fairtrade byer.
For at blive Fairtrade by skal København blandt andet leve op til følgende principper:
· Borgerrepræsentationen skal støtte fair trade i deres indkøb, og servere fair trade kaffe og te på rådhuset. Det skal kunne dokumenteres, at mindst ti procent af kommunens totale forbrug af kaffe og te er fair trade mærket.
· Der skal nedsættes en styregruppe med repræsentanter fra københavnske organisationer, erhvervsliv og detailhandel. Styregruppen skal blandt andet sørge for, at kommunens arbejde med indkøb af fair trade produkter forankres, udvikles og dokumenteres.
Herudover lægges der op til, at Fairtrade byer arbejder for følgende principper:
· Der kan stilles krav til udvalget af fair trade-produkter, der skal være tilgængelige for forbrugerne i lokale butikker og serveringssteder.
· Fair trade-produkter kan benyttes i en vis mængde på lokale institutioner som skoler, kirker samt blandt virksomheder i kommunen.
· En fairtrade by kan arbejde aktivt med oplysning om fair trade i området.
Københavns Kommunes samlede forbrug af kaffe er på 70 tons. Forslaget indebærer blandt andet, at mindst 10 procent af denne kaffe skal være fair trade kaffe. Det vil i mindre grad medføre øgede omkostninger til køb af fair trade kaffe på de enkelte institutioner mv. Der kan herudover ventes administrative omkostninger i forbindelse med nedsættelsen af en styregruppe, som skal dokumentere indsatsen og arbejde med oplysning om fair trade.