Ny p-ordning i den Hvide Kødby, Vesterbro
Indstilling
Indstilling om,
- at de 1mio. kr. til den nye parkeringsordning i Den Hvide Kødby omdisponeres til ’Udvidelse af betalingsområdet med ny gul zone’, under forudsætning af, at det vedtages endeligt i BR d. 28. april 2016,
- at der frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til ’Udvidelse af betalingsområdet med ny gul zone’. De 1,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016.
Det forudsættes, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til dækning af indtægtstabet som følge af, at der ikke længere etableres betalingsparkering, vil indtægtstabet blive dækket indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Som en del af Budget 2016 (Borgerrepræsentationen (BR) 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V), skal Kødbyen, i dialog med de relevante forvaltninger, virksomheder og brugere, åbnes for offentlig parkering for at skabe bedre parkeringsmuligheder på Vesterbro. Bydelen er i dag præget af højt parkeringspres. Den oprindelige beslutning indebar, at der indføres betalingsparkering på Flæsketorvet.
Teknik- og Miljøforvaltningen har efter indgåelse af budgetaftalen været i dialog med Kødbyens brugere og interessenter og har desuden gennemført en høring om ændringerne på Bliv Hørt. I det forløb har en bred og markant modstand vist sig mod at ændre den nuværende ordning. Forvaltningen foreslår derfor en model, der ikke indebærer betalingsparkering. Den afsatte økonomi til projektet er herved ikke længere påkrævet, og den forslås i stedet overført til et andet initiativ under parkeringspakken i regi af Budget 2016.
Løsning
Der er i dag ledige parkeringspladser aften og nat i Den Hvide Kødby. I løbet af dagen er en stor del af pladserne til gengæld optaget af kunder og besøgende til Kødbyens erhvervsliv. Derfor lægger forvaltningen op til, at Flæsketorvet der kl. 15-08 bliver åbnet for køretøjer med beboerlicens til beboerlicenszone VP. Det vil tilvejebringe 250 nye pladser for beboerne. Når der pr. 1. januar 2017 indføres nye og større beboerlicenszoner, vil beboerlicens til hele den kommende Vesterbro zone kunne anvendes. For alle andre bilister vil der forsat være tidsbegrænset parkering også aften/nat.
Ved at give beboerne mulighed for at parkere deres biler på Flæsketorvet i Den Hvide Kødby fra eftermiddag til næste morgen kan det generelle parkeringspres, der i øjeblikket er på Vesterbro reduceres (belægningsprocenten var fx i oktober 2015 107 % kl. 22).
Løsningen for beboerne suppleres med indførelse af 1-times tidsbegrænsning frem for de nuværende to timer i dagtimerne (fra kl. 08-15) for handlende m.fl. Det vil være en harmonisering med den erhvervsparkering, der i forvejen findes hovedsageligt i Indre By, og som vurderes at være velfungerende. Besøgende med behov for længere tids parkering må benytte betalingsparkeringspladserne i den omkringliggende betalingszone. Se bilag 1 for illustration af forslaget. Tidsbegrænsningen kan senere justeres tilbage til to timer, hvis det efter en indkøringsperiode viser sig mere hensigtsmæssigt for Kødbyens daglige brugere.
Den foreslåede løsning til en fremtidig parkeringsordning i Kødbyen udmønter beslutningen i Budget 2016 og tilgodeser på en afbalanceret måde både beboerparkering og de særlige erhverv i området.
Høringsproces og dialog med interessenter
Forvaltningen gennemførte i december 2015 en høring om indførsel af ny parkeringsordning på Flæsketorvet. Høringen afstedkom 127 unikke svar (se bilag 2). Samtlige indkomne svar har udtrykt kritik af beslutningen om at indføre beboerparkering i området. Følgende er en opsummering af kritikpunkterne:
1) Beboerparkering modarbejder udviklingen af Kødbyen:
Den nye p-ordning vil lægge en dæmper på den udvikling, der er i gang og som understøttes af gældende strategier og visioner for området.
Forvaltningens bemærkning:
Forvaltningen anerkender, at det oprindelige høringsforslag kunne have lagt en dæmper på udviklingen med at gøre Kødbyen til en ’unik international oplevelsesdestination’, som det fremgår af Strategi for den Hvide Kødby (Borgerrepræsentationen den 17. november 2011). Forslaget er nu justeret, så den nye ordning påvirker området minimalt.
2) Langtidsparkering vil forhindre byliv og arrangementer og begrænse erhvervslivet
Der er i forvejen for få pladser i området til at rumme alle biler på spidsbelastningstidspunkterne. Åbnes der for beboerparkering, vil udbuddet af pladser falde yderligere og ’overnattende’ biler vil kunne stå i vejen for arrangementer og event, som er med til at gøre Kødbyen til et unik sted, fx Kødbyens Mad & Marked – en tilbagevendende begivenhed.
