Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om pårørendeuddannelse i Københavns Kommune

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen beslutter at pålægge Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om rammer og grundlag for etablering af pårørendeuddannelse målrettet pårørende til personer med handicap, alvorligt kronisk syge og personer med livstruende sygdomme i Københavns Kommune, som beskrevet nedenfor i motiveringen. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget skal inden udgangen af april 2015 have forelagt indstilling om sagen inklusive budgetnotat til Budget 16.

(Stillet af Venstre)

MOTIVERING

Pårørende og plejepårørende i København er en kritisk ressource. Kritisk, fordi deres arbejds- og plejeindsats er værdifuld i det daglige og i samfundsøkonomien generelt. Og kritisk på den måde, at situationen for den sygdomsramte kan blive ganske alvorlig, når og hvis den pårørende pludselig bliver uarbejdsdygtig.

Forslagsstillerne ønsker, at der etableres en officiel uddannelse for pårørende i Københavns Kommune. Uddannelsen skal danne grundlag for, at alle pårørende til personer med handicap, alvorligt kronisk syge og personer med livstruende sygdomme i Københavns Kommune tilbydes et fælles kompetenceløft gennem tilbud om et kursusforløb uafhængigt af diagnose. Dette skal give pårørende den nødvendige viden indenfor tre centrale områder:

1. Færdigheder, som sætter pårørende i stand til at løfte konkrete omsorgs- og hjælpeopgaver, som fx medicinsikkerhed, forflytningsteknikker, hjælpemidler og ernæring.

2. Indsigt, som sætter pårørende i stand til at agere adækvat i juridiske spørgsmål, fx i forhold sociallovgivning, fuldmagter og værgemål.

3. Forståelse, som sætter pårørende i stand til at mestre den nye livssituation og drage omsorg for vedkommendes fysiske og mentale helbred.

Det er forslagsstillernes ønske, at uddannelsen udformes med inspiration fra de kommunale patientskoler og at uddannelsen afvikles i frivilligt regi, hvor det måtte findes hensigtsmæssigt. Københavns Kommune vil med en pårørendeuddannelse blandt andet understøtte, at pårørende oplever en effektiv kommunal tilgang til rettidig støtte, information, rådgivning og inddragelse, som sætter pårørende i stand til at løfte deres opgaver, samt at arbejde for optimale forhold for pårørendes egne liv under og efter et pårørendeforhold.

Udvikling og eventuel implementering af en pårørendeuddannelse skal undersøges i samarbejde mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, foreningen Pårørende i Danmark, patientforeninger, Ældrerådet og øvrige relevante aktører.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag til 1. at-punkt:

 

”At det i forslaget præciseres, at forslaget omfatter pårørende til mennesker med både fysiske og psykiske sygdomme og handicap, da dette ikke fremgår tydeligt.”

 

 

Et forslag fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF om at henvise medlemsforslaget til Sundheds- og Omsorgsudvalget med inddragelse af Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

 

 

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag overgik dermed til udvalgsbehandlingen.

 

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF lægger vægt på, at der ikke etableres en generel pårørendeuddannelse, men fortsat arbejdes videre med diagnosespecifikke tilbud til pårørende. Patienterne lægger desuden vægt på, at tilbuddet også omfatter støtte til, at pårørende kan mestre den psykiske side af deres egen ofte svære livssituation, samt at denne mestring ikke går ind og erstatter den faglige indsats.”

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

Liberal Alliance mener, at det er vigtigt at sikre gode forhold for personer med handicap, alvorlige kroniske sygdomme og livstruende sygdomme, men det er ikke en kommunal opgave at uddanne pårørende. Rådgivning af pårørende er bedre placeret i de relevante patientforeninger.

 

 

 

Til top