Mødedato: 27.03.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om etablering af et plejehjem med fokus på skæve eksistenser og socialt udsatte Københavnere

Medlemsforslag

Det foreslås,  

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen at fremlægge et fælles forslag til etablering af et plejehjem med fokus på ”skæve eksistenser” og socialt udsatte Københavnere. Forslaget skal sikre, at plejehjemmet kan etableres med videst mulig hensyntagen til beboernes anderledes behov. Forvaltningerne skal vende tilbage, så tiltaget og en evt. etablering kan medtages i de kommende budgetforhandlinger for budgetår 2026,  
  2. at forvaltningerne som en del af forslaget også indleder dialog med relevante parter fra det civile samfund. Det kan både være med henblik på at indsamle erfaringer fra lignende institutioner og organisationer, som måtte have interesse for og relevante erfaringer med at drive den slags plejehjem.

(Stillet af Venstre)  

Motivering

Der breder sig en større erkendelse af, at ikke alle kommunens ældre passer ind på de eksisterende plejehjem. Borgere, som lever lidt på kanten med en diagnose og/eller et misbrug, føler sig ofte ikke godt tilpas på deres eksisterende plejehjem, og de øvrige beboere samt deres pårørende bliver utrygge af en lidt anderledes adfærd hos de pågældende borgere.

Desuden må man forvente, at der kommer et stadig stigende pres på den slags plejehjemspladser. De seneste opgørelser viser, at der er 1387 hjemløse borgere i København. Heraf er 148 over 60 år. Det må forventes, at en del af disse borgere også på et tidspunkt får behov for intensiv pleje.

Netop fordi beboerne forventes at have lidt anderledes behov, må det være oplagt at samle dem i rammer, som giver plads til lidt afvigende adfærd og ”lidt højere til loftet”. Det kan givetvis bedst gøres, hvis vi skaber en organisation, som kan agere under friere rammer. Det vil således være oplagt, at der skabes enten et lokalplejehjem (hvortil der pt. kan søges statslige midler til etablering) eller et egentligt privat friplejehjem. Desuden vil det være oplagt at undersøge, hvorvidt der er eksisterende fysiske rammer, som kan udnyttes, eller om der vil være behov for at etablere nye fysiske rammer.

Der er givetvis brug for flere plejehjem af denne type. Set i lyset af beboernes behov bør der formodentlig ikke være mere end 25 – 30 pladser på hver lokation. Antallet af fysiske enheder vil således også åbne op for forskellige organisatoriske rammer og evt. faglige specialer. Alt i alt må det også skabe mulighed for at tiltrække fagligt engagerede og kompetente medarbejdere i en tid, hvor det ellers kan være en udfordring.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. marts 2025

Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF fremsatte forslag om udvalgshenvisning til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Helle Jønch (Løsgænger) fremsatte følgende tre ændringsforslag som tilføjelser af nye at-punkter:

(ÆF1): ”At forvaltningen estimerer det nuværende og fremtidige behov for sociale plejehjem, herunder behov for ekstra personale, økonomi samt mulige placeringer i København eller andre kommuner, hvor udgiften påhviler København.”

(ÆF2): ”At forvaltningen præciserer målgruppen, så behov vægtes over alder, og tydeliggør medlemsforslagets kategorier ”skæve eksistenser” og ”socialt udsatte københavnere.”

(ÆF3): ”At forvaltningen udarbejder et benchmark, der sammenligner udgifterne ved en plads på et socialt plejehjem med alternativer som herberg, skæve boliger eller bosteder.”

 

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag til 1. at punkt (ÆF4):

at ordlyden ”skæve eksistenser” og ” udgår af at-punktet og af titlen.

 

Et forslag fra Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF om udvalgshenvisning til Sundheds- og Omsorgsudvalget blev vedtaget efter afstemning med 54 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I, O og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Helle Jønch (Løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning: 

”Jeg støtter op om sociale plejehjem i København. Det giver mening at man opfører sociale plejehjem eller indretter del af plejehjem som et socialt plejehjem, hvis forvaltningerne vurderer, at det er rentabelt i forhold til efterspørgsel og belægningsgrad sammenlignet med herbergspladser, bosteder og skæve boliger mv. Tidlig tildeling bør ses som forebyggelse, og potentialet for offentligt-privat samarbejde bør undersøges.”


 

Til top