Mødedato: 25.08.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høringssvar til VVM for Nordhavnstunnel

Se alle bilag
Vejdirektoratet har sendt VVM redegørelse for Nordhavnstunnel i høring.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at vedlagte høringssvar sendes til Vejdirektoratet.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Efter indstilling fra Økonomiudvalget besluttede Borgerrepræsentationen på sit møde den 28. februar 2015 at igangsætte en VVM undersøgelse for en vejtunnel til Nordhavn. VVM undersøgelsen skulle belyse:

  • Vejforbindelsen (Nordhavnstunnelen).
  • Muligheden for en fremtidssikring af tunnelen til en Østlig Ringvej (efter ønske fra staten).
  • Mulighederne for en cykelforbindelse på tværs af Svanemøllebugten.

Beslutningen indebar, at VVM redegørelsen blev udarbejdet af Vejdirektoratet med bistand fra Københavns Kommune og By & Havn, og at Vejdirektoratet fremlægger VVM redegørelsen i offentlig høring. Vejdirektoratet har sendt VVM redegørelsen i høring den 7. juni 2016, og høringsperioden varer til den 29. august 2016. Københavns Kommune har på linje med andre interessenter mulighed for at indsende et høringssvar i høringsperioden.

Løsning

Borgerrepræsentationen afgiver et høringssvar.

VVM redegørelsen er udarbejdet med inddragelse af Københavns Kommune ved Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Københavns Kommune har derfor ikke væsentlige indholdsmæssige kommentarer til redegørelsen.

VVM redegørelsen behandler de ønskede emner: vejtunnel, fremtidssikring til Østlig Ringvej og stiforbindelser. Der er i redegørelsen foretaget vurdering af de væsentlige miljømæssige elementer, herunder afværgeforanstaltninger, trafik- og støjbelastninger. Både under anlæg og senere drift.

VVM redegørelsen behandler:

  • Fire scenarier for tunnelen. To længder med og uden forberedelse til en Østlig Ringvej.
  • Forskellige anlægsteknikker: Nogle anlægsteknikker medfører, at adgangen til Svanemøllehavnen og Kalkbænderihavnen lukkes i anlægsperioden og alle 1.420 både i havnen skal flyttes til midlertidige havne, mens andre teknikker tillader besejling under anlæg, hvorved antallet af både, der skal flyttes, reduceres til 600.
  •  Erstatningshavne i to størrelser til hhv. 600 og 1.420 både på fire forskellige lokationer: nord for Svaneknoppen, i Færgehavn Nord, nord for Nordhavn og på Prøvestenen.
  • Tre mulige stiforbindelser mellem Svaneknoppen og Nordhavn: en klapbro, en tunnel og en højbro.    

Anlægsperioden for tunnelen er ca. 8 år, heraf 3 år til forberedelse og udbud samt til anlæg af erstatningshavn og ca. 5 år til anlæg.

En stiforbindelse kan anlægges uafhængig af vejtunnellen.

Borgerrepræsentationen tager i høringssvaret ikke stilling til valg af løsninger, men forholder sig alene til kvaliteten af VVM redegørelsen.

Borgerrepræsentationen skal på et senere tidspunkt træffe beslutning om valg af løsninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da høringssvaret ikke indeholder forpligtigelser for Københavns Kommune.

Vejdirektoratet har, som led i VVM-undersøgelsen, udført anlægsoverslag for tunnel, erstatningshavne og cykelstiforbindelse. Billigste tunnelløsning estimeres til 2.027 mio. kr. (2015 p/l) og er en kort tunnel med tilslutning øst for Færgehavnsvej uden forberedelse til Østlig Ringvej.

Dyreste løsning estimeres til 2.989 mio. kr. (2015 p/l) og er en lang tunnel med tilslutning ved Kattegatvejs forlængelse og forberedelse til Østlig Ringvej.

Vælges det at etapeopdele anlægget øges anlægstiden med 5-9 måneder og prisen med 62 mio. kr. (2015 p/l).

Det bemærkes, at anlægsoverslagene er inklusiv 30% korrektionsreserve, men eksklusiv tilkoblingsanlæg på Nordhavnsvej, som er igangsat og medfører en omkostning på 627 mio. kr. (2015 p/l). 

Billigste erstatningshavn er løsningen til 600 både på Prøvestenen, der estimeres til 111 mio. kr. (2015 p/l). Denne løsning kræver, at anlægsarbejdet etapeopdeles.

Dyreste erstatningshavn er havnen til 1.420 både nord for Nordhavn, der estimeres til 318 mio. kr. (2015 p/l)

De tre stiforbindeler: Klapbro, højbro og tunnel estimeres til hhv. 102, 169 og 236 mio. kr. (2015 p/l). Anlægsoverslagene er inklusiv 30% korrektionsreserve.

I principaftalen mellem Københavns Kommune og Staten er der afsat 2.100 mio. kr. på By og Havns budget (2014 p/l) til finansiering af en kort Nordhavns tunnelen inkl. tilkobling til Nordhavnsvej, men uden forberedelse til Østlig Ringvej og uden eventuel stiforbindelse. Der skal i forbindelse med valg af løsning peges på samlet finansiering.

Videre proces

Efter høringsperiodens udløb den 29. august 2016 udarbejder Vejdirektoratet en hvidbog med høringssvarene og Vejdirektoratets bemærkninger hertil. VVM redegørelsen og hvidbogen udgør beslutningsgrundlaget for Borgerrepræsentationens valg af løsninger.

På baggrund af VVM redegørelsen og hvidbogen indleder Økonomiforvaltningen dialog med Transportministeriet om eventuel forberedelse af Nordhavnstunnelen til en Østlig Ringvej, der er belyst i VVM’en efter ønske fra staten.

Når der foreligger et resultat af dialogen med staten, bliver Borgerrepræsentationen forelagt en indstilling om godkendelse af VVM’en og valg af løsninger i forhold til vejtunnel, erstatningshavn og evt. stiforbindelse.

På baggrund af Borgerrepræsentationens valg af løsninger udarbejder Vejdirektoratet udkast til forslag til anlægslov om etablering af tunnel og erstatningshavn. Udkastet til forslag til anlægslov forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse, inden det forelægges Folketinget til vedtagelse.

En evt. stiforbindelse vil ikke være omfattet af anlægsloven, og anlæg heraf vil skulle besluttes og finansieres alene af Københavns Kommune.

 

Mikkel Hemmingsen        /                                    

                                                  Søren Tegen Pedersen 

                                                                 

 

 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det godkendes, at vedlagte høringssvar sendes til Vejdirektoratet.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder, at der skal vælges en tunnelløsning, der er forberedt til en østlig omfartsvej (havnetunnel).”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Vi finder, at der skal vælges en tunnelløsning, der er forberedt til en østlig omfartsvej (havnetunnel).”

 

Det Konservative Folkeparti anmodede om, at protokolbemærkningen blev oversendt til Vejdirektoratet sammen med høringssvaret, jf. lov om kommunernes styrelse § 13, stk. 2.

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten er fortsat imod en havnetunnel og ser ikke Nordhavnstunnellen som første del af en sådan.”

 

Til top