Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer
I denne sag skal der tages stilling til regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer (kursusregulativet).
Indstilling og beslutning
Problemstilling
Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer gælder for en valgperiode og er senest vedtaget den 11. februar 2010. Der skal derfor udarbejdes et forslag til kursusregulativ for indeværende valgperiode.
Løsning
Lov om kommunernes styrelse (kommunestyrelsesloven) indeholder en udtømmende opregning af, hvilke aktiviteter, der giver ret til fast vederlag som kommunalbestyrelsesmedlem.
Opregningen er foretaget for at afgrænse de tilfælde, hvor et medlem har krav på, eller af kommunalbestyrelsen kan tillægges ret til, udgiftsgodtgørelse og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste.
Det faste vederlag omfatter blandt andet deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer, der af Borgerrepræsentationen anses for at have betydning for deltagelse i møder i Borgerrepræsentationen, udvalg og underudvalg samt deltagelse i møder i forbindelse med varetagelse af andre kommunale hverv, jf. kommunestyrelseslovens § 16, stk. 1, litra a og b.
Såfremt et kursus m.v. anses for at have betydning for varetagelsen af et af de nævnte hverv, vil der være ret til udgiftsgodtgørelse, jf. kommunestyrelseslovens § 16, stk. 5, 10 og 11.
Vurderingen af om et kursus har betydning for varetagelse af borgerrepræsentanternes hverv, skal ifølge kommunestyrelsesloven foretages af Borgerrepræsentationen eller af Økonomiudvalget efter bemyndigelse fra Borgerrepræsentationen.
Alle sager vedrørende borgerrepræsentanternes deltagelse i kurser skal dermed som udgangspunkt forelægges for Borgerrepræsentationen eller Økonomiudvalget.
Der er dog inden for rammerne af kommunestyrelsesloven åbnet op for, at der udarbejdes et regulativ, hvori Borgerrepræsentationen fastlægger klare retningslinjer for, hvilke kurser m.v. Borgerrepræsentationen anser for at have betydning for varetagelsen af de i kommunestyrelseslovens § 16, stk. 1. litra a og b nævnte hverv. Fordelen ved at have et sådan regulativ er, at sager kun undtagelsesvis vil skulle forelægges for Borgerrepræsentationen eller Økonomiudvalget.
Forslaget til kursusregulativet (bilag 1) er en videreførelse af den ordning, som Borgerrepræsentationen senest vedtog den 11. februar 2010 med enkelte redaktionelle ændringer. Kursusregulativet vedtages for en valgperiode ad gangen, og skal derfor fornyes ved en valgperiodes begyndelse.
Det foreslåede udkast til regulativ indeholder klare retningslinjer for, hvilke kurser m.v., der kan anses for at have betydning for varetagelsen af de i kommunestyrelseslovens § 16, stk. 1, litra a og b nævnte hverv.
Bemærkningerne til regulativet (bilag 2) er udarbejdet som bidrag til forståelsen af de enkelte bestemmelser.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Økonomien er således indeholdt i budget 2014. Udgifterne afholdes indenfor Økonomiforvaltningens budgetramme herfor.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. februar 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.