Københavnerforslag om helhedsplan for området omkring Bådehavnsgade, Vesterbro/Kongens Enghave
Et Københavnerforslag om at udarbejde en helhedsplan for området omkring Bådehavnsgade har fået støtte fra mindst 2.500 bosiddende københavnere og forelægges derfor Teknik- og Miljøudvalget. Forvaltningen er allerede i gang med udarbejdelse af lokalplan for Bådehavnsgade på baggrund af en udpegning af området til byudvikling i Kommuneplan 2019. En væsentlig udfordring er trafikken i området, og det foreslås derfor, at der udarbejdes en trafikplan for hele Vesterbro/Kongens Enghave i stedet for en helhedsplan. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at forvaltningen ikke udarbejder en helhedsplan for området omkring Bådehavnsgade, men en trafikplan for Vesterbro/Kongens Enghave, såfremt der afsættes finansiering i kommende budgetforhandlinger.
Indstilling
Indstilling om,
- at forvaltningen vender tilbage med et bud på, hvordan en helhedsplan kan udarbejdes sideløbende med lokalplanen, så fremtidig planlægning af hele områdets kultur, natur og trafik kan ske uden at det nuværende lokalplansarbejde skal sættes i bero,
- at godkende, at der udarbejdes en trafikplan for hele Vesterbro/Kongens Enghave, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetaftale,
- at Københavnerforslaget omkring en helhedsplan for området omkring Bådehavnsgade hermed er håndteret (bilag 2),
- at henvise finansiering til udarbejdelse af trafikplan til Budget 2026, herunder til udvidet borgerinddragelse både i forbindelse med trafikplanen og den igangværende lokalplan.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Københavnerforslag giver københavnere mulighed for at stille og støtte forslag, som ønskes på den politiske dagsorden i Københavns Kommune. Et forslag vil blive politisk behandlet, hvis det opnår støtte fra mindst 2.500 bosiddende københavnere inden for 180 dage. Københavnerforslaget ”Bevar det grønne Sydhavn, Tippen, Fiskerhavnen og kolonihaverne” (bilag 2) har fået over 2.500 stemmer og forelægges derfor Teknik- og Miljøudvalget (TMU). Forslagsstillerne ønsker en helhedsplan for et større område omkring Bådehavnsgade, der skal belyse, hvordan et nyt boligområde kan udarbejdes i samspil med det eksisterende område. Forslagsstillerne ønsker følgende indhold:
- at Københavns Kommune som led i udarbejdelsen af lokalplan for Bådehavnsgade II udarbejder en Helhedsplan for alle de områder, som påvirkes af projektet i væsentlig grad. Det drejer sig om Det gamle Sydhavn, Valbyparken, Tippen og Fiskerihavnen (bilag 3).
- at Helhedsplanen udarbejdes i samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen, Kongens Enghave Lokaludvalg, lokale grundejere og relevante lokale foreninger, fx haveforeningerne, Sydhavnens Venner og Det Grønne Knæ.
- at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger undersøgelser om trafik og miljø og andre vilkår for området som en del af Helhedsplanen.
- at Helhedsplanen sikrer, at lokalplanen udarbejdes under skønsomt hensyn til lokalområdets egenart, natur, sociale liv, særlige kultur og herlighedsværdier.
Løsning
Området ved Bådehavnsgade er i Kommuneplanen udpeget som et byomdannelsesområde og udlagt som et område til serviceerhverv og boliger. De konkrete rammer for bebyggelsesprocent og maksimale bygningshøjder vil blive fastlagt med kommende kommuneplanlægning og lokalplanlægning. Startredegørelsen for lokalplan Bådehavnsgade II med kommuneplantillæg blev vedtaget af Teknik- og Miljøforvaltningen den 17. juni 2024 og af Økonomiudvalget den 13. august 2024. Dermed er arbejdet med forslag til lokalplan og kommuneplantillæg igangsat.
I forbindelse med lokalplanarbejdet udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen en egenartsanalyse, som analyserer lokalplanområdet og sammenhængen med de omkringliggende områder, herunder forholdet til fx Tippen og Fiskerhavnen. Det er fast praksis i forvaltningen i sammenlignelige lokalplansager. Dermed imødekommes nogle af de ønsker, som Københavnerforslaget har til helhedsplanen, herunder hensyn til lokalområdets egenart, natur, særlige kultur mv. Egenartsanalysen tager dog ikke stilling til påvirkning af de omkringliggende områder, herunder at der er kommet flere mennesker til, som benytter sig af områderne. Derudover fokuserer lokalplanen på selve lokalplanområdet og tager ikke stilling til udvikling af de omkringliggende områder. Det ville kunne indgå i en helhedsplan.
Med den igangværende byudvikling på Vesterbro-Kongens Enghave forventer forvaltningen, at trafikmængderne vil stige frem mod 2035 til et omfang, der kan skabe udfordringer for afviklingen af trafikken. Det gælder især på dele af strækningen af Centrumforbindelsen (Sjællandsbroen, Sydhavnsgade, Scandiagade, Vasbygade og Kalvebod Brygge). Allerede i dag kan der opstå fremkommelighedsproblemer for biltrafikken fra sidevejene til Sjællandsbroen, særligt ved Sluseholmen og Bådehavnsgade.
Der er på nuværende tidspunkt ikke fundet en konkret løsning på de trafikale udfordringer. Det er derfor et væsentligt element at undersøge de trafikale udfordringer og mulige løsninger. Derfor foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en trafikplan for Vesterbro/Kongens Enghave.
Hvis det besluttes at udarbejde en helhedsplan for området, bør udarbejdelse af lokalplan sættes i bero og først genoptages, efter der er udarbejdet en helhedsplan. Typisk angiver helhedsplaner på et overordnet niveau anbefalinger og principper for udviklingsmulighederne for et afgrænset område, som fx De Gamles By, Bystævneparken eller Valby Idrætspark.
