Mødedato: 26.01.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Tillæg til lokalplan 443 "Krydstogtsterminalen"

Se alle bilag

Der skal tages stilling til offentliggørelse af forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtsterminal”, som muliggør opførelse af permanente terminalbygninger på den nye krydstogtsterminal. 

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

1.       at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtsterminal” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i to måneder.

Det bemærkes, at der ingen bemærkninger er til det planmæssige aspekt af sagen, det det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Krydstogtindustrien i Nordeuropa har i de senere år oplevet en kraftig vækst, hvilket bl.a. indebærer større skibe. København er ”turn around”destination for en stor del af de krydstogtsskibe, der fra april til oktober besøger byen, dvs. en destination, hvor der skiftes passagerer og besætning m.v. Disse skibe ligger oftest natten over og skaber en stor omsætning i det Københavnske hotel- og forretningsliv og i lufthavnen. I 2011 fik København besøg af ca. 370 krydstogtskibe med ca. 770.000 passagerer samt ca. 200.000 besætningsmedlemmer. Den nye krydstogtterminal forventes at skulle betjene ca. 60 procent af disse. World Travel Awards har i 2006, 2008, 2010 og 2011 udpeget København som ”Worlds Leading Cruise Port”.

Med byudvikling af Nordhavn er det nødvendigt at flytte de krydstogtskibe, der ligger natten over langs Orient- og Kronløbsbassinet, idet støjniveauet overskrides om natten. Lokalplan 443 muliggør etablering af en ny krydstogtterminal langs Kronløbet, der kan håndtere sådanne skibe.

By & Havn har anmodet Teknik- og Miljøforvaltningen om at udarbejde tillæg til lokalplanen med henblik på at opføre permanente, og ikke kun midlertidige, terminalbygninger langs den nye krydstogtskaj.

Løsning

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtsterminal” er udarbejdet på baggrund af et projekt udarbejdet af arkitektfirmaet Christensen & Co arkitekter a/s for By & Havn.
Projektet omfatter tre terminalbygninger på i alt 9.900 m2, et udsigtstårn, adgangsvej med vendepladser, manøvreareal/sikkerhedszone, parkeringsarealer, offentlig promenade og opholdsarealer samt byinventar.
Tillægget til lokalplan 443 har til formål at danne grundlag for, at der opføres permanente terminalbygninger. Anvendelsen fastsættes i lokalplan 443 til havneformål (H1*-område) i form af krydstogtsterminal, der må drives mindre servicevirksomhed i form af kiosk eller lignende, og del af området må anvendes til tekniske anlæg af offentlig almen karakter. Området kan eventuelt, og fortrinsvis uden for krydstogtssæsonen, midlertidigt anvendes til andre formål af offentlig almen karakter, der er forenelige med områdets anvendelse til havneformål.
Projektet er i overensstemmelse med det kommuneplantillæg til kommuneplan 2009, der blev vedtaget i forbindelse med lokalplan 443 og med forslag til kommuneplan 2011.
I tillægget til lokalplan 443 vil der blive fastsat bestemmelser for krydstogtsterminalens udformning og bebyggelse, herunder disponering, indretning og møblering af de ubebyggede arealer, så anlæg og bygninger udføres efter miljørigtige principper, i materialer af god kvalitet og høj arkitektonisk standard. Tage skal udføres som grønne tage evt. suppleret med solcelleanlæg eller lignende. Der stilles krav om opsamling og genanvendelse af regnvand fra tage.
Der fastsættes en parkeringsnorm i overensstemmelse med kommuneplan 2009 på højst en plads pr 100 m2.
Den nye Krydstogtsterminal, herunder opførelse af nye terminalbygninger, vil være en stærkt tiltrængt forbedring af faciliteterne for Krydstogtsindustrien. Det vurderes, at projektet fremstår arkitektonisk velkvalificeret med lette, lyse skulpturelt formede bygninger langs kajen, hvor de kan byde velkommen til Købehavn. Disponeringen af området er hensigtsmæssig og sikrer afvikling af trafik og færdsel i og til/fra området på en god måde. Samtidig vurderes det, at området kan blive et attraktivt udflugtsmål for københavnerne.

