Medlemsforslag om annullering af Skødeklausul fra 1915 i A/B Grøndalsvænge
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om at annullere servitut i form af Skødeklausul fra 1915 gældende for A/B Grøndalsvænge, så grundene i andelsboligforeningen igen må stige i takt med det øvrige ejendomsmarked, såfremt annullering af servitutten ikke har økonomiske eller juridiske fremadrettede konsekvenser i form af påkrav om annullering af tilsvarende servitutter i Københavns Kommune. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling inden juni 2015.
(Stillet af Venstre)
MOTIVERING
Københavns Kommune håndhævede i 2014 en servitut fra 1915, som betyder, at andelene i A/B Grøndalsvænge er ca. 400 mio. kr. mindre værd end antaget af foreningen selv. Det betyder, at de 389 andelshavere står til hver at miste en million kroner i gennemsnit. Servitutten er unik og har ikke nogen betydning for Københavns Kommunes økonomi. Kommunens krav om håndhævelse af skødeklausulen kan tilsidesættes ved en beslutning herom i Borgerrepræsentationen, og det vil Venstre hermed foreslå.
Det forlig, som Københavns Kommune tidligere har tilbudt foreningen i 2014, og som foreningen har stemt nej til i december 2014, indebærer, at bygningerne i A/B Grøndalsvænge fortsat må stige i værdi i takt med de offentlige vurderinger, men først når den i forliget indregnede opskrivning af værdierne fra 2004 til 2012 er indhentet. Det medfører, at den samlede værdi af A/B Grøndalsvænge vurderes at ligge på det nuværende niveau de kommende 20-30 år. Foreningen betaler på den måde for, at husene ikke stiger i værdi de kommende mange år. Det synes ikke rimeligt, og Venstre ønsker at fritage foreningen fra den unikke klausul, så grundene i foreningen atter kan følge ejendomsmarkedsværdierne.
I øjeblikket afventer Københavns Kommune og A/B Grøndalsvænge den videre proces, som med sandsynlighed vil ende med en retssag. Det er en dyr og unødvendig proces – for begge parter i sagen. Derfor bør Borgerrepræsentationen ophæve denne servitut, såfremt en efterfølgende juridisk vurdering af konsekvensen af en ophævelse viser, at en sådan ophævelse ikke har økonomiske eller juridiske fremadrettede konsekvenser for Københavns Kommune eller skatteyderne. Det vil således være omkostningsfrit for Københavns Kommune at ophæve den økonomiske stavnsbinding for beboerne i A/B Grøndalsvænge.
Såfremt medlemsforslaget bliver vedtaget, skal Teknik- og Miljøforvaltningen forestå udarbejdelse af juridisk og økonomisk vurdering af konsekvenserne for Københavns Kommune ved en annullering af Skødeklausulen for A/B Grøndalsvænge fra 1915.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts.2015
Medlemsforslaget blev forkastet med 28 stemmer imod 19. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, C, I, O og V.
Imod stemte: A, F og Ø.