Medlemsforslag om hjemmehjælpsområdet
Medlemsforslag om hjemmehjælpsområdet
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 26. april 2001
BR 177/01
Medlemsforslag om hjemmehjælpsområdet
Medlemsforslag om hjemmehjælpsområdet
(Stillet af Peter Skaarup, Louise Frevert, Karin Storgaard, Poul Nielsen, Birthe Nødgaard (alle O) samt Lars Hutters (L)):
Det indgåede forlig på hjemmehjælpsområdet diskuteres i Borgerrepræ-sentationen.
INDSTILLING
Borgerrepræsentanterne Peter Skaarup, Louise Frevert, Karin Storgaard, Poul Nielsen, Birthe Nødgaard – Dansk Folkeparti og Lars Hutters, Solidarisk Alternativ, har stillet følgende forslag til mødet den 26. april 2001:
Det indgåede forlig på hjemmehjælpsområdet diskuteres i Borgerrepræsentationen
Forslagsstillerne mener, det er vigtigt, at det indgåede forlig mellem en række partier om besparelser 41 millioner kr. på hjemmeplejen i København diskuteres for åbne døre i Borgerrepræsentationen.
Flere ældreorganisationer og hjemmehjælpere har protesteret over de bebudede besparelser på hjemmehjælpsområdet, og der er nu indgået et forlig mellem en række partier, som efter partiernes opfattelse til en vis grad sikrer, at det undgås, at der spares på området.
Forslagsstillerne er skeptiske over for, om det bliver situationen – eller om der reelt alligevel bliver tale om besparelser, som kommer til at gå ud over de ældre. Bl.a. hæfter forslagsstillerne sig ved, at der i det indgåede forlig lægges op til, at der skal ses på indkøbsordninger m.v. for de ældre københavnere.
Hjemmehjælpsområdet er efter forslagsstillernes opfattelse et kerneområde, hvor det offentlige må servicere borgerne ordentligt. Det er uholdbart, at der nu skal sælges et plejehjem for at finde finansiering på området.
Generelt er det ikke rimeligt, at disse forhandlinger foregår bag lukkede døre, og at de ældre holdes som gidsler i så lang tid, som det er tilfældet, når det gælder besparelser på hjemmehjælpsområdet. Derfor ønsker forslagsstillerne, at Borgerrepræsentationen tager stilling til det samlede forlig for åbne døre.
I forliget er der lagt op til, at man nu skal sikre hjemmehjælpen i Københavns Kommune - i stedet ender det med at blive en markant svækkelse af hjemmehjælpen. Dels bliver der tale om at 65 personer i hjemmeplejen mister deres faste jobs - og bliver omdannet til en slags tilkaldevikarer og dels er pengene sikret på en forkastelig måde.
Der manglede 35 millioner kroner for at hjemmehjælpen i Københavns Kommune bare nogenlunde kunne opretholdes, men frem for at undersøge muligheder for at skaffe pengene på en ordentlig måde, har forligspartierne valgt at sælge plejehjem. I første omgang plejehjemmet Borgervænget, som er solgt til økonomiforvaltningen for 16 millioner kroner med en senere afhænding i tankerne.
Her har man altså blot flyttet nogle penge rundt mellem nogle offentlige kasser, hvilket i sig selv er en underlig måde at drive forretning på, men man har altså samtidig bundet sig til salget af et af de kommunale plejehjem, og det bryder forslagsstillerne sig ikke om. Værst er det dog, at der spares stillinger væk i den i forvejen meget pressede hjemmehjælp.
Det er forslagsstillernes håb, at der i forbindelse med debatten i Borgerrepræsentationen vil blive skabt fornyet offentlig interesse omkring det indgåede forlig og om hjemmehjælpsområdet generelt, så dette fejlslagne forlig kan tages op til revision.
(Det indgåede forlig på hjemmehjælpsområdet vedlægges dette beslutningsforslag).
I henhold til § 11, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse forelægges forslaget for Borgerrepræsentationen.