Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 440 "Marmormolen II", Østerbro
Indstilling
Indstilling om,
- at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 440 Marmormolen II (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”bliv hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger,
- at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til en rammeaftale med bygherre (bilag 2), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling,
- at der efter endelig vedtagelse af nærværende lokalplanforslag igangsættes en ny lokalplanproces med henblik på at muliggøre bro over Søndre Frihavn.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Lokalplan nr. 440 Marmormolen II blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 10. december 2009. Lokalplanen muliggør bl.a. realisering af et vinderprojekt fra 2009 indeholdende et højhus på Marmormolen og et højhus på Langelinie forbundet af en bro i ca. 65 meters højde. Lokalplanen fastlægger, at broen skal fungere som offentlig forbindelse, men grundet betydelige udfordringer til kapacitet og sikkerhed mv., samt ekstraudgifter til kontrolfunktioner o. lign., ønsker bygherre, at broen ikke får offentlig adgang.
Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2015, ”at Teknik- og Miljøforvaltningen imødekommer anmodningen fra Harbour om udarbejdelse af lokalplan med de i anmodningen angivne ændrede forhold omkring LM projektet” hvilket blandt andet indebærer en etapeopdeling af byggeriet, se indstilling og samlede protokol i bilag 4.
På baggrund af bygningsreglementets skærpede energikrav og nye ønsker til anvendelsen foreslås lokalplanen endvidere justeret vedrørende facadeudformning, fordeling af kvadratmetre i de to højhuse, anvendelsesmuligheder, flytning af et byggefelt samt mulighed for etapeinddeling af byggeriet mv.
Løsning
I stedet for den offentlige forbindelse via broen mellem højhusene foreslår bygherre at etablere en oplukkelig lavbro over Søndre Frihavnsbassinet for fodgængere og cyklister. Endvidere - og som alternativ til udsigtspotentialet fra den offentlige broforbindelse - har bygherre tilbudt at etablere et offentligt udsigtspunkt i højhuset på Marmormolen på eller over etagen, hvor broen er fæstet i ca. 65 meters højde (bilag 1), hvilket vil indgå i lokalplantillæggets bestemmelser.
I forhold til bygherres tilbud om at opføre en lavbro er det Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at en ny, lav bro over havneløbet i Søndre Frihavn vil være mere anvendelig for cyklister end den planlagte bro mellem de to tårne, men at den til gengæld vil forringe besejlingsforholdene for bådenei bassinerne syd for broen. Endvidere indgår en gang- og cykelbro over Søndre Frihavn ikke i Københavns Kommunes planlægning for broer, og Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at broen ikke har en central funktion for cykel- og fodgængertrafik i området.
Se i øvrigt fortroligt bilag 3, Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering af broen.
De to højhuse samt broen mellem dem er i lokalplan nr. 440 Marmormolen II forudsat opført som ét samlet byggeri. Da bygherre pt. kun har konkrete planer om at opføre højhuset på Marmormolen, specificeres det i tillæg nr. 1 på baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse 20. august 2015, at der fortsat er tale om ét samlet byggeri, men at det kan opføres i to etaper som ønsket af bygherre (bilag 1). Det skal bemærkes, at der kan være en risiko for, at projektets etape 2 aldrig bliver realiseret.
Da byggeriet, jf. lokalplan nr. 440 Marmormolen II, skal opfylde den til enhver tid gældende højeste energiklasse, og denne er blevet skærpet til bygningsklasse 2020 siden lokalplanen blev vedtaget, justeres rammerne for facader i forhold til de nye krav og ud fra den forudsætning, at det fortsat er vinderprojektetfra 2009, der skal opføres. Bl.a. specificeres krav til materialer, vinduer og reliefvirkninger i facaden mv., som det fremgår af bilag 1.
Bygherre ønsker at etablere et hotel med konferencefaciliteter ihøjhuset på Marmormolen i byggefelt E (1). På den baggrund og jf. Borgerrepræsentationens vedtagelse 20. august 2015 udvides anvendelsesbestemmelsen til at omfatte konferencefaciliteter og lokalplanens byggefelt F flyttes nærmere højhuset på Marmormolen i byggefelt E (1), da den muliggjorte bygning i byggefelt F forventes at indgå som konferencesal til det påtænke konferencehotel. Det bemærkes, at nybyggeriet derved får større afstand til det bevaringsværdige Lodseriet, hvilket forvaltningen anser som en forbedring af den bevaringsværdige bygnings placering i byrummet.
