Mødedato: 26.01.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om halve takster for unge på ungeydelse

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

1.      at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger at komme med forslag til halvering af alle takster og anden betaling til kommunen for unge mellem 18 og 25 år, der modtager ungeydelse, samt

2.      at forslaget skal ligge klar til behandling inden 1. maj 2012

 (Stillet af Enhedslisten)

Motivering

Ungeydelse er en særlig lav kontanthjælp, der starter med 6.660 kr. om måneden før skat og efter 6 måneder tit ændres til 5.662 kr. om måneden før skat.

Ca. 1000 unge københavnere får i dag ungeydelse.

Mange af disse unge har meget store problemer med at få økonomien til at hænge sammen. For de daglige udgifter er ikke halveret, selvom kontanthjælpen er det. Og derfor lever unge i fattigdom. Hvilket har konsekvenser.

Mange har ikke midler til en sund og varieret kost eller lægeordineret medicin, hvilket betyder dårlig sundhed, risiko for sygdom og for flere, at man ikke får behandlet eventuelle psykiske lidelser.

Mange unge falder for fristelsen til at tage hurtige forbrugslån, hvilket er med til at låse de unge fast i en stigende gæld. Eller de låner penge af familier og venner – så længe som det er muligt.

Når pengene er så små, så er det sjældent muligt at betale for en bolig – uanset om det er en ungdomsbolig eller en lille lejlighed.

I disse år stiger antallet af unge under 25 år, der sættes ud af deres lejlighed eller som opholder sig på et herberg eller er hjemløse, voldsomt. Både i København og på landsplan.

Enhedslisten ønsker ikke at holde arbejdsløse unge under 25 i fattigdom. Den siddende regering har indtil nu desværre ikke ønsket at ændre på ungeydelsen. Udgifter på bolig, mad og transport er ikke halveret, fordi man som unge er på ungeydelse.

For at lappe på forholdene foreslår Enhedslisten derfor, at alle forvaltninger gennemgår de takster og andre opkrævninger/betalinger, kommunen er involveret i, og fremlægger forslag til halvering af disse for unge under 25 år, der er på ungeydelse.

Det kan f.eks. være takster for adgang til idrætsanlæg, skøjtehal og svømmehaller.  Eller museer. Og huslejen for kollegieboliger, der er anvist gennem den boligsociale anvisning.

Samtidig skal kommunen i de selskaber m.m., hvori man er repræsenteret, foreslå, at de daglige udgifter til f.eks. transport også halveres for denne gruppe. Det skal eks. ske i Movias og Metros bestyrelser.  

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. januar 2012

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

                             ”Det foreslås,

                 1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen

o    at undersøge, om kommunen indenfor gældende lovgivning har mulighed for at halvere takster / betaling for unge mellem 18 og 25 på ungeydelse

 

o    at forvaltningen, hvis ovenstående undersøgelse viser der er grundlag for det, i samarbejde med de øvrige forvaltninger kommer med forslag til områder, hvor takster mv. kan halveres for målgruppen, og afdækker de økonomiske konsekvenser for kommunen.

 

    2. at afklaringen og eventuelle forslag skal ligge klart til behandling inden 1. maj 2012.”

 

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 40 stemmer imod 4. 5 undlod.

 

For stemte: A, B, F, O, V og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

Imod stemte: C og I.

Følgende undlod at stemme: Ø.

 

 

Medlemsforslaget bortfaldt som følge af det vedtagne ændringsforslag.

 

 

Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti mener, at Københavns Kommune skal undersøge mulighederne for at gøre en ekstra indsats for at sikre 18 til 25 årige på ungeydelse uddannelse eller job.”

Til top