Endelig vedtagelse af lokalplan Gyldenrisvej med kommuneplantillæg
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ’Gyldenrisvej’ med tilhørende kommuneplantillæg, der muliggør etablering af en rækkehusbebyggelse beliggende mellem Irlandsvej, Oxford Have, Store Krog og Gyldenrisvej (Amager Vest).
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at forslag til lokalplan ”Gyldenrisvej” (bilag 1) med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt med ændringer, som foreslået under "Løsning".
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Grundejer ønsker at opføre en ny rækkehusbebyggelse på det tidligere manøvreareal til DONGs transformerstation beliggende Gyldenrisvej 54 i den sydlige del af Sundbyvester ved grænsen til Tårnby.
Gennemførelse af projektet kræver ny lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg, idet det nuværende plangrundlag ikke giver mulighed for at anvende området til boligformål.
Forslag til lokalplan blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 18. september 2014 og har været i høring fra den 7. oktober til 2. december 2014. Der er modtaget 10 henvendelser.
Løsning
Projektet understøtter de grundlæggende visioner for Københavns byudvikling i Kommuneplan 2011 herunder målet om, at der opføres nye boliger til de mange nye københavnere, der forventes frem til 2025. Projektet er en nutidig reference til andre populære boligområder, som ’Kartoffelrækkerne’ og de almene boligbebyggelser Grøndalsvænge og Ragnhildgade, som der er stor efterspørgsel på blandt børnefamilier.
Projektet indeholder 38 helårsboliger som rækkehuse i tre plan. Husene er placeret i fire rækker front mod front og forskudt for at opnå en variation i bebyggelsen. Der skabes interne opholdsarealer (stræder) og et sammenhængende stisystem, som er bilfrie. Stræderne støder op til parkeringsarealet med to pladsdannelser. I områdets østlige ende indrettes en natursti med variation af kratbeplantning og legemulighed.
Der er planlagt en parkeringsplads pr. bolig, i alt 38 pladser, inkl. to handicappladser, hvilket svarer til en parkeringsnorm på 1 plads pr. 113 m2 bolig, som ligger inden for kommuneplanens rammer, som er mindst 1 pr. 200 m2 og højst 1 pr. 100 m2. Cykelparkering foregår på egen grund.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 Faktaark.
Kommuneplan
En realisering af det aktuelle projekt forudsætter udarbejdelse af et kommuneplantillæg til kommuneplan 2011. Det foreslås at ændre områdets ramme fra teknisk anlæg (T2) til boligområde (B3) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 %. Bygningshøjden må ikke overstige 20 meter.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 10 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Amager Vest Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 7.
Amager Vest Lokaludvalg er positive overfor planen og ønsker indarbejdet bestemmelser om lokal afledning af regnvand og vandgennemtrængelige belægninger på friarealer. Lokaludvalget henstiller til, at Gyldenrisvej ændrer status til offentlig vej, da det er en urimelig stor opgave for beboerne at stå for vejens renovering, vedligeholdelse og snerydning, når vejen i så stort omfang benyttes af andre end beboerne.
Forvaltningens kommentar:
Det vil blive et krav i byggetilladelsen, at regnvand håndteres på egen grund i videst muligt omfang. Forvaltningen vurderer, at plantebede og havearealer kan optage regnvand fra befæstede friarealer i kombination med faskine eller lignende. Med hensyn til ændring af vejstatus se kommentar nedenfor.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Ønske om ændring af status på Gyldenrisvej fra privat fællesvej til offentlig vej, samt et ønske om en samlet parkeringsplan for området.
Forvaltningens kommentar:
Forvaltningen kan ikke imødekomme ønsket om ændring af vejstatus gennem lokalplanlægning. Beboerne har mulighed for særskilt at ansøge vejmyndigheden om ændring af vejstatus til offentlig vej. Der skal være 50 % gennemkørende trafik, før kommunen er forpligtet til at iværksætte foranstaltninger. Det behøver ikke nødvendigvis at være ændring af vejstatus, men kan være foranstaltninger, der modvirker den gennemkørende trafik. Vejmyndigheden foretager målinger på baggrund af konkret ansøgning. Der er ikke for nuværende grundlag for en parkeringsplan, da arealerne dels er privat ejet og privat fællesvej, ligesom foranstaltninger som opmaling af båse og cykelstier er et privat ansvar.
I forlængelse af en ansøgning, kan vejmyndigheden tage stilling til ovennævnte ønsker.
2. Forespørgsel om afhjælpningsforanstaltninger mod støj i forbindelse med anlægsarbejder.
Forvaltningens kommentar:
Støj i forbindelse med byggeriet kan ikke reguleres i en lokalplan, men vil blive reguleret af ”Bygge- og anlægsforskrift i København” vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. oktober 2012. Forskriften er udarbejdet i henhold til miljøaktivitetsbekendtgørelsen og regulerer støj-, vibrations- eller støvfrembringende aktiviteter i forbindelse med midlertidige byggeaktiviteter.
3. Modstand mod etablering af stiforbindelser fra lokalplanområdet til de tilstødende private
naboarealer. Naboerne ønsker ikke adgang for gående til deres private arealer.
Forvaltningens kommentar:
Forvaltningen foreslår, at to af tre stiforbindelser udgår af lokalplanens principper, idet muligheden for etablering af en passage fastholdes. Etablering forudsætter en privatretlig aftale mellem tilstødende grundejere.
Forslag til ændringer
Forvaltningen foreslår som nævnt ovenfor, at to af tre stiforbindelser udgår af lokalplanens principper og tegning nr. 2 revideres i overensstemmelse hermed, se bilag 5.
Bestemmelsen § 4 stk. 3 ændres fra ”Der fastlægges et overordnet stiforløb med stiadgange til nabogrunde, som illustreret på tegning nr. 2.” til ”Der fastlægges et internt stiforløb med stiadgange til nabogrunde, som illustreret på tegning nr. 2.”
Redegørelsens afsnit ”Miljø i byggeri og anlæg” s. 10 tilføjes en vejledning om Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende planlægning og anlæg nær et højspændingsanlæg.
Økonomi
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Mikkel Hemmingsen Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Gyldenrisvej” (bilag 1) vedtages endeligt med ændringer, som foreslået under "Løsning".
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2015
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.