Forvaltningens bemærkning:
Tidsbegrænsningen på 1 time på størstedelen af pladserne i dagtimerne vil her forhindre langtidsparkering fx i forbindelse med deltagelse i længerevarende møder mv. Der vil blive frigjort flere pladser til parkering med henblik på indkøb og lign. De erhvervsdrivende med adresse i området vil endvidere kunne få erhvervslicens til visse af deres køretøjer.
Slots- og Kulturstyrelsens bemærkning
Teknik- og Miljøforvaltningen har udover høringssvarene via Bliv Hørt modtaget en henvendelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, som henviser til, at Kødbyen er fredet og at fredningen også gælder byrummet. Styrelsen skal derfor, som myndighed på området, give tilladelse til enhver fysisk ændring. Endvidere at den i samarbejde med kommunen har udarbejdet en manual for ændringer af blandt andet Kødbyens byrum. Fremtidige p-ordninger skal være foreneligt med denne manual. Styrelsen har givet deres samtykke til det nærværende forslag til fremtidig p-ordning.
Økonomi
Udgifter til udskiftning af skilte mv. i Den Hvide Kødby dækkes af forvaltningens ramme til parkeringsafmærkning.
I Budget 2016 er der vedtaget en række tiltag på parkeringsområdet. Den 1 mio. kr., der var afsat i Budget 2016 til den fysiske implementering af p-ordningen i Den Hvide Kødby foreslås omdisponeret til projekter i parkeringspakken med forbindelse til med Budget 2016, hvor der er identificeret risici i forhold til de afsatte midler. Konkret er der i forbindelse med ’Udvidelsen af betalingsområdet med ny gul zone’ risici i forhold til de endelige udgifter til indkøb af parkeringsautomater samt håndtering af evt. retssager i forbindelse med overtagelse af private fællesveje og matrikulær udskillelse af de private fællesveje. Disse udgifter kan først endelig estimeres henholdsvis medio 2016 og primo 2017.
Udgifter til den fysiske implementering af den nye parkeringsordning i Den Hvide Kødby på 1 mio. kr. blev afsat og stjernemarkeret i Budget 2016 (Æ47). De 1,0 mio. kr. skal med denne indstilling dermed omdisponeres og frigives til projektet Udvidelse af betalingsområdet med ny gul zone. De 1,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Ordinær anlæg jf. nedenstående tabel:
Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler |
||||
Udvalg |
Aktivitet/projekt |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2016 p/l) |
År 2016 |
||||
TMU |
Udvidelse af betalingsområdet med ny gul zone |
3400 Ordinær anlæg |
2.22.07.3 |
1.000 |
I alt |
- |
- |
- |
1.000 |
Det fremgår af Budget 2016, at indførelse af betalingsparkering på Flæsketorvet afføder indtægter på 2 mio. årligt. Den foreslåede løsning kan ikke tilvejebringe disse indtægter, og justeringen af indtægtsniveauet vil blive søgt dækket i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017.
Videre proces
Den nye ordning forventes at kunne træde i kraft i maj 2016. Der skal udarbejdes detaljeret skilteplan for Den Hvide Kødby, hvorefter politiets samtykke hertil indhentes. Forud for ikrafttrædelse informeres lejere og beboere i området om de nye regler.
Fra og med juni 2016 vil der ligeledes blive skiltet med parkeringsforbud på det interne kommunale areal på forpladsen ved Øksnehallen. Forbuddet sker for at opfylde de eksisterende frednings- og lokalplanbestemmelser for pladsen.
Pernille Andersen / Anne-Sofie Degn
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at parkeringsordningen i Den Hvide Kødby ændres pr. 15 juni. juni 2016 således, at der bliver øget adgang for beboerparkering (se bilag 1).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at de 1mio. kr. til den nye parkeringsordning i Den Hvide Kødby omdisponeres til ’Udvidelse af betalingsområdet med ny gul zone’, under forudsætning af, at det vedtages endeligt i BR d. 28. april 2016.
- at der frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til ’Udvidelse af betalingsområdet med ny gul zone’. De 1,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2016
1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
2. at-punkt og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til dækning af indtægtstabet som følge af, at der ikke længere etableres betalingsparkering, vil indtægtstabet blive dækket indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”I Liberal Alliance undrer vi os over, at Københavns Kommune i første omgang kan udarbejde et forslag som ikke kun Vesterbros erhvervsliv, men store dele af Storkøbenhavns erhvervsliv, mener vil forringe deres arbejdsforhold og gå ud over deres evne til at skabe og fastholde arbejdspladser i kommunen. Vi afventer resultatet af den nye ordning, men fastholder, at der fortsat er brug for beboerparkering på Vesterbro og byens andre dele.”