Mødedato: 27.03.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om forurenet jord og vand fra byggeriet af Fælledby

Medlemsforslag

Det forslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at tage en dialog med By & Havn og opfordrer samtidig Københavns Kommunes repræsentanter i By og Havns bestyrelse til også at rejse spørgsmålet om, at By & Havn skal finde måder til at sørge for at købere af byggefelter og deres entreprenører og underentreprenører håndterer jord fra byggefelter korrekt. Så alt forurenet jord køres til et godkendt jordmodtageanlæg,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen at gå i dialog med By & Havn og opfordrer samtidig Københavns Kommunes repræsentanter i By og Havns bestyrelse til også at rejse forslag om, at gennemføre undersøgelser af vandkvaliteten på By & Havns arealer i nærheden af byggepladsen for Fælledby på Amager Fælled for om der evt. er forekommet en forurening med miljøfremmede stoffer, gift og tungmetaller. Herunder også at undersøge om en eventuel forurening har påvirket dyre- og planteliv,
  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og miljøforvaltningen at gennemføre undersøgelser af vandkvaliteten på kommunens arealer i nærheden af byggepladsen for Fælledby på Amager Fælled for om der evt. er forekommet en forurening med miljøfremmede stoffer, gift og tungmetaller. Herunder også at undersøge om en eventuel forurening har påvirket dyre- og planteliv.

(Stillet af Enhedslisten og Alternativet)

Motivering

Der er i længere tid kommet mere og mere fokus på problemerne med forurenet jord. Blandt andet på baggrund af sagen med Nordic Waste i Randers, TV-serien ”Den Sorte Svane” og adskillige andre sager i medierne om forurenet jord, der transporteres med mangelfuld undersøgelse af, hvilke typer forurening og hvor omfattende, og i nogle tilfælde spredes på marker, med den konsekvens at jord og vand forurenes der hvor jorden ender. Der har også været tilfælde, hvor det menes at jorden oprindeligt stammer fra By & Havns arealer.

Derfor ønsker forslagsstillerne at det undersøges, i hvilket omfang By & Havn dels gennem krav, fx i salgsaftaler og dels gennem dialog kan få købere af byggefelter fra By & Havn, til at sikre korrekt jordhåndtering. Det kan fx være ved at bygherrer ikke betaler entreprenøren for jordhåndteringen, men betaler direkte til et godkendt jordmodtageanlæg. Således at der ikke er noget økonomisk incitament for en entreprenør/underentreprenør til at køre den forurenede jord andre steder hen. Det skal omfatte både nuværende og kommende købere af byggefelter.

Desuden har mange bekymrede borgere gjort opmærksom på, at der i flere tilfælde er observeret store mængder regnvand både inde på byggepladsen for Fælledby og i området udenfor Fælledby. Jorden under Fælledby er meget forurenet blandt andet med flere giftstoffer. Byggeriet gør at denne forurening der hidtil har ligget under jorden, nogle steder nu er i kontakt med regnvandet og dermed forurener det regnvand der opsamles på byggepladsen. Derfor er der en stor utryghed i forhold til om noget af vandet fra byggepladsen er løbet ud og havnet i nogle af vandhullerne på Amager Fælled.

Disse vandhuller er hjemsted for vandsalamandre og andre padder, som er arter, Københavns Kommune har ansvar for at passe særligt godt på. Vandsalamanderen er rødlistet, hvilket betyder, at den er truet og derfor kræver særlig beskyttelse. Dette understreger vigtigheden af at handle hurtigt for at forhindre potentiel skade. Desuden ligger vandhullerne på offentlig tilgængeligt areal, hvor mange mennesker færdes. Hvis der er løbet forurenet vand fra byggepladsen ned i vandhullerne, så er der risiko for at vandsalamandere og andre padder og andet dyre- og insektliv dør af forureningen. Ligeledes er der utryghed i forhold til om fx børn der leger i vandkanten, hunde der drikker af vandet eller andre kan blive skadet af forureningen.

Foreningen Amager Fælleds Venner har flere gange foretaget målinger af vand tæt på byggepladsen for Fælledby og udleder af disse målinger, at indholdet af tungmetaller er mange gange højere end miljøstyrelsens grænseværdier. Derfor er det afgørende, at undersøgelserne iværksættes med det samme, da en forsinkelse kan få alvorlige konsekvenser for både dyreliv og mennesker.

Da de vandhuller der primært er mistanke om er blevet forurenet, ligger på By & Havns arealer kan Teknik- og miljøforvaltningen ikke selv tage prøver på stedet. Forvaltningen har vurderet, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag til at kunne udstede et påbud til By & Havn, om at By & Havn skal foretage prøver.

Derfor ønsker forslagsstillerne, at der rejses forslag overfor By & Havn om at foretage disse prøver. Da det også er i By & Havns interesse at få be-eller afkræftet om der er sket en forurening af vandhullerne eller der ikke er.

Københavns Kommune ejer selv andre dele af Amager Fælled, derfor ønsker forslagsstillerne, at det undersøges om der er sket forurening med miljøfremmede stoffer der.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. marts 2025

Alternativet anmodede om særskilt afstemning om hvert af indstillingens tre at-punkter.

 

1. at-punkt blev således forkastet efter afstemning med 19 stemmer mod 36. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Helle Jønch (Løsgænger)

Imod stemte: A, C, F, B, V, I og O

 

2. at blev således ligeledes forkastet efter afstemning med 19 stemmer mod 35. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Helle Jønch (Løsgænger)

Imod stemte: A, C, F, B, V, I og O

 

Endelig blev 3. at forkastet efter afstemning med 19 stemmer mod 35. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Helle Jønch (Løsgænger)

Imod stemte: A, C, F, B, V, I og O

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

"Med udgangspunkt i de foregående undersøgelser og foranstaltninger, der er gjort i forbindelse med Fælledby, er det klart, at der er en række forhold, man skal være opmærksomme på. Partierne har dog ingen grund til at tro, at forurenet jord eller vand ikke håndteres korrekt. Vi bemærker desuden, at det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der er ansvarlig miljømyndighed for området, og at forvaltningens ressortborgmester sammen med sit parti tilsyneladende sår tvivl om forvaltningens arbejde. Den tvivl deler vi ikke. Vi opfordrer i stedet den ansvarlige borgmester og Enhedslisten til af egen kraft at drøfte sagen med forvaltningen, da vi mener, at netop borgmesteren og partiet må have gode forudsætninger for at gøre dette. Teknik- og Miljøudvalget skal orienteres såfremt dette sker.”

Til top