Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ny vejlov og bodsbestemmelser ved gravearbejde

Se alle bilag
Der skal på baggrund af ny lovgivning tages stilling til bod til vejarbejder, som ikke bliver afsluttet til tiden.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift opskrives på indtægts- og udgiftssiden med 0,5 mio. kr. i 2016 og 1,0 mio. kr. fra 2017 og frem i forbindelse med anvendelse af de foreslåede bodstørrelse.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Den nye ’Lov om offentlige veje’, der trådte i kraft den 1. juli 2015, beskriver, at Vejmyndigheden kan lade en gravetilladelse være betinget af en bod ved forsinkelser.

Disse regler er nu beskrevet i Transport- og Bygningsministeriets bekendtgørelse, som træder i kraft den 1. juli 2016.

Forvaltningen indgik i foråret 2015 en samarbejdsaftale med Danske Anlægsentreprenører og de største ledningsejere, HOFOR, DONG Energy og TDC. Aftalen har sikret, at et stigende antal vejarbejder bliver udført inden for de tilladte tidsfrister. Det antal, dage hvor vejarbejderne generede fremkommeligheden, er faldet fra 254.520 dage i 2014, til 207.652 dage i 2015 (omkring 15 % fald), selvom antallet af gravninger har ligget stabilt.

Der er dog behov for at kunne gøre brug af den nye mulighed for bod i ’Lov om offentlige veje’, når enkelte aktører ikke har det fornødne fokus på at få gjort vejarbejderne færdige til tiden.

Løsning

Bodsopkrævning vil give kommunen et godt adfærdsregulerende værktøj overfor de aktører, der ikke ønsker at samarbejde.

Af Transport- og Bygningsministeriets bekendtgørelse fremgår det, at Vejmyndigheden skal fastlægge boden på baggrund af vejens betydning for trafikafviklingen, og at boden skal stå i et sagligt og rimeligt forhold til den gener, forsinkelsen af gravearbejdet påfører trafikken eller andre planlagte arbejder på vejen. Der kan også tages hensyn til gener for vejens naboer. Der betales bod pr. påbegyndt uge, hvor gravearbejdet er forsinket. Beregningsgrundlaget for boden skal fremgå af tilladelsen. Forvaltningen foreslår på den baggrund:

  • At de foreslåede bodsstørrelser i Københavns Kommune defineres ud fra et rimelighedskriterium, således at boden er så tilstrækkeligt stor, at den virker adfærdsregulerende, samtidigt med, at den tager hensyn til erhvervslivet, og er i tråd med forståelsesrammen bag samarbejdsaftalen (bilag 1).
  • At udgangspunktet for bodsstørrelsen, der skal gives pr. påbegyndt uge i Københavns Kommune, er en bod på 1 kr. pr. årsdøgntrafik (antal trafikanter der årligt optælles på en strækning) pr. dag. Det vil berøre forsinkelser på de mest trafikerede veje, cykelstier og gangarealer.

Fra den 1. juli 2016 vil forvaltningen således anvende følgende bodsbestemmelser, hvor den anvendte metode er at gange trafikmængden med bodsstørrelsen pr.uge. Boden er den samme for veje, cykelstier og fortove, mens den konkrete størrelse for en strækning afhænger af trafikmængden:

  • Der vil på alle offentlige veje kunne opkræves en bod, når vejarbejder på kørebanen, ikke bliver færdiggjort inden for den tidsperiode, der er givet tilladelse til. Afgiften udgør 1,00 kr. pr. årsdøgntrafik og opgøres med 7 kr. pr. påbegyndt uge.
  • Der vil på alle offentlige veje kunne opkræves en afgift, når vejarbejder på cykelstier, ikke bliver færdiggjort inden for den tidsperiode, der er givet tilladelse til. Boden udgør 1,00 kr. pr. årsdøgnscyklist og opgøres med 7 kr. pr. påbegyndt uge.
  • Der vil på alle offentlige veje kunne opkræves en bod, når vejarbejder på gangarealer ikke bliver færdiggjort inden for den tidsperiode, der er givet tilladelse til. Boden udgør 1,00 kr. pr årsdøgnsfodgænger, og opgøres med 7 kr. pr. påbegyndt uge.
  • På gangarealer kan boden som minimum udgøre 10.000,- kr. om ugen.

