Mødedato: 26.03.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Udgifter til civilt beredskab

Se alle bilag
Det skal i henhold til kommunens Plan for fortsat drift godkendes, at der afholdes udgifter som følge af aktiveringen af det civile beredskab. De forventede udgifter til civilt beredskab som følge af nedlukningen af alle unødvendige aktiviteter i kommunen indtil den 27. marts 2020 udgør 8,4 mio. kr., der skal finansieres af puljen til uforudsete udgifter. Udmøntning af puljen kræver Borgerrepræsentationens godkendelse. Dertil kommer et foreløbigt overslag over øvrige skønnede merudgifter i forbindelse med nedlukningen på 11,0-22,9 mio. kr.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der udmøntes 8,4 mio. kr. fra puljen til uforudsete udgifter til dækning af de samlede forventede udgifter til det civile beredskab frem til den 27. marts 2020.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Såfremt Den Administrative Stab er indkaldt (helt eller delvist) i forbindelse med aktivering af kommunes kriseledelsesorganisation, afholdes eventuelle udgifter i første omgang af den forvaltning, der har ressortansvar for de opgaver, der skal løses. Udgifterne finansieres efterfølgende af puljen til uforudsete udgifter, der ligger under Økonomiudvalget., jf. Københavns Kommunes beredskabsplan Plan for fortsat drift.

Forvaltningerne har den 13. marts 2020 oplyst deres foreløbige skønnede udgifter til det civile beredskab, som følge af nedlukningen af alle unødvendige aktiviteter i kommunen frem til den 27. marts 2020.

Det fremgår endvidere af Plan for fortsat drift, at Økonomiudvalget skal modtage et overslag over forventede merudgifter. Derfor har forvaltningerne oplyst øvrige foreløbige forventede merudgifter som følge af nedlukningen.

Løsning

Udgifter til det civile beredskab
Forvaltningerne har oplyst Økonomiforvaltningen, at de forventer at afholde udgifter for 8,4 mio. kr. til det civile beredskab, ved en nedlukning frem til den 27. marts 2020. Det vil sige udgifter, der ligger uden for de formål den enkelte forvaltning allerede har bevilling til og kan henføres til perioden frem til den 27. marts 2020.

  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har kendte merudgifter for samlet 5,5 mio. kr., hvilket dækker over udgifter til aptering af lokaler på Kildevæld Sogn plejehjem i forbindelse med udvidelse af kapaciteten samt ekstraindkøb af værnemidler til 3.500 medarbejdere som handsker, mundbind, masker med videre frem til 27. marts 2020.
  • Socialforvaltningen har ligeledes ekstraudgifter til værnemidler, hvilket estimeres til 1,9 mio. kr., da 2.500 medarbejdere fortsat er på arbejde.
  • Økonomiforvaltningen har udgifter på forventet 1,0 mio. kr. i forbindelse med oprettelse af en række karantæneboliger, som kan anvendes til at isolere borgere i. Udgifterne dækker over klargøring, møblering, leje, drift og forbrug frem til udgangen af marts 2020. Hvis der viser sig at være behov for yderligere karantæneboliger, vil dette tilsvarende øge udgifterne.

Det bemærkes, at der er tale om et meget foreløbigt bud på udgifterne forbundet med nedlukningen. En uddybning af udgiftsbehovet fremgår af bilag 1.

Ifølge kommunens beredskabsplan kan disse udgifter finansieres af puljen til uforudsete udgifter, der efter godkendelse af denne sag og indregning af reservationer udgør 13,6 mio. kr.

Foreløbige skøn over øvrige udgifter som følge af nedlukningen
Forvaltningerne skønner, at der er øvrige udgifter i den borgerrettede service som følge af håndtering af smittefare mv. for samlet set 11,0-22,9 mio. kr. som følge af nedlukningen. Udgiftsniveauet afhænger af, hvor lang tid nedlukningen varer. Finansiering af disse merudgifter følger sædvanlig praksis for håndtering af merforbrug i forvaltningerne, hvilket indebærer, at forvaltningerne skal afklare, om merudgifterne kan håndteres inden for rammen, som følge af eventuelle modgående mindreudgifter.

