Ny konstituering af kommunens udsatteråd
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at Peter Juul udpeges som ny formand for udsatterådet for perioden 2014-2017,
- at organisationerne Dansk Selskab for Addiktiv Medicin, Projekt Udenfor, Brugerakademiet og Kofoeds Skoles grønlænderafdeling udpeges til fremadrettet også at blive repræsenteret i udsatterådet,
- at nedenstående nuværende organisationer fortsætter i perioden 2014-2017, samt
- at den reviderede forretningsorden (jf. bilag 1) godkendes.
(Socialudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede i 2009 at oprette et udsatteråd i København. Rådet følger den kommunale valgperiode, og der skal derfor nu konstitueres et nyt råd for 2014-2017.
Rådets medlemmer og formand udpeges af Borgerrepræsentationen efter indstilling fra Socialudvalget. Rådets næstformand udpeges af udsatterådet selv. Medlemmerne udpeges blandt kandidater indstillet af lokale organisationer mv. med særlig viden og erfaring om de fem målgruppeområder samt om tværgående udsatteproblematikker. Der kan som udgangspunkt kun udpeges medlemmer fra organisationer, der er blevet inviteret til at opstille kandidater.
Socialudvalget besluttede på Socialudvalgsmøde den 9. oktober 2013 at videreføre udsatterådet, men at udskyde den endelige stillingtagen til udpegningen af udsatterådet for valgperioden 2014 og frem til primo 2014. Dette skyldtes at SUD udtrykte ønske om, at sammensætningen af udsatterådet skulle overvejes yderligere, så målgrupperepræsentationen bliver bredere.
Løsning
Udpegning
Udsatterådet skal være et samlet talerør og en formel indgang til medindflydelse på de kommunale indsatser på tværs af målgruppeområderne alkoholmisbrug, stofmisbrug, prostitution, hjemløshed og vold i nære relationer. I udpegningen af udsatterådets medlemmer tilstræbes det således, at rådet sammensættes så det repræsenterer erfaringer med livet som udsat borger såvel som faglig viden i et eller flere af disse fem målgruppeområder. Der lægges desuden vægt på, at medlemmerne kan repræsentere mangfoldigheden indenfor de enkelte målgrupper, fx gennem mangfoldighed i medlemmernes etnicitet, alder mv. og/eller gennem viden om betydningen af spredning i etnicitet, alder mv. indenfor målgruppeområderne. Ved sammensætningen lægges desuden vægt på at de udvalgte organisationer er stærkt forankrede i København.
Formand
Socialforvaltningen indstiller, at cand. jur. Peter Juul udpeges som formand for Udsatterådet.
I udpegningen af formanden har Socialforvaltningen lagt vægt på, at personen har et indgående kendskab til og engagement i udsatteområdet samt de personlige og faglige kompetencer, der kræves for at kunne varetage rollen som formand.
Forvaltningen har afholdt et møde med Peter Juul, hvor han tilkendegav interesse for formandsposten.
Medlemmer
Der skal træffes afgørelse om, hvilke organisationer der fremadrettet skal repræsenteres i udsatterådet. Alle nuværende organisationer har tilkendegivet et ønske om fortsat repræsentation, hvilket Socialforvaltningen anbefaler at imødekomme af hensyn til kontinuiteten i den udvikling, udsatterådet har gennemgået de seneste tre år. De nuværende medlemsorganisationer er:
- Brugerforeningen
- Gadejuristen
- Det nationale Voldsobservatorium
- Kirkens Korshær
- KFUKs sociale arbejde (Reden)
- Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde
- Landsforeningen Lænken
- Missionen blandt hjemløse
- SAND – de hjemløses landsorganisation
- The Clean House
Der er imidlertid visse målgrupper, der er underrepræsenteret i den nuværende sammensætning i udsatterådet. Derfor indstiller Socialforvaltningen, at følgende nye organisationer inviteres til at være repræsenteret i rådet:
1) Dansk Selskab for Addiktiv Medicin, som er et videnskabeligt forum for læger, der interesserer sig for og beskæftiger sig med forskellige aspekter af stofmisbrug og stofmisbrugsbehandling. Den sundhedsfaglige profil i udsatterådet er i det nuværende råd repræsenteret ved formanden, Preben Brandt, der har en sundhedsfaglig baggrund. Denne profil er vigtig for udsatterådet fx i forhold til at adressere problematikken omkring ulighed i sundhed, som er aktuel for hele målgruppen. Dansk Selskab for Addiktiv Medicin har tilkendegivet interesse for at være repræsenteret i Rådet og peger på overlæge Christian Hviidt som deres kandidat.
