Politik og retningslinjer om vold, mobning og chikane på arbejdspladsen
Indstilling
Indstilling om,
- at den fremlagte reviderede version af "Politik og retningslinjer for en samlet indsats I Københavns Kommune for at forebygge, identificere og håndtere problemer med vold, mobning og chikane på arbejdspladsen" godkendes.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Den hidtil gældende "Politik og retningslinjer for en samlet indsats i Københavns Kommune for at forebygge, identificere og håndtere problemer med vold, mobning og chikane på arbejdspladsen" blev godkendt d. 27. september 2011 i Økonomiudvalget (ØU) og d. 13. oktober 2011 i Borgerrepræsentationen.
Den 1. januar 2016 trådte nye regler i kraft om arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid. De nye regler betyder, at arbejdsgiveren skal vurdere, om der er risiko for, at medarbejderne bliver udsat for vold i fritiden på grund af deres job. Er der en risiko for vold uden for arbejdstiden, er det arbejdsgiverens ansvar at planlægge arbejdet og vejlede de ansatte, så risikoen for at blive udsat for arbejdsrelateret vold og trusler minimeres, også når hændelserne finder sted uden for arbejdstiden. Såfremt arbejdsgiveren får kendskab til arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid, har arbejdsgiveren pligt til at tilbyde den skadelidte medarbejder bistand til at politianmelde episoden, samt at indmelde den som en arbejdsskade.
Udover de ovenfor beskrevne ændringer i regelsættet, har Erstatningsnævnet revideret deres praksis i forhold til at give dispensation for anmeldelseskravet i sager, hvor plejepersonale mv. kommer til skade i arbejdstiden jf. offererstatningsloven § 10 stk. 2. Ændringen betyder ifølge Erstatningsnævnet, at der fremover skal være individuel og konkret dokumentation for det pædagogiske eller behandlingsmæssige hensyn til skadevolder, der gør, at politianmeldelse ikke er hensigtsmæssig.
Løsning
Revideringen af politikken har været drøftet i en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra de faglige organisationer samt repræsentanter fra alle forvaltninger. Den reviderede politik er vedlagt, ændringerne i politikken er markeret med rødt. Politikken har endvidere været behandlet på Det Centrale Samarbejdsorgans møde 21.april 2016.
I forhold til de nye regler for arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid, var der enighed blandt forvaltningerne og repræsentanterne fra de faglige organisationer om, at disse kun medfører behov for relativt få ændringer i politikken. Det vil således fortsat i vid udstrækning være i forvaltningerne og på de enkelte arbejdspladser, at reglerne skal implementeres i praksis. Dette er begrundet i, at hændelser, der falder ind under denne politik, har meget forskelligartet karakter i Københavns Kommune, og at forebyggelsen derfor skal være tilpasset behovet på den enkelte arbejdsplads.
I forhold til erstatningsnævnet var der enighed blandt forvaltningerne og repræsentanterne fra de faglige organisationer om, at den ændrede praksis ikke nødvendiggør ændringer i politikken. Området er dog komplekst, hvorfor det kan være svært for den enkelte leder at vurdere, hvorledes de skal foreholde sig konkret i forhold til anmeldelseskravet. Derfor anbefales det, at der i tillæg til politikken udarbejdes forvaltningsspecifikke vejledninger til brug for den enkelte leder, herunder om offererstatning og erstatningsnævnet samt retningslinjer for politianmeldelse.
Videre proces
Efter godkendelse skal de enkelte forvaltninger sørge for at indarbejde de reviderede elementer i politikken i deres konkrete arbejde med at identificere, håndtere og forebygge vold, mobning og chikane på arbejdspladserne.
Mikkel Hemmingsen / Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den fremlagte reviderede version af "Politik og retningslinjer for en samlet indsats I Københavns Kommune for at forebygge, identificere og håndtere problemer med vold, mobning og chikane på arbejdspladsen" godkendes.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.