Der henvises i øvrigt til faktaarket, bilag 2.
Byliv
Der stilles krav om publikumsorienterede funktioner i stueetagerne på de to højhuse på henholdsvis Langelinie og Marmormolen, samt endvidere krav om et udsigtspunkt i højhuset på Marmormolen, hvortil der skal være offentlig adgang. Udsigtspunktet har potentiale til at blive et udflugtsmål.
I lokalplan nr. 440 Marmormolen II fastlægges Marmormolens spids som offentlig park, der vil blive anlagt, når området er fuldt udbygget. Lokalplanen fastlægger, at grundejere i området skal udarbejde en opdateret designmanual for parken, der skal godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen. Bylivet vil blive understøttet af de mange nye arbejdspladser i området. Langelinie anvendes allerede i dag som udflugtsmål for mange borgere.
Bæredygtighed
Lokalplanområdet er udpeget som lavenergiområde efter højeste energiramme. Planområdets bæredygtighed understøttes ligeledes af den gode beliggenhed i forhold til Nordhavn Station.
Parkering og trafik
Parkeringsnormerne i den gældende lokalplan fastholdes. For bilparkering gælder 1 parkeringsplads pr. 150 m² etageareal, der alle skal placeres i konstruktion. For cykelparkering gælder 1,5 plads pr. 100 m² etageareal erhvervsareal, hvor minimum 50 pct. skal etableres med overdækning.
Der er ved vejudlæg sikret vejadgang til Marmormolens yderste spids. Vejudlægget er placeret syd for højhuset. Der åbnes mulighed for, at vejudlægget i stedet kan placeres nord for højhuset, for derved bedre at kunne udnytte det sydvendte kajareal til rekreative funktioner.
Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelse af lokalplantillægget, herunder af Østerbro Lokaludvalg, der har følgende synspunkter:
- Det er uacceptabelt, at broforbindelsen mellem højhusene privatiseres, da den offentlige forbindelse netop var forudsætningen for, at der var velvilje omkring højhusene.
- Den offentlige broforbindelse skal sikre stationsnærhed for arbejdspladserne på Langelinie. Er det lovligt at privatisere broen i forhold til fingerplanens krav om stationsnærhed for større arbejdspladser?
- Den af bygherre tilbudte lavbro over Søndre Frihavnsbassinet har ingen reel nytte. Tværtimod vil det genere sejlerne i Øst- og Vestbassinet.
Forvaltningens bemærkninger
Ad 1) Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2015, at der skulle udarbejdes et lokalplantillæg, der muliggjorde et byggeri uden offentlig adgang til broen.
Ad 2) Etablering af byggeriet uden offentlig adgang til broen er lovligt, idet det kun er arbejdspladser i selve højhuset på Langelinie, der iflg. Planloven skal være stationsnære. Broen vil derfor opfylde funktionen i forhold til stationsnærhed for de ansatte i højhuset på Langelinie.
Ad 3) Da lavbroen foreslås etableret udenfor det aktuelle lokalplanområde, forudsætter forvaltningen, at der udarbejdes en selvstændig lokalplan for denne forbindelse. I lokalplanprocessen vil lokaludvalget blive inddraget i en tidlig fase.
Rammeaftale
Placeringen af lavbroen over Søndre Frihavn for fodgængere og cyklister fremgår af bilag 5, udkast til rammeaftale (fortroligt bilag). Lavbroen skal være etableret, når 1. etape af det samlede byggeri ibrugtages. Når broen er opført vil bygherre eje, drive og vedligeholde broen i 10 år, hvorefter broen og dens drift overgår til Københavns Kommune.
Området, hvor lavbroen foreslås etableret, er beliggende udenfor lokalplanområdet og forvaltningen foreslår, at der udarbejdes en selvstændig lokalplan for denne forbindelse. Når rammeaftalen og nærværende planforslag er godkendt af Borgerrepræsentation i endelig form, vil forvaltningen igangsætte lokalplanprocessen for lavbroen for at have den etableret ved ibrugtagning af første tårn.
