Mødedato: 26.03.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Endelig vedtagelse af tillæg 5 til lokalplan 331 Holmen II og kommuneplantillæg, Indre By

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 5 til lokalplan 331 ”Holmen II” med tilhørende kommuneplantillæg. Planforslagene muliggør park på Dokøen og fastlægger en ny placering for parkering til Operaen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende tillæg 5 til lokalplan 331 ”Holmen II” (bilag 2) og miljørapport (bilag 4) med ændringer som beskrevet i afsnittet Løsning,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) og miljørapport (bilag 4) med ændringer som beskrevet i afsnittet Løsning om miljørapporten.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Dokøens ejer ønsker at anlægge en park på Dokøen, umiddelbart syd for Operaen, og erstatte den nuværende terrænparkering under de fredede kraner nord for Operaen med et tilsvarende antal parkeringspladser placeret under parken syd for Operaen. Lokalplanforslaget med kommuneplantillæg (bilag 2) blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 31. oktober 2019 og har været i høring fra den 11. november 2019 til den 6. januar 2020. Forvaltningen har modtaget syv henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag til lokalplanforslaget. Der foreslås ingen ændringer til forslaget til kommuneplantillægget til Kommuneplan 2019.

Borgerrepræsentationen ventes at behandle Kommuneplan 2019 den 27. februar 2020. Såfremt Borgerrepræsentationen vedtager ændringer med betydning for lokalplanen ved den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019, vil lokalplanforslaget ligeledes skulle ændres ved den endelige vedtagelse af lokalplanen i Borgerrepræsentationen. Hvis Kommuneplan 2019 medfører væsentlige ændringer af lokalplanen vil Teknik og Miljøforvaltningen trække indstillingen med henblik på fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget. 

Løsning

Lokalplantillægget og kommuneplantillægget muliggør, at grundejer kan anlægge en privatejet, offentligt tilgængelig park på den sydlige del af Dokøen (Sydøen). I parken opføres en cafébygning og mindre servicebygninger. Projektet indebærer en udvidelse af Sydøen på op til 2.100 m2, udformet som et terrasseret opholdsareal, der bringer parken ned til vandet. Under Sydøen anlægges en parkeringskælder til Operaen samt et mindre antal nye parkeringspladser til parkens café. Eksisterende byggemulighed på ca. 19.000 m2 på Sydøen fjernes for at give plads til parken. Eksisterende byggemulighed på ca. 12.000 m2 på Nordøen bevares.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Parkeringskravet tilpasses som konsekvens af ændringer i forslag til Kommuneplan 2019 (bilag 6). Tilpasningen medfører en yderligere reduktion af bilparkeringskravet til nybyggeri i forhold til lokalplanforslaget (24 pladser færre), men påvirker ikke antallet af parkeringspladser til Operaen, idet antallet er fastlagt i byggetilladelsen til Operaen. Høringen har givet anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår at føje en visualisering til lokalplanforslagets redegørelse, som viser parken set fra østsiden (bilag 6). Der er alene tale om en tilføjelse af en visualisering og ikke en ændring af projektet.

Høring

Der er modtaget syv høringssvar (bilag 5). Høringssvarene er refereret med forvaltningernes bemærkninger (bilag 6). Der er afholdt borgermøde den 21. november 2019, hvor ca. 45 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 7). Hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Høringssvar fra Christianshavns Lokaludvalg (bilag 5, henvendelse nr. 4):

Christianshavns Lokaludvalg mener, at den offentligt tilgængelige park på Dokøen er en god løsning. Lokaludvalget er bekymret for de trafikale forhold. I anlægsperioden foreslår lokaludvalget, at materialer transporteres ad søvejen. Lokaludvalget beder om, at der kommunikeres og afholdes informationsmøder for områdets beboere i anlægsperioden. Lokaludvalget er desuden bekymret for fodgænger- og cykeltrafikken i området ved de operaarrangementer, hvor bygherre ønsker at benytte Galionsvej til udkørsel. Lokaludvalget ønsker, at der udarbejdes løsninger på generelle trafikale udfordringer på Danneskiold-Samsøes Allé og Prinsessegade.

Forvaltningernes bemærkninger:

Forvaltningerne har ikke hjemmel til at kræve transport ad søvejen, men har videregivet ønsket til bygherre sammen med ønsket om dialog med borgere i anlægsfasen. Kørsel på private fællesveje uden for lokalplanområdet kan ikke reguleres med en lokalplan. Hvis der i større omfang ønskes ændret på trafikafviklingen til og fra Dokøen, skal det godkendes af vejmyndigheden, så trafikken kan afvikles sikkert. Trafik til og fra Dokøen udgør en mindre del af den samlede trafik på Danneskjolds-Samsøes Allé og Prinsessegade. Forvaltningen og lokaludvalget er i dialog om trafikken på Christianshavn.

Høringssvar fra HOFOR (bilag 5, henvendelse nr. 3):

HOFOR henstiller til, at forsyningsledningerne placeres i vej med behørig afstand fra træer.

Forvaltningernes bemærkninger:

Oplysningerne videreføres i byggesagen for at sikre en hensigtsmæssig placering af træer og ledninger.

