Godkendelse af observatørstatus i Bevillingsnævnet
Indstilling og beslutning
- at tre organisationer - Horesta, DRC (Danske Restauranter og Cafeer) og 3F (Privat Service, Hotel og Restauration) - som et forsøg får observatørstatus i Bevillingsnævnet i et år,
- at ordningen evalueres efter et år, samt
- at Bevillingsnævnet kan forlænge organisationernes observatørstatus i den resterende del af det siddende Bevillingsnævns funktionsperiode, såfremt evalueringen viser positive erfaringer.
(Kultur- og Fritidsudvalget)
Problemstilling
Nævnet ønsker at forsøget igangsættes hurtigst muligt og evalueres efter et år.
Løsning
Bevillingsnævnet i København
Sammensætningen af Bevillingsnævnet i København er fastsat i restaurationslovens § 10, stk. 3, 3.:
I København består nævnet af borgmesteren som formand, 5 medlemmer valgt af kommunalbestyrelsen ved forholdstalsvalg og en repræsentant for politiet valgt af politidirektøren.
Ifølge styrelsesvedtægtens § 22 er det, i stedet for overborgmesteren, formanden for Kultur og Fritidsudvalget, der er formand for Bevillingsnævnet. Ud over at Kultur- og Fritidsudvalgets formand er nævnsformand, er der krav om, at en repræsentant fra politiet, valgt af politidirektøren, skal være medlem af nævnet.
De fem medlemmer som vælges af Borgerrepræsentationen behøver ikke være medlemmer af Borgerrepræsentationen. Det er Bevillingsnævnets vurdering, at de tre organisationer forventes at kunne bidrage med et væsentligt og bredt branchekendskab.
En medarbejder fra Center for Miljø (Teknik og Miljøforvaltningen) har deltaget i Bevillingsnævnets møder siden september 2010 og bidrager med viden og ekspertise i forhold til miljø- og støjforhold på Bevillingsnævnets område. Det er nævnets vurdering, at dette har styrket nævnets beslutningsgrundlag væsentligt.
Om brancheorganisationerne
Horesta er hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverorganisation med hovedvægt på hotelbranchen. Horesta repræsenterer ca. 1.700 restaurationer (cafeer, restauranter, attraktioner med spisesteder, kroer mv), typisk af en vis størrelse. En anden stor aktør på restaurationsområdet er Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) som er en brancheforening og har 1.400 medlemmer. DRC repræsenterer mange af de mindre restaurationsvirksomheder.
3F (Privat Service, Hotel & Restauration) har ca. 30.000 medlemmer som primært arbejder inden for hotel og restaurationsbranchen samt som rengørings- og serviceassistenter.
Observatørstatus i bevillingsnævnet
For yderligere at kvalificere og styrke beslutningsgrundlaget på nævnsmøderne ønsker Bevillingsnævnet at de tre organisationer opnår observatørstatus i nævnet i en etårig forsøgsperiode. Med observatørstatus menes der i denne forbindelse en ressource som nævnet kan stille spørgsmål til og sparre med, men som ikke har stemmeret.
Da observatørerne vil få indsigt i fortrolige oplysninger om konkurrenter og forhold inden for branchen - økonomi, politiforretninger, vandelsspørgsmål mv. - vil de blive pålagt tavshedspligt i medfør af forvaltningslovens § 27, stk. 3. For yderligere at sikre fortrolighedshensynet vil observatørstatussen være knyttet til en fast person fra hver af de tre organisationer, og der kan således ikke sendes suppleanter ved forfald. Der er i øvigt heller ikke udpeget suppleanter for nævnets medlemmer.
Evaluering og eventuel fortsættelse af ordningen
Ordningen evalueres når organisationerne har haft observatørstatus i et år, dvs. efter sommeren 2012. Hvis erfaringerne er positive, kan Bevillingsnævnet forlænge ordningen således at organisationerne fastholder observatørstatus i den resterende del af Bevillingsnævnets funktionsperiode, dvs. til udgangen af 2013.
Økonomi
Videre proces
/ Merete Evers Dewilde
Oversigt over politisk behandling
1. at tre organisationer - Horesta, DRC (Danske Restauranter og Cafeer) og 3F (Privat Service, Hotel og Restauration) - som et forsøg får observatørstatus i Bevillingsnævnet i et år,
2. at ordningen evalueres efter et år, og
3. at Bevillingsnævnet kan forlænge organisationernes observatørstatus i den resterende del af det siddende Bevillingsnævns funktionsperiode, såfremt evalueringen viser positive erfaringer.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2011
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede punktet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1.
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.