Reviderede vedtægter for Center for Specialundervisning for Voksne
Indstilling
Indstilling om,
- at Borgerrepræsentationen godkender de reviderede vedtægter for Center for Specialundervisning for Voksne (CSV).
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal godkende vedtægten for Center for Specialundervisning for voksne, da vedtægten bla. regulerer udpegningen af BR-medlemmer til institutionens bestyrelse. Vedtægten fastsætter de nærmere regler for opgaver og sammensætning af CSV’s bestyrelse.
De gældende vedtægter indeholder en bestemmelse om, at vedtægterne skulle evalueres af bestyrelsen. På baggrund af evalueringen er der kommet konkrete ønsker til ændringer vedr. sammensætning af bestyrelsens medlemmer.
Løsning
CSV er Københavns Kommunes center for personer med behov for ydelser efter lov om specialundervisning for voksne. CSV har desuden siden den 1. august 2009 udbudt den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU).
Vedtægten for bestyrelsen ved CSV, bilag 1, er justeret af bestyrelsen primært i forhold til et ønske om en styrket elevrepræsentation fra STU. Der er ligeledes foretaget mindre justeringer i forhold til bestyrelsens opgaver.
Bestyrelsen har godkendt vedtægten på bestyrelsesmødet d. 24.11.2014. På grund af nogle organisatoriske overvejelser om sammensætningen af CSVs tilbud, som nu er afsluttede, fremlægges indstillingen om vedtægtsændringerne først nu.
Justering af bestyrelsens sammensætning
Bestyrelsen ønsker at styrke elevrepræsentationen fra den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) ved at udvide repræsentationen fra nuværende 1 til 2 medlemmer således, at begge brugergrupper er repræsenteret. STU-elevgruppen adskiller sig markant fra CSV’s øvrige elevgrupper i kraft af undervisningstilbuddets varighed, som er tre år. Deltagelse i undervisningen i specialundervisningen for voksne er typisk i forløb, der for de flestes vedkommende varer 6-8 uger og i meget sjældne tilfælde op til 2 år. Endvidere er STU-eleverne unge, hvor den øvrige del af CSV’s brugere typisk er over 65 år.
Der er desuden foreslået en mindre justering for de politisk valgte medlemmer, som betyder, at en stedfortræder ikke nødvendigvis er personlig, medmindre dette ønskes af de udpegende.
Justering af bestyrelsens opgaver
En række formelle opgaver overføres fra Børne- og Ungdomsudvalget (tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalget) til forvaltningen som følge af almindelig praksis for delegation, herunder eksempelvis kompetencen til at ansætte personale ved CSV, udpegning af repræsentanter for de handicappedes organisationer til bestyrelsen samt afgivelsen af udtalelser.
Bestyrelsen foreslår, at bestemmelsen om et årligt møde for interessenter og samarbejdspartnere udgår, idet det har været udvist manglende deltagelse og interesse fra disse i de årlige møder. I stedet indsættes en bestemmelse (§ 3 stk. 6), hvorefter bestyrelsen løbende vil tage initiativ til drøftelser med interessenter og samarbejdspartnere med henblik på at synliggøre centrets opgaver og undervisningstilbud. På baggrund af CSV’s ledelses dialog med disse vil bestyrelsen arbejde med at udvikle nye modeller for inddragelse, som i højere grad er relevante for interessenter og samarbejdspartnere.
Danske Handicaporganisationer har afgivet en mindretalsudtalelse, bilag 2, som udtrykker betænkelighed vedr. udvidelse af elevrepræsentationen med den begrundelse, at det hidtil har været svært at finde elevrepræsentanter til bestyrelsen. De ser hellere en udvidelse af Danske Handicaporganisationers repræsentation fra nuværende 2 til 3 medlemmer, for at sikre en større dækning af de store handicapgrupper.
CSV oplyser, at det de seneste to år ikke har været en udfordring at finde elevrepræsentanter til bestyrelsen, og at direkte brugerrepræsentation generelt bør tilstræbes i det omfang det er muligt således, at det er de daglige brugere, der får direkte indflydelse på tilbuddet. Lederen har ansvaret for at understøtte, at der findes elevrepræsentanter, og eleverne vil have mulighed for at besætte begge pladser fra hhv. STU eller voksenspecialområdet, hvis det – mod forventning - skulle vise sig svært at finde repræsentanter fra respektive områder.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.Videre proces
Vedtægten for Center for Specialundervisning for Voksne skal behandles i Borgerrepræsentationen efter udvalgets godkendelse.
Tobias Børner Stax /Nina Hemmersam
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen,
- at udvalget godkender de reviderede vedtægter for Center for Specialundervisning for Voksne (CSV)
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2016
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.