  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer p.t. merudgifter på 11-13 mio. kr. om måneden til udvidet kapacitet af plejehjemspladser, udgifter til værnemidler og beskyttelse af borgere og medarbejdere for plejehjem og hjemme- og sygepleje samt udgifter til øget vikardækning ved skærmning og isolation af plejehjem som får coronaramte medarbejdere og beboere.
  • Socialforvaltningen har identificeret potentielle merudgifter for op mod 3 mio. kr. vedrørende lønudgifter knyttet til øget vikardækning og yderligere over-/merarbejde og løn til medarbejdere, der midlertidigt går op i tid, eventuel leje af karantænefaciliteter samt muligvis reducerede indtægter og tabt statsrefusion knyttet til pladser, der ikke kan bruges som normalt.
  • Børne- og Ungdomsforvaltningen forventer samlede merudgifter i spændet 0-5 mio. kr. på følgende områder: It-understøttelse af systemer og fjernundervisning, etablering af nødpasning og deraf af afledte udgifter på bygningsdrift mv., ekstraordinære personaleomkostninger til understøttelse af beredskab.
  • Økonomiforvaltningen har en række merudgifter, som p.t. forventes at kunne afholdes inden for egen ramme, som omfatter øgede udgifter til rengøring på bosteder, nødinstitutioner og andre bygninger som fortsat vil være i brug samt udsendelse af 400 pc’er.

Øvrige forventede merudgifter eller mindreindtægter som følge af nedlukningen
Forvaltningerne har yderligere oplyst, at der er afledte konsekvenser for en række områder som følge af nedlukningen. Finansiering af disse merudgifter og mindreindtægter følger ligeledes sædvanlig praksis for håndtering af merforbrug i forvaltningerne.

  • Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer merforbrug primært vedrørende tabte indtægter vedrørende udlejning, entréer og arrangementer.
  • Teknik- og Miljøforvaltningen forventer mindreindtægter vedrørende parkeringsafgifter som følge af hjemsendelse af forvaltningens parkeringsvagter, indbrud og øget hærværk på de bemandede legepladser, hvor pædagogerne er sendt hjem samt mindreindtægter på kirkegårdsområdet.
  • Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har endnu ikke haft merudgifter som følge af nedlukningen. Forvaltningen vurderer, at der på et senere tidspunkt kan komme udgifter til indhentning af et produktionsefterslæb og stigende ventetid på visse områder.

En uddybning af forvaltningernes indmeldte forventede udgifter som følge af nedlukningen fremgår af bilag 1.

Økonomiforvaltningen vil sammen med forvaltningerne løbende følge behovet for udmøntning af midler og fremlægge sag herom til Økonomiudvalget den 31. marts 2020.

Økonomi

Udgifterne til det civile beredskab frem til den 27. marts 2020 udgør 8,4 mio. kr. Udmøntning af puljen til uforudsete udgifter til dækning af udgifterne fremgår af tabel 1. Udgifterne til det civile beredskab er i henhold til aftalen mellem folketingets partier om COVID-19-initiativer fritaget fra serviceloftet og fortrænger ikke øvrige udgifter.

Tabel 1 – Bevillingsmæssige konsekvenser (1.000 kr., 2020 pl)

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

2020*

Varig?
ja/nej

1.

SOU

3415 – Ældre

5.30.27.1

U

5.500

Nej

1.

SUD

3300 – Tværgående opgaver

6.45.51.1

U

1.875

Nej

1.

ØU

1170 – KEID, service

0.25.10.1

U

1.000

Nej

1.

ØU

1109 – Fælles Driftspulje service

6.52.76.1

U

-8.375

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

 
SOU = Sundheds- og Omsorgsudvalget
SUD = Socialudvalget
ØU = Økonomiudvalget

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Indstillingen forventes behandlet af Borgerrepræsentationen på mødet den 26. marts 2020. Økonomiudvalget vil få forelagt en ny status på forventede merudgifter den 31. marts 2020.

 

Søren Hartmann Hede              /Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der udmøntes 8,4 mio. kr. fra puljen til uforudsete udgifter til dækning af de samlede forventede udgifter til det civile beredskab frem til den 27. marts 2020,

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

     2. at det foreløbige overslag over de forventede udgifter ved en fortsat nedlukning som følge af             COVID-19 på 11,0-22,9 mio. kr. tages til efterretning og at det tages til efterretning, at                         Økonomiudvalgets forelægges en opfølgning herpå den 31. marts 2020.

 

Økonomiudvalgets beslutning i skriftlig votering fra den 16. marts 2020 til den 18. marts 2020

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Ved en længerevarende nedlukning som følge af Coronavirussen forventer vi et mindreforbrug bl.a. på vikarer i de delvist lukkede daginstitutioner og skoler, og til bespisning i daginstitutioner og skoler, men også på kulturområdet, der i vidt omfang er lukket ned. Disse mindreudgifter forventer vi, at de bliver gjort op og delvist kan være med til at finansiere ekstraudgifterne på bl.a. sundheds- og ældreområdet.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre og Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:

”Ved en længerevarende nedlukning som følge af Coronavirussen forventer vi et mindreforbrug bl.a. på vikarer i de delvist lukkede daginstitutioner og skoler, og til bespisning i daginstitutioner og skoler, men også på kulturområdet, der i vidt omfang er lukket ned. Disse mindreudgifter forventer vi, at de bliver gjort op og delvist kan være med til at finansiere ekstraudgifterne på bl.a. sundheds- og ældreområdet.”

Til top