Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metro til Sydhavnen - hvidbog over den forudgående høring

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  
  1. at vurderingen i hvidbogen over den forudgående høring (bilag 1) om metro til Sydhavnen tiltrædes,
  2. at placering af en undergrundsstation ved den sydlige ende af Fordgraven samt en undergrundsstation ved Ny Ellebjerg indgår i VVM-redegørelsen som alternativer til den aftalte og finansierede løsning (bilag 1),
  3. at borgerinddragelse i forbindelse med VVM-processen for de nye stationsforpladser sker som beskrevet i afsnittet Løsning.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 18. juni 2014 "Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udvikling af Nordhavnen". Aftalen blev underskrevet af transportministeren og overborgmesteren den 27. juni 2014, og lov om udmøntning af aftalen blev vedtaget af Folketinget den 5. februar 2015. På baggrund af loven kan metro til Sydhavnen etableres. Metrolinjen får fem stationer: v/ Fisketorvet, v/ Enghave Brygge, v/ Sluseholmen, v/ Mozarts Plads og Ny Ellebjerg.

Metroselskabet er bygherre på projektet, og Københavns Kommune skal udarbejde en VVM-redegørelse for projektet.

Løsning

Høring og hvidbog
Forvaltningen har gennemført en høring fra den 1. november til den 12. december 2014 for at indkalde idéer og forslag til, hvad der skal behandles i VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen, og der er modtaget 55 høringssvar. Der blev holdt et informationsmøde den 17. november 2014. Et referat fra mødet indgår i bilag 1.

Den vedlagte hvidbog (bilag 1) indeholder et resumé og en vurdering af høringssvarene. Samtidig er alternativer til stations­placeringer, som vil indgå i VVM-redegørelsen, fastlagt.

Høringssvarene drejer sig overvejende om forslag til alternativer til stationsplaceringen ved Sluseholmen i forhold til opfyldning i Fordgraven, en undergrundsstation ved Ny Ellebjerg, hensyn til udsatte grupper på Mozarts Plads samt placering af station og trap­per i forhold til pladsen. Øvrige forslag til stationsplaceringer omfatter bl.a. en station ved Sjælør Station, ved Sjælør Boulevard, på Teglholmen samt ved Dybbølsbro. Desuden foreslås transport af jord og bygge­mate­rialer via havnen og parkering ved de kommende stationer. Endvidere ønskes der oplysninger om støj og trafik i anlægsperioden generelt.

Der er modtaget høringssvar fra Kgs. Enghave Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg samt Valby Lokaludvalg, der alle er positivt indstillede overfor den kommende metro. Resuméer af deres høringssvar fremgår af hvidbogen.

Forslag til alternativer for stationerne v/Sluseholmen samt Ny Ellebjerg
I VVM-redegørelsen vil placeringen af en station på opfyld, som indgår i den aftalte og finansierede løsning indgå, med en udformning rykket så langt ind på land som det er muligt, i forhold til den aftalte økonomi. Samtidig vil en placering ved den sydlige ende af Fordgraven blive belyst som alternativ. Denne løsning er ikke fuldt finansieret.

En række høringssvar ønsker, at Ny Ellebjerg etableres som under­grunds­station. Dette forslag indgår ikke i den aftalte og finansierede løsning, men vil ligeledes blive behandlet som alternativ i VVM-redegørelsen. Udover disse to alternativer vil nul-alternativet blive belyst, hvilket er den situation, hvor Cityringen gennemføres uden en afgrening til Sydhavnen. De alternative stationsplaceringer fremgår af hvidbogens kapitel 5.

Forslag til station ved Sjælør Station, ved Sjælør Boulevard, på Teglholmen samt ved Dybbølsbro
Der er i hvidbogen redegjort for forslag til placering af en station ved Sjælør Station, ved Sjælør Boulevard, på Teglholmen samt ved Dybbølsbro. Det er på baggrund af tekniske forhold, overlap til andre stationer, passagertal, stationsnærhed samt antal støjbelastede naboer i anlægsfasen mv. vurderet, at disse forslag ikke vil indgå i VVM-redegørelsen.