I tilfælde af, at det kan dokumenteres, at en forsinkelse skyldes en uforudset hændelse, som hverken forvaltning eller ledningsejer har kunnet forudse, indgår disse perioder ikke i bodsberegningerne. Forvaltningen forventer ikke, at dette vil udgøre et større problem, idet forvaltningen har en løbende og konstruktiv dialog med de ansvarlige entreprenører. Såfremt der ikke kan opnås enighed om, hvorvidt en hændelse er uforudset eller ej, vil denne i sidste instans skulle afprøves ved en domstol.

I nedenstående skema er skitseret eksempler på, hvad den foreslåede bod vil bevirke, ved et forsinket vejarbejde på 1 til 7 dages forsinkelse (1 uge), på veje med forskellig trafikbelastning:

 

Meget trafik

Mellem trafik

Mindre trafik

Meget cykeltrafik

1 uges
forsinkelse

H. C Andersens Boulevard

Valby Langgade

Wittenberggade

Dr. Louises Bro

Vej

Ca. 350.000 kr.

Ca. 50.000 kr.

Ca. 35.000 kr.

Ca. 42.000 kr.

Cykelsti

Ca. 150.000 kr.

Ca. 15.000 kr.

Ca. 25.000 kr.

Ca. 252.000 kr.

Fortov

Ca.  25.000 kr.

Ca. 15.000 kr.

Ca. 10.000 kr.

Ca. 10.000 kr.

Antallet af trafikanter fremgår af Københavns Kommunes digitale kort på www.kbhkort.kk.dk, og afgiftens størrelse vil blive indarbejdet i de vilkår, der fremgår af de enkelte gravetilladelser.

Da København er den første kommune, der anvender de nye bestemmelser i Vejloven, vil det være Københavns Kommune, man vil afprøve grænserne . Forvaltningen er derfor opmærksom på, at der er risiko for at blive sagsøgt, når de første bodsopkrævninger falder.

Økonomi

Niveauet for de kommende indtægter forventes årligt at ligge på ca. 1 mio. kr. For 2016 forventes indtægten at udgøre ca. 0,5 mio. kr., da boden først træder i kraft fra den 1. juli 2016.

Omkostningerne vil tidsmæssigt være forskubbet i forhold til indtægterne, da investeringerne til en digital løsning kk.dk (Erhvervsportalen) afholdes, inden afgiftsopkrævningen kan igangsættes, og advokatomkostningerne først afholdes, hvis afgifterne efterfølgende skal prøves i en retssag.

Det skønnes, at alle omkostninger, inklusiv evt. advokatbistand, vil have et årligt niveau på 1,0 mio. kr. Der vil derfor være overensstemmelse mellem de opkrævede afgifter og de udgifter, der er forbundet med administration af området. Bodsopkrævning vil således ikke generere profit for kommunen, men udelukkende virke adfærdsregulerende for at sikre en bedre fremkommelighed.

De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med de opkrævede afgifter og de udgifter, der er forbundet med administrationen af området, fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-     punkt

Ud-

valg

Bevilling

(nr. og navn)

Funk- 
tion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2016 p/l)

Varig
ja/nej

2016

2017

2018

2019

3.

TMU

1400 – Ordinær drift

2.22.01.1

I

-500

-1.000

-1.000

-1.000

Ja

3.

TMU

1400 – Ordinær drift

2.22.01.1

U

500

1.000

1.000

1.000

Ja

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

TMU = Teknik- og Miljøudvalget

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil fra den 1. juli 2016 anvende de foreslåede bodsstørrelser. Ledningsejere og entreprenører vil blive informeret om de nye tiltag og kommunens gravbestemmelser vil blive justeret. Herefter vil Erhvervsportalen blive udviklet til at kunne indeholde denne nye løsning. I sensommeren 2017 vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt en evaluering af løsningen.

 

Pernille Andersen                         /Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen anvender de nye regler i ’Lov om offentlige veje’, som giver mulighed for at give bod til entreprenører og bygherrer, hvis vejarbejder ikke afsluttes til tiden i henhold til de nærmere beskrevne bodsbestemmelser,

  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen fra den 1.juli 2016 anvender de foreslåede bodsstørrelser, som beskrevet i løsningsafsnittet.


    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  3. at Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift opskrives på indtægts- og udgiftssiden med 0,5 mio. kr. i 2016 og 1,0 mio. kr. fra 2017 og frem i forbindelse med anvendelse af de foreslåede bodstørrelse.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2016

1. at-punkt og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

3. at-punkt anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top