Mødedato: 27.03.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om tiltag til at forbedre sexarbejderes vilkår og arbejdsmiljø

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at undersøge, hvordan arbejdsvilkår, sikkerhed og den sociale indsats for sexarbejdere i København kan forbedres.

(Stillet af Venstre)

Motivering

Lovgivningen i Danmark tillader køb og salg af seksuelle ydelser af personer over 18 år. Sexarbejdere skal være registrerede som selvstændigt erhvervsdrivende, men man kan som sexarbejder ikke være lønmodtager, og dermed heller ikke være medlem af en A-kasse eller en fagforening med tilhørende rettigheder.

Det er et væsentligt samfundsmæssigt problem, at vi har en gruppe borgere på arbejdsmarkedet, som ikke har ordentlige og sikre forhold at arbejde under. Og København er, som landets hovedstad, det sted, hvor der er flest sexarbejdere i Danmark. Det præcise tal kendes ikke, men det skønnes, at der på landsplan er ca. 4.500 borgere, der sælger sex (2021).

Der blev for nylig gennemført et rundbordsmøde på Rådhuset med en række forskere, interesseorganisationer og aktører på området, og der blev her bl.a. gjort opmærksom på:

  • at sexarbejdere ofte oplever fordomme og uvidenhed om sexarbejde hos de fagprofessionelle, de møder i det offentlige system

  • at udsatte sexarbejdere kan være bange for at henvende sig til kommunen, kan have svært ved at overskue kommunens tilbud, og sjældent opsøger fx jobcenteret og rusmiddelbehandling.

Der skal være de bedst mulige forhold for denne særlige gruppe på vores arbejdsmarked. Målet skal være, at København er den by, hvor det er sikrest at være sexarbejder.

På den baggrund foreslås det, at der på tværs af Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen nedsættes en arbejdsgruppe, der skal undersøge, hvordan arbejdsvilkår, sikkerhed og den sociale indsats for sexarbejdere i København kan forbedres, og komme med forslag til indsatser for sexarbejdere på tværs af kommune, civilsamfund og region. Dette skal ske i samarbejde med de relevante civilsamfundsorganisationer på området.

Det kan i den forbindelse undersøges, om den hjælp og vejledning, som sexarbejderne får i mødet med kommunen og andre myndigheder, er tilstrækkelig. Herunder om de relevante forvaltninger i København kan samarbejde yderligere om målgruppen ift. at sikre koordinerede, helhedsorienterede forløb, styrke det opsøgende arbejde, sikre at der ikke foregår uhensigtsmæssige økonomiske sanktioner mv.

Det kan undersøges, om der er muligheder for at etablere åbne anonyme tilbud for målgruppen, med sundhedsfaglig, social og juridisk hjælp. Herunder også vejledning med henblik på dem, der vælger vejen som selvstændige erhvervsdrivende på dette område.

Det kan også undersøges, om der er muligheder for, at kommunen, i dialog med fx civilsamfundsaktører og regionen, kan gøre en øget indsats for forankring af viden om målgruppen og opkvalificering af frontpersonale, så vi klæder dem, der møder sexarbejderne i praksis, bedst muligt på til at understøtte dem.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. marts 2025

Enhedslisten og SF fremsatte ændringsforslag om at ændre ”arbejdsvilkår” til ”vilkår”, og tilføje “sundhed”, således at 1. at-punkt kommer til at lyde:

“at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at undersøge, hvordan vilkår, sundhed, sikkerhed og den sociale indsats for sexarbejdere i København kan forbedres.”

 

Enhedslisten og SF fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af ekstra at-punkt:

”At Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at undersøge, om der er muligheder for at styrke og etablere åbne anonyme tilbud for målgruppen, med sundhedsfaglig, social og juridisk hjælp. Herunder vejledning til såvel dem, der ønsker at forlade prostitution som til dem, der vælger vejen som selvstændige erhvervsdrivende på området.”

 

Det af Enhedslisten og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

Det af Enhedslisten og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget efter afstemning med 39 stemmer mod 11. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, C, F, B, Å, O og Helle Jønch (Løsgænger)

Imod stemte: A og I

Undlod at stemme: V

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt efter afstemning med 54 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, Å, I, O og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, SF og Alternativet tilsluttede sig:

”For Socialdemokratiet er det afgørende, at indsatsen for personer i prostitution ikke bidrager til en normalisering af et område hvor mange kvinder og mænd oplever varige fysiske og psykiske skader og mén. Derfor bør evalueringen også kigge på exit-tiltag og prioritering af dette fremfor en tilgang baseret på arbejdsrettigheder. Derudover er det vigtigt at tage højde for de særlige udfordringer for udenlandske kvinder og ofre for menneskehandel, som ofte står i en markant mere sårbar situation.”

Til top