Forslag til stationsplacering på Mozarts Plads
Hvidbogen behandler desuden, hvorfor det ikke er hensigtsmæssigt at flytte stationen fra Mozarts Plads ud i Borgmester Christiansens Gade. Dette skyldes bl.a. hensynet til projektets anlægsøkonomi, effekter på passagertallet samt hensynet til beboerne i Borgmester Christiansens Gade, som ved en placering af stationen i gaden vil opleve store støj- og vibrationspåvirkninger i anlægsfasen.

Forudsætninger i VVM-redegørelsen
På baggrund af ovenstående vil VVM-redegørelsen tage udgangs­punkt i, at en undergrundsstation ved den sydlige ende af Fordgraven samt en undergrundsstation ved Ny Ellebjerg indgår i VVM-redegørelsen som alternativer til den aftalte og finansierede løsning.

Øvrige miljøforhold vil blive inddraget og vurderet for anlægs- og driftsfase i VVM-redegørelsen, og der vil blive redegjort for hvilke afværgeforanstaltninger, der bør iværksættes.

Borgerinddragelse
I perioden frem til sommeren 2015 vil forvaltningerne i samarbejde med Metroselskabet gennemføre en dialog med lokaludvalg og grundejere vedrørende forslag til placering af de kommende stationers elementer i terræn som f.eks. hovedtrapper. Lokaludvalgene vil blive præsenteret for VVM-redegørelsen og vil desuden blive inddraget i forbindelse med afholdelse af et borger­møde, når VVM-redegørelsen sendes i offentlig høring, hvilket forventes at ske i efteråret 2015.

I foråret 2016 forventer Københavns Kommune at opstarte en lokal­planproces for udformning af stationsforpladserne. I denne fase vil lokaludvalg, grundejere, foreninger mv. blive inddraget.

Relevante udvalg vil få forelagt en selvstændig indstilling om borgerinddragelsen i forbindelse med planlægningen af stationsforpladserne.

Økonomi

Metroselskabet I/S er bygherre på metro til Sydhavnen. De økono­miske konsekvenser af de to alternative stationsplaceringer v/Sluseholmen og ved Ny Ellebjerg vil blive belyst, men indgår ikke i VVM-redegørelsen.

Beslutning om evt. udvidet borgerinddragelse og f.eks. afholdelse af arkitektkonkurrence om udformningen af Mozarts Plads, der forudsætter særskilt finansiering, indgår ikke i denne indstilling.

Denne indstilling har ingen direkte økonomisk betydning for Københavns Kommune.

Videre proces

VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen forventes at blive frem­lagt og sendt i offentlig høring i efteråret 2015 og endeligt behandlet primo 2016.

Transportministeriet vil i forlængelse af VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen og kommunens VVM-tilladelse foranledige, at bekendtgørelse om forurening og gener fra anlægget af Cityringen samt bekendtgørelse om kompensation, genhusning og overtagelse som følge af forurening og gener fra anlægget af Cityringen, også vil omfatte metro til Sydhavnen. Dette skal sikre, at anlægsarbejdet bliver omfattet af de samme regler, som i dag gælder for Cityringen, hvorved projektet sikres faste rammer for anlægsperioden, og naboerne gives mulighed for at tage højde for de forventede påvirkninger, og at kende grund­laget for de erstatninger mv., der kan forventes udbetalt.

Rammer og retningslinjer for metro til Sydhavnen vil indgå i Forslag til Kommuneplan 2015, der samtidig vil indeholde en miljøvurdering af metro til Sydhavnen ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer.




Mikkel Hemmingsen                           / Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 
  1. at vurderingen i hvidbogen over den forudgående høring (bilag 1) om metro til Sydhavnen tiltrædes,
  2. at placering af en undergrundsstation ved den sydlige ende af Fordgraven samt en undergrundsstation ved Ny Ellebjerg indgår i VVM-redegørelsen som alternativer til den aftalte og finansierede løsning (bilag 1),
  3. at borgerinddragelse i forbindelse med VVM-processen for de nye stationsforpladser sker som beskrevet i afsnittet Løsning.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top