Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Valby Idrætspark" med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Valby Idrætspark” med tilhørende kommuneplantillæg. Lokalplanen skal muliggøre en opgradering og videreudvikling af Valby Idrætspark til et attraktivt idrætsområde for hele byen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

1. at et nyt plangrundlag for Valby Idrætspark tages til efterretning,

2. at lokalplan ”Valby Idrætspark” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet løsning og i bilag 5 samt med nye lokalplantegninger (bilag 8), samt

3. at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt.

(Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget  og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 6. februar 2014 lokalplanforslag med tilhørende kommuneplantillæg for ”Valby Idrætspark”. Planerne udgør grundlaget for en opgradering og videreudvikling af Valby Idrætspark til et attraktivt idrætsområde for København.

Planforslagene har været i høring fra den 4. juni til den 3. september 2014. Der er modtaget 11 henvendelser. På baggrund af høringssvarene er en række forslag til ændringer (bl.a. til bebyggelsesplanen) sendt i supplerende høring fra den 31. oktober til den 21. november 2014. Til den er der modtaget 9 henvendelser, som giver anledning til at foreslå yderligere ændringer. Den endelig vedtagelse af lokalplan ”Valby Idrætspark” skal ses i sammenhæng med indstilling om grundsalg i Valby Idrætspark. Begge indstillinger forventes behandlet på samme møde i  Borgerrepræsentationen.

Løsning

Ved at gennemføre en opgradering og videreudvikling af Valby Idrætspark opnås en større sammenhæng mellem idrætsparken og de omkringliggende kvarterer. Ombygningen af Club Danmark Hallen samt salget af byggegrunde vil skabe nye muligheder, som rummer et bredt spektrum af idrætstilbud. Der muliggøres op til ca. 70.000 m2 nybyggeri i området, hvoraf op til 20.000 m2 kan indrettes til butikker til salg af særligt pladskrævende varer og ca. 6.000 m2 er  prækvalificerede som almene ungdomsboliger. Der henvises i øvrigt til bilag 6 faktaark.

Høring
Generelt er der positive bemærkninger til udviklingen af området, men der er også kritiske høringssvar. Forvaltningerne foreslår, at en række forslag til ændringer imødekommes. De modtagne henvendelser vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. I bilag 3 er de indsigelser, der vedrører miljørapporten behandlet.

Valby Lokaludvalg
Lokaludvalget har følgende bemærkninger:

  1. Område III A foreslås fastlagt til serviceerhverv med tilknytning til idræt.
  2. Man antager, at provenu fra grundsalg reinvesteres i Club Danmark Hallen og Valby Idrætspark. Samtidig ønsker man gasbeholdergrunden etableret med boldbaner.
  3. Det forudsættes, at der sikres gode forhold for fodgængere og cyklister. Herunder udtrykker man bekymring over placering af rampe til mulig parkeringskælder, da cykler fra østsiden skal krydse biltrafikken til kælderen.
  4. Der ønskes krav om mindst 75 % parkering i konstruktion i område III B, samt krav om at regnvand skal kunne trænge gennem belægninger på parkeringsarealer (permeable belægninger).
  5. Adgangsforholdene til Ny Ellebjerg Station foreslås løst med en mere direkte forbindelse ad Pilestykket. Man ser gerne, at området åbnes op ud mod Valbyparken, og at aktivitetsstien etableres.

Forvaltningernes bemærkninger
    1.    I udbuddet vedrørende område III A indgår anvendelsen til idrætsrelateret erhverv 
           som et af parametrene. Planloven har ikke hjemmel til yderligere præcisering af 
           anvendelsesbestemmelserne.
    2.    Lokalplanen kan ikke regulere disponering af salgsprovenu. Gasbeholdergrunden ejes 
           af HOFOR og ligger uden for lokalplanområdet. Boldbaner er derfor ikke umiddelbart 
           muligt, men forslaget er godt og forvaltningerne undersøger mulighederne.
    3.    
En samlet trafikplan for området er indarbejdet i lokalplanen. I forbindelse med de 
           konkrete anlæg sikres det, at der tages hensyn til de bløde trafikanter.
    4.    75% af parkeringsdækningen i område III B skal etableres i parkeringskælder, hvis hele 
           byggefeltet bebygges. Yderligere pladser kan kun etableres på terræn, hvis dele af 
           byggefeltet ikke bebygges. I forhold til de permeable belægninger foreslås, at kravet 
           fjernes, da arealerne er klassificeret som lettere forurenede, hvorfor nedsivning af 
           regnvand er uhensigtsmæssigt. 
    5.    Der arbejdes yderligere for at skabe en forbedret forbindelse til Ny Ellebjerg Station 
           ad Pilestykket, som er et internt færdselsareal og i dag afspærret mod stationen. 
           Aktivitetsstien og bedre sammenhæng med Valbyparken er indarbejdet i lokalplanen.