I forbindelse med både helhedsplanen og trafikplanen vil der være en udvidet borgerinddragelse i forhold til den sædvanlige inddragelse i forbindelse med lokalplanarbejdet.
Helhedsplaner vil ofte indeholde forslag til bebyggelsesplan, infrastruktur, byliv, landskab og byrum. Helhedsplanen danner grundlag for den efterfølgende udarbejdelse af forslag til lokalplan og evt. kommuneplantillæg.
Politisk handlerum
Da planlægningen for området ved Bådehavnsgade er igangsat, og trafik er en væsentlig udfordring, foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en trafikplan for Vesterbro-Kgs. Enghave, der kan udpege tiltag i forhold til de trafikale udfordringer. Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering af udarbejdelse af trafikplan til Overførselssagen 2024-2025/Budget 2026. Udarbejdelse af trafikplan estimeres til 2-3 mio. kr., som dækker over projektledelse og rådgiverhonorar (jf. Københavns Kommunes Retningslinjer for lokale trafikplaner, TMU 27. januar 2025).
Det kan besluttes, at der udarbejdes en helhedsplan for Det gamle Sydhavn, Valbyparken, Tippen og Fiskerhavnen som angivet i københavnerforslaget. Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering af helhedsplanen til Overførselssagen 2024-2025/Budget 2026. Udarbejdelse af helhedsplan estimeres til 3-4 mio. kr. Hvis der skal udarbejdes en helhedsplan for området, bør udarbejdelse af lokalplanen sættes i bero og først genoptages, efter der er udarbejdet en helhedsplan.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når indstillingen er godkendt, foretager forvaltningen sig ikke yderligere, medmindre der afsættes finansiering til en helhedsplan eller trafikplan i kommende budgetforhandlinger.
Søren Wille / Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende, at forvaltningen ikke udarbejder en helhedsplan for Det gamle Sydhavn, Valbyparken, Tippen og Fiskerhavnen.
- at godkende, at der udarbejdes en trafikplan for hele Vesterbro/Kongens Enghave, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetaftale.
- at Københavnerforslaget omkring en helhedsplan for området omkring Bådehavnsgade hermed er håndteret (bilag 2).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2025
Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1. at-punkt:
”at der udarbejdes en helhedsplan for Det gamle Sydhavn, Valbyparken, Tippen og Fiskerhavnen som angivet i Københavnerforslaget, herunder at der henvises finansiering af helhedsplanen inklusive trafikplan til Budget 2026”.
Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 4 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å
Imod stemte: A, B, C, F og V
Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt at-punkt:
”at henvise finansiering til udarbejdelse af trafikplan til Budget 2026, herunder til udvidet borgerinddragelse både i forbindelse med trafikplanen og den igangværende lokalplan.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å
Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som erstatning af 1. at-punkt:
”at forvaltningen vender tilbage med et bud på, hvordan en helhedsplan kan udarbejdes sideløbende med lokalplanen, så fremtidig planlægning af hele områdets kultur, natur og trafik kan ske uden at det nuværende lokalplansarbejde skal sættes i bero.”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å
Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er vigtigt for SF, at hele området – Valbyparken, Tippen, det gamle Sydhavnen og Fiskerihavnen – bliver udviklet samlet og med respekt for kultur- og naturmiljøer i området. Det skal lokalplansarbejdet ikke stå i vejen for, at der findes en løsning på.”Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. marts 2025
Enhedslisten og Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
At følgende ordlyd: ”sideløbende med lokalplanen, så fremtidig planlægning af hele områdets kultur, natur og trafik kan ske uden at det nuværende lokalplansarbejde skal sættes i bero”.
Erstattes med: ”og igangsættes før lokalplanen, således at lokalplansarbejdet kan sættes i bero, mens helhedsplanen færdiggøres”.
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til 4. at-punkt (ÆF2):
At der efter ”herunder” tilføjes følgende: ”inddragelse af Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave Lokaludvalg samt”
Det af Enhedslisten og Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet efter afstemning med 36 stemmer mod 19. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, Å og Helle Jønch (Løsgænger)
Imod stemte: A, C, F, B, V, I og O
Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget efter afstemning med 54 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, O og Helle Jønch (Løsgænger)
Imod stemte: I
Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.
SF videreførte følgende protokolbemærkning:
”Det er vigtigt for SF, at hele området – Valbyparken, Tippen, det gamle Sydhavnen og Fiskerihavnen – bliver udviklet samlet og med respekt for kultur- og naturmiljøer i området. Det skal lokalplansarbejdet ikke stå i vejen for, at der findes en løsning på.”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten tilsluttede sig:
Alternativet finder det vigtigt, at der udarbejdes en helhedsplan for området og at denne igangsættes før lokalplansarbejdet fortsætter. Det vil sikre, at der bliver tænkt langsigtet og sammenhængende om områdets udvikling. Derfor stiller Alternativet ændringsforslag om, at lokalplansarbejdet sættes i bero, indtil helhedsplanen er færdiggjort. Alternativet mener hertil, at det er afgørende, at de berørte lokaludvalg – Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave – inddrages aktivt i processen. En stærk lokal forankring og borgerinddragelse er en forudsætning for at skabe en plan, der tager højde for områdets behov.
SF afgav følgende protokolbemærkning:
”Med Overførselssagen 2024/25 har vi sat penge af til både trafikanalyse og en udvidet inddragelsesproces sideløbende med lokalplanen med fokus på de kreative bymiljøer og den omkringliggende natur. For alt det rundt om lokalplanens område er vigtigt for ikke kun Bådehavnsgade, men for hele Sydhavnen.”