Organisering af Akelejes ungdomsklubpladser
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
-
at forslag til ændring af bilag 7 om Københavns Kommunes Fritidsordning godkendes .
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
På møde den 2. marts 2011 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget at ændre institutionen Akeleje (6 – 13 år), fra en institution der drives efter dagtilbudsloven, til en institution, der fremover skal drives efter folkeskoleloven (KKFO). Udvalget besluttede desuden at bede forvaltningen om på kommende udvalgsmøde at fremlægge en sag om Akelejes nye forslag vedrørende organiseringen af ungdomsklubafdelingen, som ikke var en del af høringssvarene, og som indeholder en beskrivelse af kapacitetsmæssige, økonomiske og pædagogiske konsekvenser.
Løsning
Akelejes oprindelige forslag, som er beskrevet i institutionens høringssvar, var at organisere alle institutionens 100 ungdomsklubpladser som en del af KKFO´en. Dermed ville pladserne være organiseret som en del af Ålholm Skole. Forvaltningen indstillede imidlertid, at pladserne skulle fortsætte som klubpladser og, at en forudsætning for at gøre Akeleje til KKFO var at disse klubpladser blev udskilt fra institutionen og indplaceret i den klynge, hvor fritids- og ungdomsklubben Hoffmanns Minde indgår som en enhed. På denne baggrund fremkom Akeleje umiddelbart før udvalgsmødet med et ændringsforslag til organiseringen af ungdomsklubpladserne, se bilag 1.
Akelejes nye forslag indebærer, at Akeleje beholder 30 klubpladser (KKFO3), og at disse forbliver i nuværende lokaler i Akelejes bygninger på Vibeholmen 3. Dette begrundes i, at ca. 25 – 30 unge som går i Akelejes klub og samtidig i Ålholm Skoles 7. - 9. klasse, af pædagogiske årsager holdes i en gruppe for sig i forhold til ungdomsklubbens andre unge, da store dele af de unge i ungdomsklubben kan betegnes som dominerende. Dermed er det lykkedes at bibeholde en mindre gruppe medlemmer, som ellers ville have følt sig skubbet ud af klubben. Forslaget indebærer desuden, at de resterende 70 UK pladser overflyttes til klynge VA4b, der som før nævnt bl.a. indeholder fritids- og ungdomsklubben Hoffmanns Minde. De 70 pladser placeres iht. igangværende byggeprojekt i lokaliteter i umiddelbar nærhed af Ålholm Skole.
Det skal i forbindelse med dette forslag bemærkes, at det alene er elever, der går på Ålholm Skole, der ville kunne benytte de 30 KKFO-pladser. Forslaget vil derfor gå imod den generelle intention med ungdomsklubpladser, da disse er tænkt som pladser, der kan benyttes fleksibelt af alle unge op til det 18. år - dvs. også efter de er gået ud af skolen. Ifm. det foreslåede forsøg med en KKFO3 på Ålholm Skole vil de unge skulle skifte klub, hvis de forlader skolen til fordel for en anden folkeskole eller en privat skole, fordi skolefritidsordninger er et tilbud for skolens elever. Der vil naturligvis være mulighed for at blive opskrevet til kommunens øvrige ungdomsklubber på lige fod med andre unge, ligesom den foreslåede samarbejdsaftalen mellem KKFOen og klynge VA4b vil sikre, at der bliver taget hånd om skoleskiftere.
Der har ikke hidtil været etableret klubpladser for børn på 7. – 9. klassetrin, der er organiseret som KKFO under folkeskoleloven. Det konkrete forslag indebærer, at børnene udmeldes af institutionen senest ved udgangen af 9. klasse. Det foreslås derfor, at etableringen af 30 KKFO3 pladser oprettes som en etårig forsøgsordning, der efterfølgende skal evalueres. Af evalueringen vil fremgå såvel gode erfaringer som ulemper. Der vil desuden i forsøgsperioden være fokus på de kapacitetsmæssige forhold samt bæredygtigheden ift. klubbernes budget- og økonomistyringsmodel, som tilskynder til større og dermed mere robuste enheder, for at bedre kunne håndtere de udfordringer økonomien stiller dem overfor.
