Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Albertslundruten – Supercykelsti, anlæg af cykelstier i Kampmannsgade, Vesterbro

Se alle bilag
Der skal tages stilling til godkendelse af projektforslag og frigivelse af anlægsmidler til anlæg af cykelsti.

Indstilling

Indstilling om,  

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,66 mio. kr. til projektet Kampmannsgade, Cykelstier. De 3,66 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, jf. Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2015 (Borgerrepræsentationen (BR) 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 4,5 mio. kr. til forbedring af cyklisters forhold på Supercykelstien Albertslundruten, ved at etablere cykelstier på Kampmannsgade mellem Vester Søgade og Vester Farimagsgade og projektudvikle Albertslundrutens krydsning af Damhusdæmningen.

Med denne indstilling skal der tages stilling til etablering af cykelstier på Kampmannsgade og til frigivelse af anlægsmidler, så projektet kan igangsættes.

Løsning

Supercykelstierne skaber et sammenhængende net af cykelpendlerruter i regionen. Konceptet for supercykelstierne blev besluttet i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011. Baggrunden er et politisk ønske om at øge cykeltrafikkens andel af den samlede transport i regionen. I Fællesskab København (BR 10. december 2015) er målet, at mindst 50 % af københavnerne skal tage cyklen på arbejde eller til uddannelse.

I dag er der cykelbaner på Kampmannsgade imellem Vester Farimagsgade og Vester Søgade. I begge sider af gaden afbrydes cykelbanen af busstoppesteder ved Vester Farimagsgade, jf. bilag 2A. Der færdes dagligt 8.900 cyklister på Kampmannsgade, svarende til forholdende på bl.a. den sydlige del af Gasværksvej og den nordligste del af Øster Farimagsgade. Begge steder er der anlagt cykelstier frem for cykelbaner.

Det forslås, at de eksisterende cykelbaner på Kampmannsgade erstattes af cykelstier, jf. bilag 3A.

Cykelstier giver i forhold til cykelbaner større komfort, sikkerhed og tryghed for både cyklister og bilister, da de to trafik typer adskilles af en kantsten. Enkelte steder bliver cykelstien bredere end den eksisterende, hvilket er med til at forbedre fremkommeligheden for cyklister. Projektet vil ikke påvirke biltrafikkens fremkommelighed.

Der er to busstoppesteder på Kampmannsgade, som betjener linje 30.

Ved disse to stoppesteder føres cykelstien igennem, så buspassagerer i fremtiden skal stå af på cykelstien. Cyklister har vigepligt for buspassagererne. Stoppestedet på gadens sydlige side vil som følge af projektet blive flyttet ca. 4 m mod vest. I dag afbrydes cykelbanerne ved busstopsstederne.

Cykelstierne vil være gennemgående og får en bredde på 2,8 m. Bredden på cykelbanerne varierer i dag mellem to og tre meter.

I krydset Kampmannsgade/Vester Farimagsgade vil den eksisterende midterhelle for fodgængere på Kampmannsgade få udvidet sin bredde fra 1,25m til 2,0 m, for at give plads til fodgængere med en barnevogn.

Antallet af ligeud kørebaner fra Vandværkviadukten til Kampmannsgade reduceres fra to til et. Der kører dagligt 7500 biler på strækningen, og forvaltningen vurderer, at reduktionen på grund af den begrænsede trafik ikke vil medføre kapacitetsmæssige problemer for biltrafikken på Vandværksviadukten. Reduktionen i antallet af kørebaner gennemføres for at give plads til den nye cykelsti og udvidelsen af midterhellen på Kampmannsgade, jf. bilag 2B og 3B.

Albertslundruten er en supercykelsti, og skal tilbyde et ekstra højt serviceniveau for cyklister. Der etableres derfor cykelvenlige affaldskurve og opstilles op mod krydsene to fodhvilere. Fodhvilerne koster ca. 24.000 kr. i alt.. De er ikke en forudsætning for projekts gennemførsel.

Forslaget har ingen parkeringsmæssige konsekvenser.

Der vil ikke blive fældet, flyttet eller plantet nye træer i forbindelse med projektet.

Høring

Indre by lokaludvalg er blevet hørt og synes, at det er en god ide med cykelstier på Kampmannsgade. Udvalget har en række ideer til forbedringer, som kan udføres i forbindelse med projektet, jf. bilag 4A-B.

Lokaludvalgt har gennemført en høring af projektet på deres hjemmeside, og tre borgere har valgt at kommentere på forslaget.

Af de tre svar er to positivt stemt i forhold til projektet. En enkelt giver udtryk for at være imod projektet og finder fodhvilere unødvendige.

Forvaltningen kan oplyse, at fodhvilerne bidrager til at gøre København til en cykelvenlig by, og er generelt vellidte blandt byens cyklister, jf. bilag f for forvaltningens samlede kommentarer.

Movia er blevet hørt i forhold til projektets betydning på bustrafikken, og har svaret, at de er glade for, at de kan fastholde de to stoppesteder på strækningen og at de er glade for, at cyklisterne i fremtiden passerer inden om de holdende busser, frem for i dag hvor de kører udenom.

Politiet har godkendt projektforslaget.

Økonomi

Projektet for Kampmannsgade er en del af Budget 2015 (A, B, F, O og Ø), Cykelby for Alle. Der er afsat 4,5 mio. kr. til udvikling og gennemførelse af projektet, af disse blev 0,9 mio. kr. stjernemarkeret og således frigivet i forbindelse Borgerrepræsentationens vedtagelse af Budget 2015 den 2. oktober 2014. De 0,9 mio. kr. er anvendt på rådgivning og interne projektomkostninger. Heraf blev 0,5 mio. kr. øremærket til et udviklingsprojekt for Damhusdæmningen. De resterende 3,6 mio. kr. (2015 p/l) svarer til 3,66 mio. kr. i 2016 p/l skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2016, se også tabel 1 nedenfor:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2016 p/l)

År 2016

I alt

TMU

Anlæg af cykelstier i Kampmannsgade

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

3.658

3.658

I alt

-

-

-

3.658

3.658

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2016 p/l)

2016

Ekstern rådgivning

200

Interne udgifter

200

Anlæg af projektet

3.258

I alt

3.658

Videre proces

Anlægget gennemføres i perioden august – november 2016.

 

Pernille Andersen                        /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for anlæg af cykelstier i Kampmannsgade, jf. bilag 3A og 3B.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 3,66 mio. kr. til projektet Kampmannsgade, Cykelstier. De 3,66 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, jf. Økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2016

1.at-punkt blev godkendt

2.at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af et nyt 2.at-punkt:

 

”Man bør efter et år evaluere om det fungerer hensigtsmæssigt, at passagererne skal stå af på cykelstierne.”

 

 

Det af Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top