Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af nyt koncept for bydelsplaner samt evaluering af tidligere bydelsplaner

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til nyt koncept for bydelsplanlægningen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at evaluering af det hidtidige koncept for bydelsplaner tages til efterretning,

  2. at nyt koncept for bydelsplaner som beskrevet i indstilling og tilhørende bilag, godkendes,

  3. at bydelsplanerne efter nyt koncept afløser de eksisterende bydelsplaner,

  4. at der i år 2019 – i god tid inden en ny runde bydelsplaner – tages stilling til, hvordan bydelsplanlægningen skal ske fremadrettet,

  5. at projektejerskabet for bydelsplanlægningen fastholdes i Økonomiforvaltningen, at fagforvaltningerne bidrager med sparring mv. til lokaludvalgene på samme niveau som med de tidligere bydelsplaner, og at Plankredsen udgør overordnet styregruppe for bydelsplanerne.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Af kommissoriet for lokaludvalgene fremgår det, at Økonomiudvalget (ØU) i tæt samarbejde med de enkelte lokaludvalg skal udarbejde et forslag til bydelsplan i hver bydel. Det er endvidere angivet, at lokaludvalgene skal ”arbejde lokalt med de temaer og rammer, som er centrale for Borgerrepræsentationen” samt ”styrke sammenhængen mellem den bydækkende og den lokale politik”. Lokaludvalgene har udarbejdet bydelsplaner for deres respektive bydele i to runder for år 2009 – 2012 og for år 2013 – 2016, hvor form og indhold er blevet justeret undervejs.

Økonomiforvaltningen (ØKF) har foretaget en evaluering af de tidligere bydelsplaner, der viser, at det kan være hensigtsmæssigt med en ændring af konceptet, jf. bilag 1, hvorfor Borgerrepræsentationen (BR) nu skal tage stilling til forslag til nyt koncept for bydelsplaner og tage stilling til igangsættelse af udarbejdelse af 12 nye bydelsplaner for år 2017 – 2020 under dette reviderede koncept, jf. bilag 2.

Evalueringen viser, at bydelsplanerne generelt har støtte blandt alle aktører som gode visionære pejlemærker. Evalueringen pegede dog også på, at bydelsplanernes katalog over budgetforslag kostede mange ressourcer fra både lokaludvalgene og forvaltningernes side i at kvalificere og tilrette budgetforslag. En stor del af bydelsplanernes konkrete forslag er blevet gennemført eller delvist realiseret gennem årene, jf. bilag 6, men det vurderes i evalueringen at skyldes, at de konkrete projektforslag har været gode ideer og har svaret lokalt på kommunens aktuelle udfordringer, mere end at projektforslagene som noget nyt i den sidste runde bydelsplaner blev udformet som egentlige budgetnotater. Desuden peger evalueringen på, at ambitionen om at koble bydelsplanerne tæt op på kommuneplanens temaer mere kom til at få karakter af stram central styring af lokaludvalgenes bydelsplaner end at indfri det ønskede formål om at formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling.

Det er på den baggrund ØKFs opfattelse, at det er hensigtsmæssigt at gentænke bydelsplanernes indhold, så de bliver mere meningsskabende. Dels fra at være stramt koblet op på kommunens budgetskabelon til fremadrettet at rumme indsatsområder og projektforslag konkretiseret til det niveau, de er parate til. Dels fra at være stramt koblet op på temaerne i kommuneplanen til i stedet at være et lokalt visionsdokument, der udfolder lokaludvalget og borgernes visioner, prioriteter og konkrete arbejdsprogram. Denne justering af konceptet har også til hensigt at styrke koblingen mellem lokaludvalgenes bydelsplaner og det politiske niveau, hvilket fremstår som et ønske i evalueringen.

Det nye koncept for bydelsplaner, som beskrevet med nærværende indstilling og bilag, træder i stedet for tidligere BR beslutninger og bestemmelser i kommissoriet for lokaludvalgene af 1. juli 2011 vedr. konceptet for bydelsplanlægning.

