Mødedato: 27.04.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig beslutning af fem fælles gårdhaver på Amager, Nørrebro og Vesterbro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om byfornyelsesforslagene til fem fælles gårdhaver i Bergthorasgadekarréen (Islands Brygge), Nyrnberggadekarréen (Amager Øst), Chr. Svendsensgadekarréen (Amager Øst), Gl. Ladegårdkarréen (Indre Nørrebro) og Boyesgadekarréen (Vesterbro) skal endelig vedtages, jf. bilag 1.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Bergthorasgadekarréen (Bergthorasgade 2-12, Isafjordsgade 14-16, Halfdansgade 7-13 og Snorresgade 5-7) vedtages endeligt, jf. bilag 2, således der forventes afholdt udgifter for i alt 2,44 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 0,73 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg,
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Nyrnberggadekarréen (Bremensgade 47-73, Trægården 2-28 og Nyrnberggade 16-42) vedtages endeligt, jf. bilag 3, således der forventes afholdt udgifter for i alt 7,61 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 2,28 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg.
  3. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Chr. Svendsensgadekarréen (Chr. Svendsens Gade 1-9, Halgreensgade 1-13 og 2-4 og Holmbladsgade 25-27 og 31) vedtages endeligt, jf. bilag 4, således der forventes afholdt udgifter for i alt 2,18 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 0,65 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg,
  4. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Gl. Ladegårdkarréen (Herman Triers Plads 2-6, Julius Thomsens Gade 16-22, Åboulevard 7-13 og Kleinsgade 2) vedtages endeligt, jf. bilag 5, således der forventes afholdt udgifter for i alt 7,25 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 2,18 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg,
  5. at byfornyelsesforslag om etablering af en fælles gårdhave for Boyesgadekarréen (Vesterbrogade 98A-104, Brorsonsgade 2-10, Boyesgade 1-13) vedtages endeligt, jf. bilag 6, således der forventes afholdt udgifter for i alt 7,48 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 2,25 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 3. oktober 2016 og 31. oktober 2016 at sende forslagene til de fem fælles gårdhaver i høring og til afstemning for at undersøge opbakningen hertil. Borgerrepræsentationen skal herefter vedtage byfornyelsesbeslutningerne for de fem gårdhaver.

Løsning

For at sikre københavnerne adgang til rekreative arealer, etablerer Københavns Kommune med støtte fra staten fælles gårdhaver. De fælles gårdhaver bliver til i dialog med beboerne og bidrager til at realisere ”Fællesskab København” ved at gøre København grønnere, skabe gode rammer for fællesskaber og et bæredygtigt liv samt give gårdhaverne forskellige karakterer, så de bidrager til byens kant. Beboere og/eller ejere i de fem karréer har søgt Københavns Kommune om at få etableret fælles gårdhave, og lever op til byfornyelseslovens støttekriterier, herunder at gården dækker mindst to matrikler, består af ældre ejendomme og har utidssvarende friarealer i dag.

Forslagne til de fem gårdhaver (bilag 2-6) har været i otte ugers offentlig høring og til afstemning via e-boks. Processen fremgår af bilag 7. Der nedlægges fem parkeringspladser og et værkstedsbaghus i Boyesgadekarréen. Ejerne er indforstået med, at huset nedrives. Der gives erstatning for baghuset og p-pladserne, hvis der er givet tilladelse til dem. I de øvrige karréer nedlægges der ikke parkeringspladser. Der plantes 87 nye træer. Alle 77 eksisterende træer bevares.

Opbakning.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 27. april 2015, at mindst 2/3 (66,7 %) af de afgivne stemmer skal være for en fælles gårdhave, og at ejendomme med flertal af ja-stemmer skal repræsentere mindst halvdelen af bruttoetagearealet. Afstemningen er sket via e-boks, og i alle fem karréer er begge kriterier opfyldt, og der er således opbakning til gårdhaverne. Resultaterne er uddybet i nedenstående tabeller og bilag 8.

Opgørelse fordelt på afgivne og mulige stemmer

Antal mulige stemmer

Antal afgivne stemmer

Stemme-

procent

Antal ja-

stemmer

Antal nej-

stemmer

Ja-stemmer

(% af afgivne)

Bergthorasgadekarréen

132

107

81 %

105

2

98,1 %

Nyrnberggadekarréen

390

262

67 %

231

31

88,2 %

Chr.Svendsensgadekarréen

158

96

61 %

81

3

84,4 %

Gl. Ladegårdkarréen

171

128

75 %

125

3

97,7 %

Boyesgadekarréen

256

181

71 %

139

42

76,8 %

Høring
Fire gårdhaveforslag har været i høring fra den 25. oktober til 21. december 2016. Boyesgadekarréen har været i høring fra den 9. november 2016 til 4. januar 2017. Høringssvarene fordeler sig som vist i nedenstående tabel og fremgår af bilag 9. Forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 10. I alle karréer er der flest positive høringssvar, og i to karréer er der ingen negative høringssvar.

Fordeling af antal høringssvar på karréer

 

Holdning til det samlede projektforslag

Høringssvar afgivet af

I alt

Positive

Negative

Neutrale

Beboere

Ejere*

Bergthorasgadekarréen

15

8

-

7

15

-

Nyrnberggadekarréen

35

12

5

18

35

-

Chr.Svendsensg.-karréen

14

6

3

5

14

-

Gl. Ladegårdkarréen

21

14

-

7

19

2

Boyesgadekarréen

33

18

4

11

32

1

* Bestyrelser og ejendomsejere.