I udkast til rammeaftale er opførelsen af lavbroen betinget af, at Borgerrepræsentationen senest ved udgangen af 2023 endeligt vedtager en lokalplan for bro over Søndre Frihavn, der muliggør realiseringen af broen. Såfremt betingelsen ikke opfyldes, eller såfremt Borgerrepræsentationen af anden årsag vælger at beslutte, at kommunen ikke ønsker en bro over Søndre Frihavn er parterne forpligtet til at indgå aftale om, at bygherre bidrager med et beløb til alternative anlæg på Marmormolen eller Langelinie.
Rammeaftalen vil blive forelagt til vedtagelse sammen med planforslagets endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen.
Miljøvurdering
I forbindelse med den oprindelige lokalplan nr. 440 ”Marmormolen” blev der er udarbejdet VVM-rapport og miljørapport.
Det vurderes, at lokalplantillægget ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes VVM-rapport. Ligeledes vurderes, i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (bek. nr. 1184 af 6. november 2014), at der ikke skal udarbejdes miljørapport.
Stadsarkitekten vil deltage under Teknik- og Miljøudvalgets behandling af sagen.
Økonomi
Kommunen overtager broen, herunder drift og vedligeholdelse 10 år efter broen er færdiganlagt og godkendt af Kommunen, forventeligt mellem 2030-2035.
Drifts- og vedligeholdelsesudgifter til broen anslås til 0,2 mio. kr. årligt afhængig af endelige løsning. Midlerne vil blive søgt indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets budget, når broen overdrages. Såfremt der ikke opnås finansiering i budgetforhandlingerne til dækning af varige drifts- og vedligeholdelsesudgifter til broen, vil udgifterne blive dækket indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt plantillægget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen det i offentlig høring i 8 uger. Forvaltningen vil i perioden afholde et borgermøde.
Efter offentlighedsfasen gennemgår forvaltningen de modtagne henvendelser og udarbejder på baggrund heraf indstilling om endelig vedtagelse af plantillægget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i november 2016.
Mikkel Hemmingsen Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
- at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 440 Marmormolen II (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”bliv hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Borgerrepræsentationen tager til efterretning, at der foreligger et udkast til en rammeaftale med bygherre (bilag 2), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der efter endelig vedtagelse af nærværende lokalplanforslag igangsættes en ny lokalplanproces med henblik på at muliggøre bro over Søndre Frihavn.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2016
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til indstillingens 1. at-punkt:
” dog således, at Steven Holl’s vinderprojekt med de to højhuse og gangbroen imellem dem opføres som en samlet bebyggelse og i én etape (ændring af bestemmelserne i lokalplanens § 6).”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med tre stemmer mod fem. To medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F og Ø.
Imod stemte: A og V.
Undlod at stemme. B og C.
Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse til indstillingens 1. at-punkt:
”dog således, at der sikres offentlig adgang til broen mellem de to højhuse.
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F og Ø.
Imod stemte: A, B, C og V.
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, C og V.
Imod stemte: F og Ø.
Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, C og V.
Imod stemte: F og Ø.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2016
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 2. at-punkt med den konsekvens, at 3. at-punkt bortfalder:
”at Københavns Kommune afstår fra den tilbudte lavbro over Søndre Frihavn.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, V og O.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: B.
Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 6 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og O.
Imod stemte: Ø og F.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016
Økonomiudvalget fremsatte ændringsforslag (ÆF1) om, at følgende tilføjes til 2. at-punkt med den konsekvens, at 3. at-punkt bortfalder, jf. bilag 6:
”at Københavns Kommune afstår fra den tilbudte lavbro over Søndre Frihavn.”
Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:
”dog således, at Steven Holl’s vinderprojekt med de to højhuse og gangbroen imellem dem opføres som en samlet bebyggelse og i én etape (ændring af bestemmelserne i lokalplanens § 6).”
Socialistisk Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) fra udvalgsbehandlingen:
”dog således, at der sikres offentlig adgang til broen mellem de to højhuse.”
Det af Økonomiudvalget fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.
Det af Enhedslisten genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 27 stemmer imod 17. 7 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F og Ø.
Imod stemte: A, C, I, O og V.
Følgende undlod at stemme: B.
Det af Socialistisk Folkeparti genfremsatte ændringsforslag blev forkastet med 35 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F og Ø.
Imod stemte: A, B, C, I, O og V.
Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt med 35 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, I og V.
Imod stemte: F, O og Ø.
Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 30. maj 2016, kl. 12.00.