Løsning

Nyt koncept

Det nye koncept for bydelsplaner er udarbejdet i dialog mellem ØKF, fagforvaltninger, lokaludvalg og lokaludvalgssekretariater og fokuserer særligt på at tydeliggøre bydelsplanernes formål og at styrke bydelsplanerne som et værktøj for både lokaludvalg, BR og forvaltningerne, jf. bilag 2.

Formål med bydelsplanerne:

  • Et redskab for lokaludvalgene: Bydelsplanerne skal fungere som lokaludvalgenes eget visionspapir og arbejdsprogram. Bydelsplanerne skal også ses som en anledning til at få borgerne til at tage aktiv stilling til deres bydel.

  • Et redskab for BR: Bydelsplanerne som lokale inspirationskataloger og indblik i hvilke lokale udfordringer og problemer, der optager borgerne i de forskellige bydele.

  • Et redskab for BR og forvaltningerne til at inkludere lokal viden i de overordnede politikker og konkrete planer for København ikke kun indenfor planområdet men på en række policy områder.

  • Et redskab til at styrke lokaludvalgene som bindeled: Bydelsplanerne styrker sammenhængen mellem den bydækkende og den lokale politik, idet de både kan benyttes som input til den overordnede planlægning og samtidig arbejder lokalt med implementeringen af de målsætninger og politikker, som er centrale for BR.

Hovedpunkterne i det nye koncept:

  • Indholdet i bydelsplanerne gentænkes og sættes mere fri, så de i højere grad bliver et retningsgivende arbejdsredskab og hjælp til lokaludvalgenes arbejde.

  • Bydelsplanerne gøres mere lokale og forankrede i bydelen, idet de fokuserer på lokaludvalgets egen vision samt bud på lokale udfordringer og potentialer.

  • For at understøtte bydelsplanernes funktion som bindeled stilles krav om, at hver bydelsplan skal indeholde en beskrivelse af, hvordan man lokalt arbejder med at omsætte minimum to af kommunens aktuelle målsætninger, som fastlagt i Kommuneplan 2015 og beskrevet i generelle tværgående planer og politikker for hele kommunen.

  • Kataloget med budgetnotater udgår, men forvaltningerne afsætter fortsat ressourcer til at sparre med lokaludvalgene om både ideer til indsatser og konkrete forslag.

Det nye koncept giver bedre mulighed for, at lokale temaer kan tages op i forbindelse med bydelsplanlægningen, som ønsket af et enigt Økonomiudvalg ved sidste godkendelse af koncept for bydelsplaner.

BR godkender bydelsplanerne som udtryk for lokaludvalgenes visioner for de respektive bydele samt godkender, at bydelsplanernes visioner og forslag eventuelt kan inddrages i forvaltningernes videre arbejde. BR er ved behandlingen af bydelsplanerne ikke forpligtet til at godkende eventuelle konkrete projektforslag, men kan tage disse til efterretning og lade projektforslagene indgå i udvalgenes budgetprocesser.

BR vedtog den 28. januar 2016 kommunens nye principper for borgerinddragelse; ”Sammen om Byen”. Lokaludvalgene anvender disse principper i udarbejdelsen af bydelsplaner og deres virke generelt.

Bydelsplanernes form og formidling:

Formen på de nye bydelsplaner sættes også mere fri i forhold til den tidligere ramme, idet vægtning af indhold, formidling, visuelt udtryk mv. besluttes i de enkelte lokaludvalg. For at sikre en vis genkendelighed i planerne og for at holde den layoutmæssige opgave på et rimeligt niveau anvendes en fælles overordnet disposition samt kommunens designmanual.

Den konkrete ansvarsdeling mellem Center for Byudvikling (ØKF), fagforvaltninger og lokaludvalgssekretariater samt proces for sparring, delleverancer, tilretninger af layout og disposition mv. aftales endeligt på møderække mellem parterne.