Banedanmark har fremsendt høringssvar, som bl.a. indeholder et veto mod, at banearealet ved stiunderføringen syd for Club Danmark Hallen indgår i underområdet fastlagt til idrætsformål. Svarene indeholder desuden andre bemærkninger om hensyn til Banedanmarks interesser. Forvaltningerne foreslår, at Banedanmarks bemærkninger imødekommes, hvorefter at Banedanmark efter aftale med forvaltningerne vil ophæve sit veto.

HOFOR og Københavns Ejendomme har bemærkninger om henholdsvis skybrudsplan og arealreservationer til kommunale formål samt bemærkninger i forbindelse med ombygning af Club Danmark Hallen. Forvaltningerne forslår en række ændringer i lokalplanen for at imødekomme HOFOR’s og Københavns Ejendommes bemærkninger. Dog er forvaltningerne og Københavns Ejendomme blevet enige om, at der pt. ikke foretages yderligere arealreservationer i Valby Idrætspark. De konkrete ændringer fremgår af bilag 5.

De øvrige henvendelser vedrører bl.a.
  • Ønsker i forhold til rampen til parkeringskælder, håndtering af regnvand, parkering på terræn, permeable belægninger, og at provenuet ved grundsalg reinvesteres i Valby Idrætspark.
  • Herudover ønskes ændringer med hensyn til facader, bevaringsværdige træer, cykelparkering, friareal samt reklameskilt i område III B.
  • Et byggemarked mener man arkitektonisk ikke vil fremtræde indpasset i områdets helhed, vil øge trafikbelastningen, og placering af dets p-pladser på terræn strider imod princippet om dobbeltudnyttelse. Der opfordres til udarbejdelse af en VVM redegørelse på grund af den belastning, som en butik til særlig pladskrævende varer vil medføre.
  • Der frygtes et pres på de fredede områder grundet manglende kapacitet til idræt.

Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningerne foreslår ændringer af visse krav til facader, cykelparkering og skiltning (se bilag 5), mens andre krav til facader, bevaringsværdige træer og størrelsen af friarealet fastholdes. Idrætsarealer, trafikal adgang, grønne områder/byrum og forbedring for cyklister/fodgængere er indarbejdet i lokalplanen. Arkitektonisk fremtræden vurderes i den konkrete byggesagsbehandling. En trafikanalyse udarbejdet af ekstern rådgiver viser, at det er muligt at afvikle trafik til området, samt at der er p-pladser nok til både en butik og idrætsbrugere. I forbindelse med et konkret projekt, skal Teknik- og Miljøforvaltningen vurdere, om en VVM proces skal gennemføres. Øvrige ønsker er kommenteret under bemærkninger til lokaludvalget.

Forslag til ændringer
I skemaet i bilag 5 er angivet de foreslåede ændringer og en uddybende beskrivelse af høringssvarene og forvaltningernes bemærkninger til hvert enkelt. De til lokalplanen hørende tegninger ændres i overensstemmelse hermed, og nye tegninger vedlægges som bilag 8.

Borgermøde
Der har været afholdt borgermøde den 25. august 2014, hvor der blev udtrykt stor opbakning til en udvikling af området, som mange fandt bør ske så hurtigt som muligt. Referat af borgermødet vedlægges som bilag 7.

Økonomi

Lokalplanen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen, da der ikke er handlepligt i forbindelse med vedtagelsen af lokalplanen. Det vil være grundejerne - herunder Københavns Kommune - der i forbindelse med udvikling af området vil skulle finansiere de enkelte elementer i planen.

Med budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at salgsprovenu for de kommunale grundsalg i området skal reinvesteres i området til idrætsformål mv. Forvaltningerne vil udarbejde et fælles oplæg til etapeplan for den videre realisering af den vedtagne strategi for Valby Idrætspark og frem mod de kommende års budgetforhandlinger fremlægge budgetforslag til realisering af lokalplanens idrætslige og infrastrukturelle forslag, herunder eksempelvis nye byrum, omlæg af infrastruktur til bedre forhold for bløde trafikanter, nye forbindelser ind til området, aktivitetssti, fodboldeksperimentarium mv.

Når planen er fuldt realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 15 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planen skaber mulighed for op til ca. 1.500 arbejdspladser inden for lokalplanområdet.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

 

 
Mikkel Hemmingsen                            Pernille Andersen                             Carsten Haurum

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,     
    1. at lokalplan ”Valby Idrætspark” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet løsning og i bilag 5 samt med nye lokalplantegninger (bilag 8)  

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,     
    2. at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,    
    3. at tage nærværende indstilling om et nyt plangrundlag for Valby Idrætspark til efterretning.


Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 3. at-punkt.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


*Rækkefølgen af indstillingens at-punkter er byttet rundt forud for Økonomiudvalgets behandling af sagen, således at indstillingens oprindelige 3. at-punkt er omnummereret til 1. at-punkt, mens indstillingens oprindelige 1. og 2. at-punkt er omnummereret til hhv. 2. og 3. at-punkt.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. februar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 


Til top