Medlemsforslag om ensartet proces for håndtering af henvendelser om omdannelse af vejareal og erstatningsparkering
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger at udarbejde en sag til politisk behandling om mulighederne for en ensartet proces for håndtering af henvendelser fra bolig-, ejer- og andelsforeninger, der ønsker at omdanne vejareal til f.eks. grønne byrum, bredere fortove eller ensrettede veje, når dette medfører nedlæggelse af parkeringspladser, samt at sagen belyser mulighederne for, at foreningerne finansierer eventuelle erstatningsparkeringspladser, hvis det vurderes at reducere den samlede parkeringskapacitet.
(Stillet af Helle Jønch (løsgænger))
Motivering
Ændringer i færdselsloven, vejloven og lov om private fællesveje tydeliggør hvilke veje kommunen har råderet over og hvilke, der er statsveje. Der er stigende ønsker fra borgere og bolig-, ejer- og andelsforeninger om ændringer af lokalområder til kommunalbestyrelsen.
Et eksempel er ønsket fra tre andelsforeninger på Silkeborg Plads om at nedlægge parkeringspladser for at øge fremkommeligheden. Sagen blev behandlet af Borgerrepræsentationen den 06.03.25.
En fast proces for sagsbehandling vil skabe en fair og gennemsigtig ramme for bolig-, ejer- og andelsforeninger, der ønsker at omdanne parkeringspladser, ensrette veje eller foretage andre ændringer, såsom grønne byrum eller bredere fortove. Inspiration kan hentes fra initiativer som Københavns Kommunes Træpolitik, hvor konsekvenserne vurderes, før der træffes beslutning om træfældning.
Sagen skal belyse om henvendelser reducerer antallet af parkeringspladser og mindsker dækningsgraden i det pågældende område, eksempelvis på nærliggende kommunale eller private fællesveje. Den skal også sikre, at foreninger, der nedlægger parkeringspladser, selv dækker udgifter til eventuelle erstatningspladser.
Ved at sikre, at foreningerne selv finansierer eventuelle erstatningsparkeringspladser, undgås det, at udgifterne går ud over kernevelfærden, såsom skoler, børnepasning og ældrepleje. Samtidig sikres, at ændringer af kommunale veje på baggrund af specifikke ønsker ikke belaster kommunale anlægsmidler, som i stedet kunne anvendes til forbedringer som svømmehaller, legepladser eller skoletoiletter.
En ensartet sagsbehandling skaber klare rammer for byudvikling, der både tilgodeser beboernes ønsker og sikrer kommunens økonomiske ansvarlighed. Samtidig sikrer den lighed for borgerne, så tilladelser gives på et ensartet grundlag.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. marts 2025
Socialdemokratiet fremsatte forslag om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget.
SF fremsatte ændringsforslag om, at følgende sætning udgår af at-punktet:
”, samt at sagen belyser mulighederne for, at foreningerne finansier eventuelle erstatningsparkeringspladser, hvis det vurderes at reducere den samlede parkeringskapacitet.”
Et forslag fra Socialdemokratiet om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet efter afstemning med 38 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A og Helle Jønch (Løsgænger)
Imod stemte: Ø, C; F, B, V, Å og I
Det af SF fremsatte ændringsforslag blev forkastet efter afstemning med 28 stemmer mod 25. 1 medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø, F, Å og I
Imod stemte: A, C; B og V
Undlod at stemme: Helle Jønch (Løsgænger)
Medlemsforslaget blev herefter forkastet efter afstemning med 53 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Helle Jønch (Løsgænger)
Imod stemte: Ø, A, C; F, B, V, Å og I
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti stemmer imod medlemsforslaget, idet vi grundlæggende er imod nedlæggelse af parkeringspladser.”