Resumé af høringssvar

Forslaget til nyt koncept for bydelsplaner har været i høring i alle lokaludvalg og forvaltninger. ØKF har modtaget høringssvar fra alle parter og revideret konceptet på baggrund heraf. Samtlige høringssvar og hvidbog med ØKFs bemærkninger er vedlagt i bilag 5 og 6.

Størstedelen af høringssvarene giver udtryk for overordnet tilfredshed med det nye koncept, idet det fremhæves som positive elementer, at bydelsplanerne fokuserer på lokaludvalgenes egne visioner og indsatsområder frem for at skulle svare på en række centralt fastlagte tematikker, samt at bydelsplanernes evne til at bidrage til både den overordnede policy udvikling i kommunen og til konkrete løsninger i bydelene herved skærpes. Der er også generelt enighed om, at det ikke er hensigtsmæssigt at videreføre det ressourcekrævende arbejde med at udarbejde 15 deciderede budgetforslag i hver bydelsplan.

En række bekymringer og opmærksomhedspunkter går dog også igen i de fleste af lokaludvalgenes høringssvar, og disse centrerer sig om følgende:

  • Ønske om at den politiske interesse i BR for bydelsplanerne øges, så planerne og de mange ressourcer, der lægges heri, kommer til sin ret og får effekt.

  • Flere lokaludvalg har i forlængelse heraf rejst ønsket om, at formålet med udarbejdelsen af bydelsplaner præciseres.

  • Flere lokaludvalg påpeger behovet for, at forvaltningerne prioriterer tilstrækkelige ressourcer til at kunne bistå med den nødvendige og givtige sparring og kvalificering af ideerne i bydelsplanerne.

Det er hensigten med det nye koncept for bydelsplaner, at det skal understøtte disse bekymringspunkter.

Endelig har flere af lokaludvalgsformændene fremført et ønske om, at bydelsplanerne udover forvaltningshøring også behandles af alle fagudvalg. I konceptet lægges der imidlertid op til, at bydelsplanerne godkendes i Økonomiudvalget og BR på baggrund af høring i alle fagforvaltninger.

Økonomi

De nye bydelsplaner udarbejdes efter samme økonomiske ramme som hidtil. Indstillingen medfører således ikke økonomiske ændringer for kommunen. Puljemidlerne er udlagt til lokaludvalgenes selvstændige varetagelse, og i det omfang det ønskes, kan de enkelte udvalg vælge at anvende puljemidler til at finansiere udgifter til borgerinddragelse, dialogaktiviteter og lokale processer i forbindelse med udarbejdelse af bydelsplanen.

Videre proces

Såfremt BR godkender indstillingen, igangsættes udarbejdelsen af bydelsplaner efter nyt koncept. BRs medlemmer vil i løbet af processen blive inviteret til møder lokalt og derigennem kunne følge processen og få et indtryk af, hvad der optager borgerne i de forskellige bydele. Bydelsplanerne sendes i forvaltningshøring i foråret 2017 og fremlægges for BR med henblik på godkendelse i efteråret 2017.

 

Mikkel Hemmingsen                            / Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 
  1. at evaluering af det hidtidige koncept for bydelsplaner tages til efterretning,

  2. at nyt koncept for bydelsplaner som beskrevet i indstilling og tilhørende bilag, godkendes,

  3. at det godkendes, at bydelsplanerne efter nyt koncept afløser de eksisterende bydelsplaner,

  4. at det godkendes, at der i år 2019 – i god tid inden en ny runde bydelsplaner – tages stilling til, hvordan bydelsplanlægningen skal ske fremadrettet,

  5. at det godkendes, at projektejerskabet for bydelsplanlægningen fastholdes i Økonomiforvaltningen, at fagforvaltningerne bidrager med sparring mv. til lokaludvalgene på samme niveau som med de tidligere bydelsplaner, og at Plankredsen udgør overordnet styregruppe for bydelsplanerne.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top