Spædbørneinstitution, Wibrandtsvej 102
Spædbørneinstitution, Wibrandtsvej 102
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 26. april 2001
BR 157/01
Spædbørneinstitution, Wibrandtsvej 102
Spædbørneinstitution, Wibrandtsvej 102
Indstilling om, at der gives kapitalbevilling til opførelse af ny spædbørns- og familiebehandlingsinstitution med plads til 8 døgninstitutionspladser, 8 dagbehandlingspladser til anbragte børns forældre, 3 familiedøgnpladser og 8 dagbehandlingspladser for hjemmeboende familier på Wibrandtsvej 102 på i alt kr. 12.225.000.
(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives kapitalbevilling til opførelse af ny spædbørns- og familiebehandlingsinstitution med plads til 8 døgninstitutionspladser, 8 dagbehandlingspladser til anbragte børns forældre, 3 familiedøgnpladser og 8 dagbehandlingspladser for hjemmeboende familier på Wibrandtsvej 102 på i alt kr. 12.225.000.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2001
Indstillingen blev tiltrådt
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod, at nærværende forslag søges gennemført, idet Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anviser kassemæssig dækning for 8.050.000 kr. kr. på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget 2001 på konto 5.23.3.
Det forudsættes endvidere, at driftsudgifter og øvrige økonomiske effekter i forbindelse med opførelsen af spædbørnsinstitutionen afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget budget".
Økonomiudvalgets beslutning den 27. marts 2001
Anbefales.
RESUME
I forbindelse med vedtagelsen af budget til 2000 blev det besluttet, at opføre en ny spædbørneinstitution inden for Københavns Kommunes grænser med plads til 8 børn og dagbehandlingstilbud til forældrene.
I budgettet for 2001 blev det besluttet at etablere en ny parallelinstitution for børn og forældre. På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde i december 2000 blev Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bedt om, at undersøge muligheden for at etablere parallelinstitutionen i tilknytning til den nye spædbørneinstitution eller en af de øvrige døgninstitutioner. På baggrund af foretagne undersøgelser anbefales det, at tilknytte parallelinstitutionen til den nye spædbørneinstitution på Wibrandtsvej. Derved opnås driftsøkonomiske fordele. I parallelinstitutionen er der plads til 3 familier med børn samt dagbehandlingspladser.
Den nye institution skal lægge op til et udvidet og mere forpligtende samarbejde med forældrene, end tilfældet er i de eksisterende spædbørnsinstitutioner. Institutionen etableres på kommunal grund på Wibrandtsvej 102. Projektbeskrivelsen af den nye spædbørneinstitution er tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på møde den 4. oktober 2000.
SAGSBESKRIVELSE
Historik
Arkitektfirmaet Søren D. Schmidts tegnestue fik af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2000 til opgave at projektere en spædbørneinstitution til 8 børn på Wibrandtsvej. Inden kapitalbevillingen var klar til forelæggelse for Borgerrepræsentationen, var der på budget 2001 blevet afsat 3 mill.kr. på døgnområdet til en ny parallelinstitution. Det blev derfor besluttet at undersøge, om der var mulighed for at udvide den nye spædbørneinstitution, eller om parallelinstitutionen skulle tilknyttes en af de eksisterende døgninstitutioner. Alternativt blev det undersøgt, om man kunne købe en villa i nærområdet af den nye institution. Det blev med baggrund i foretagne undersøgelser besluttet, at arbejde videre med udvidelsen af den nye spædbørneinstitution, da dette giver den bedste løsning både bygnings- og behandlingsmæssigt. Dette har bevirket, a t der har været yderligere udgifter til projektering samt at tidsplanen er blevet forrykket.
Arealforhold
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fik i 1996 overdraget et areal på 1600 m2 på Wibrandtsvej fra Afløbsafdelingen. Arealet var til brug for etablering af en daginstitution, som efterfølgende blev opgivet, da behovet for pladser på Amager var faldet. Arealet er attraktivt beliggende i et villakvarter tæt på Amager Strandpark og Kastrupfortet. Grunden er fri for forurening, ligesom en trykledning på grunden er blevet omlagt.