2) Foreningen Brugernes Akademi, som er en forening udelukkende bestående af tidligere stof- og alkoholmisbrugere, som sammen søger at sætte fokus på behovet for nytænkning og samskabelse indenfor misbrugsbehandling. Foreningen vil kunne imødekomme ønsket fra de nuværende rådsmedlemmer om, at der kommer flere repræsentanter med personlig erfaring fra udsatteområdet. Foreningen Brugernes Akademi har peget på sin formand Anja Bloch som foreningens kandidat.
3) Projekt Udenfor, som er en privat organisation, der beskæftiger sig med både gadeplansarbejde i forhold til hjemløse og forskning og udvikling af hjemløseområdet. Projekt Udenfor vil repræsentere en direkte kontakt til og viden om de problematikker, der eksisterer i hjemløsemiljøet på gadeplan. Projekt Udenfor har tilkendegivet interesse for at være repræsenteret i Rådet og peger på direktør Ninna Hoegh, som deres kandidat.
4) Kofoeds skole, Grønlænderafdelingen, som rummer forskellige aktivitets- og værestedstilbud til udsatte grønlændere. Der fokuseres på hjælp til selvhjælp og aktiviteter, der gør, at brugeren nærmer sig arbejdsmarkedet. En repræsentant fra Kofoeds skole vil kunne favne den brede palet af sociale problemer, som er specifikke for grønlændere.
Kofoeds skole har tilkendegivet interesse for at være repræsenteret i Rådet, og har peget på forstander Robert Olsen, som deres kandidat.
Det foreslås således, at udsatterådet sammensættes med følgende formand og organisationsrepræsentanter i årene 2014-2017:
(Det bemærkes, at Missionen Blandt Hjemløse endnu ikke har udpeget en kandidat til Rådet, men har tilkendegivet interesse for deltagelse)
Formand |
Peter Juul |
Organisationer |
Kandidater |
Brugernes Akademi |
Anja Bloch |
BrugerForeningen |
Jørgen Kjær |
Dansk Selskab for Addiktiv Medicin |
Christian Hviidt |
Det Nationale Voldsobservatorium |
Helle Walsted Samuelsen |
Gadejuristen |
Nanna W. Gotfredsen |
Kirkens Korshær |
Annemette Nyfos |
KFUKs Sociale Arbejde |
Karen Reiff |
Kofoeds Skole, grønlænderafdelingen |
Robert Olsen |
Kontaktudvalget |
Torben Larsen |
Landsforeningen Lænken |
Herdis Oettinger |
Missionen blandt hjemløse |
Gitte Frydensbjerg |
Projekt Udenfor |
Ninna Hoegh |
SAND |
Ole Svendsen |
The Clean House |
Jan Tonny |
Det skal bemærkes, at socialpsykiatrien ikke er repræsenteret i dette forslag, da den målgruppe indgår i Dialogforums arbejde i stedet.
Forretningsorden
Udsatterådets forretningsorden er desuden blevet revideret på baggrund af Borgerrepræsentationens ønske om, at den opdeles i en egentlig forretningsorden og et regulativ. Dvs. at § 1 – 8 fremadrettet udgør den egentlige forretningsorden, mens § 9 -19 fungerer som et regulativ, som udsatterådet selv kan ændre uden godkendelse fra Borgerrepræsentationen. Udelukkende ændringer i forretningsordenen skal fremover godkendes i Borgerrepræsentationen.
Socialforvaltningen påtænker på sigt at forelægge Socialudvalget en yderligere revideret forretningsorden, således at udpegningsprocessen fremstår klarere fremadrettet.
Økonomi
Videre proces
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at Socialudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende, at Peter Juul udpeges som ny formand for udsatterådet for perioden 2014-2017,
- at godkende, at organisationerne Dansk Selskab for Addiktiv Medicin, Projekt Udenfor, Brugerakademiet og Kofoeds Skoles grønlænderafdeling udpeges til fremadrettet også at blive repræsenteret i udsatterådet,
- at godkende, at nedenstående nuværende organisationer fortsætter i perioden 2014-2017, samt
- at godkende den reviderede forretningsorden (jf. bilag 1).
Socialudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2014
Kontorchef Gitte Bylov overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. marts 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.