Høringssvar fra Danmarks Naturfredningsforening København (bilag 5, henvendelse nr. 5):

Foreningen gør opmærksom på, at lokalplanforslaget ikke rummer bestemmelser om artsvalg. Af redegørelsens illustrationer fremgår det, at parken bl.a. beplantes med importerede og forædlede planter. Foreningen gør opmærksom på, at den tilhørende miljørapport konkluderer, at en park med forskelligartet, hjemmehørende beplantning vil fremme biodiversiteten lokalt i området. Foreningen mener, at miljørapportens konklusion derfor ikke er korrekt, og at det faktiske beplantningsforslag kun i mindre omfang vil bidrage til fremme af biodiversiteten.

Forvaltningernes bemærkninger:

Lokalplanforslaget og det beplantningsforslag, der vises i redegørelsen, er i overensstemmelse med kommunens strategi for Bynatur i København 2015-2025, hvor det fremgår, at der i parker kan anvendes eksotiske arter og kultiverede planter. Teknik- og Miljøforvaltningen er enig i, at miljørapportens formulering om ”hjemmehørende arter” ikke er retvisende. En revideret konklusion fremgår derfor af den sammenfattende redegørelse til miljørapporten (bilag 4).

Høringssvar fra Foreningen til Københavns Fremme (bilag 5, henvendelse nr. 6):

Foreningen mener, at Sydøen bør delvist bebygges, idet parken ikke vil sikre den fortætning omkring Operaen, som var intentionen med den oprindelige plan om karrébyggeri.

Forvaltningernes bemærkninger:

Intentionen med planforslaget er at give mulighed for et nyt rekreativt område ved havnen. Området omkring Operaen, på Holmen og Christianshavn, har udviklet sig siden opførelsen af Operaen, som i takt med udviklingen gradvist bliver indlemmet mere i den omgivende by. Lokalplanforslaget stiller blandt andet krav om plantning af træer, hvoraf en minimumandel skal kunne opnå en højde på mindst 15 meter, hvilket vil bidrage med fortætning omkring Operaen.

Grundejerforeningen Søndre Magasin (bilag 5, henvendelse nr. 7):

Høringssvaret fra Sydøens umiddelbare naboer på Holmen rummer bemærkninger om anlægsfasen, trafik generelt, skyggeforhold og visualiseringer samt andre forhold. Lokalplanforslaget rummer ikke en redegørelse eller bestemmelser for anlægsfasen, herunder transport, og Grundejerforeningen er blandt andet bekymret for, om Galionsvej vil blive trafikalt belastet i anlægsfasen. Grundejerforeningen ønsker også, at lokalplanforslaget skal regulere biltrafikken på Galionsvej, når anlægget er taget i brug. Grundejerforeningen påpeger, at lokalplanredegørelsen ikke rummer skyggediagrammer, der viser træernes påvirkning, og ej heller visualisering af parken set fra øst. Indsigerne ønsker også, at lokalplanen skal regulere offentlighedens adfærd og støj i parken, samt om drift og vedligehold.

Forvaltningernes bemærkninger:

Lokalplanforslaget rummer ikke bestemmelser om anlægsperioden, idet forholdene ikke kan reguleres i lokalplanen, men vejmyndigheden vil gå i dialog med bygherre om en hensigtsmæssig afvikling. Kørsel på private fællesveje uden for lokalplanområdet kan heller ikke reguleres med en lokalplan. Såfremt der ønskes en ændret benyttelse af de private fællesveje i tilknytning til området, skal ændringerne afklares med grundejerforeningen og vejmyndigheden. Der er ikke praksis for, at lokalplaner i København rummer skyggediagrammer for træer, blandt andet fordi træernes vækst medfører ændring af skyggeforholdene over tid. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der tilføjes en visualisering af parken set fra øst. Det er ikke muligt at regulere offentlighedens adfærd samt de driftsmæssige forhold for parken med en lokalplan.

Afslutning af aftaler med staten om kulturbyggerier i Inderhavnen

Som en del af grundlaget for statens beslutning om at modtage A. P. Møller Fondens donation af et operahus og om at opføre et nyt skuespilhus, indgik Borgerrepræsentationen den 31. maj 2001 tre aftaler om kulturbyggerierne i Inderhavnen og parkering i tilknytning hertil. Aftalerne blev herefter sendt til kulturministeren og statsministeren. Forslaget om etablering af en parkeringskælder på Dokøen har givet anledning til, at kommunen i dialog med Kulturministeriet har gennemgået, om der var udestående i aftalerne, herunder særligt i aftalen om parkering. Kulturministeriet har tilkendegivet, at ministeriet anser de tre aftaler som opfyldt, når Borgerrepræsentationen har godkendt et tillæg til den gældende lokalplan, der muliggør et parkeringsanlæg på Dokøen. De tre aftaler om kulturbyggerier i Inderhavnen og parkering i tilknytning hertil kan dermed anses som endeligt afsluttede med vedtagelsen af tillæg 5 til lokalplan nr. 331 Holmen II.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget tillæggene til lokalplan og kommuneplan, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen disse i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Hartmann Hede          Søren Wille 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg 5 til lokalplan 331 ”Holmen II” (bilag 2) og miljørapport (bilag 4) med ændringer som beskrevet i afsnittet Løsning.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) og miljørapport (bilag 4) med ændringer som beskrevet i afsnittet Løsning om miljørapporten.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. marts 2020

 

Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om tilføjelse til 1. at-punkt:
”At det hidtidige parkeringskrav for biler fastholdes, så parkering kan holdes på egen grund.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 6 mod 2 stemmer. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O og Ø.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i skriftlig votering fra den 16. marts 2020 til den 18. marts 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden af stemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top