 

Tilgængelighed

Tilgængelighedsvurdering fremgår af bilag 2. Der vurderes ikke umiddelbart at være forhold, der hindrer at tilgængelighed sikres.


Intern høring

Østerbro Lokaludvalg ønsker, i lighed med tidligere afgivet høringssvar til Miljøministeriet at få løbende vurderinger af krydstogtsterminalens trafik- og miljøbelastning. Lokaludvalget lægger desuden vægt på, at bygningerne får en sådan form, at de uden for sæsonen vil kunne anvendes til andre formål fx udstillinger, koncerter, idræt, markedsplads, auktioner eller lignende.

Forvaltningen bemærker, at der åbnes op for midlertidige anvendelser, som f.eks. udstillinger eller koncerter.

 

Borgerdialog

Forslaget offentliggøres i to måneder. Det annonceres i områdets lokalavis, og der oprettes en særlig hjemmeside, hvor det er muligt at debattere og komme med indlæg og høringsskrivelser.

Der afholdes ikke borgermøde, idet ændringerne i lokalplantillægget ikke er af en størrelsesorden, der retfærdiggør et sådant. Der blev den 3. juni 2009 afholdt informationsmøde i forbindelse med forslag til lokalplan 443.

 

Miljøvurdering

I forbindelse med lokalplan 443 blev der udarbejdet en samlet VVM-redegørelse og miljøvurdering.

Der foretages ikke en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer, idet tillægget udgør en mindre ændring i forhold til den samlede plan. Projektet vil derfor ikke få en væsentlig indvirkning på miljøet.

Begrundelsen er, at de permanente bygninger får samme placering og volumen som de ikke permanente. Forskellen består i, at krydstogtsterminalen med bestemmelserne i lokalplan nr. 443 vil ligge næsten ubebygget hen uden for krydstogtssæsonen og derfor vil kunne anvendes til forskellige aktiviteter, som kan foregå uden etablering af egentlige anlæg eller bygninger. Med gennemførelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 443 vil området blive permanent bebygget. Bygningerne vil kunne anvendes til aktiviteter af midlertidig karakter. Samtidig undgås gener, herunder trafik, i forbindelse med opstilling og nedtagning af de ikke-permanente bygninger.

Trafikalt vurderes det, at konsekvenserne af tillægget vil være uændrede. Dog kan der påregnes en mindre forøgelse af trafikmængden i vinterhalvåret, hvis de tomme terminalbygninger anvendes til midlertidige formål. Øgningen anses for ubetydelig i forhold til den samlede forventede trafikmængde som følge af lokalplan nr. 443.

 

Videre proces

Når lokalplanforslaget er vedtaget i Borgerrepræsentationen, gennemføres en offentlig høring i to måneder. Efter offentlighedsperioden fremlægges indstilling om endelig vedtagelse af lokalplantillægget for udvalgene og Borgerrepræsentationen. Endelig vedtagelse forventes at ske i 2. kvartal 2012.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1.  at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtsterminal” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i to måneder.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 28. november 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Udvalget afgav en protokolbemærkning:

”Udvalget mener, det er vigtigt at fremme brugen af landstrøm, hvorfor forvaltningen bedes vurdere muligheden for at fremme landstrøm samt indgå i en aktiv dialog med By og Havn herom.”


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. januar 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten mener, det er vigtigt at fremme brugen af landstrøm, hvorfor forvaltningen bedes vurdere muligheden for at fremme landstrøm samt indgå i en aktiv dialog med By og Havn herom.”

 

 

Der blev givet frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 30. januar 2012 kl. 12.00.

Til top