Projektbeskrivelse
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i samarbejde med Søren D. Schmidts tegnestue udarbejdet projektet. Bygningen opføres som 2 bygninger forbundet med en glasgang og delvis 1. sal. I den ene bygning etableres børnenes sove- og opholdsrum samt fællesrum. Hver børnegruppe, bestående af 4 børn, får eget soveværelse og stue/legerum med thekøkken. Til brug for begge børnegrupper etableres en fælles opholdsstue og badefaciliteter. I den anden bygning etableres kontorer, terapi- og grupperum, køkken og spise- og opholdsrum. På 1. sal indrettes to 1-rums og én 2-rums lejlighed med eget bad og thekøkken. Lokalerne i stueetagen er indrettet således, at de også benyttes til forældrearbejdet, lige som køkkenet indgår i aktiviteten med forældrene. Bygningen indrettes fleksibelt med bl.a. flytbare vægge, så institutionen nemt kan ændres til anden fun ktion, hvis behovet for pladser ændrer sig. Byggeriet igangsættes maj 2001 og forventes at kunne ibrugtages april 2002.
Pædagogisk målsætning
Døgninstitutionspladsernes målgruppe vil være spæd- og småbørn i alderen 0-6 år og vil særligt henvende sig til familier, hvor en kort intensiv indsats overfor barnet og forældrene muliggør barnets hjemgivelse. Der lægges vægt på, at forældrene i udstrakt grad inddrages i problemløsningen, samt at de dagligt kan være tilstede på institutionen og samtidig medvirke i dagbehandlingen. Institutionens opgave er at sikre barnets udvikling og drage omsorg for og have ansvaret for barnet døgnet rundt og sikre, at forældrene i videst mulig omfang bliver en ressource i indsatsen over for børnene. Endvidere er det institutionens opgave at have et tæt og koordineret samarbejde med de lokale centre, der koordinerer samarbejdet med forældrene Familiedøgnpladsernes målgruppe vil f.eks være unge umodne forældre, der kun har begrænsede eller ingen erfa ring med at bo selvstændigt. Forældrene er fortsat ansvarlige for barnet, og barnet vil ikke lovgivningsmæssigt være at betragte som anbragt uden for hjemmet, da barn og forældre bor sammen. Selve indsatsen overfor familien vil ske med udgangspunkt i dagbehandlingsafdelingen. Derudover kan hjemmeboende familier tilbydes familiebehandling på institutionen. Etableringen af de forskellige behandlingstilbud i samme institution giver endvidere den fordel, at der kan arbejdes med individuelt tilpassede behandlingsforløb. Eksempelvis vil en familie kunne starte med at have deres barn anbragt på spædbørnsafdelingen og gå i dagbehandling i familiebehandlingsafdelingen. Herefter vil familien kunne anbringes sammen på parallelafdelingen, som led i en udslusning til eget hjem, og endelig vil familien kunne gå i dagbehandling på institutionen efter udslusning til eget hjem.
ØKONOMI
Det oprindelige projekt har været udbudt i hovedentreprise blandt 6 bydende og der er efterfølgende indhentet pristilbud i fast pris fra lavestbydende på udvidelsen af det oprindeligt udbudte projekt. De samlede udgifter udgør kr. 12.225.000 ved indeks 161 pr. 1. oktober 2000.
Håndværkerudgifter: 9.450.000 kr.
Omkostninger: 2.175.000 kr.
Montering: 600.000 kr.
I alt 12.225.000 kr.
Der kan i 2001 anvises dækning for kr. 8.050.000 på funktion 5.23.3 på budgetområde 2 og i 2002 kr. 3.191.000 på funktion 5.23.3 på budgetområde 2 og kr. 984.000 på funktion 5.23.1.
HØRING
Der er ingen krav om nabohøring
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
Bilag
Ingen
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen