Valg til Ældrerådet i Københavns Kommune 2012
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 15. december 2011, at der fra 1. januar 2013 skal være ét fælles Ældreråd i Københavns Kommune. De nuværende 12 Københavnske Ældreråd har med udgangen af 2012 siddet i en fire årige periode, og der skal derfor afholdes valg til Ældrerådet i efteråret, jf. § 32, stk. 1, i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at Økonomiforvaltningen afholder elektronisk- og brevstemmevalg til Ældrerådet i perioden fra den 24. oktober til den 7. november 2012,
2. at der nedsættes en valgbestyrelse med fem medlemmer og fem stedfortrædere, hvoraf tre udpeges af, og blandt, Borgerrepræsentationens medlemmer og to udpeges af, og blandt, De Københavnske Ældreråds medlemmer, og
3. at der i 2012 omplaceres 2.405.t.kr. (2012 p/l) fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Pleje, service og boliger for ældre, service, funktion 6.42.43.1 til Økonomiudvalgets bevilling, Københavns Borgerservice, service, funktion 6.42.43.1.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
I forbindelse med afholdelse af valget skal der nedsættes en valgbestyrelse, hvis opgave er at tilrettelægge valgproceduren herunder modtage og godkende kandidatlister, tilvejebringe stemmesedler, forestå den endelige opgørelse af afstemningen (fintællingen) og forestå opgørelsen af valget. Funktionsperioden for valgbestyrelsen træder i kraft, når nærværende indstilling er godkendt i Borgerrepræsentationen og løber frem til og med december 2012.
Da Økonomiforvaltningen bliver ansvarlig for afholdelse af valget overflyttes 2.405 t.kr., som er engangsbevilling afsat i budgettet til afholdelse af valget.
Løsning
Medlemmerne af Ældrerådet skal vælges ved direkte valg. Det foreslås, at valget til Ældrerådet afholdes som et elektronisk- og brevstemmevalg i perioden fra den 24. oktober 2012 til og med den 7. november 2012. De nærmere regler vedrørende valget herunder reglerne om fordeling af pladser fremgår af "Vedtægt for Ældrerådet i Københavns Kommune", som ligeledes blev godkendt af Borgerrepræsentationen i mødet den 15. december 2011. Til orientering vedlægges vedtægten som (bilag 1).
Det indstilles, at valget gennemføres dels som brevstemmevalg med udsendelse af valgmateriale og stemmesedler til de stemmeberettigede, og dels ved anvendelse af en digital valgservice, der er bygget op omkring et dokumenteret sikkeret og brugervenligt, elektronisk valgsystem. Der vil være tale om et selvbetjent system, der gør det let og motiverende at deltage i de lokale valghandlinger, uden at kompromittere de grundlæggende principper for en anonym, sikker og folkelig kontrolleret valghandling.
Der har været anvendt digital valgservice i 32 kommuner til valg på forskellige niveauer, f.eks. valg til skolebestyrelser, integrationsrådsvalg og ældrerådsvalg. Ved de tre sidste ældrerådsvalg i Frederiksberg Kommune er der med succes blevet anvendt et elektronisk valgsystem. Stemmeprocenten ved ældrerådsvalget i Frederiksberg Kommune var i 2011 på 40,7 pct. Det kan oplyses, at stemmeprocenten i Københavns Kommune ved sidste ældrerådsvalg i 2008 var på 25,10 pct.
I Københavns Kommune er ca. 80.000 borgere stemmeberettigede til valg til Ældrerådet. Der bliver således mulighed for enten at brevstemme, at afgive stemme på kk.dk eller ved henvendelser på Borgerservicecentre og Borgerservice KVIK.
Valget forslås endvidere gennemført på følgende måde:
- Valget afholdes i perioden fra onsdag den 24. oktober 2012 kl. 9.00 til og med onsdag den 7. november 2012 kl. 17.00.
- Borgere, som har fast bopæl i Københavns Kommune, og som er fyldt 60 år senest den 7. november 2012, har valgret.
- Borgere, der er fyldt 60 år senest 7. november 2012 og har fast bopæl i Københavns Kommune er valgbare og kan stille op i det pågældende lokaludvalgsområde/bydel, hvor de har fast bopæl.
- Valgperioden er 4 år.
- Den opstillede kandidat skal have mindst fem og højest ti stillere. Stillerne skal bo i Københavns Kommune og være fyldt 60 år senest den 7. november 2012.
- Kandidaterne vil stå opført alfabetisk på stemmesedlen, efternavn, fornavn, lokaludvalgsområde/bydel.
- Vælgeren kan stemme ved udfyldelse af den tilsendte brevstemmeseddel eller afgive sin stemme elektronisk ved at gå ind på kk.dk.
- Vælgeren kan stemme på én kandidat, og der kan stemmes på alle kandidater også uden for eget lokaludvalgsområde/bydel.
- Såfremt, der ikke er opstillet kandidater bosiddende i lokaludvalgsområde/bydel, går pladsen til den kandidat, der herefter har modtaget flest stemmer uanset lokaludvalgsområde/bydel.
- Såfremt en ældrerådsrepræsentant flytter til en anden lokaludvalgsområde/bydel i valgperioden, bevarer repræsentanten sin plads i Ældrerådet.
Det følger endvidere af lovgivningen, at hvis der ikke fire uger før valgdagen er opstillet det nødvendige antal kandidater, så kan Borgerrepræsentationen i samråd med det siddende Ældreråd beslutte at aflyse afstemningen. Alle de opstillede kandidater er i så fald valgt.
Valgbestyrelse
Det indstilles, at der nedsættes en valgbestyrelse på fem medlemmer. Dette er i overensstemmelse med lov om kommunale valg, hvoraf det følger at valgbestyrelsen består af mindst fem og højest syv medlemmer. Den siddende kommunale valgbestyrelse består af fem medlemmer.
Med henblik på at afspejle, at kommunalbestyrelsen i samarbejde med ældrerådet skal fastlægge rammerne for rådets virke og for at skabe både en politisk og en ældrerådsrepræsentation anbefales, at tre medlemmer udpeges af, og blandt, Borgerrepræsentationens medlemmer og to udpeges af, og blandt, medlemmerne af De Københavnske Ældreråd. Der udpeges tillige stedefortrædere for de valgte medlemmer. Borgerrepræsentationsmedlemmernes funktionsperiode træder i kraft, når nærværende indstilling er godkendt i Borgerrepræsentationen og frem til december 2012.
Valgbestyrelsen fører en valgbog, hvori alle væsentlige oplysninger om valget og resultatet heraf indføres.
Høring
Sagen har været i høring hos De Københavnske Ældreråd, og de tilslutter sig, at der nedsættes en valgbestyrelse med den foreslåede sammensætning. De Københavnske Ældreråd ønsker endvidere en præcisering af, at den enkelte vælger har mulighed for at stemme på en kandidat, også uden for eget lokaludvalgsområde/bydel, hvilket er blevet præciseret i nærværende indstilling, men som også fremgår af vedtægterne.
For så vidt angår bemærkningen om midlerne til afholdelse af valget, vurderer forvaltnignen, at de afsatte midler på 2.405.000 kr. er tilstrækkelige til afholdelse af valget. De Københavnske Ældreråds høringssvar er vedlagt som bilag 2.
Økonomi
Der er i 2012 afsat 2.405 t.kr. (2012 p/l), som er et ét-årigt beløb til afholdelse af valget. Beløbet skal bl.a. dække fremstilling af stemmeseddel, udsendelse af breve med stemmeseddel til de ca. 80.000 stemmeberettigede borgere, annoncering m.v.
Såfremt, der afholdes udgifter i forbindelse med afholdelse af valget i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, afregnes disse udgifter internt med Økonomiforvaltningen.
Videre proces
Lene Sillasen /Claus Juhl
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Økonomiforvaltningen afholder elektronisk- og brevstemme valg til Ældrerådet i perioden fra den 24. oktober til den 7. november 2012,
- at der nedsættes en valgbestyrelse med fem medlemmer og fem stedfortrædere, hvoraf tre udpeges af, og blandt, Borgerrepræsentationens medlemmer og to udpeges af, og blandt, De Københavnske Ældreråds medlemmer, og
- at der i 2012 omplaceres 2.405.t.kr. (2012 p/l) fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Pleje, service og boliger for ældre, service, funktion 6.42.43.1 til Økonomiudvalgets bevilling, Københavns Borgerservice, service, funktion 6.42.43.1.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2012
Indstillingen blev godkendt. Indstillingen blev anbefalet. Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning: ” Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemmer for proceduren omkring denne sag, men finder stadig det var uhensigtsmæssigt, at man valgte at nedlægge ældrerådene i sin nuværende form. Vi frygter, at man, ved at nedlægge ældrerådene, hindrer de ældres mulighed for at komme til orde.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. april 2012
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemmer for proceduren omkring denne sag, men finder stadig det var uhensigtsmæssigt, at man valgte at nedlægge ældrerådene i sin nuværende form. Vi frygter, at man, ved at nedlægge ældrerådene, hindrer de ældres mulighed for at komme til orde.”
Overborgmesteren modtog bemyndigelse til at modtage de manglende navne.
Fristen for indlevering blev fastsat til torsdag den 10. maj 2012.