Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at opkalde et sted (vej, plads eller lign.) i København efter Dalai Lama

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen beslutter at fravige det vedtagne princip om moratorietid på 1 år i forbindelse med beslutning af 2. at,
  2. at opfordre Vejnavnenævnet til at udarbejde forslag til Teknik- og Miljøudvalget om at opkalde et egnet sted (vej, plads eller lign.) i København efter Dalai Lama, gerne på Islands Brygge i nærheden af Svend Aukens Plads. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget senest i maj 2015.

(Stillet af Dansk Folkeparti)

MOTIVERING

Den snart 80-årige Dalai Lama fra Tibet, har siden 1959, fra sit eksil i Indien været et humanistisk forbillede og et godt eksempel på, at man kan kæmpe en frihedskamp, uden at få blod på hænderne. For dette har Dalai Lama fortjent modtaget Nobels Fredspris.  Det er forslagsstillerens opfattelse, at København bør ære Dalai Lamas store personlighed ved at opkalde et sted efter ham.

I København har man tidligere vedtaget et princip om moratorietid på 1 år (Se bilag 1). 1 års moratorietid betyder, at personer skal være afdøde, og der skal gå et år, inden der kan opkaldes et sted efter dem. Dette medfører, at Vejnavnenævnet i København hverken kan behandle eller tage stilling til et navn inden for det første år, hvor en person er død. Derimod følger man ikke denne praksis i Hobro. Her kan man godt opkalde steder efter nulevende personer, og byen har netop opkaldt en vej efter racerkøreren Tom Kristensen. Der er således forskellig praksis i landets kommuner, om hvorvidt man kan opkalde et sted efter en nulevende person eller ej.

Stednavneudvalget er et udvalg under Kulturministeriet. Udvalget har påpeget, at før folk er døde, ved man ikke, hvordan de har levet. De kan nå at komme i fængsel eller lignende. Ligesom der kan gå tid, før man finder ud af, hvad en nyligt afdød person har lavet af ulykker. Derfor anbefaler Stednavneudvalget, at man ikke opkalder steder efter levende eller nyligt afdøde personer.

Forslagsstilleren er bekendt med denne anbefaling, men tør godt under hensyntagen til Dalai Lamas høje alder foreslå, at København gør en undtagelse fra den vedtagne moratorietid og Stednavneudvalgets anbefaling. Dalai Lama skulle jo gerne nå at opleve dette. Derfor kunne det være fint, hvis København i forbindelse med Dalai Lamas 80-års fødselsdag d. 6. juli 2015 kan afsløre, hvilket sted der bliver opkaldt efter ham.

Forslagsstilleren har i øvrigt bemærket, at i det danske EURO 2020-bud og i den video (Se bilag 2) - der har været produceret for at få EM til København i 2020 - har man lovet, at København vil opkalde 20 veje efter fodboldlegender. Af videoen fremgår det, at der i København i 2020 vil være både ”David Beckham Square” og ”Michel Platini Square”. Der er selvfølgelig 5 år til 2020, men forslagsstilleren forventer, og håber så sandelig, at de nævnte fodboldlegender stadig vil være nulevende i 2020. Bag det danske EURO 2020-bud står DBU, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen og Københavns Kommune.

Derfor opfordrer forslagsstilleren Vejnavnenævnet til at finde et egnet sted i København, der kan opkaldes efter Dalai Lama, og nævner, at det for eksempel kan være på Islands Brygge i nærheden af Svend Aukens Plads. Denne placering, mener forslagsstilleren, vil give god mening, da der er tale om to store personligheder, men andre forslag til placering kan også inddrages. Det vigtigste er, at Københavns Kommune viser Dalai Lama den ære. Jo før jo bedre.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Medlemsforslaget blev forkastet med 48 stemmer imod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: O.
Imod stemte: A, B, C, F, I, V og Ø.

 

 

 

Til top