Det foreslås, at Børne- og Ungdomsudvalget på baggrund af evalueringen vil skulle tage stilling til en eventuel permanentgørelse af pladserne.
Oprettelsen af KKFO3 pladser nødvendiggør en ændring i bilag 7, punkt 18 i Styrelsesvedtægten for Folkeskoler, som vil være en præcisering af muligheden for som et forsøg at etablere KKFO pladser, der også omfatter børn på 7. – 9. klassetrin, se forslag til ændring af bilag 7, bilag 2.
I denne model anbefaler forvaltningen, at samarbejdet mellem Akeleje og klynge VA4b sikres ved en skriftlig forpligtelse, for at fastholde det sammenhængende klubarbejde i området. Forvaltningen vil igennem sin tilsynspligt sikre, at dette samarbejde opretholdes og forløber tilfredsstillende.
Organisering efter folkeskoleloven indebærer, at KKFO´en skal udarbejde en mål- og indholdsbeskrivelse også for KKFO3-pladserne. KKFO3 pladserne vil således rent lovgivningsmæssigt ikke være underlagt de samme pædagogiske målsætninger, som kommunens øvrige klubber. Det er dog forvaltningens vurdering, at de vedtagne formål med arbejdet i klubberne kan nås hvad enten organiseringen foregår under folkeskoleloven eller dagtilbudsloven.
Som evt. alternativt forslag kan alle Akelejes 100 UK pladser overflyttes til klynge VA4b, og placeres iht. igangværende byggeprojekt i lokaliteter i umiddelbar nærhed af Ålholm Skole. Denne model giver en mere sammenhængende klubstruktur i Området og en ensartet organisering, ligesom alle pladser er frit tilgængelige for alle unge i Valby, ligesom denne struktur vil understøtte ønsket om mest mulig samordning og koordination på det socialpædagogiske område imellem de enkelte ungdomsklubenheder i byen. Det er desuden forvaltningens vurdering, at det pædagogiske arbejde med den omtalte gruppe unge vil kunne blive varetaget med samme kvalitet i klynge VA4b, under indtryk af denne gruppes særlige pædagogiske behov.
Da det er et lokalt ønske at arbejde med modellen med KKFO3, er det forvaltningens anbefaling at gennemføre dette som en forsøgsordning med 30 pladser med evaluering om 1 år.
Økonomi
Da begge forslag afstedkommer at pladsernes placeres i enheder hvor der i forvejen eksisterer klub/KKFO-pladser, vil der ikke være økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Flytningen af pladserne – afhængigt af beslutningen - koordineres med Akelejes omlægning til KKFO og færdiggørelsen af de nye lokaler på Frilands Alle 2. Udvalget vil ved afslutningen af skoleåret 2011/12 få forelagt en evaluering af forsøgsordningen.
Forslaget til ændring af bilag 7 skal godkendes af Borgerrepræsentationen, jf. styrelsesvedtægten for folkeskolerne.
Else Sommer
/Henriette Bjørn Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at der flyttes 70 ungdomsklubpladser fra fritidsinstitutionen Akeleje til klynge VA4b, og at de resterende 30 pladser som en forsøgsordning organiseres efter Folkeskoleloven i forbindelse med Akelejes ændring til KKFO, og reserveres til børn på 7. - 9. klassetrin
- at forsøget evalueres efter 1 år, og Børne- og Ungdomsudvalget beslutter på den baggrund, om ordningen skal fortsætte
- at samarbejdet mellem Akeleje og klynge VA4b sikres ved en skriftlig samarbejdsaftale for at fastholde det sammenhængende klubarbejde i området
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,
4. at forslag til ændring af bilag 7 om Københavns Kommunes Fritidsordning godkendes
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet 4. maj 2011
Indstillingen blev godkendt.
Cecilia Lonning (V) havde følgende protokolbemærkning:
"Venstre noterer sig med tilfredshed, at det kan lade sig gøre at finde lokale løsninger på specifikt lokale problemer".
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Venstre ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
"Venstre noterer sig med tilfredshed, at det kan lade sig gøre at finde lokale løsninger på specifikt lokale problemer".