Bassinledning i Kalkbrænderihavnsgade
Bassinledning i Kalkbrænderihavnsgade
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 26. april 2001
BR 173/01
Bassinledning i Kalkbrænderihavnsgade
Bassinledning i Kalkbrænderihavnsgade
Indstilling om, at der gives kapitalbevilling på 34 mio. kr. til etablering af bassinledning i Kalkbrænderihavnsgade samt lukning af to kloakudløb i Amerikakaj.
(Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives kapitalbevilling på 34 mio. kr. til etablering af bassinledning i Kalkbrænderihavnsgade samt lukning af to kloakudløb i Amerikakaj.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2001
Tiltrådt.
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."
Økonomiudvalgets beslutning den 3. april 2001
Anbefalet.
RESUME
Ifølge Spildevandsplan 2000 skal vandkvaliteten forbedres i havneområderne. Vandkvaliteten i Nordhavnen foreslås forbedret ved at lukke to udløb ved Amerikakaj og anlægge ny bassinledning til opsamling af overløbsvandet. Dette ledes i fremtiden til det nyetablerede regnvandsbassin ved Mellembassin, Søndre Frihavn. Ledningen omfatter en strækning på ca. 260 m med en enkelt ledning, og en strækning på i alt ca. 340 m med to ledninger. Ledningerne placeres i Kalkbrænderihavnsgades vestlige side på strækningen ud for det gamle DanLink-område.
SAGSBESKRIVELSE
Ifølge Spildevandsplan 2000 skal aflastningerne af regnvand og spildevand fra kloaknettet til havneområderne reduceres for at forbedre vandkvaliteten. Kravet er baseret på den af Borgerrepræsentationen vedtagne Vandområdeplan for Københavns Havn og kyst samt retningslinier i Kommuneplan 1997. Vandområdet ved Amerikakaj, som er en del af Søndre Frihavn, er efter disse planer udlagt med lempet målsætning på grund af områdets anvendelse til erhvervshavneaktiviteter samt af hensyn til oprensning og forurening fra skibstrafik.
I forbindelse med udarbejdelsen af Kommuneplan 2001, har Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, 8. kontor udarbejdet et udkast til temahæftet By Ved Vand.
Søndre Frihavn er et af tre fokusområder i havnen, hvor tidligere erhvervshavneområder omdannes til attraktive bolig- og erhvervsområder med tilhørende lystbådehavne. Derfor må det forventes, at kravet til den fremtidige vandkvalitet i dette område vil blive væsentligt skærpet. Den fremtidige anvendelse af Søndre Frihavns-området indebærer, at Københavns Havn etablerer færgeterminal med fremtidigt opmarchareal til færgerne, og at det tidligere DanLink–sporområde med tilstødende arealer omdannes til bolig- og erhvervsområde med lystbådehavn bl.a. langs Amerikakaj. Planerne for den fremtidige anvendelse foreligger i øjeblikket som lokalplanforslag, der er sendt i offentlig høring primo marts, med forventet godkendelse i juni 2001. Som følge heraf fremskyndes dette projekt i forhold til Spildevandsplan 2000.
For at reducere aflastningerne til Nordhavnen etablerede Københavns Vand i 1997 et regnvandsbassin på 30.000 m3 ved Mellembassin, Søndre Frihavn. De to daværende overløb til Mellembassinet blev ført på bassinet. Det daværende modelberegningsprogram for afløbssystemet viste, at der i gennemsnit ville ske overløb 1 gang årligt. I praksis har det vist sig at være sjældnere (1 gang på 3 år), hvilket også stemmer overens med nyere modelberegninger.
Udover overløb fra bassinet er der i oplandet tre overløbsbygværker med udløb til Søndre Frihavn (alle ved Amerikakaj) og tre med overløb til Nordbassinet. Fra de i alt syv overløbsbygværker aflastes årligt i gennemsnit 300.000 m3. Heraf udgør udløbene til Søndre Frihavn 220.000 m3 fordelt på 40 – 70 overløb om året. Stort set alt vandet til Søndre Frihavn kommer fra det nordlige og det mellemste udløb i Amerikakaj. Det tredje overløb, som ligger i bunden af Amerikakaj, ligger i et separatkloakeret område og er stort set kun belastet med overfladevand. Overløbet aflaster ca. en gang årligt.
Ved at lukke de to udløb i Amerikakaj, og udnytte regnvandsbassinets "ekstra"- kapacitet opnås, at de årlige aflastninger til Søndre Frihavn reduceres fra de nuværende 220.000 m3 i alt fra de fire eksisterende udløb til ca. 25.000 m3 fra de to tilbageblevne udløb. Fremover vil over 99 % af overløbsvandet passere bassinet, hvor der vil ske en tilbageholdelse af flydestoffer og bundfældelige stoffer inden udløb til Søndre Frihavn. Resten (under 1 %) som udledes i bunden af Vestbassinet – se bilag 1 - er hovedsagelig overfladevand. Antallet af overløb med regnvand og spildevand reduceres fra ca. 40 – 70 gange årligt pr. udløb til ca. en gang årligt.
Projektet omfatter lukning af to udløb i Amerikakaj, nedlæggelse af udløbsledningerne under DanLink-området og etablering af nye ledninger. Overløbsvandet fra oplandet til det lukkede sydligste udløb opsamles i ny bassinledning i Kalkbrænderihavnsgades vestside med kapacitet svarende til en ledning med diameter på 1600 mm. Ledningens tværsnit forøges svarende til den dobbelte kapacitet fra punktet, hvor overløbsvandet til det lukkede nordligste udløb opsamles. Begge ledninger fortsætter langs Kalkbrænderihavnsgade og føres under Københavns Havns areal til det eksisterende regnvandsbassin beliggende i det fremtidige færgeterminalområde ved Mellembassin. Ledningerne har et samlet volumen på ca. 1.900 m3.
Alternative placeringer af ledningsprojektet er blevet undersøgt. Placeringen i Kalkbrænderihavnsgade er valgt, da det er den økonomisk og driftsmæssigt mest fordelagtige.
ØKONOMI
De samlede udgifter er anslået til 34 mio. kr. (prisniveau januar 2001). Udgifterne omfatter følgende poster:
Ledninger og bygværker 20,5 mio. kr.
Bortskaffelse af jord 6,0 mio. kr.
Rådgivning 3,5 mio. kr.
Uforudsigelige udgifter 4,0 mio. kr.
I alt 34,0 mio. kr.
Udgifterne ventes afholdt med 10,0 mio. kr. til rådgivning og udførelse i 2001 og med 24,0 mio. kr. til udførelse, tilsyn og aflevering i 2002.
Beløbene afholdes i 2001 indenfor rådighedsbeløbet på konto 01.42.40.3.33 "Foranstaltninger jf. vandområdeplan for Københavns havn og kyst". Udgiften for 2002 vil blive søgt optaget på investeringsplanen og budgetforslaget for 2002.
ANDRE KONSEKVENSER
Projektet indebærer en midlertidig grundvandssænkning, der kræver Miljøkontrollens godkendelse. Miljøkontrollen kan fastsætte nærmere betingelser for en sådan tilladelse.
HØRING
Projektet har været forelagt Miljøkontrollen som recipientmyndighed for de marine områder. Miljøkontrollen anbefaler projektet. Projektet har desuden været forelagt Indre Østerbro Bydel, der har taget projektet til efterretning.
BILAG
Bilag 1 : Miljøforbedring i marine områder – Amerikakaj
Niels Juul Jensen
/ Gert Fischer