I alle karréer er projektforslagene blevet til i dialog med beboerne. Skitserne er rettet til efter de beboerønsker, der kunne nås bred opbakning til blandt de fremmødte. De indkomne ændringsforslag drøftes og prioriteres med beboerne i forbindelse med detailprojekteringen og realiseres, hvis der er opbakning og økonomi til det.

Fælles for de fem gårdhaveprojekter er, at de tilfører gårdene mere bynatur, bedre mulighed for leg og ophold og bedre håndtering af praktiske funktioner som affald, cykler og tøjtørring. I Bergthorasgadekarréen har beboerne besluttet at søge kommunen om tilladelse til at etablere en nedgravet affaldsløsning på gaden for egen regning for at få en gård med mere grønt og bedre plads til leg og ophold.

I Nyrnberggadekarréen etableres en passage gennem kælderen, som forbinder karréens to gårde og muliggør en ca. 1 km lang sti rundt i gården. Der er bred opbakning til denne løsning, men de nærmeste naboer til passagen er bekymrede for støjgener og øgede driftsudgifter. Passagen foreslås fastholdt, fordi den vurderes at øge værdien og brugen af de to gårde væsentligt. Passagen opføres med lydisolering, så støjgener begrænses. Driftsudgifterne til dræn, facader og belysning vurderes at blive begrænsede.

Flere høringssvar fra Bergthorasgadekarréen, Nyrnberggadekarréen og Gl. Ladegårdkarréen vedrører ophold og beplantning i kantzonen (området hvor facaden møder gården). Flere er bekymrede for ophold langs husmuren på grund af støj- og røggener i stuelejlighederne og øget risiko for indbrud. Undersøgelser viser, at gårde, der har ophold i kantzonen, benyttes 50 % mere. Det skyldes blandt andet, at det virker trygt at opholde sig tæt opad en mur. Problemstillingen er søgt løst ved at gårdene indrettes med mulighed for ophold i kantzonen, men med flytbare møbler, så gårdlauget kan flytte dem. Få ønsker ikke beplantning op ad facaden for at undgå skader på murene eller uønskede dyr ind i lejlighederne. For at imødekomme dette etableres facadebeplantningen som slyngplanter på wire, der ikke hæfter sig på murene og ikke breder sig til vinduerne.

Økonomi

Udgiften til de fem gårdhaver udgør i alt 26,97 mio. kr. Der søges om refusion for op til 30 % af udgifterne til de fælles gårdhaver. Der er afholdt udgifter til forprojektering på i alt 0,66 mio. kr. på projekterne. Frigivelse af anlægsmidler og periodisering fremgår af bilag 11.

Teknik- og Miljøforvaltningen søger årligt staten om maksimal andel i de statslige byfornyelsesmidler. Den endelige fordeling mellem statslige og kommunale rammer vil fremgå af den årlige byfornyelsesredegørelse, når statens tilskud er kendt, jf. Fremtidig økonomi for Byfornyelsen i Københavns Kommune, der er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 27. februar 2017, og forventes godkendt i Borgerrepræsentationen den 30. marts 2017.

Anlægsbevillingerne til de fem anlægsprojekter er finansieret af byfornyelsesrammen. Udgifts- og indtægtsbevillingerne er indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 11. Ejerne afholder selv driftsudgifterne til de fremtidige gårdhaver.

Videre proces

Ejere, beboere og erhvervsdrivende inddrages i detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift. Gårdhaverne anlægges fra efteråret 2017 til sommeren 2018.

 

Pernille Andersen                         /Anders Møller     

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Bergthorasgadekarréen (Bergthorasgade 2-12, Isafjordsgade 14-16, Halfdansgade 7-13 og Snorresgade 5-7) vedtages endeligt, jf. bilag 2, således der forventes afholdt udgifter for i alt 2,44 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 0,73 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg.
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Nyrnberggadekarréen (Bremensgade 47-73, Trægården 2-28 og Nyrnberggade 16-42) vedtages endeligt, jf. bilag 3, således der forventes afholdt udgifter for i alt 7,61 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 2,28 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg.
  3. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Chr. Svendsensgadekarréen (Chr. Svendsens Gade 1-9, Halgreensgade 1-13 og 2-4 og Holmbladsgade 25-27 og 31) vedtages endeligt, jf. bilag 4, således der forventes afholdt udgifter for i alt 2,18 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 0,65 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg.
  4. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Gl. Ladegårdkarréen (Herman Triers Plads 2-6, Julius Thomsens Gade 16-22, Åboulevard 7-13 og Kleinsgade 2) vedtages endeligt, jf. bilag 5, således der forventes afholdt udgifter for i alt 7,25 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 2,18 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg.
  5. at byfornyelsesforslag om etablering af en fælles gårdhave for Boyesgadekarréen (Vesterbrogade 98A-104, Brorsonsgade 2-10, Boyesgade 1-13) vedtages endeligt, jf. bilag 6, således der forventes afholdt udgifter for i alt 7,48 mio. kr. og modtaget indtægter for op til 2,25 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg.

 

 Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. marts 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

 

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: C og I.

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. marts 2017:

”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. april 2017 

Indstillingen blev godkendt med 42 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V, C, I og Løsgønger Kasper Heumann Kristensen.

 

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver. ”

Til top