Godkendelse af samarbejdsgrundlag for dialogforum om social dumping på rengøringsområdet
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at samarbejdsgrundlaget for dialogforum om social dumping på rengøringsområdet godkendes, jf. bilag 1.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Dialogforum om social dumping på rengøringsområdet blev nedsat på baggrund af beslutning i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation (BR) den 6. juni 2013, hvor Økonomiforvaltningen blev bemyndiget til at indgå partnerskaber med arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer indenfor relevante brancher med henblik på at bekæmpe social dumping.
Der er afholdt møder i dialogforum om social dumping på rengøringsområdet. Udkast til endeligt samarbejdsgrundlag blev drøftet på mødet den 5. oktober 2015 og herefter sendt rundt i kredsen til godkendelse. Der er nu opnået enighed med parterne om at etablere et dialogforum på rengøringsområdet. I den forbindelse skal Borgerrepræsentationen (BR) godkende samarbejdsgrundlaget.
Løsning
I samarbejdsgrundlaget skitseres formålet og rammerne for dialogforummets møder og aktiviteter.
Formålet med dialogforum er at skabe forum for dialog om de initiativer, som Københavns Kommune tager for at fremme og sikre leverandørernes overholdelse af kommunens arbejdsklausul på Københavns Kommunes arbejdspladser.
Teksten ligger i tråd med den rettesnor for social dumping, som er fastlagt i Beskæftigelsesministeriets vejledning og cirkulære af den 1. juli 2014 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter, og som BR også har lagt til grund for Københavns Kommunes indsats for at bekæmpe social dumping (jf. møde i BR den 21. august 2014). Parterne er enige om, at der såfremt der opstår tvivl om lønniveauet mv., tages kontakt til de relevante arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer, som har overenskomst på området.
Samarbejdsgrundlaget tager endvidere højde for, at der ikke nødvendigvis er enighed om de initiativer, som Københavns Kommune iværksætter, men i dialogforummet kan initiativerne drøftes, og parterne kan komme med gode råd.
Under møderne i dialogforum vil enkeltsager ikke blive drøftet, men alene principielle problemstillinger. Det er således aftalt i samarbejdsgrundlaget, at enkeltsager fortsat løses bilateralt mellem arbejdsmarkedets parter indenfor det fagretslige system.
Deltagere i dialogforum er:
- Dansk Industri, repræsenteret ved underdirektør Niels Grøn Fabech og sekretariatsleder SBA (servicebranchens arbejdsgiverforening) Michael Bøgelund Andersen.
- 3F, repræsenteret ved afdelingsformand Bjarne Høpner samt forhandlingssekretær Henriette Olofsen.
- Københavns Kommune, repræsenteret ved direktør i Økonomiforvaltningen Bjarne Winge og direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen Anders Bager Jensen.
Samarbejdsgrundlag på Bygge- og Anlægsområdet samt samarbejdsgrundlag på Boligområdet blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 26. marts 2015 (dagsordenspunkt 9 og 10).
Økonomi
Der er ingen udgifter forbundet med indgåelsen af samarbejdet.
Videre proces
Såfremt samarbejdsgrundlaget godkendes i Borgerrepræsentationen, rundsendes det til underskrift blandt parterne umiddelbart efter mødet i Borgerrepræsentationen.
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at samarbejdsgrundlaget for dialogforum om social dumping på rengøringsområdet godkendes, jf. bilag 1.Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. november 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og O.
Imod stemte: V og C.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er ikke en kommunal opgave at påse løndannelsen på det private arbejdsmarked.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. november 2015
Indstillingen blev godkendt med 38 stemmer imod 11. Ingen medlemmer udlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance og Venstre tilsluttede sig:
”Det er ikke en kommunal opgave at påse løndannelsen på det private arbejdsmarked.”