Mødedato: 27.03.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at få politiets aktiviteter i Københavns gader hjem til København

Medlemsforslag 

Det foreslås,    

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at undersøge, hvad der skal til, herunder hvad det vil koste, for at Borgerrepræsentationen kan få forelagt en sag til politisk behandling med en screening af hvilke opgaver, politiet varetager i Københavns gader, som Københavns Kommune ville kunne varetage, 
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren, på baggrund af resultatet af Økonomiforvaltningens undersøgelse, at sende et brev til justitsministeren med anmodning om, at ministeriet og Københavns Kommune indgår i dialog om at Københavns Kommune kan overtage ansvaret og økonomien for relevante opgaver, som i dag udføres af politiet i Københavns gader, eventuelt i samarbejder med andre hovedstadskommuner. 

(Stillet af Alternativet)

Motivering 

Forslagsstiller ønsker at undersøge mulighederne for at det politiske ansvar for ledelsen af politibetjente, der primært arbejder i København, vender tilbage til København. På sigt gerne i samarbejde med andre af hovedstadens kommuner.

Vi ser et behov for at tage hånd om de udfordringer, der opstår i mødet mellem politiet og byens borgere. Dette gælder f.eks. i situationer med demonstranter og personer, der udøver civil ulydighed, men også ift. fodboldfans. Heraf er vi af den overbevisning, at der i de seneste årtier synes at blive mindre tillid til politiet blandt byens borgere, og tillid er afgørende for en effektiv løsning af fundamentale politiopgaver. Vi mener, at et politi under en lokalpolitisk myndighed langt nemmere kan udvikle en kultur, der er i samklang med lokalsamfundet.

Et Københavnsk politi under lokalpolitisk ansvar kunne få bedre muligheder for at styrke forankringen af demokratiet lokalt, samt udfolde en ledelse, der orienterer sig mod at være forankret i lokalsamfundet, og hvor f.eks. betjente fra nærpolitiet ikke pludselig bliver udkommanderet til opgaver langt fra deres område – og hvor ledelsens fokus altid primært vil være rettet på lokalsamfundet – og ikke indrettet efter en centralt besluttet målstyring.

Historisk skal vi kun tilbage til 2007 før Københavns Kommune stadig havde lidt myndighed over politiet i byens gader. Det blev året hvor den sidste rest af lokal bestemmelse forsvandt som afslutning på mange årtier, hvor staten gradvist havde overtaget mere og mere af kontrollen med politiet. For 100 år siden var det suverænt et ansvar, Københavns Borgerrepræsentation havde.

Med forslaget ønsker vi altså at sætte gang i en proces, der kan bevæge os i den anden retning, end det er hidtil gået – med en forundersøgelse og en kontakt til regeringen. Det vil formodentlig også tage årevis, men vi ser det som et mere og mere påtrængende behov for byen, at vi får ansvaret bragt tilbage på kommunale hænder. 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. marts 2025

Medlemsforslaget blev forkastet efter afstemning med 3 stemmer mod 50. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å

Imod stemte: Ø, A, C, F, B, V, I, O og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

Radikale Venstre deler ambitionen om tryggere gader i København, men vi mener ikke, at kommunen hverken skal eller har de nødvendige økonomiske rammer til at løfte opgaven, med tanke på at der allerede er økonomiske udfordringer inden for f.eks. social- og skoleområdet. Derfor er det ikke realistisk at prioritere nye tiltag af denne størrelsesorden. Hvis området skal styrkes, bør staten i stedet tage et større ansvar og sikre den nødvendige finansiering.”

Til top